AEX: Weinig Wol

Afgelopen vrijdag verdampte het grootste gedeelte van de weekwinst. De eerste DailyDosis van deze week kan dus feilloos teruggrijpen naar de slotconclusie zoals die precies een week geleden ook op deze plek werd afgegeven.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

De AEX heeft de bandbreedte verlaten welke in de tweede helft van vorige week in de DailyDosis centraal stond. Op basis van de neergelegde verwachting dat de zone 530 onveranderd als betonnen-weerstand fungeert, komt de zijde die de AEX heeft gekozen om de handelsbreedte te verlaten niet als verrassing. Aan de hand van de basis van het zijwaarts patroon kan een ijkpunt worden vastgesteld rond 523. Ditzelfde niveau komt terug als de derde, en dus laatste, reactiezone van de voorafgaande stijging van 519 tot aan 530. Daarnaast is in de laatste DailyDosis van vorige week al het niveau 522 aangehaald. Positief voor dit scenario is het gegeven dat na het neerwaarts doorbreken van 526.75 de AEX al een keertje haar hoofd heeft gestoten tegen deze zone. Oude steun, nu weerstand. Daarnaast geldt dat de eerste gemiddelde lijn vanochtend net iets boven 526 start. Vorige week bleek dat deze lijn lange tijd de verkoopdruk wist te absorberen. Nu zij is doorbreken kan zij dus als koersdemper fungeren.

Dat neemt niet weg dat er ook wat positieve elementen aan te halen zijn. De ingetekende groene cirkel in de RSI duidt de situatie dat de indicator afgelopen vrijdag niet onder haar signaallijn is gedoken. Daarnaast staat een nieuw koershiaat ingetekend. De vaste lezer is bekend wat deze hiaten in de achterliggende weken/maanden voor uitwerking op het koersverloop van onze graadmeter hebben gehad.

Concreet betekent dit dat de startgegevens voor deze week zijn dat de eerste weerstand verwacht mag worden rond 526.75 en dat de AEX haar ingezette beweging naar 522 kan voortzetten. Boven 526.75 moet rekening worden gehouden met het opvullen van het koersgat hetgeen weer 529 impliceert. Anders verwoord, weliswaar veel woorden maar de koersniveaus zijn exact dezelfde als een week geleden. Zie hier de titel van vandaag en de slotconclusie van vorige week maandag, vorige week dinsdag en vorige week woensdag. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

23 reacties op “AEX: Weinig Wol”

 1. Fred says:

  Een goedemorgen allen.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  We zijn drie uur onderweg en de slotstand in de bijgewerkte intra-daggrafiek is uiteraard een streling voor het oog: 526.75. De eerste uren van vandaag staan inderdaad in het teken van dralen en draaien in de zone waarvan verwacht mocht worden dat deze als eerste obstakel zou fungeren. Wel een kleine kanttekening. De eerste gemiddelde lijn is inmiddels doorbroken en heeft zojuist de eerste poging tot lagere niveaus netjes opgevangen. Het ziet er dus naar uit dat de AEX momenteel gevangen zit tussen haar twee gemiddelde lijnen. De niveaus staan afgedrukt in de grafiek.Zoals opgemerkt: Weinig Wol!
  GRS Geert-jan

 3. Wim Giesen says:

  Dus wachten tot 525,5 het begeeft?

  mvg

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Wat dacht u van nu even helemaal niets doen….weinig wol…
   GRS Geert-Jan

 4. Maurice says:

  Nee Wim, wachten tot we door de 530 breken !

 5. Jan B says:

  Het lijkt me verstandiger om omhoog te kijken.

 6. Pieter says:

  Waarde GJ,
  Bedankt voor de uitermate helder column en middagupdate. Ben de hele ochtend afwezig geweest ivm zakelijke dingetjes maar ben er weer! Ik blijf erbij dat het er nog steeds voor mij naar uitziet dat vrijdag een nieuwe aanloop is gestart is om morgen in de loop van de dag een nieuwe aanval uit te voeren op het betonblok. Vandaag graag nog wat koersdruk ivm windowdressing en dan morgen op de eerste van de nieuwe maand in de aanval. Dus wat lagere koersen aan het eind van de handelsdag zouden voor mij weer een reden zijn om morgen om 8uur long te gaan.
  GRS Pieter

 7. Maurice says:

  Het is windstil op de beurs, het spookt er. Er staat iets te gebeuren !

