EUR/USD: BandBreedte

Een grote bandbreedte met grenzen op respectievelijk 1.1110 en 1.0925 met daarbinnen een smallere range met grenzen op achtereenvolgens 1.1075 en de zone 1.1015-1,0990. Met deze zin zijn alle DD’s van vorige week redelijk goed samengevat.

De enige toevoeging welke nog ontbreekt aan de hierboven neergelegde samenvatting is de opmerking dat het langere plaatje onveranderd aanleiding geeft om aan te nemen dat per saldo de verkoopdruk overheerst. Ook bij de start van de nieuwe handelsweek herhaalt de DD daarom deze opmerking.

In onderstaande grafiek valt af te lezen dat na het aftikken van 1.1075 op donderdag de vrijdagsessie redelijk in het teken stond van het opzoeken van de gedefinieerde steunzone. En opnieuw bleek dat deze inderdaad de verkoopdruk wist op te vangen waarbij de RSI vrij aardig stabiliseerde op het niveau van de vorige bodem. De DD ziet daarom geen aanleiding om de grenzen van de eerste steun aan te passen en zet deze opnieuw op 1.1015 tot 1.0990.

In lijn met de opmerking over overheersende verkoopdruk stelt de DD ook dat zij zeer sterke twijfels uit of EUR/USD opnieuw in staat is om opnieuw tot aan 1.1075 te klimmen. Het antwoord op deze vraag luidt naar alle waarschijnlijkheid nee. De eerste weerstand voor vandaag wordt daarom gezet op 1.1045. Dit niveau is ontleend aan oude bodems alsook aan een fibo-lijn gebaseerd op de meest recente verzwakking binnen de grotere bandbreedte.

Het benoemen van een lagere weerstand impliceert de verwachting dat de druk op de eerste steun in de komende sessies kan groeien. De DD zit dan ook op het spoor dat de koers van EUR/USD uiteindelijk door de steunzone wordt gedrukt. Onder 1.0990 verlegt de DD haar focus op de onderkant van de grotere range. Zoals in de inleiding aangehaald noteert deze op 1.0925.

EUR/USD 180 MinutenGrafiek

Technische Analyse EURUSD 23 september 2019 180 MinturenGrafiek

In de dag-grafiek is al lange tijd sprake van een patroon van lagere toppen en lagere bodems. In dit licht bezien moet de laatste opleving dan ook gezien worden als een zoektocht naar de volgende lagere top. Het spel lijkt zich momenteel echter af te spelen in de indicator. Al enkele maanden noteert de RSI in een Bear Market Range.

Een ondersteuning voor de hierboven neergelede gedachte dat verkoopdruk momenteel de overhand heeft. Maar er is meer. In onderstaande grafiek staat een grote Negatieve Reversal ingetekend. Het ijkpunt van deze set-up komt uit op 1,0900(!!). En dat vormt weer een handvat voor de gedachte dat de onderkant van het huidige speelveld rond 1.0925 ligt.

EUR/USD DagGrafiek

Technische Analyse EURUSD 23 september 2019 DagGrafiek

Het langere termijn beeld voor EUR/USD is onveranderd het beeld van het grote neerwaartse trendkanaal sinds de toppen van 2018. In deze grafiek staan de MA-lijnen nog steeds in verkoopmodus. Daarnaast lukt het de RSI maar niet om boven het niveau van de vorige bodem van eind 2017 uit te komen.

Als zodanig noteert de indicator dus al lange tijd in de onderste helft van haar bandbreedte hetgeen geen teken van kracht is. Pariteit?

Wordt Vervolgd!

EUR/USD WeekGrafiek

Technische Analyse EURUSD 23 september 2019 WeekGrafiek

2 reacties op “EUR/USD: BandBreedte”

  1. Cor says:

    Prachtig

  2. Geert-Jan Nikken says:

    Waarde Cor,
    We doen ons best…we doen ons best…
    GRS Geert-Jan

Laat een reactie achter