Banken en Olie maken de Sier

De afgelopen maanden zijn financiële waarden misschien net zo hard gedaald als de aandelen van bedrijven die in grondstoffenmarkten actief zijn. Nu de Olieprijs terugveert, gaan de banken dan ook weer mee omhoog?

De gekste dingen maak je mee. Van het veranderen van beursregels terwijl de handel gaande is tot een verbod tot verkopen van wat van jou is. Ook de gekste verhalen lees je, zoals het ploffen van de Euro. Dat werd heel gek ontvangen toen ik er de eerste keer over las. 2 jaar later, was het een officieel agendapunt bij alle bankdirecties, centraal tot commercieel. Dan hebben we peak oil uiteraard. Goed verhaal bij koersen in de buurt van de 50 USD per vat maar pas breed uitgedragen toen koersen 2 jaar later boven 100 USD stonden. Los van de mogelijke uitkomsten van dergelijke op dat moment hete hangijzers, er zit een grote vertraging in het ontstaan van het idee en het breed geaccepteerd worden ervan. De ideeën zijn goed maar tegen de tijd dat je het overal hoort is het spel al gespeeld. Je zou bijna het omgekeerde gaan doen.

Zo hebben weer recent weer één. De banken zouden last hebben van de lage olieprijs. Er staan bakken met leningen uit naar de sector die eerder bij koersen boven 100USD per vat vloeibaar goud leek te boren. Nu is goud ook minder hot dan vroeger maar goed. Het was bijna op en elke lening aan iemand die in de olie zat was goud gerand, al was het oude frituurolie. Klonk ten tijde van Peak Oil heel goed. Nou niet dus blijkt, nu is het verhaal dat de banken door het putje kunnen. “Onzin” zeggen de betere rekenaars, “Dit is geen financiële crisis en de banken zijn zo strak als het maar kan. Geweldig financieel systeem hebben we.”

Ik lees en luister, zoek wat achtergrondinformatie en kijk eens naar de grafiek, ik vorm zelf graag ideeën gek genoeg. Wat schets mijn verbazing? Het klopt qua koersverloop. De correlatie tussen de aandelen van bijvoorbeeld Deutsche Bank en de olieprijs is 1 op 1 in de laatste maanden.

Wat ook opvalt is dat deze discussie onzinnig is. Een jaar geleden rond dit tijdstip was het nog een goed verhaal en viel er nog iets mee te doen. Nu is het mosterd na de maaltijd.

Nu het verhaal een jaar later tot aannemelijkheid wordt herkauwd terwijl de koersen van en de Olie als ook die van de banken al zijn geklapt, wordt het tijd om te zien waar we staan met dit verhaal. Qua grafieken, niet of het echt zo is. Als dit het verhaal is, beter gezegd was, dan zou je het omgekeerde dus ook moeten verwachten bij een herstellende olieprijs. Banken kopen omdat de olieprijs opwaarts corrigeert? Gek idee? Over een jaar vindt iedereen het een goed idee waarschijnlijk J.Hier is het beeld van Brent Oil. Deutsche Bank volgt zo.

Brent Oil

Brent Oil

Vindt er überhaubt een correctie plaats die van belang is voordat we het over de correlatie gaan hebben. Het antwoord hierop is:  “Ja.” De Olieprijs staat sterk in de belangstelling en elke dag wordt gezegd dat koersen boven 36 USD tot een knal omhoog gaan leiden. Daar ben ik het mee eens maar of die klap direct de grote trendomkeer betekent is een tweede. Daar sta ik niet achter. Dat moet nog blijken. Zie hierboven de clustering rond de bodems van 30 USD in januari en deels februari. Koersen stoten al weken lang het kopje tegen 36 USD maar deze week staan ze er boven. Dat houdt een verdere, correctieve stijging binnen de dalende trend in. Deze trend bevindt zich samen met andere barrières bij 40 USD en vormt daar weerstand die van belang is om te breken wil de trend om gaan. Conclusie, we zijn al weken aan het corrigeren en er is nog meer ruimte. De grote strijd vangt aan vlak boven 40 USD.

Dat gezegd hebbende Deutsche Bank.

Deutsche Bank

Deutsche Bank

De correlatie is duidelijk. Wat correspondeert is de poging tot bodemvorming van de afgelopen weken. Ook hier geldt dat de beweging correctief is maar met meer opwaartse ruimte, zeker in procenten. Wie had dat gedacht? Deutsche Bank is beweeglijker dan de Olieprijs. De beurzen focussen momenteel dusdanig sterk op de olieprijs waardoor in ieder geval op z’n minst daardoor al een positief effect verwacht mag worden voor de aandelenmarkten. Daarbinnen geldt dat een aantal fondsen tot verdoemenis was veroordeeld, In Duitsland heeft Deutsche Bank meer op z’n lazer gehad dan VW bijvoorbeeld. Het is een soort Arcelor Mittal van Duitsland zou je bijna kunnen zeggen. Dit soort tot overdrijving toe gedaalde fondsen kunnen procentueel harder stijgen dan een index bij verbeterend sentiment. Laat de Olieprijs die nou net beïnvloeden momenteel, zou het dan toch..?