 8. Dries Roelvink says:

  Dries heeft net een mailtje richting Wall Street gestuurd, dat als het theater daar blijft doorgaan ik ga zingen!! kijken of ze van mij dreigement onder de indruk zijn!

 9. La Paay says:

  gaat het nog bewegen !
  wat een gezeik dat zijwaarts.

 10. Fred says:

  S&P gezien?

 11. Bert says:

  Beste Fred,
  Niet alleen gezien maar wacht af met instappen. Misschien gaat het “einde-maand-window-
  dressen” ‘solde’ ophouden’. Intussen wel zo’n “guitige” ritje EUR/USD aan het maken richting
  1,18++

  1. Fred says:

   Hoi Bert, ja die EUR/$ gaat hard hè.

  2. Fred says:

   Hoi Bert, ja die EUR/$ gaat hard hè. Op weg naar de 1.20 waarschijnlijk….

 12. Bert says:

  Hoi Fred,
  Die 1,20 “verwacht” ik eerder wanneer de ECB balans-monetair gaat afbouwen; herinner mij
  dat “den Draghi in de herfst voorspelde nà Yellen’s sept (?) ingezette ‘afschrijvingen’.
  Aangezien deze forex bijna tegen de 1,18 klotste, ben ik weer uitgestapt om ‘buy-the-dip’
  te doen S&P500 op 2470. Al zeg ik zelf :”ben goe bezig en geef er een lap op” 🙂

  1. Fred says:

   Top Bert, gewoon doorharken.

 13. Fred says:

  Beste Bert, het lijkt er op dat vrijwel iedereen naar de camping vertrokken is dit weekend 😉

  1. Maurice says:

   Wanneer ga jij Fred, want morgen begint de camping rally weer opnieuw ! Vraag maar aan Bert, die zit ook nog long op de AEX, toch Bert ?
   mvg
   Maurice

   1. Fred says:

    Beste Maurice, ik ben altijd op vakantie. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheden dat ik al heel jong kon stoppen met werken :-).
    Of de campingrally morgen opnieuw begint betwijfel ik. Ik ben n.l. noch uitgesproken bear, noch uitgesproken bull. En BV waarschuwt mij gelukkig steeds daarvoor.

   2. Fred says:

    Beste Maurice als iemand ook long zit, net als jij, dan is dat misschien een morele steun voor jou. Echter het zegt niets over waar de beurs heen gaat. 😉

    1. Maurice says:

     Kom Fred, een beetje humor kan geen kwaad en van een beetje verlies gaat ook niemand dood. Soms kies ik een richting en dan kun je pech of geluk hebben.
     Fijn dat je al vroeg kon stoppen met werken, ik mag zelf ook niet klagen !

 14. Bert says:

  Beste Fred,
  Niet alleen op dit Forum maar ook de door Trump 10 dagen geleden benoemde communicatie
  direkteur Scaramucci zojuist : buiten !. Donald’s sitcom the Apprentice reruns : “y’re fired” !
  Zèlfs S&P beweegt nauwelijks : ‘they get used to crazy DT’ en buiten is het ook al een platte
  oceaan…:)

  1. Fred says:

   Beste Bert, ja onze Donald wordt langzamerhand wel een klucht. Jammer dat hij zich steeds met de verkeerde mensen omringt en zo aan zelfverheerlijking doet. Op zich had het een hele frisse wind in de US politiek kunnen zijn. Hij slaat nu helaas wel wat door.
   Daarom ben ik bang dat de beurs ook wat afwachtend c.q. angstig begint te worden.
   N.K., een in feite failliet Italië en Frankrijk en een EU die de zaak niet in de hand kan houden en zich voor het karretje van de US laat spannen, dragen nu ook niet bepaald tot optimisme en vertrouwen bij….

Laat een reactie achter