AEX: Zak eens even Door

Vorige week was de column zeer scherp op de niveaus, maar wilde het met de richting niet echt lukken. Deze week is de column vrij scherp op de niveaus en klopt ook de richting. Dat slaapt toch net wat rustiger. Waarvan Akte!

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

In de laagste grafiek van de AEX is gisteren een fibo-grid gezet. De lijnen van dit technisch hulpstuk zijn aangemerkt als de eerste richtpunten. Dinsdag is de graadmeter afgedaald naar de eerste lijn. Iets met streling en oog. Onder de column van gisteren is gedurende de sessie  echter al de opmerking gemaakt dat de huidige beweging waarschijnlijk niet zal stoppen bij de eerste lijn. Deze verwachting is gebaseerd op het verloop van de indicator. Zoals met de rode cirkel aangegeven is de RSI bij het aantikken van AEX 429 tot onder de OS lijn gezakt. Dit betekent dat de focus mag worden verlegd naar respectievelijk de tweede en de derde lijn. Deze staan getrokken op 425 en 421.

Belangrijker is echter het vraagstuk dat zich op een hoger tijdsframe afspeelt. Vorige week stond in het teken van de zoektocht naar een lagere top. De huidige ontwikkeling kan dus ook gezien worden als de verwachte nieuwe actie na een aantal dagen van reactie. Het uitgedragen standpunt dat de langere termijn bodem nog niet op AEX 409 is gezet, blijft gehandhaafd. In dit licht wil ik u graag wijzen op de nieuwe rubriek op TradeIdee: De AEX-Maandblik van de Nik! Iedere maand zal ik op de eerste handelsdag van de maand een analyse plaatsen welke geënt is op de maandgrafiek. In die column zal ik het langere termijn beeld bespreken welke dan uiteraard iedere dag in deze DailyDosis stap voor stap zal worden uitgewerkt. De eerste Maandblik is gisteren verschenen. Mocht u naar aanleiding van deze eerste column vragen, opmerkingen, aanwijzingen, toevoegingen of misschien wel enthousiaste vreugde-gilletjes willen uiten, dan kan dat uiteraard onder de column. Met uw feedback zullen we deze nieuwe rubriek dan proberen geheel vorm te geven naar uw wensen. Ik hoor graag van u.

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

18 reacties op “AEX: Zak eens even Door”

 1. Katwijk says:

  Beste Geert-Jan,
  De focus is verlegd naar de 2e en 3e lijn; Is het dan zo dat indien de RSI op dat moment niet een OS-notering maakt, dat tekenen zijn voor een adempauze?
  Wellicht voor mij dan een moment om een eerste winstneming te doen.. en wanneer wel OS rustig laten lopen..?

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Exact.
  GRS Geert-Jan

 3. Hoekstra says:

  Daar is het oorspronkelijk verwachte draaipunt 423 weer.

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Dat is het mooie van draaipunten…die komen vaker voorbij…:-)

   GRS Geert-Jan

 4. Wilco says:

  Is de rsi al oversold geraakt Geert-Jan en kan ik mijn short dus nog even aanhouden voor de 421?

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Zie de tweet van 10.45 uur. @TradeIdee
  GRS Geert-Jan

 6. Wilco says:

  Dank je Geert-Jan ik leg mijn short dan vast in op 421. Mooi dat je tegenwoordig vragen beantwoordt van lezers dat is een goede toegevoegde waarde ga zo door! GRS.

 7. Hoekstra says:

  Vink voor 421

 8. ap says:

  Hi Geert-Jan, verwacht je bij 421 een (kort) herstel? Of….

 9. Geert-Jan Nikken says:

  @ap….niet in het bijzonder…de lagere top op 440 vind ik belangrijker….een trend is immers een trend…
  GRS Geert-Jan

 10. Jurrian says:

  Tja, als “de Goeroe” de voorspellingen zo precies gaat maken, en ze dan ook nog uitkomen, mag je haast verwachten dat hij ons nu de stand van 17.25 uur al kan geven. Maar eigenlijk heb ik daar nix aan, want ik wacht gewoon op de voorspelde 3……..
  (de kassa rinkelt hier wel, dank Geert-Jan)
  Jurrian

 11. JBN says:

  @Jurrian: ik gun het je van harte, maar voor mij wel de vraag hoe je dat doet? Want ik ben er door de stijging van 409 naar 440 vorige week mooi ‘uitgepierd’ en heb de handdoek in de ring gegooid. Ik kon met mijn werk niet meer verdienen wat ik met de puts verloor (grrrr). Ik zie nu overigens met lede ogen aan dat de verwachte daling alsnog komt (en ik dus niet mee doe!!).

 12. Jurrian says:

  @JBN: ja, spijt me voor je. Ik schrijf calls en ik had nog een paar oude die ook vorige week nog een beetje in de plus stonden. Dan is de keuze rustig zitten blijven gemakkelijker 🙁 En ik steun op G-J for the time beeing.

 13. Jurrian says:

  being. was te snel.

 14. JBN says:

  @ Jurrian: Calls schrijven mèt dekking of zonder? In het laatste geval vind ik dat nogal risicovol. In het eerste geval heb je toch ook verlies op de onderliggende aandelen?
  Bedankt voor jouw reactie.

 15. Jurrian says:

  @JBN: ik schrijf calls op de AEX index gedekt door een porto in ETF die ik overeind probeer te houden….

 16. JBN says:

  @Jurrian: oké, dankjewel. Is me duidelijk. Maar dan valt de winst op de daling toch wel mee, want jouw ETF’s dalen net zo hard mee……

 17. Jurrian says:

  @JBN mail me maar op maillink2@xs4all.nl

Laat een reactie achter