AEX: Op Eigen Benen Staan

In de DailyDosis van gisteren werd aangegeven dat in de eerste dagen van deze week verdere aanwijzingen zijn verkregen dat de AEX bezig is met het afronden van de correctieve beweging. Ook in het koersverloop van woensdag zitten weer een aanwijzing.

AEX-IntraDagGrafiek

Gisteren kon worden gemeld dat de AEX door haar eerste weerstand was gebroken en daarmee het patroon van achtereenvolgende lagere toppen sinds 7 november wist te doorbreken. Gedurende de middelste sessie van deze week is verder afstand genomen van de trigger-lijn van het patroon om verder vorm te geven aan de U. De vaste lezer voelt het vervolg van deze DailyDosis al aan, want na de U volgt altijd de P. Het gebruikelijke stappenplan welke op deze plek al vele malen is aangehaald en besproken. Ditmaal is het niet anders!

In de namiddag van woensdag is de AEX aan de tweede stap begonnen. Tot nu toe loopt het proces dus vrij nauwkeurig volgens het gebruikelijke spoorwegboekje. Om te bepalen tot hoever de P, en dus de eerst hogere bodem na de reeds gerealiseerde hogere top, mag reiken kan gegrepen worden naar het fibo-grid over de recente stijging. De laatste reactie-lijn staat getrokken rond 538.  Interessant is het vraagstuk of de RSI in de kleinste grafiek bij een mogelijke verzwakking tot aan 538 boven de OS-lijn blijft hangen.

De titel van vandaag is overigens een verwijzing naar het gegeven dat Europa vandaag op eigen benen staat. Voor de volledigheid van de DailyDosis de opmerking dat als blijkt dat de kopers de P niet kunnen stoppen rond 538 het dubbel-bodem patroon is mislukt en een nieuwe test van 535 loert. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Met een verwijzing naar de titel van vandaag kan opgemerkt worden dat het best aardig lukt, dat op eigen benen staan. De aangehaalde zone 538 heeft vanochtend netjes gefungeerd als steunpunt en springplank. De RSI is niet onder de OS-lijn gedoken. Na de reactie kan op basis van projectie een vervolg ijkpunt worden bepaald. De fibo-extenasie komt uit op 547, hetgeen in lijn ligt met de eerder deze week afgegeven koerszone 546. Vandaag lijkt de AEX dus wederom een belangrijke vervolgstap te maken in het proces van het afronden van de correctieve beweging. De index loopt vooralsnog nog steeds volgens het spoorwegboekje.

27 reacties op “AEX: Op Eigen Benen Staan”

 1. mikeonyx says:

  Goedemorgen allen.

 2. Jan B says:

  Het verbaast me wel een beetje dat het UPG progamma van stal wordt gehaald, in de eerste drie dagen van de week is daar niet over gesproken en stond de 546 centraal, tevens is er een horizontale lijn geintroduceerd rond de 540.50, het doorbreken van die lijn heeft nog geen opmerking opgeleverd. 🙂

 3. gernovdm says:

  Ben het met de vorige spreker eens, maar misschien hebben we iets gemist wat Geert-Jan wel zal verduidelijken.

 4. Waterblok says:

  GJ heeft wel steeds over de zone onder 540 gehad, dan is daaronder zakken geen P? Dus lager dan vanmorgen is de P er niet… en de G ook niet.
  Misschien zijn we nu al aan de G bezig…
  GJ nu we je toch aan het bestoken zijn, denk je er nog aan de Dikke bereikbaar te zetten?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Waterblok,
   Dat heb ik inderdaad op de Beleggersfair beloofd. Dank voor de herinnering…:-))
   GRS Geert-Jan

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Waarden,
  Die 546 staat nog steeds centraal. Sterker, de fibo-extensie vanaf 538 komt uit op 547.
  GRS Geert-Jan

 6. Waterblok says:

  Waarde G.J. daar was ik niet… maar we vroegen er hier al langer om. Dank alvast.

 7. gernovdm says:

  De 538 bewijst z’n waarde inderdaad, maar wat was dan de waarde van de steun 540-541 zoals genoemd. Kunnen we dit dan als een false move beschouwen wanneer we er weer boven zouden stijgen?

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Gernovdm,
  Tuurlijk was het voor het verhaal netter geweest als we niet onder 541/540 waren gedoken. Waarvan Akte! Maar soms wordt het spel niet exact op de basispunt gespeeld. Als ik exact de toppen, bodems, draai- en kantelpunten zou weten, stop ik morgen met het schrijven van de DailyDosis en ga ik lekker in het zonnetje zitten…:-))
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   En ik maar denken dat je je stukjes schreef op Paradise Island, Grand Bahama. ;-))

   1. Jan B says:

    Dat doet ie ook, een goede TA er is toch millionair??

