AEX: Zonder Tandjes

De scherpe randjes van de daling nemen af. Sinds het aantikken van 516 op 15 juni wordt met iedere poging van de AEX om lager te gaan korte metten gemaakt. Gisteren was geen uitzondering. Nogmaals: Leve de Koershiaten!

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

De theorie stelt dat de geschiedenis de neiging heeft zich te herhalen. Aldus de DailyDosis van woensdag. De zinsnede en titel waren een expliciete verwijzing naar de recente neiging van de AEX om koershiaten snel op te vullen. Inderdaad was het klusje in de middag reeds geklaard. De huidige slotstand is een herkenbaar niveau voor de vaste lezer. Het aantikken van 516 was midden juni aanleiding om de negatieve ondertoon van de DailyDosis te matigen. Het gegeven dat de huidige slotstand nog steeds 516 bedraagt geeft aan dat de verdere daling sinds die datum inderdaad te verwaarlozen is. Een mooi moment om een nieuwe term te introduceren: Ruis! Een term waarop ik overigens niet het copyright bezit. Vandaag kan de AEX wederom met enig enthousiasme starten. Ditmaal van het positieve soort. Een nieuw hiaat ligt dus in de lijn der verwachting.

Twee eerste ijkpunten kunnen worden bepaald. De eerste rond 521. De tweede op 524. Voor het bepalen van de richting van de AEX is het wachten op de eerste dag waarop de graadmeter niet direct het koershiaat vult. De gap op 513 heeft immers ook weken open gestaan alvorens zij gisteren netjes werd gevuld. Hoog tijd dus voor de nieuwe Blik op de Nik! Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

73 reacties op “AEX: Zonder Tandjes”

 1. Fred says:

  Goedemorgen allen.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen Fred.
  GRS Geert-Jan

 3. jan says:

  Mogguh, gokje gisteravond geen denderend succes. Maar komt later wel.

 4. Roberto says:

  Vandaag een Porsche Panamera Turbo S ingeleverd. Zag de PR op de 1 min over het hoofd, terwijl ik naar de 15 min grafiek zat te staren. Maar probeer het verlies weer goed te maken om er extra short posities bij te zetten. Denk dat het wel gaat lukken…dan win ik er 2 uiteindelijk…

 5. Wietzendorf says:

  Goedemorgen,

  Ben er weer uit.
  Was een Quick win.
  Gaat te snel de goede kant op, dan neem ik al snel winst.

  mvg.

 6. jan says:

  Let jij nou maar op je aex 550 Roberto. Ik weet wat ik doe.
  Koersdoel 508 mogelijk 500, en tijdelijke omweggetjes zijn er om te hedgen of bij te kopen.
  De 1 minuut lijkt zenuwachtig maar heb t zo ingericht dat ik slechts gemiddeld 6 signalen per dag krijg.
  Meer ga ik jou niet uitleggen

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roberto,
  Ik meen me toch te herinneren dat ik van uw hand gisteren las…laat het…geen tijd aan besteden…waarom wakkert uzelf dan vanochtend weer een discussie aan…ach..het was ook u die verwees naar ego…blijkbaar toch iets waar u last van heeft..u heeft wijze teksten…nu zelf nog naar handelen…en dan bedoel ik niet long of short…waarvan akte!
  GRS Geert-Jan

 8. Roberto says:

  Goh jammer. Ik ontvang slechts 6 signalen per jaar. Denk dat ik slecht bezig ben. Succes Jan. Ik gun je alle Seat’s en Porsche’s…..

 9. DD.Loran.DD says:

  Goedemorgen heren,
  Nu iedereen z´n ei weer voor vandaag heeft gelegd, zullen we ons verder richten op inhoudelijke berichten die minder op de man zijn gericht? Leest wat mij betreft wat prettiger.
  Bij voorbaat dank en succes met het traden!
  groet, Loran

  1. Fred says:

   Goed idee DD.Loran.DD

 10. Roberto says:

  Goedemorgen heer Nikken. Het zit U nog steeds hoog he, met dat ego. Jammer dat U dit nu richting mij gebruikt nu het kant nog wal raakt. Gewoon een beetje sarren, meer niet.
  Maar over de markt: voor mij blijft het nog even het verkopen van de rallies richting 521-523 met als doel een nieuw dieptepunt. De RSI in de daggrafiek vertelt ons wel om deze dalingen te kopen.
  Zo, dit was de middag update tegelijkertijd….

