DSM: Kanshebber in Zijwaartse beweging

De regelmatige lezer van onze columns zal bekend zijn met de slogan: Een trend is een trend. Veelal heeft deze uitspraak betrekking op een stijgende of dalende marktontwikkeling. De kenner zal echter weten dat er ook nog een derde variant bestaat, de zijwaartse beweging. Vandaag aandacht voor een kanshebber welke zich voortbeweegt in een zogenaamde Trading Range. Het betreft DSM.

DSM-WeekGrafiek

DSM-WeekGrafiek

Een foefje om te ontdekken of sprake is van een stijgende of dalende beweging is het bewegen van de ogen over de grafiek. Van links naar rechts. Gaan uw pupillen in deze exercitie omhoog dan is sprake van een oplopende trend. Mocht blijken dat uw pupillen dalen dan is uiteraard sprake van een neerwaartse trend. Past u deze “techniek” toe op de bijgeleverde grafiek van DSM dan zult u merken dat uw pupillen op nagenoeg gelijke hoogte blijven. Het bewijs van een horizontaal koersverloop. Naast deze subjectieve methode kan het bewijs ook worden geleverd met een meer objectieve methode. De ingetekende gemiddelde lijnen lopen nagenoeg horizontaal. Met name de langere gemiddelde lijn (=rood) fluctueert al sinds de start van 2015 vlak rond grofweg €50.00.

Het principe van een zijwaartse beweging kenmerkt zich door mean reversion. Jargon voor de verwachting dat de koers zich terug beweegt naar het gemiddelde. Dit impliceert voor DSM een stijging terug naar de aangehaalde €50,00 in eerste instantie. Daar hoeft de beweging overigens niet te stoppen. Een volledig herstel naar €55,00, de bovenkant van de range, hoeft zeker niet uitgesloten te worden. De theorie stelt immers dat de geschiedenis de neiging heeft zich te herhalen. Het heen en weer bewegen tussen €43,00 en genoemde €55,00 is wat de recente geschiedenis heeft laten zien. Nu de koers recent weer de zone €43,00 succesvol heeft getest mag op basis van het principe van herhaling een stijging worden verwacht.