Hang Seng: Correctief China

Vanochtend, de buurman: ”Dat Griekenland heeft toch wel effect inmiddels he? Zelfs in China gaat de boel door het putje door die Grieken, nou fijne dag he.” De wereld wordt geregeerd door de Grexit en de head lines die er mee gepaard gaan momenteel. Ze krijgen zelfs de schuld van een daling in Chinese aandelen dat helemaal niets van doen heeft met de lokale Europese zaken. De ontwikkeling begon met het verkrappen van de margin verplichtingen in de Chinese markten. Op zich niets verkeerd mee maar er loert altijd het gevaar van een overdrijving. Dat wordt altijd weer gevoed als er ingegrepen wordt door partijen die normaliter langs de zijlijn staan, door bijvoorbeeld shorts te verbieden. Bij plotseling opgelegde beperkingen gaat de markt gewoon kijken tot hoever ze nu kunnen gaan. Gewoon omdat het nodig is om de nieuwe verhoudingen in de markt te kunnen peilen. Dat gaat direct weer ten koste van wat wij noemen “Weak Hands”, de slecht gefinancierden of te zwaar gehefboomden van de markt, waardoor de bal iets verder doorrolt dan voorzien. Zo gaat dat. Azië, Europa of Amerika, je moet gewoon niet rommelen met de markt. Als je het dan toch doet moet je het doen als de Amerikanen, gewoon voor altijd of in ieder geval langer dan de markt kan volgen.

Het is gewoon mechanisch wat er gebeurt maar door het tempo van bewegen is het gevaar van paniek uiteraard aanwezig. Echter, dat zijn echter niet de verkoopmomenten, die zijn dan al geweest vaak. Paniek is een indicatie van een naderend koopmoment. Een andere indicatie daarvan is dat als iedereen het erover heeft het dan dus inmiddels wel tot de verwachtingen behoort. Voor het gemak extrapoleert de mens dan maar, hetgeen veelal het einde is van een dergelijke beweging. Dan is er namelijk als zoveel gebeurd en ingeprijsd waardoor er geen verrassingen meer mogelijk zijn. Dat gaat dan zo van, ja die gaan failliet, en dan kan het dus alleen maar meevallen. Ok kort door de bocht maar u begrijpt em.

Zo kijken we ook momenteel naar de markt en de head lines die langskomen. Zoals gezegd, niets anders dan de Chinese toestanden en de Griekse materie. Zoals gezegd verwachten wij geen verrassing in negatieve zin meer uit die hoek. Voor diegenen die mijn columns hier hebben gevolgd, de focus ligt al een paar weken op het renteverhaal in de VS dat nu dreigt onder te sneeuwen.

Dan de grafieken voor deze week. Het beeld in de Hang Seng van de afgelopen tijd ziet er als volgt uit.

HangSeng Daggrafiek

HangSeng Daggrafiek

O dat valt best mee als je het zo bekijkt vindt u niet? De daling heeft de spurt van april te niet gedaan maar meer ook niet. Sterker, de trend is bereikt en de koersen hebben nog niet tot een breuk er van geleid. Zelfs het storten naar beneden van de afgelopen twee dagen heeft dat niet bewerkstelligd. Zoals dit zich laat aanzien is dit gewoon correctief zover en is het bij enige vorm van stabilisatie alweer kopen geblazen. Gezien de oversold stand in de RSI is het tijd voor een teken van leven van de kopers en is het te verwachten dat de verkopers wel even klaar zijn. Dat is het middellange termijnbeeld dat geldt voor de trend die sinds 2012 de boel hoger heeft geleid. Twee of drie stappen naar voren en één stapje terug, dat dansje doet nog steeds opgeld in Hong Kong.

Op de lange termijngrafiek is er zelfs nog meer aanleiding om positief te blijven of zelfs te worden.

HangSeng Weekgrafiek

HangSeng Weekgrafiek

De trend van de middellange termijn van de vorige grafiek leunt op die van de lange termijn aandelenbezitters in Hong Kong. Het groene blok in de RSI zegt ons dat bij een stabilisatie rond huidige niveaus zich een positive reversal aandient hier alvast (vroegtijdig) gearceerd aan de hand van de groene bogen. De markt beweegt zich in Hong Kong nog steeds langs dezelfde piketpaaltjes als dat het al jaren doet. Er is geen sprake van een trendbreuk, het is nog steeds correctief. Dat hebben we te danken aan de goede basis die de afgelopen jaren gelegd is, net als in Europa overigens maar daarover een andere keer meer.