Brent Oil: Glijpartij in Olie

De zomer verloopt voorspoedig gezien de ontwikkeling van de aandelenkoersen. Uiteraard zou je bijna zeggen. Nu de bemoeienis van overheidswege een broodnodig zomerreces kent en de bemoeiallen een toontje lager zingen zien we de communicerende vaten van de financiële markten weer prima werken. De Grexit kwestie is weer alleen interessant voor de kenners onder ons en het rente verhaal in de VS is inmiddels ook wel bekend en een nieuws meer, dus wat rest ons. Inderdaad gewoon handelen en hengelen naar eigen inzicht. Dat is toch uiteindelijk waar het ons allen om gaat.

Tijdens de rustig voortkabbelende zomer zien we dat de aandelen de trend hebben hervat en dat de spierballen van de USD duidelijk zichtbaar worden. De USD/JPY versterking alsook de EUR/USD zwakte zijn hierbij bevestigende factoren die de trendmatige verschuiving van de financiële verhoudingen ondersteunen en kracht bijzetten. Het is iedereen duidelijk, de Europese en Japanse markten kunnen gen hoge rentes aan en in de USD rentemarkt geldt dat een verhoging alleen maar goed zou zijn. De eventuele dreiging van een negatief gevolg voor de aandelenmarkten wordt geabsorbeerd door de economische rechtvaardiging van een duurdere USD. Het komt de rest van de wereld goed uit terwijl de Amerikanen er zelf niet echt heel veel last van hebben. Aldus de verwachting en het uitgangspunt deze zomer, behoudens onverwachte gekkigheid die van tijd tot tijd de kop op kan steken. Als neveneffect hiervan zien we ook de grondstoffenprijzen dalen. Ook dit klopt volledig wanneer we de correlaties tussen de koersen van grondstoffen en de USD bezien. Wanneer USD sterker wordt dalen grondstofprijzen en in dit geval niet alleen daarom.

Tussendoor, tijdens al dit geredeneer zien we dat de markt voor Olie behoorlijk in elkaar is gezakt in navolging van andere grondstoffen. De koersen van Brent Oil bijvoorbeeld hebben inmiddels weer de $50 bereikt hetgeen erg dicht de bodem van dit jaar benadert. Zo ziet dit alles er uit.

Brent Oil Daggrafiek

Brent Oil Daggrafiek

Er is een poging geweest een trendje opwaarts te vormen, maar dat ligt ook al weer achter ons. Dit resulteert in een Hoofd en Schouder patroon dat in dit geval een vervolg van de neerwaartse richting aangeeft. Maar hoe nu verder dan? Nou niet omhoog in ieder geval want de wind waait in de rug van de verkopers. Het lange termijn beeld ziet er als volgt uit.

Brent Oil Weekgrafiek

Brent Oil Weekgrafiek

De opwaartse beweging was een test van zeer oude steun waarna een lagere top is gecreëerd. Links in de hoek ziet u de koersen tijdens het verval van de financiële markten in 2009. $40 is daarbij dus target waarbij ik direct vermeld dat dat niet de bodem is. Het is een eerste horde in deze trend die koersen neerwaarts aan het bijstellen is. Nu de RSI in de meest recente opwaartse beweging vanuit de zwaar oversold meting is teruggekeerd geldt dat dalingen verder dan het meest recente dieptepunt mogelijk zijn geworden. Dit ondersteunt de visie die ik in eerdere columns heb geuit, namelijk dat EUR/USD verder richting pariteit zal dalen, USD/JPY verder zal stijgen, dat goud zal dalen en dat de aandelen opwaarts zullen ontwikkelen. Dat gezegd hebbende, het glijden kan weer beginnen wat mij betreft, want dat versterkt alleen maar de USD en dat geeft de Europese aandelen weer meer stijgingsruimte. Zo is het cirkeltje weer rond.

Ook gepubliceerd op IEX.nl iex