AEX: Last Barrier

De AEX is opgelopen tot boven 454. Dat niet alleen. Na weken aarzelen is de RSI tot boven de OB-lijn gestegen. In juli en augustus bleek de zone 456 tot 458 als obstakel te fungeren. Zo ook gisteren.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Wordt het 475 of zakt de AEX terug en blijft het hier neergelegde scenario overeind? De graadmeter is gisteren succesvol door de bovenkant van de bandbreedte gelopen welke in de achterliggende dagen op deze plek centraal stond. Dit betekent dat hetzelfde niveau rond 454 nu als eerste steunpilaar aangemerkt kan worden. In de dag-grafiek loopt al enkele weken een horizontale trendlijn boven de huidige koersontwikkeling mee. De lijn staat getrokken op 458. Niet geheel toevallig ook nagenoeg de hoogste koers van dinsdag. Wordt wat meer naar het intra-dag verloop gekeken dan kan uit het recente verleden worden opgemerkt dat het gebied tussen 456 tot 458 lastig is voor de AEX. Hiermee lijkt de startzone voor vandaag bepaald tussen 454 en 456/458.

Over de RSI kan nog wel wat opgemerkt worden. De vaste lezers uit het verleden zullen bekend zijn met de term “BatMan”. Wordt een blik geworpen op het verloop van de indicator binnen de aangebrachte cirkel dan blijkt dat dit patroon gisteren is gevormd. Deze set-up doet vermoeden dat de AEX vanochtend de eerste steunpilaar gaat testen. Zakt de graadmeter toch terug onder 454 dan zal het koersgat rond 452 gaan trekken.

Samenvattend: de AEX maakt zich op voor een beweging tussen 454 en 456/458. Onder de eerste steunpilaar is alles weer bij het oude want 452 ligt natuurlijk niet zo heel ver verwijderd van de alom aangehaalde 451. Boven 458 breekt de index door en komt het scenario van de achterliggende weken op losse schroeven te staan. De titel van vandaag zegt genoeg. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

35 reacties op “AEX: Last Barrier”

 1. jan says:

  Riskante voorspelling: we gaan de 446 nog even aantikken deze week

  1. jan says:

   garanties: geen

 2. Tom Schrauwen says:

  Beste Geert – Jan,
  Behouden we toch het scenario dat al enige tijd in voege is.?
  Dus 458 niet breken en dat we de 3 zien?
  Of stapt u volledig af van deze verkondiging en verwacht u eerder het breken van 458 momenteel? Ik verwacht nog altijd een daling en het niet breken van de laatste weerstand…
  Groeten

  1. taburger says:

   Goedemorgen Tom, als ik Geert-Jan goed heb begrepen, dan staat het antwoord op jouw vraag in de laatste alinea (‘Samenvattend:…’). Op basis waarvan verwacht jij zelf een halt bij de 458 en vervolgens een daling van de index?

   1. Tom Schrauwen says:

    Taburger,
    Bij dow Jones zie ik een doji , last doji was 2015 en beurs daar daalde toen van 17600 naar 15200.
    Ik verwacht zeker nog een daling van AEX tegen einde van morgen richting 450-448.

    1. taburger says:

     Dank je voor de toelichting Tom. We gaan het afwachten.

     1. taburger says:

      Het gaat nu in elk geval de goede richting op voor jouw voorspelling. 🙂

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Tom,
  Zoals bekend denk ik dat de langere termijn bodem nog niet is gezet. Morgen is het 1 september en dan weet u dat het weer tijd is voor de maandcolumn.
  GRS Geert-Jan

 4. JBN says:

  Die lagere bodem kan een jaar duren, maar hij komt er………….. Knap als je daar (met winst!) op kunt handelen 🙂

  1. taburger says:

   Geert-Jan, misschien is het mogelijk om in de maandcolumn dan ook iets van een tijdshorizon er in mee te nemen?

 5. Jos says:

  Het feit dat de RSI gisteren duidelijk door het OB lijntje is gebroken is toch een bevestiging van de theorie, dus we kunnen omhoog kijken ipv naar beneden?

 6. Hoekstra says:

  De AEX heeft een nieuwe maandtop bereikt, maar de CAC en DAX nog lang niet.

 7. Jos says:

  Eerste poging vandaag niet OB……………….

 8. Jos says:

  Kwestie van tijd (max. dagen) voor door/uitbraak een feit is en de 458 wordt uitgenomen. Je kan daarop blijven wachten en tot dan negatief blijven of neutraal zijn en er al op inspelen.

