Amazon en Google knallen door

amazon google

Met de opbeurende commentaren van Draghi op zak en grote namen die verrassend goeie cijfers publiceren ziet alles er rooskleurig uit. Beleggers zien de periode met goedkoop geld waarschijnlijk verlengd worden en bij Google en Amazon knalt het dak er af. Kan het nog beter?

Het maakt allemaal niet zoveel uit schijnbaar. Als je maar een merk bent, en dan bedoel ik een echt wereldwijd meetellend merk, dan kun je niet stuk. Microsoft, Amazon, Google, Mc Donalds, allemaal uit hun dak momenteel en dat zijn zeker niet de enige fondsen die populair zijn. Ik noem een Unilever, Heineken, Sap, Adidas, die gaan ook snoeihard omhoog in dit optimistische klimaat van het moment. Het ziet er op deze manier naar uit dat we 2015 alsnog behoorlijk positief gaan afsluiten.

Na een aantal weken best behoorlijk getobd te hebben over de vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn we toch weer bij zinnen gekomen lijkt wel. De Fed zou wel of niet verhogen, de Chinese kwestie speelde op, Griekenland weet u nog? Dat allemaal overleefd hebbende ontstond de verwachting dat de ECB en de BOJ nog eens in actie moesten komen. Nu na deze week deze ideeën meer voedingsbodem kennen is de focus weer op de cijfers van de bedrijven komen te liggen. Beetje zoals het hoort eigenlijk.

Wanneer het grote spel der macro economische randvoorwaarden rustig is kan een inschatting gemaakt worden van de verhoudingen tussen de waardes binnen dat kader, lees de verschillende vermogensklassen. Dan blijkt dus weer dat goedkoop geld geen uitnodiging is voor obligaties, de USD wordt verwacht sterker te worden, de grondstoffen de EUR en de JPY zwakker worden, en de “juiste” aandelen het enige alternatief zijn om snel rendement te behalen in de huidige omgeving. “Juiste” past in dit geval bij bedrijven die weinig strobreed in de weg kennen en zo groot zijn dat ze wereldomvattend en dus wars van lokale problematiek zijn.

Zo staan deze week onder andere Amazon en Google sterk in de belangstelling. Nu we weten dat er goede cijfers zijn gepubliceerd en dat beleggers daar direct positief op hebben gereageerd. Wat zijn nu de vooruitzichten na deze week voor deze twee giganten.? Allereerst Amazon, hoe ligt de boel erbij na Ali Baba enzo?

Amazon weekgrafiek

Amazon weekgrafiek

Om sterke koersbewegingen in relatie tot de algemene tendens te zien is deze lange termijn grafiek gebruikt. Dit fonds bevindt zich sinds 2009 in een sterke uptrend, die in 2014 een correctie heeft gekend. Dit jaar is de bovenzijde van het al ruime trendkanaal gebroken. De meest recente turbulentie op de financiële markten, dat niets van doen had met Amazon, maar wel beleggers die ook daarin investeren deed schrikken, heeft de uitbraak uit het trendkanaal gevalideerd. Nu is de bovenzijde steun van de trend en is een versteiling van de stijgingshoek gerealiseerd. Het ligt beleggers in de bedoeling dit aandeel in 2016 ruim boven 700 te doen noteren. Kenners herkennen in deze grafiek allemaal continuatiepatroontjes in de vorm van vlag- en wigformaties. Kort gezegd, dit houdt in dat elke verkoopdruk vroegtijdig wordt opgevangen en overstemd waarna explosief doorgekocht wordt alsof de aandelen op zijn. Dat zijn ze dan ook op die niveaus waardoor er steeds meer betaald wordt. Bij dit gedrag is prijs van ondergeschikt belang aan het effectieve bezit.

Prijs is tijdelijk, bezit niet.

Dan Google, ook een gigant maar met een ander eigen verhaal.

Google Weekgrafiek

Google Weekgrafie

700 is allang geen probleem voor dit aandeel. Die strijd is aangegaan in 2104 tijdens de correctie binnen de uptrend die ook sinds 2009 de gemoederen in Google regeert. De overwinning op 600 kwam dit jaar waarna ook hier een korte termijn correctie is gepasseerd onder invloed van factoren die niets van doen hadden met Google. Wel met beleggers in Google uiteraard die door u inmiddels bekende factoren de schrik in de benen kregen gedurende de zomer. Hier geldt echter dat de correctie van 2014 een koersdoel heeft opgeleverd van ruim 800 ergens in 2016. De test van de uitbraak dat wordt aangegeven met de oranje lijn in de grafiek vormt een bevestiging van het vorderen van het scenario dat daartoe moet leiden.

Zo ziet het er dus niet alleen voor de korte termijn positief uit voor deze waarden die het sentiment omtrent andere waarden ook beïnvloeden maar is hiermee een vervolg gegeven aan de lange termijn potentie die de beurzen bieden. Bij het opklaren van de eerder bewolkt lijkende lucht zien we het weer helemaal zitten. Prettig weekend voor nu.

Ook gepubliceerd op Dft.nl dft logo