EUR/USD: Correctie of Trendbreuk?

Historisch grote koersbewegingen op de financiële markten gaven het startsein aan deze week. Het effect van de schoksgewijze verschuiving naar de nieuwe verhoudingen golfde dagenlang door de verschillende vermogensklassen. Met centen tegelijk stuiterde de Euro op en neer. Is het nu verteerd en voorbij of is er een nieuwe richting ingeslagen?

De aandelenmarkten kletterden naar beneden en de EUR/USD spoot omhoog, hetgeen u waarschijnlijk niet ontgaan zal zijn. Op vrijdagmiddag ging het al niet lekker maar na er een weekendje over geslapen te hebben kreeg de daling in de VS aandelen en de stijging van de USD van vrijdagmiddag nog een behoorlijke staart in Europa op maandag. Hoe dat allemaal kon? Nu zijn daar verschillende gedachtegangen over. Van economisch gestoelde verhalen die de wereldeconomie zien vastlopen, tot acties gerelateerd aan gedwongen verkoop door marge grensoverschrijdingen. Van Chinezen die massaal de US bonds zouden verkopen en de rente zouden bewegen, de Fed die welles/nietes de rente in september/december zal verhogen, alles wordt genoemd. De waarheid zal een combinatie van al deze factoren zijn maar nu de gevolgen. Er is namelijk iets geks aan de hand deze week.

De focus ligt vandaag op EUR/USD. Vorige week vrijdag sloot de EUR /USD koers op 1,1366 en de lange down trend werd geslecht. De maandag erop openden koersen na een rondje Azië, rustig rond datzelfde niveau waarna in de loop van de dag 1,1714 werd bereikt. Ale een vuurpijl ging ie. Nu deze vrijdag in de middag, tijdens het schrijven van deze column, staan koersen 1,1250… 5 cent lager bijna en dat ziet er zo uit.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De stijging heeft er toe geleid dat een relatief kleine uptrend die zich in de afgelopen maanden heeft gevormd een versnellingsfase kende. Er is daar iets in gebeurd dat niet alleen toe te schrijven in aan begin deze week. Die actie leverde een bevestiging op van een recent verbeterd klimaat voor de EUR/USD. Het rode blok in de RSI waarbij nooit overbought werd bereikt maar regelmatig oversold is tussentijd verruild voor een neutraal verloop in het oranje. De afgelopen week is voor het eerste een overbought stand bereikt in de RSI hetgeen duidt op enige overtuiging om te stijgen. Het groene blokje toont deze nieuwe fase.

De daling van eind deze week is daar een reactie op waarin koersen rustig terug kunnen om even af te koelen. Hierbij is 1,10 van groot belang is om in de gaten te houden. Koersen dienen daar de komende week boven te blijven waarbij gezegd dient te worden dat de RSI dus ook niet meer oversold mag raken in de poging een hogere bodem te maken. Dan is er sprake van meer opwaartse focus en kan verder naar boven gecorrigeerd worden.

EUR/USD: Weekgrafiek

EUR/USD: Weekgrafiek

Na de positieve ontwikkeling van de afgelopen week, nu het langere termijn verloop. Deze is nog steeds negatief ondanks de sprong naar boven. Sterker daar is deze week een schepje boven op gedaan door deze vrijdag lager te eindigen na de sprong van begin deze week. Een reversal bar is geboren op de weekgrafiek, hetgeen zegt dat alle winst van deze week plus een deel van de winst van vorige week te niet is gedaan. Hoezo is dat positief? Hoogstens correctief en dus tijdelijk en vluchtig van aard.

Op dit time frame geldt namelijk dat stijgingen die slechts tot 1,18 reiken 38,2% retracement vormen en zelfs stijgingen naar 1,22 een 50% correctie zijn van de daling sinds de zomer van 2014. De fibo grid in het oranje geeft dit weer. De voormalige bodem lijn in het blauw dat nu boven de koersen hangt bevindt zich overigens ook op 1,22. Die combi maakt dat dit niveau als uiterst belangrijk bestempeld wordt. Dat zegt ook tegelijk dat de stijging correctief is en dat er gewaakt dient te worden voor opwaartse bewegingen die geen zoden aan de dijk zetten. Bij neerwaarts afdraaien volgende week geldt dat er steeds meer nieuwe signalen zullen ontstaan die de neerwaartse hoofdrichting zullen bestempelen. Met de reversal bar van deze week ziet het er dus naar uit dat er volgende week een behoorlijk robbertje geknokt dient te worden door de EUR haussiers en USD baissiers voor het behoud van opwaarts potentie. De grens daarvoor bevindt zich zoals in het kortere termijnverhaal beschreven op 1,10.

 

Dat zegt mij dat vanuit de omgekeerde correlatie die met de aandelenmarkten bestaat er een grote kans is dat ook de dalingen daar een hevige maar toch correctieve ontwikkeling hebben betekend ten opzichte van de grote lange termijn trend. Het verloop is immers hetzelfde, lage opening begin van de week, veel paniek en gedoe, en een hoger slot aan het einde van deze week. Iets om in de gaten te houden.

Ook gepubliceerd op Dft.nl dft logo