 11. jan says:

  Meer dan 50% van de trades die ik doe ,staan eerst in ongerealiseerd verlies. Variërend van slechts transactiekosten tot veel meer. Maar afgelopen 5 weken geen enkele verliesdeal gedaan. Moneymanagement/riskmanagement. Ik werk zelden met SL’s (maar soms wel dus), los het liever op met hedgen en/of bijkopen. 90% van de verliesnemingen blijken onnodig, tenzij je met een systeem werkt waarbij je met heel veel discipline kort afkapt en later gunstiger instapt. Jij ook succes Robert en iedereen hier!

 12. paul says:

  ik dacht toen ik de kop las “dat dit herstel geen tanden heeft”. met steeds lagere toppen en steeds diepere bodems blijf ik die mening toegedaan. Kijk ook maar ‘ns naar grote broer DAX. Elk herstel smoort lager. Stond er rond 506 AEX uit een ver verleden nog niet een gaatje open? 521 op goed moment wel haalbaar, 524 al weer iets anders laat staan range 528/530..

 13. Jan B says:

  Dat ben ik met je eens paul, de tradingrange waar we in zitten wordt aan de onderkant steeds verder uitgerekt, 520- 516-513 terwijl de bovenkant niet eens meer in zicht komt.
  Er komt wat onzekerheid op de beurs, gepraat over het afbouwen van het opkoopprogamma van de ECB, de Fed die de balans wil verkleinen.
  En onzekerheid op de beurs betekent vrijwel altijd lagere koersen.

 14. Jan says:

  Shortbijkoper vanochtend alvast weggedaan. De originele positie gisteravond hoop ik met een half puntje winst weg te doen rond dagpivot. De nr op 15 min heeft zijn werk gedaan en kan mogelijk pr 15 komen.
  Ik ga stoppen met deals melden hier, zit niemand op te wachten. Excuus

 15. Frank says:

  @Jan B, kan heel goed, echter wordt in VS al een tijdje gesproken over afbouw. De koersen blijven edoch hogere ATH neerzetten.

  1. Jan B says:

   Dat klopt Frank en ik begrijp dat eigenlijk niet. Doordat gepraat over het afbouwen van de balans van de Fed zou je verwachten dat de kapitaalmarkt rente hoger zou staan en dat de beurskoersen wat zouden zakken.

   1. Frank says:

    Kijk maar eens naar de film: The Big Short. Daarin zie je hoe de financials de boel belazeren. Nu nog. Het gaat om waarderingen die wellicht helemaal reëel zijn.

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Leve de koerhiaaten…gevuld!
  GRS Geert-Jan

 17. Jan B says:

  Het koershiaat wordt wel erg snel gevuld, geen teken van kracht!

 18. Jan says:

  Boem, winst gepakt

 19. Fred says:

  Proficiat Jan.

 20. jan says:

  thnks Fred, nu bij pivot 516,2
  Draai?

  1. Fred says:

   Zou logisch zijn, echter het ziet er n.m.m. wel erg zwak uit….
   Ik hou mijn positie aan en hedge evt. voor de paar uurtjes die ik zo weg ben.

 21. Jan B says:

  Een positie hedgen omdat je een paar uurtjes weg bent, dat klinkt niet erg zeker van jezelf 🙂

  1. Fred says:

   Beste Jan B, n.m.m. is dat een veelgemaakte fout op de beurs die ik probeer te vermijden.
   En dan bedoel ik “het zeker zijn van jezelf”.

 22. DD.Loran.DD says:

  Eens Fred, daarom mijn long positie op 616,8 met licht verlies weer afgesloten. De stijging wilde niet doorzetten. Straks kijken of er een nieuw instapmoment komt.

 23. jan says:

  Shit hij gaat toch niet nu wel naar mijn oorspronkelijke kd he?

