AirFrance-KLM: Geen Hoogvlieger!

De tijd dat AirFrance-KLM als hoogvlieger te boek stond, ligt inmiddels al ver achter ons. De wat oudere lezer zal zich ongetwijfeld “de top 5” herinneren. Een mandje van 5 aandelen waarvan KLM onderdeel uitmaakte. Wordt een blik op het koersverloop van de opvolger AFK geworpen dan lijkt de uitspraak laagvlieger meer van toepassing. De bijgeleverde grafiek vertelt het verhaal.

AFK-WeekGrafiek

AFK-WeekGrafiek

In de  bijgeleverde grafiek staan twee horizontale trendlijnen ingetekend. De ruimte binnen deze lijnen omvat het koersverloop sinds het laatste kwartaal 2014, oftewel bijna anderhalf jaar. Op en neer binnen de bandbreedte. De bijbehorende niveaus van de lijnen staan afgebeeld. In de achterliggende weken is AFK weer opgelopen tot aan de bovenkant van de bandbreedte. Nu stelt de theorie dat de geschiedenis de neiging heeft om zich te herhalen. Dit impliceert dat het opwaartse momentum momenteel is opgedroogd.

Deze stelling wordt onderstreept door het gegeven dat de  RSI tijdens de stijging van de koers niet in staat is geweest om boven de OB-lijn uit te klimmen. Net zomin als zij bij koersen op de onderkant van de horizontale bandbreedte tot onder de OS-lijn dook. De indicator ondersteunt dus de visie dat sprake is van een zijwaarts koersverloop. De zwakkere start van deze week lijkt dan ook slechts de eerste stap te zijn. Houd rekening met een nieuwe beweging binnen de trading-range. Vanaf de huidige niveaus impliceert dit een verzwakking richting €5,60.