BrentOlie: Meer opwaartse ruimte!

Als er een onderwerp is waarover in de achterliggende maanden veel is gesproken en geschreven dan is het wel de koersontwikkeling van olie. Volgens sommige analisten komt het nooit meer goed met het zwarte goud, terwijl andere analisten juist in dit goedje de trade voor 2016 zien. Tijd voor een blik op de koersgrafiek.  Voordat we starten eerst de opmerking dat in deze column de koersvorming van Brent-olie centraal staat.

BrentOlie

BrentOlie

Dat de prijsvorming van olie lange tijd onder druk heeft gestaan is voor een ieder bekend. Sinds de start van 2016 heeft echter al een serieus herstel in de koersontwikkeling plaatsgevonden. In maart kwam dit herstel tot rust, maar in de bijgeleverde grafiek moet deze rustpauze gezien worden als de voorloper van de volgende stap opwaarts.

In de grafiek staat een dalend trendkanaal ingetekend. Sinds mei 2015 fluctueerde de koers netjes binnen dit kanaal en ook de eerste bewegingen van 2016 mochten slechts gezien worden als een herstel binnen dit kanaal. Daar kwam echter verandering in toen de koers zich boven $36,00 wist uit te vechten. Met het overwinnen van dit niveau wist de koers boven een belangrijke horizontale eerste weerstand uit te breken. Deze breuk was de opmaat voor een aanval op de dalende weerstandlijn van het trendkanaal. Een aanval welke succesvol was. De rustpauze gedurende maart moet dan ook gezien worden als de logische consolidatie van de koers boven het trendkanaal. Een fase waarin de doorbraak dient te worden gevalideerd. Ook dit proces is succesvol verlopen. Sterker, de oude weerstandlijn fungeerde eind vorige week netjes als steunpilaar en springplank.

Dit impliceert dat de koersvorming van Brent-olie over verdere opwaartse ambities beschikt. Twee horizontale niveaus zijn in de grafiek aangebracht. Deze liggen op respectievelijk $46,75 en $54,40. Deze twee zones mogen nu gezien worden als de volgende magneetpunten.