  1. Fred says:

   Moeilijk in te schatten vind ik. Maar ik vermoed eerst nog een upje.

  2. Fred says:

   Winst op 50% van de positie verzilverd. Ik zie vanmiddag wel verder.

  3. Fred says:

   Beste Jan, ik heb daarnet winst gepakt en wacht even af of we eerst nog naar de 512 gaan en vanaf daar weer down.

 24. Jan B says:

  Gedeeltelijk met je eens Fred, ik ben ook nooit zeker over mijn acties maar hedgen doe ik nooit, gaat altijd ten koste van de winst en is altijd goed voor de bankrekening van de broker.
  Liever sluit ik dan een positie met verlies af als mijn gevoel erover steeds slechter wordt.

  1. Fred says:

   Beste Jan B, als je denkt dat het verder gaat zakken de komende tijd en je hebt een positie met short fti’s, waarop onder 50% short dagputs zijn geschreven, dan kun je voor als het eerst weer even up mocht gaan de komende uurtjes n.m.m. het volgende doen:
   – pak winst op je kale short fti’s
   – laat de andere doorlopen met de geschreven dagputs (dubbele aantal uiteraard) doorlopen.
   – hedge de fti’s met turbo’s long met een grote hefboom en niet duur.

   – Blijft het hangen dan gebeurt er niets met je fti’s en turbo’s.
   – Stijgt het dan lopen je geschreven puts leeg en houden short fti’s en turbo’s elkaar in evenwicht en sluit je daarna je long turbo’s. Tevens schaf je dan je met winst verkochte short fti’s goedkoper aan.
   Daalt het verder, dan houden je short fti’s en long turbo’s elkaar in evenwicht tot het punt van de strike van de short puts min de premie.

  2. Fred says:

   Dit is maar één van meerdere mogelijkheden overigens.

   1. Jan B says:

    Beste Fred, dank voor je uitgebreide antwoord, maar bij mij gaat jou methode niet werken. Er zijn teveel keuzes die je kunt maken en alles staat of valt met de visie die je hebt over de beurs.
    Ik zit nu in geschreven calls of puts, lekker makkelijk, je kunt winst maken ook als je de richting van de beurs niet goed inschat vanwege de tijdswaarde die in opties zit.

 25. Kees says:

  Iemand nog ergens een NR gesignaleerd?

  1. jan says:

   ja vanochtend kwart voor 9 😉
   nu maar eens zien of er een pr komt

   1. Kees says:

    Zonder tussenliggende OB (sterker nog, met een voorafgaande OS)? Dat is niet volgens de boekjes..?

 26. Frank says:

  Er lijkt helemaal geen kracht in de dalende beweging te zitten nog. RSI kleinste charts zijn niet OS geraakt.

 27. paul says:

  aan dat kindergebit zit toch ergens een messscherp hoekje. Ergens iets doorgebroken dat veel pijn en traantjes geeft? Het herstel heeft in elk geval géén tanden. Ik zou zeggen op zijn best een trading range 515-510 ALS die 515 al houdt. anders wordt de range straks 506-515.. dan is het wel OS..

  1. Arjan says:

   Maar Paul, kindergebitjes hebben doorgaans de neiging om snel te wisselen….;-))

 28. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  Het koersgat is inmiddels gevuld. (zie eerdere post). In de opening heeft de RSI een hogere top gezet. In combinatie met de OS van gisteren is een NR ontstaan. Zakt de AEX door de reactie bodem van gisteren rond 514.50 dan is het patroon van hogere toppen en bodems sinds gisterochtend doorbroken en lijkt de ingeschatte herstelbeweging naar in eerste instantie 521 al vanochtend rond net boven 519 haar meerdere te hebben gevonden. Lichtpuntje is dat de RSI bij lange na nog niet opnieuw in de buurt is van OS. De beweging oogt inderdaad dus zwakker dan vanochtend ingeschat. Waarvan Akte!
  GRS Geert-jan

 29. Fred says:

  Het gaat de goede kant op zie ik.

