Hang Seng: Dolle Chinezen

Europa en ook China begonnen de week met doemdenkerij, woensdag leverde een systeem falen van de New York stock exchange en zie hier deze vrijdag,  alles dik in de plus. Dalingen zijn uiterst betrekkelijk. Helemaal wanneer ze plaats vinden binnen een opwaartse richting die al jaren gevolgd wordt. Het ziet er sterk naar uit dat de opwaartse trends na een oponthoud van een week of twee weer hervat gaan worden.

Wat een gekkigheid deze week weer. Van alles kon er gebeuren en per saldo gebeurde er niets anders dan waar we al mee bezig waren voor de onbeduidende en verstorende elementen het podium opeisten. De periode Varoufakis leek deze week ten einde en wat doet ie op vrijdagmiddag, twitteren dat ze Tsipras z’n voorstellen moeten afwijzen. Nou ja het zal. Maar het virus op Wall Street dan. In een andere setting zou iets dergelijks al het vertrouwen onder de voeten van de aandelenhandel kunnen wegtrekken. Ditmaal niets daarvan, gewoon nop. En dan in dezelfde week ook nog het verval van China. Echter, niets heeft de wereld deze week kunnen weerhouden om te kopen.

Het belangrijkste zit hem in de weekgrafiek dat de lange termijnbeweging beschrijft. De beleving aan de hand van de head lines afgelopen week was dat het leek of China in elkaar stortte. Dat is maar relatief vind ik. Als je op de top gekocht hebt ja dan is het een crash. Wanneer je een belegger bent en niet de laatste koper van het moment dan zit je al een tijd belegd in China en zie je dit als een kans om bij te kopen. Precies wat je al wilde hebben maar dan op een lagere koers. Er is namelijk niets veranderd aan de omgevingsfactoren van de afgelopen 5 a 6 jaar waar het gaat om de aandelen markten in de VS, Europa en inderdaad ook die van China.

HangSeng weekgrafiek

HangSeng weekgrafiek

 

De voortschrijdende gemiddelde in deze beweging wijzen onveranderd opwaarts alsook de lijn die de minimale stijgingsvoet weergeeft. De RSI is afgekoeld tot normale niveaus dus ook dat zit niet meer in de weg. Deze week is in het midden van de week een best scherpe daling omgezet in een stijging die net zo veel om het lijf had. Deze reversal heeft de wil van kopers aangetoond. Wat veel belangrijker is, tegelijk is het effect van gedwongen verkoop door veranderde financieringsregels weggewerkt zonder dat daarbij de trend is beschadigd.

 

De verwachting is dat deze bewezen veerkracht enigszins geschrokken kopers terug zal brengen naar de koopknoppen. Bij een positief verloop van het koersverloop de aanstaande week wordt deze test van de lange termijn trend met succes afgerond en is er ook een signaal gecreëerd dat een koersdoel bij 30.000 aangeeft. Dat is niet het einde van de stijging naar mijn idee, het is slechts de grens tot waar de horizon reikt die momenteel op deze gronden zichtbaar is.

 

Een beweging zoals afgelopen week te zien is geweest in China (en ook een beetje in Europa) is een nachtmerrie voor elke belegger. Behalve als je het hoofd koel houdt en de kansen die daardoor geboden worden benut. Daarmee voorkom je ook dat je op de top koopt zoals sommige koop gekke Chinezen als idee hadden gevat. Het idee in een up trend is te kopen bij een hervatting van de trend en het liefst vlak na het einde van de correctie. Dat moment komt steeds dichterbij.