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Jos,
   Ik deel uw mening over neutraal. Zie onderstaande citaten:

   “De RSI moet het koersverloop van de AEX ondersteunen. De verlangde OS-notering om het bearish scenario kracht bij de zetten is vooralsnog uitgebleven. Op basis van deze constatering mag worden gesteld dat de neerwaartse druk op de index iets aan het afnemen is”. ….Uit de column van 24 augustus 2016
   “Het feit dat de indicator in de achterliggende dagen steeds niet OB of OS wordt, ondersteunt echter wel de gisteren geplaatste opmerking dat de neerwaartse druk momenteel wat aan het afnemen is. “….Uit de column van 25 augustus 2016
   GRS Geert-Jan

 9. Dovan says:

  De AEX loopt een beetje te ver door op de andere beurzen. Wie krijgt het gelijk?

 10. Jos says:

  Het lijkt een kwestie van tijd totdat het obstakel bezwijkt…………………….

  1. Jos says:

   Sluit me daar volledig bij aan de beurzen willen “omhoog”, alles wel op super lage omzetten maar dat schijnt het nieuwe normaal te zijn met de grote uitstroom van geld. Alles wordt gestuurd door algoritmes en computer handel op een index gedragen door 5 hoofdfondsen (zwaargewichten).

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Over dat….er al op inspelen…ben ik het trouwens niet met u eens…maar dat weet u….Reageren, Niet Anticiperen!…
  GRS Geert-Jan

 12. Dovan says:

  De index wil niet onder 457.2 zakken … zelf als de DAX zakt.
  Knap van de kopers tot nu toe….
  Dat moeten kopers zijn met diepe zakken.

  1. Dovan says:

   eindelijk gezakt. …. maar weerstand naar beneden is nog steeds hoog.

 13. Roberto says:

  Goedemorgen. Dus als we boven 458 is het tijd om positief te worden ? Echt ? Hahahahahahahaha………….
  AEX Index, 6 maanden premie short. Beste bewijs dat aandelen vaker trading dan trending zijn en dat moet u allen tot nadenken stemmen.

  1. JBN says:

   @Roberto: hoeveel kan je verliezen door voortdurend vast te houden aan de verwachting van koersdalingen, terwijl de beurs toch echt de andere kant uit gaat? Ik hoop dat je diepe zakken hebt, want dit is onmogelijk vol te houden!

   1. Roberto says:

    @JBN Geen positie is ook een positie. Zeker, als de koersen omhoog willen moet je er niet tegen in willen gaan. Maar dat is wat anders dan als een blind paard achter stijgende koersen aan te rennen als een weerstand gebroken wordt. Maar klopt, ik zit er v o l l e d i g naast. Had juist verwacht dat augustus de maand van het vallend mes zou worden. Dat dus helemaal niet. Maar ook bij doorbraak boven 458 laat ik mij niet verleiden om in deze val te trappen. Dan maar gewoon afwachten.

    1. JBN says:

     @Roberto: en straks (net als ik) tot de ontdekking komen dat we de (stijgings)boot volledig gemist hebben…… (grrrrrrrr).

     1. Roberto says:

      Nee, echt dat zou ik helemaal niet erg vinden. Ondanks stijging blijft neerwaarts potentieel vele malen groter. Markt is bezig om een top te vormen. En zeg nou zelf maakt het wat uit of dat 458 of 475 gaat worden ? Nee, niet echt als je daarna naar 380-360 gaat.

 14. lady Curzon says:

  Brent door het ijs gezakt, hoe lang houden ze de financials nog hoog voor de index ? Daling Dax van 100 ptn en AEX -3/4 verwacht vóór 14.30u. Anticiperen beter dan reageren, telkens achter de markt aanlopen onverstandig. Dan maar met stoploss gaan werken.

 15. Jos says:

  Breakie break

 16. Jos says:

  14:15 ADP banen rapport kleine trigger om koersen wat hoger of lager te gaan zetten. Een zeer goed rapport dan kunnen we wat lager.

 17. Rob says:

  Weer niet, Jos. Maar wel spannend.

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Taaie Rakker die 456-458.
  GRS Geert-Jan

  1. Wilco says:

   Te taai onderhand denk je niet?

 19. Jurrian says:

  Ad: ” Een eventuele daling onder 455,1 zou topvorming signaleren”.

  (sorry G.J. )

 20. Jurrian says:

  S&P = O.S.

 21. lady Curzon says:

  DAX nog minstens 50 ptn te gaan en AEX 2 ptn, anders nabeurs wel, anders klopt de chart niet.

Laat een reactie achter