 30. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roberto,
  Met verwijzing naar uw post van 09.24 uur…goed gezien.
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   Zo zie ik het niet heer Nikken, maar dank. Dat het lager zou gaan was een a-b-c tje. Meer hoofdbrekens waar deze daling eindigt. Verwacht 503 om mijn nek eens uit te steken. We zullen zien…..

 31. Fred says:

  509 kan afgestreept worden.

 32. Roberto says:

  richting 513 verkopen voor mij koersdoel 507 of 503 voor eerste bodem van waaruit substantieel herstel te verwachten is….hoeft niet de bodem van deze correctie te zijn…en dat vind ik dus tegelijkertijd nu het lastigste….

  1. Roberto says:

   Terug naar 521 om van daaruit weer te dalen zou overigens ook zeer goed kunnen….

 33. jan says:

  Potver had ik de origele shorts maar aangehouden, dankzij Fred toch nog een mooi stuk down gepakt, thanks waarde Fred!

  1. Fred says:

   Geen dank Jan, graag gedaan. Je zult binnenkort wel een grote loods moeten kopen voor al die Seats 😉

 34. jan says:

  Wel jammer waarde GJN, het zou zo mooi zijn geweest als je de grote klapper vandaag al vanochtend aangegeven had!
  Bedoel ik niet als kritiek maar dat zou hele mooie reclame geweest zijn voor deze site!!

 35. Wim Giesen says:

  1e long maar eens opgepakt, ik verwacht niet dat we morgen met een gap up openen, dus valt er niks te closen.

  mvg

  1. Roberto says:

   En bij een gap down Wim…hoe ben je dan ?

 36. Wim Giesen says:

  rustig blijven en opnieuw analyseren, naar mijn mening was dit vandaag een versnelling en dat is meestal het einde van de beweging.

  mvg

  1. Roberto says:

   Ben het wel met je eens Wim dat we niet heel ver van een dieptepunt gevolgd door herstel af zitten ja.

   1. Wim Giesen says:

    Ik ga nog voor een hogere top komende tijd.

    mvg

 37. han says:

  Dat bedoel ik Roberto. post hier niet veel maar lees wel mee. hou al mijn lijntjes en pijltjes in de gaten.. en dat ging weer goed vandaag. Denk dat we er aan de onderkant nog niet zijn.

  Fijne avond allemaal

 38. Fred says:

  Het was wederom een guitig dagje heren.

 39. jan says:

  Zeker, waarde Fred! Nogmaals bedankt voor het wakker schudden 😉
  Overigens, zo’n dagcandle krijgt 9 van de 10 keer nog een staart(je) de volgende dag.

 40. mike says:

  en ja hier is mike ook nog even waar blijft nou die 529…

 41. Maurice says:

  volgende week Mike !

  1. mike says:

   haha of die week daarop…

 42. Maurice says:

  Tja Mike, ik zit ook al de hele week scheef en heb steeds longs bijgekocht. Het is nu eenmaal niet iedere week feest, soms lijd je ook verlies. Dat hoort erbij vind ik.

  1. mike says:

   rond 480 ga ik weer aan longs denken…

  2. Fred says:

   Waarom? In een downtrend die al anderhalve maand loopt?

   1. mike says:

    gewoon simpel lijntjes trekken…

 43. jan says:

  Ik weet t niet met het publiek hier maar ik lees vreemde dingen. Maar goed, dat kan juist ook aan mij liggen natuurlijk

 44. Fred says:

  PS mijn vraag van 18.40 was aan Maurice

 45. Maurice says:

  Onderbuik gevoelens Fred !

  1. Fred says:

   Oeps, die zijn duur en zitten niet in het ziekenfonds.

  2. Fred says:

   Maar we zitten wel al 6 weken in een downtrend en de zou wel eens lang aan kunnen houden….

   1. ole says:

    Helemaal mee eens..

    Maar de rsi in de week grafiek is wel erg snel gegaan dus eerst even afkoelen.

    gr

 46. Bert says:

  Geen enkele TA/FA analyses zullen helpen met zo’n onvoorspelbare ego tripper als DT wars van elke normale (geo)politeke diplomatie dan alléén zijn eigen Trump Dynastie presentieel laten floreren.
  ‘K handel op “go-with-the-flo”

Laat een reactie achter