Go Mario Go!

De ECB heeft de rente ongewijzigd gelaten en daarmee niemand erg verrast. Er was geen verwachting voor enige sturing van de rentestand vanuit de ECB momenteel. Zo gezegd en verwacht zo gedaan of beter gezegd niets gedaan dus. De focus ligt uiteraard op de persconferentie daarna waarin de woorden die de voorzitter zal bezigen op een gouden schaaltje gewogen zullen worden. Bij gebrek aan renteontwikkeling geldt tegenwoordig dat eventuele hints dan de doorslag moeten geven over een eventueel misschien in de toekomst te verwachten focusverandering.

Misschien en als je goed luistert dan he. Je kunt ook gewoon de koersen bekijken waaruit de reactie van de markt zal blijken. Als de beweging daarna niet groot genoeg is om de door de vertraging van het afachten  opgelopen achterstand in te halen dan had je toch niet hoeven luisteren daar het dus niet significant en structureel blijkt te zijn geweest. Vele breinen vromen een beter beeld dan die van u en mij waarmee het volgen van de markt vaak de beste strategie is. De basis van TA zeg maar. De beweging komt eerst en dan gaan wij mee.

Het wel of niet kunnen rechtvaardigen, of begrijpen, van een beweging is daarbij niet van belang. Zo zal de komende dagen weer de vraag opkomen hoe kan het dat de koers van de EUR beweegt als de rente ongewijzigd is gebleven? Nou omdat de comments van Draghi daarna, bla bla, zal veelal het antwoord daarop zijn.

De non-actie op het rente vlak is geen reden, de moed die de markt daarna heeft opgepakt is de aanleiding tot het bewegen. De markt heeft besloten dat de eerder ingeslagen weg vervolgd wordt. De afgelopen weken en maanden hebben we verschillende meningen en teksten gehoord en gelezen die de markt heeft afgewogen voor de houdbaarheid van de trends die al jaren worden gevolgd. De Fed is op hold en kan verhogen, China draait niet optimaal maar toch het is de grootste en snelste groeier nog steeds Japan moet bijschakelen en QE zoveel uit de kast trekken en de emerging markets zullen niet direct omvallen zolang de Fed niet te grote stappen neemt. Daar komt recent bij dat de ECB verwacht wordt de afloopdatum van het steunen van markten naar achteren te zullen verleggen. Dit alles tezamen geeft de markten deze gedachte. Je hoeft even geen bonds te kopen met de lage rentes van nu. Aandelen zijn makkelijk te koop want geld is goedkoop en wanneer de groei komt zie je het daar het snelst in terug. Grondstoffen blijven goedkoop want de USD blijft sterk wat ons brengt bij de EUR wat dan wel goedkoper zal moeten worden.

Dat is waar we al mee bezig waren en nu een vervolg aan wensen te geven blijkbaar. Het verloop en de toekomst van de Eur tegen de verschillende grote munten ziet er zo uit.

eurgbp

EUR/GBP laat al sinds 2010 een downtrend zien waarin we de afgelopen anderhalf jaar een versnelling naar beneden hebben gekend. De versnelling is dit jaar gestabiliseerd maar de rek is er uit. Met het testen van de 50% retracement bij 0,75 is deze week de neerwaartse focus hervat en dreigt de correctieve zijwaartse beweging ten einde te komen. Serieuze koersdoelen dienen zich aan in deze grafiek onder druk van verschillende signalen. Er is de trend die aan de onderzijde is getest en er is een kortere neerwaartse trend die nu validatie kent. De fibo extensie alsook de negative reversal ( rode boogjes) geven aan dat een succesvolle aanval op 0,70 in de maak is om uiteindelijk naar 0,65 te reiken. Een vervolg van de eerder ingeslagen weg dus en dit geval neerwaarts gericht.

eurjpy

EUR/JPY is al 2 jaar niet echt interessant daar het koersverloop grillig is. De neerwaartse spiraal in rentebeleid en de aanhoudende behoefte aan stimuli in Europa en Japan tekent de strijd tussen de ECB en de BOJ om de boel als eerste aan de praat te krijgen. De koersvorming is in ieder geval niet positief voor de EUR verlopen hetgeen ook verwacht wordt zo te blijven. Het is eerder negatief voor de EUR/JPY wat nu te zien wordt gegeven. Tot, de BOJ weer verrast uiteraard. Business als usual hier dus en daarom zijwaarts.

eurusd

Dan ten slotte de grootste cross van allemaal, EUR/USD. De weekgrafiek toont heersende neerwaartse trend die sinds 2014 versneld is. Deze is gecorrigeerd gedurende 2015 zover middels een 50% retracement hetgeen tegelijk een negative reversal heeft opgeleverd. Net als in EUR/GBP dus. Hier geldt dat bij overschrijding van 1,10 de neerwaartse focus ten einde het getal 1 eens nader te bekijken weer gespreksponderwerp zal worden. Ook hier heeft dit alles niet meer betekend dan dat de koersen zijwaarts zijn gecorrigeerd. De hoofdrichting en daarmee de verschuiving op het wereldtoneel op de lange termijn blijft in het nadeel is van de EUR ontwikkelen. Na vandaag wellicht met meer overtuiging en een hogere slagkracht. Tussen het schrijven door kijk ik met een schuin oog naar de persconferentie van Draghi en loens met mn andere oog naar de koersen. Ik zie dat een toename van neerwaarts momentum is begonnen en tegelijk een spurt opwaarts in aandelen aan de gang is. Ook een vervolg van waar we al jaren mee bezig waren. Laat Mario maar schuiven.

Ook gepubliceerd op IEX.nl iex