AEX: Twee vooruit, een terug

Om maar in lijn met de column van maandag te blijven kan opgemerkt worden dat ook de tweede klap een daalder waard is. Zoals verwacht werd er gisteren nog even stevig aan de AEX geschud. Na ruim veertig indexpunten daling in twee handelssessies kan de graadmeter vandaag wat opveren.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Als het goed is, komt het hard en snel. Aldus een van de stelregels uit “de Dikke Nikken”. In hetzelfde naslagwerk staat echter ook geschreven dat bewegingen zelden tot nooit in een rechte lijn gaan. Op deze plek is het koersverloop van de AEX al eens vaker vergeleken met de processie van Echternach. De verwachte koersontwikkeling van vandaag past in deze vergelijking. In de achterliggende dagen is de graadmeter diep onder water geduwd. Als de bal dan ook maar even losgelaten wordt, schiet deze omhoog. Het uitblijven van een nieuwe OS-notering in de RSI bij het aantikken van het vorige dieptepunt in de AEX was gisteren een duidelijke aanwijzing dat de neerwaartse druk even was opgedroogd. Wederom: Leve de RSI! Net als eerder deze week kan ook vandaag teruggegrepen worden naar het fibo-grid in het laagste tijdsframe om de eerste weerstandzone te bepalen. Op basis van de derde lijn mag worden aangenomen dat herstel rond 423 vastloopt. Na enkele stappen vooruit nu dus even een stapje terug. Niets meer, niets minder

Heeft u zich al ingeschreven? Morgenavond is het TradeIdee-Webinar: De BeursTafel. De specialisten van TradeIdee schuiven aan om terug te blikken op het tweede kwartaal en kijken vooral vooruit naar het derde kwartaal. Uiteraard speelt de Brexit een centrale rol in de verschillende discussie-ronden. Martine Hafkamp (Fintessa), Cees Smit (For Tomorrow), Alexander Sassen van Elsloo (Sassen Research) en Geert-Jan Nikken (LeoMont) gaan met elkaar in discussie. Een webinar met verbaal vuurwerk! Schrijf in: De BeursTafel!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

9 reacties op “AEX: Twee vooruit, een terug”

 1. JBN says:

  Gisteren laat in de middag overwogen om voor vandaag de dagcall 420 te kopen. Niet het lef gehad, maar met de informatie van vanmorgen had ik dat dus wel moeten doen!:)

 2. Tom says:

  Beste Geert – Jan,

  Rond 423 is er een mogelijkheid tot topvorming.
  Nadien(tijdens de volgende dagen, met misschien vandaag al de start) verwacht u dan een verdere daling naar het eerste doel van 406?

  @ JBN niet wakker liggen van de gemiste kansen, er zijn altijd nieuwe kansen.
  Zo wou ik short gaan vorige week donderdag toen de AEX op dat moment 451 noteerde. Helaas was er toen geen handel in deze producten mogelijk en heb ik hier veel winst laten schieten.
  Lig ik daar van wakker? Neen er komen telkens nieuwe kansen om terug in te stappen.

  Groeten

 3. Geert-Jan Nikken says:

  @JBN, Een gezegde op de handelsvloer luidt: Missed money is beter dan Lossed Money. @Tom, ja dat verwacht ik.
  GRS Geert-Jan

 4. Geert-Jan Nikken says:

  De RSI worstelt in het laagste tijdsframe al de gehele ochtend met haar weerstandlijn. Dit zou weleens kunnen betekenen dat we zelfs 423 niet gaan halen.
  GRS Geert-Jan

 5. Wietzendorf says:

  In de dag grafiek staat er tussen de bodem van 414,x en de bodem van gisteren , 410, x wel divergentie
  tussen de chart en de rsi , Geert-Jan.
  Is dit geen bullish signaal ?

  mvg.

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Klopt….alleen die gaat pas werken boven de high van gisteren…vandaar mijn opmerking in de column over het niveau 423…er wordt vandaag niet echt doorgekocht…vooralsnog slechts een inside-bar…dus ik ben nog niet overtuigd dat de bodem in de AEX reeds is gezet.
  GRS Geert-Jan

 7. Wietzendorf says:

  Ben erg benieuwd, bij deze div. gaat de rsi in de daggrafiek van ong. 20 bij 414 naar 30 bij 410.
  Oftewel vanuit OS naar 30 .
  Thx voor de reactie.

  mvg.

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Kijk…het is nog lang tot aan half zes…maar toch even voor de vingeroefening:

  Top vrijdag 433, Bodem maandag 410…zojuist vijftig procent herstel gezien.
  61,8 procent van verschil (433-410) projecteren vanaf de top zojuist komt uit op….AEX 406…het zal toch niet…

  GRS Geert-Jan

 9. Hoekstra says:

  Geert-Jan, hierboven staat een foto van een lieftallige jongedame en de S&P-analyse heeft vandaag als titel:
  ‘t Zoete genot.
  Als ik het ene met het andere combineer, dan kan het bijna niet anders, dan dat dit uw liefhebbende echtgenote is.
  Of bedriegt de schijn ?

Laat een reactie achter