 9. gernovdm says:

  Correctie. We sloten gisteren natuurlijk boven de 540 waarbij de slotstand van belang is. Intraday moves minder relevant.

 10. Bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  Sprekend uit eigen ervaring is het doelloos zitten aan een Caribisch strand op den duur zo “boring”
  dat je weer zo content bent als je (beurs)interaktief kan zijn. Die combinatie maakt voor mij hier
  een aards paradijs, ondanks het effectief niet aanwezig kunnen zijn bij de ” prestaties” van F.
  MVG.,
  Bert

 11. Frank says:

  Ik heb een vraagje aan Geert-Jan. Ik probeer PR te ontdekken in de verschillende charts. AEX staat er een denk ik. Op 29/8 een bodem 505.92 (X), op 18/10 een top 549.45 en Hogere Bodem 534.62 op 17/11. Imho komen we dan op een koersdoel uit van 578.15. Klopt dit? En wanneer wordt een PR ongeldig?

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert,
  Toch had ik er afgelopen dinsdag even hoop op…dat we een puntje zouden pakken.
  GRS Geert-Jan

 13. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Frank,
  De bodems die u aangeeft kloppen…die staan dan ook in de RSI van de daggrafiek ingetekend….voor de berekening neem je de slotstanden…niet de laagste en hoogste koers…dus dan komt de PR uit op …574,30…
  GRS Geert-Jan

  1. Frank says:

   Super hartelijk dank voor de uitleg! Wanneer wordt deze conditie opgeheven?

 14. paul says:

  Heel vaak stijgt A’dam als WS dicht is. Ik zie die 547 heel misschien maar vooral als korte termijn weerstand. Tot dan is mijn stelling dat de kat dood is, beest veert wat op maar is waarschijnlijk overleden. 546 ongeveer middellijn bollinger bands en huidig niveau ligt er echt nog fors onder zelfs na wat opveren gemene openingsprikker ri 537. Pas boven 553 klaart het beeld wat op naar neutraal en boven 560 is long te overwegen. En als we weer s gaan sluiten onder 540 zou ik zelfs eerder neigen naar short, zeker indien slot onder 538.. Tot maandag voorzie ik relatief grote rust zoals ik gister al schreef de Amerikanen concentreren zich op Kalkoen & koopjesfiles..

 15. dannyvdheuvel says:

  Slaapt iedereen?
  Of is mijn laptop stuk:)

  1. detita444 says:

   Men kijkt hoofdzakelijk op deze site in de hoop een k.t. long- of shortadvies te krijgen en er flink aan te verdienen.
   Dan durft een enkeling soms nog een vraag te stellen.
   Maar beste Danny, verwacht niet te veel interessante discussies hier.

 16. Jan B says:

  Beste Fred,

  Waarom doe je zo negatief over de gebruikers van deze site? Ik denk dat iedereen die deze site bezoekt op zijn of haar manier geïnteresseerd is in de beurs en in de mening van GJN waar we allemaal ons voordeel mee proberen te doen, daar is toch niets mis mee??
  Als jij zo graag op hoogstaand niveau wil discussiëren moet je misschien naar een site gaan voor hoogbegaafden, daar kun je dan een discussie opzetten met welk doekje je je oldtimer het beste kunt oppoetsen!

  1. dennishoscan says:

   Vroeger, ja vroeger…had je een drukte op forum beurs.nl. Uiteindelijk liep het uit de hand, alwaren de onderwerpen niet verkeerd.

 17. Jurrian says:

  Ben vandaag ff weg geweest, eigenlijk verandert er niet zo veel: Paul zit nog met die dooie kat op schoot en Jan B houdt Fred zo klein mogelijk. 🙁

  1. Jan B says:

   Niets gemist dus Jurrian! 🙂

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jurrian,
  Klopt…het is altijd gezellig op het forum…tot morgen….:-))
  GRS Geert-Jan

 19. gernovdm says:

  Beste Fred,

  Misschien heb je het in het verleden hier al eens geprobeerd een hoogstaande discussie op touw te zetten, maar er zijn inmiddels anderen tot het TradeIdee-gilde toegetreden die mogelijk op jouw hoogstaande nivo kunnen wedijveren. Bij mij moet je trouwens niet zijn, want ik rijd slechts een Japans mobiel.

 20. maurice says:

  En wat is er mis met een Japans mobiel ? Mijn keuze is het niet, maar die maken wel hele goede automobielen !

Laat een reactie achter