Let op: Reactie-Gevaar

Het optimisme in de AEX krijgt vanochtend een vervolg. Op basis van de  gisteren besproken hoofd-schouder combinatie in de kleinste grafiek kan de graadmeter verder doorlopen richting 526. Let wel, na actie volgt veelal een reactie.

AEX-IntraDagGrafiek

Het verhaal van actie-beweging en reactie-beweging is in de achterliggende dagen/weken meerdere keren op deze plek besproken. Momenteel zit de AEX weer in een actie-beweging. In de eerste DD van deze week is het ijkpunt van deze beweging neergelegd op 526. De vaste lezer weet dat daarnaast het niveau 527 al langere tijd op deze plek als magneetpunt is bestempeld.

Door het enthousiasme van maandag is een hiaat ontstaan welke vandaag in de kleinste grafiek staat ingetekend. Vanochtend kan de graadmeter een tweede gap plaatsten. Zoals bekend zijn de bouwwerken welke gevormd zijn met gaten niet heel stabiel. Anders verwoord, in de zone 526/527 lijkt het huidige koersverloop vatbaar te worden voor een volgende reactie-beweging. Let wel, reactie-beweging! Dat is iets anders dan een langere termijn top en het startpunt voor een aanstaande maandenlange bear-market.

De mogelijkheid van een aanstaande reactie-beweging is mede interessant vanuit de dag-grafiek. Nadat gisteren een omgekeerd hoofd-schouder patroon gemeld kon worden in de kleinste grafiek is het vandaag de beurt aan de dag-grafiek. Vanaf vandaag staat in deze grafiek ook dit koerspatroon ingetekend. De island-reversal van 29 augustus vormt in deze set-up dan het hoofd. Daarnaast staat in de week-grafiek natuurlijk al langere tijd de PR ingetekend. Deze heeft zoals bekend een richtpunt op 547.

Voor nu eerst de blik op de zone 526/527. Verwacht wordt dat het in deze zone lastig wordt voor de AEX. Op basis van fibo, koershiaten en gemiddelde lijnen kan na gebleken obstructie in de bestempelde zone dan worden geprobeerd om het richtpunt voor de verwachte volgende reactie-beweging te bepalen. Want een stijgende trend bestaat uit toppen en bodems. Niet alleen maar stijging. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Het tweede hiaat in het huidige bouwwerk is een feit. De AEX is vanochtend snel opgelopen naar ijkpunt 526 om daar vervolgens te blijven hangen. De verwachting dat de zone 526/527 lastig is voor de graadmeter wordt vooralsnog door het daadwerkelijk koersverloop ondersteund. Let wel, de indicator noteert ook vandaag weer duidelijk boven de OB-lijn. Deze ontwikkeling is een aanwijzing dat een terugslag in het koersverloop slechts de titel reactie krijgt en niet het startpunt van een langere termijn daling duidt. Een scenario waarin het tweede gedeelte van de handelssessie aantrekkingskracht van het tweede hiaat ondervindt lijkt niet geheel uitgesloten. Concreet: het voorlopig Waterloo lijkt te liggen op 526/527. De eerste stap dient nu het dichten van hiaat twee te zijn. Dat impliceert een bescheiden terugval naar 524 en mogelijk ook 523.

22 reacties op “Let op: Reactie-Gevaar”

 1. detita444 says:

  Een goedemorgen allen.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Met verwijzing naar de post van gisteren 12.53 uur…zou dit hem dan even moeten zijn…na actie…nu reactie..
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   Niet helemaal overtuigd dat het alleen maar bij een reactie gaat blijven. Maar we zullen zien….

 3. jm says:

  ga akkoord met de visie betreffende de reactie, maar aex kan eventueel nog doorstoten naar +/- 531, zijnde de dalende toppen lijn, van top 09/05 en 08/08. Op basis van candlesticks op verschillende timeframes zie ik voorlopig nog geen aanleiding tot een daling, tenzij de 4 uur bar mocht afsluiten met een doji.

  grs.

 4. Moneymaker says:

  Beste Allemaal,

  Wat oogt de beurs sterk zeg! Ik ben gedraaid en zit nu ook long met posities voor de aex en dax. AEX koersdoel 530-532 komende dagen en de DAX 12650-12700. Bij deze standen verkoop ik mijn posities.
  Daarnaast voor de fun nog 20 x call AEX weekopties. Laten ze nu vanmiddag nog maar even doorstijgen met de DJ op een ATH sluiten zou mooi zijn en zeker haalbaar!

