EUR/USD: Vaten

Met de laagste koers van vrijdag is het eerste richtpunt van 1.1070 gehaald. Dit niveau was bepaald aan de hand van een koerspatroon. Nu geven patronen vaak minimale koersdoelen af. Dit betekent dat er voor EUR/USD waarschijnlijk meer daling in het vat zit.

Afgelopen vrijdag is niet alleen het eerste koersdoel gehaal. In de beweging naar dit niveau is de RSI ook onder OS gedoken. Na de negatieve kruising van MA20 onder MA50 eerder vorige week is dit gegeven een extra steuntje in de rug dat de laagste koers voor EUR/USD nog niet voorbij is gekomen. De DD zit dus nog op het spoor van een verder aansterkende dollar. De gedachten gaan  onveranderd uit naar 1.1025.

Dit scenario is gebaseerd op het feit dat EUR/USD vorige week onder 1.1110 is gedoken. Op dit niveau lag de derde, en dus laatste, reactielijn van de stijging gedurende de eerste sessies van augustus. Nu stelt de theorie dat bij een breuk van de derde lijn ook een vollegde tegengestelde beweging volgt. Zie hier het richtpunt op 1.1025.

Voor vandaag kan de MA20 als dynamisch juk worden aangemerkt. Het toeval wil dat deze op 1.1110 noteert. Een opleving naar deze lijn geeft overigens aanleiding om op zoek te gaan naar een negatieve reversal.

EUR/USD 180 MinutenGrafiek

Technische Analyse EURUSD 19 augustus 2019 180 MinutenGrfaiek

In de dag-grafiek is sinds de top van eind juni sprake van lagere toppen en lagere bodems. Met deze gedachte in het achterhoofd mag de stijging in de eerste week van augustus gezien worden als een zoektocht naar een volgende lagere top. Nu de RSI is afgedraaid op haar horizontale weerstand binnen de Bear Market Range en nu de koers van EUR/USD onder de MA20 is gevallen, mag aangenomen worden dat de lagere top is gezet.

Een extra aanwijzing dat de recente stijging slechts reactief was vloeit voort uit de stand van de MA lijnen. Deze staan al enige tijd in verkoopmodus, oftewel MA20 onder MA50. Na een lagere top volgt in een neerwaartse trend veelal een lagere bodem. Dit impliceert koersen onder 1.1000.

EUR/USD DagGrafiek

Technische Analyse EURUSD 19 augustus 2019 DagGrafiek

Het langere termijn beeld voor EUR/USD is onveranderd het beeld van het grote neerwaartse trendkanaal sinds de toppen van 2018. In deze grafiek staan de MA-lijnen nog steeds in verkoopmodus. Daarnaast lukt het de RSI maar niet om boven het niveau van de vorige bodem van eind 2017 uit te komen.

Als zodanig noteert de indicator dus al lange tijd in de onderste helft van haar bandbreedte hetgeen geen teken van kracht is. Pariteit?

EUR/USD WeekGrafiek

Technische Analyse EURUSD 19 augustus 2019 WeekGrafiek

6 reacties op “EUR/USD: Vaten”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  Eerste uren zitten erop….MA20 inderdaad weerstand…het proces van zoeken naar NR is begonnen…de eerste halve cirkel en cirkel staan alvast in de grafiek ingetekend…
  GRS Geert-Jan

 2. wh.giesen says:

  Waarde GJ, even een vraagje offtopic, ik weet dat u voor het bepalen van een NR of PR bij de indices uitgaat van de 30 min grafiek en bij de Eur/Usd van de 180min grafiek, welke tijdsgrafiek hanteert u bij aandelen?

  mvg

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  De dag- en weekgrafiek.
  GRS Geert-Jan

 4. wh.giesen says:

  Ok, bedankt dus de intradaybewegingen doen er niet zo veel toe bij aandelen begrijp ik.

  mvg

 5. wh.giesen says:

  https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ubs-vs-laten-sterke-dollar-varen/ar-AAFMSlb?ocid=spartanntp

  Dit is wel iets om de komende tijd in de gaten te houden en bij ingenomen posities een goede stoploss aan te houden.

  mvg

 6. Geert-Jan Nikken says:

  De NR begint vorm te krijgen…tot morgen.
  GRS Geert-Jan

Laat een reactie achter