Japan glijdt weg
De spanning is de afgelopen week verder toegenomen want de macro verhoudingen verschuiven en het kraakt behoorlijk op de financiële markten. In de heersende valutaoorlog heeft Japan zijn volgende wapen gelanceerd. Negatieve rente oftewel NIRP. Nu deze vraag, “Werkt het?”
Als je er logisch over nadenkt niet natuurlijk. Dat je geld mee krijgt om te lenen. Vreemd verhaal wanneer je nagaat dat de problemen in de kiem zijn ontstaan door te veel economische hooi op de monetaire vork. Te veel schuld was toch de oorzaak van het probleem om mee te beginnen? En het creëren van meer schuld als oplossing was toch olie op het vuur gooien?
Sommigen zeggen het al een tijdje namelijk, denk daarbij aan Alexander Sassen van Elsloo en ook Sybren van der Hijden. Verschillende invalshoeken en argumenten te over en menigeen kan zich gezien de recente koersontwikkeling daar nu ook in vinden. Als je de mensen leest die nu hun gelijk zien wordt het nog erger. Zo bleek dat ook tijdens het webinar dat we samen met Alexander samen hielden afgelopen woensdag. De mening van de kijkers zoals uit de poll vragen bleek was zeker niet positief voor het moment en hoogstens neutraal tot licht positief voor de langere termijn. Ik ben meestal wel positief ingesteld hetgeen z’n grondslag kent in de langere termijn opwaartse trends, maar nu had ik er één dat met een fundamenteel verhaal samenvalt en niet veel goeds belooft.
Ik doel hiermee op de Japanse Yen dat sinds kort de NIRP kent, Negative Interest Rate Policy. Je zou denken dat de JPY daar zwakker van zou worden maar wat mijn aandacht trok is dat het omgekeerde plaatsvond. Het vervelende is dat het een onderdeel van een groter proces blijkt te zijn wat op zijn beurt weer gevolgen heeft voor het echte grote verhaal. Kijkt u maar mee op de grafiek van USD/JPY.
Dit is het koersverloop van één van de belangrijkste valutaparen in de wereld, twee van de 4 grote spelers in de currency wars. De andere twee zijn uiteraard EUR en de CNY.
De downtrend van dit paar verliep tussen 2008 tot en met 2012 volgens het boekje. Chapeau, zo zie je ze zelden. Met Japanse nauwkeurigheid is het pad naar beneden gevolgd. Zo ook de opwaartse trend daarna. Ook indrukwekkend.
Het lijkt heel magisch maar dat valt ook wel weer mee. De downtrend omvat de periode van actieve QE en de verwachting van oneindigheid daarvan. De periode van de stijging daarna is gevuld met verwachtingen van een renteverhoging in de VS alsook free style Abenomics. Niet zo heel gek dus. Maar wel interessant omdat de markt hier blijkbaar in mee gaat en de beweging versterkt. Ten tweede belangrijk omdat het niet een kwestie van een paar weken een trendje volgen blijkt te zijn.
Nu hebben we het volgende aan de hand. Er is een omkeerpatroon van uiterst goede reputatie in deze verhouding gevormd. De afgelopen week is de stijging die de breuk van de uptrend diende te valideren met succes afgerond. De pull back is dus compleet waarmee met getoetste waarschijnlijkheid koersdoelen kunnen worden berekend. De RSI geeft daarbij al tijden aan dat de trend verzwakt maar dit kan het nog net hebben voor het overgaat naar een fase die gold zoals tijdens de lange downtrend van 2008-2012.
Het lijkt erop dat het geld meegeven aan leners minder zwaar weegt dan het neerwaarts bijschroeven van de verwachting dat de VS wel eens heel rap de rente zou kunnen verhogen. Los van deze mogelijke uitleg die niet van belang is voor de conclusie en de aanleiding om dit te vinden, de verwachting is dat USD/JPY de komende tijd een aanval op koersen onder 110 kan gaan doen. Hetgeen of impliceert dat de Japanse NIRP heel kort van duur zal zijn of dat de VS wel eens van het renteverhogingspad zou kunnen moeten afwijken. Deze laatste gedachte bleek ook tijdens ons webinar de overhand te hebben overigens. Het patroon en de indicatoren zijn onverbiddelijk, dit is het pad dat de markt heeft gekozen te volgen. Als het anders gaat is er iets veranderd, er wordt nu rekening gehouden met een daling naar 110 in deze waarde.
Ook gepubliceerd op Dft.nl