  1. Roberto says:

   MM, maak nou niet die klassieke fout…

 5. Moneymaker says:

  Roberto, zou je dat kunnen toelichten? Ik zat afgelopen week fout met mijn visie dat het down zou gaan. Bij het doorbreken van de 524 gisteren ben ik vanmorgen long gegaan. Ik zie eerlijk gezegd geen enkele reden dat we nu zouden gaan dalen of mis ik iets. Het oogt allemaal zeer sterk ook de dax!

  1. Roberto says:

   Eens met wat GJ zegt. Daaraan zou ik nog willen toevoegen, vorige week kon het niet stijgen en nu kan het niet dalen…….volgens u…
   Een visie bijstellen kan verstandig zijn, maar dan nog zou ik zeggen proberen te concentreren op de volgende ‘betrouwbare’ set-up voor een stijging ipv blind achter een markt aan te rennen. Dat geeft zelden het gewenste resultaat. Rust en weloverwogen een beslissing nemen volgens een stappenplan werkt beter heeft de ervaring mij geleerd. Succes iig

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,
  Laat ik beginnen met de opmerking, het gaat me niet om gelijk of geen gelijk. Ik probeer alleen te begrijpen wat u nu doet. Gisteren schrijft u…”ik zit short maar we kunnen nog tot 525-527 om van daaruit te dalen naar 518″…We staan netjes in de door u aangegeven zone 525-527 en nu is het ineens long. Nogmaals, begrijp me niet verkeerd, het gaat niet om gelijk of ongelijk krijgen, het gaat mij om te begrijpen wat er veranderd is volgens u waarom gisteren 525-527 short was en nu dezelfde zone ineens long is.
  GRS Geert-Jan

 7. detita444 says:

  Niets veranderlijker dan de mens 😉

 8. Bert says:

  Beste Fred,
  Een mens is veranderlijk, maar het weer ook. Gelukkig de S&P500 niet.

  1. detita444 says:

   Hé Bert, volgens mij heb jij weer een guitig dagje 😉

 9. Bert says:

  Idd.,beste Fred, nà “Irma” ‘heb ik dat verdiend’ vind ik..op naar milestone: 2500 !

 10. Moneymaker says:

  Beste GJ,

  Ik heb mij laten leiden door de verschillende analyses welke ik heb gelezen en dit heeft mij aan het twijfelen gebracht met als gevolg dat ik gedraaid ben naar long. Ik snap dat het verwarrend werkt en ik word er soms ook niet goed van. De markt kan je zo op het verkeerde beem zetten en de twijfel in mijn visie heeft geresulteerd in aanpassing. Ik gooi de stukken eruit bij aex 530-532 en dax rond de 12650. Tot waar kan de dowjones de komende periode stijgen?

 11. Moneymaker says:

  All,

  Nog even een vraag omtrent brent oil, deze staat nu weer halverwege 54 dollar. Verwachten jullie een verdere stijging of toch uittoppen naar maximaal 55 dollar en dan weer daling ?

 12. Bert says:

  Beste Moneymaker,
  De Dow is in een “unchartered territory” waardoor het bepalen van weerstanden lastiger wordt
  dan het aangeven van steunen.

 13. Moneymaker says:

  OK dank je! T.a.v brent wat verwachten jullie daarvan?

  Grt Kars

 14. detita444 says:

  Nog wat met de euro/$ gedaan Bert?

 15. Roberto says:

  pag. 48 op intra-day grafiek maakt verdere stijging aex morgen waarschijnlijk. de genoemde 531 van jm komt daardoor in beeld.

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Roberto,
   Mag ik aannemen dat u per abuis 48 tikt naar eigenlijk 58 bedoelt.. of verwijst u naar geheel iets anders?…
   GRS Geert-Jan

 16. Bert says:

  Beste Fred,
  Na de Draghi show vorige week uitgestapt op 1,2040 en wacht op de FED volgende week
  wo. om eventueel weer in te stappen zolang deze Forex boven belangrijke steun 1,1925 blijft.

 17. Moneymaker says:

  531 is ook goed 🙂 nog even 2000 extra turbo long ingeslagen! Laat de vervolgstujgung nu maar komen!!

Laat een reactie achter