Chinees Vuurwerk

Zo leek de ellende vorige week achter ons nadat de Grieken een toontje lager gingen zingen, maar nee hoor. China wilde graag nog iets van zich laten horen. Het was letterlijk en figuurlijk Chinees vuurwerk dat deze week de hoofdrol speelde op het beurstoneel.

Hevige kritiek op het Chinese valutabeleid is niet van vandaag of gisteren. Al sinds het begin van het loslaten van de sleepkabel waarmee de CNY aan de USD vastgeklonken zat tot 2005 is het zeuren om meer “eerlijke” koersvorming van de Chinese munt, ook wel bekend als Yuan of Renminbi. Overigens het verschil tussen deze twee benamingen zit zo. De munteenheid heet Renminbi of te wel “het geld van het volk” en de muntjes en biljetten zelf heten Yuan.

De Chinese munt werd deze week vanuit overheidswege zo’n 2% goedkoper gemaakt. Hierdoor zien bedrijven die naar China exporteren hun slagkracht verminderen en wordt verwacht dat op de eigen thuismarkt geld verdienende Amerikanen en Europeanen meer concurrentie krijgen van hun Chinese evenknieën. Daarnaast, maar verder onbedoeld, door het devalueren van de Renminbi is het deel van het volk dat geen buitenlands geld in bezit had een stuk minder waard in Yuan gemeten in vergelijking met een buurman die dat wel had. Een verkapt effect is dus dat de rijken rijker zijn geworden omdat ze vast nog andere valuta hebben, die ze nu voor meer Yuan in kunnen ruilen dan voorheen. Lekker dan die volksgedachte, maar dat ter zijde.

Vooral de Amerikanen hadden nogal wat op- en aanmerkingen op een naar hun mening en meting te laag gewaardeerde Yuan. Dat is echter een verhaal van jaren. Variërend van 10 zoveel tegen een Euro tot en met 7 en eronder was het veel te laag zei men. Met een aanname van een groeivoet van tussen 8 en 10% wel ja. Maar nu China de groei ziet afnemen en de munt goedkoper denkt te moeten maken is het weer niet goed. Recent blijkt namelijk dat de export en ook daarmee de groei tegenvalt in China en is een tegenzet gedaan. Volledig naar de smaak van IMF en Lagarde overigens die al eerder vrijere marktwerking wilde zien bij de koersvorming van de Yuan. Zo ziet het lange termijn koersverloop van de EUR/CNY er uit.

EUR/CNY Lange termijn

EUR/CNY Lange termijn

De EUR is het laatste jaar inderdaad net als tegen de USD in elkaar geploft tegen de CNY. De grafiek ziet er overigens helemaal hetzelfde uit behalve dus na het moment van de devaluatie, het meest rechter streepje op de grafiek. Nu geldt dat de Chinezen de trend voor de middellange termijn hebben gebroken er ruimte is ontstaan voor “de markt” om zelf een mening te bepalen in de bandbreedte in de oranje cirkel. Die gaan we nader toelichten door in te zoomen op de volgende grafiek. Aanvullend geldt dat de lange termijnbeweging voorlopig nog gewoon neerwaarts wijst. Deze trend bevindt zich ergens bij 8 dus ligt een flink eind weg gezien de huidige stand van 7,15

EUR/CNY Middellange termijn

EUR/CNY Middellange termijn

De oranje cirkel uitvergroot geeft ons de informatie dat stijgingen van de EUR/CNY, dus dalingen van de Yuan, zich hoogstwaarschijnlijk zullen afspelen tussen 7,20 waar we nu staan en 6,70 waar we vorige week stonden. Indien koersen de 7,20 passeren geldt dat een beweging naar de zone tussen 7,40 (eerste fibonacci reactieniveau) en 7,60 (het 50% correctieniveau naar fibo technieken) zal ontstaan. Dat is echter niet per se de verdienste of de schuld van de Chinese centrale bank maar kan ook effect zijn van een verandering van krachtsverhoudingen met de tegenhangers van de CNY.

Stel de USD verzwakt en de USD-rente gaat niet omhoog, dan moet dat weer uit geprijsd worden en geldt dat ook EUR/USD omhoog kan. Of nog onwaarschijnlijker, de EUR verzwakt niet, QE stopt en Draghi gaat de rente verhogen,…. Eeh, nou dacht het niet. In ieder geval als blijkt dat EUR/USD 1,15 passeert dan is een beweging naar 1,22 de verwachting daarbij en geldt in EUR/CNY dan de zone tussen 7,40 en 7,60 als koersdoel. Zo staan we ervoor tegen de Chinezen. Nog steeds niet los ten opzichte van hoe we tegen de USD staan maar wel iets anders dan voorheen. Maar dat was waarschijnlijk ook de bedoeling van de Chinezen, zolang het in hun voordeel werkt, uiterst begrijpelijk.

Ook gepubliceerd op Dft.nl dft logo