Goud Zinkt

Na de afgelopen weken USD in relatie tot EUR, JPY en ook in relatie tot een mandje van valuta te hebben geanalyseerd is het tijd om een andere grootheid in dit spel erbij te pakken. Jawel, goud. Het roest niet maar zinkt wel, zeker als de USD alleen maar meer waard dreigt te worden, is de theorie. Bezien in het huidige licht van de ontwaarding van de EUR door de dreiging van “front loading” door de ECB als ook de verwachte rentestijging in de VS die steeds dichterbij schijnt te komen zou je verwachten dat goud ook zou bewegen. De klassieke relatie is namelijk dat als USD interessant wordt dat dan het omgekeerde geldt voor het gele goedje.

 

Daarnaast geldt ook dat de vraag in Goud wordt verwacht toe te nemen in het geval de wereld het niet mee ziet zitten. Dit “Flight to safety” fenomeen stuwt naast de bekende inflatieverwachtingen die de prijs van dit metaal opwaarts, zeker wanneer onrust toeneemt. De Chinese economie maar zeker ook de beurzen vertonen aldaar vertonen op z’n minst haarscheurtjes in het optimistische beeld dat er tot voor kort heerste en Grexit en de toekomt van de EURO zijn allang geen sprookjes meer. Grexit is toch een behoorlijk verhaal inmiddels want de afgelopen dagen staan volledig in het licht van de eventuele ontkombaarheid aan een Grexident. Vraag het Sassen zou ik zeggen die riep al 5 jaar geleden dat dit goed kon gaan zo, remember where you heard it first.

 

En fin, dit is het beeld van de afgelopen twee jaar ongeveer.

Goud Daggrafiek

Goud Daggrafiek

De trend van de goudprijs is al die tijd dalende, hetgeen duidelijk wordt gemaakt aan de hand van de rode lijnen. Het ging daarvoor nog veel harder naar beneden echter daar viel geen kaas van te maken dus is dit wat resteert. Dit procesmatige dalen is een trend die voorlopig niet ten einde lijkt te komen. Het lijkt al een tijdje alsof er niets gebeurt in Goud hetgeen een gevoel van veiligheid geeft. Dit valse veiligheidsgevoel zorgt voor een geordend verloop van het ontwaardingsproces, maar er is wel degelijk iets aan de hand. De blauwe lijnen in de grafiek tonen de grenzen waarbinnen de markt zich momenteel comfortabel voelt.

 

Na in een spike beweging de bodem er in gezet te hebben in juli 2 jaar terug is begin 2014 dit niveau als steun bevestigd. Sindsdien geldt dat elke opleving gedwongen is geweest terug te keren naar dit niveau. Tekens duurde de opleving korter en had hij een kleiner bereik dan de voorgaande opleving. Inmiddels geldt dat tussen de meest recente opleving naar 1300 begin dit jaar en die tussen april en nu (voor zover dat een opleving mag heten) 50 % gecorrigeerd is van de stijging naar 1300. De oranje fibo grid geeft de correctie als ook de verwachting aan. Daarvoor geldt in dit geval dat er naar beneden, in de richting van de trend, geprojecteerd mag worden voor het vinden van een koersdoel. Dat komt in dit geval uit op koersen rond de 1100, tussen 1125 en 1075 om precies te zijn, hier aangegeven aan de hand van de groene ellips in de koersgrafiek. In de RSI is ook een ellips weergegeven hetgeen duidt op de ruimte die er is voor koersen is om te dalen voor er een oversold stand bereikt kan worden. De afgelopen twee keer dat koersen de lange termijn steun van 1175 perforeerden werd de indicator wel oversold en was een oplevinkje op z’n plaats. Nu geldt dat met koersen op 1170 er een andere conditie geldt die er op wijst dat een versnelling naar beneden geen strobreed in de weg wordt gelegd. Nu is dit niveau niet meer extreem maar eerder gewoon geworden.

 

Even een stapje terug. Het belangrijke van deze analyse zit hem niet in de neerwaartse ruimte die er in de grafiek bestaat. Het is belangrijker hierin te zien dat de opmars van de USD ook geen tegenkracht kent vanuit de edelmetalen hoek. En dat terwijl er toch wel problemen zijn in de wereld dat op elk ander moment had kunnen leiden tot een toename van de goud prijs. Nu is het dus niet zo hetgeen mij doet afvragen of de wereld zich daadwerkelijk bezig houdt met Europa en de Grieken of dat het renteverhaal van de VS een veel grotere rol speelt in de besluitvorming van beleggers. Ik denk toch het laatste.