AEX: Ietsje Afstand

Vandaag hebben we slechts de dag-grafiek tot onze beschikking. Wordt een blik op deze grafiek geworpen na het eerste half uurtje handel dan valt op dat de index onveranderd noteert op herkenbare niveaus. De vaste lezer is inmiddels bekend met het getal van 526.75. Nu moet worden opgemerkt dat dit niveau haar waarde als steun danwel weerstand in de achterliggende dagen heeft verloren, alleen het feit dat we het niveau iedere dag voorbij zien komen geeft aan dat de AEX per saldo niet echt van haar plek komt. Hoe vurig sommigen onder ons ook hopen op een campingrally. Althans als ik de reacties onder de DailyDosis  door-scrol. Het cijferseizoen is bijna ten einde. De algemene indruk is dat er goede cijfers zijn gepresteerd. Althans, dat neem ik dan maar aan op basis van de column van Sybren van der Hijden. Toch heeft al het goede nieuws de index niet boven haar betonnen weerstand rond 530 kunnen tillen. Daarom herhaal ik nog maar een keer de verwachting welke ik afgelopen maandag ook al in De WeekAftrap heb uitgesproken: De kans dat het nog even duurt voordat we echt door stijgen neemt alleen maar toe. Dat we in het langere plaatje eerst nog even een eerst hogere bodem gaan zoeken is en blijft een reëel scenario.

AEX-DagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Middag-Update:

Alweer de derde middag-update op rij die afgedrukt wordt op slechts een fractie afstand van 526.75.  In de kleinste grafiek staat een diagonale steunlijn ingetekend. Na de zeer kortstondige euforie van vanochtend is de AEX afgedaald tot aan deze lijn waarop zij vervolgens tot rust is gekomen. Het feit dat de koers niet echt wil opveren geeft aanleiding om te veronderstellen dat de lijn in de komende uren verder onder druk komt te staan. Onder deze eerste steunpilaar kan de AEX verder verzwakken tot aan 524 in eerste instantie en dan door naar het eerste ijkpunt op 522. Rond 529 staat nu een lijn getrokken die als eerste weerstand fungeert.

80 reacties op “AEX: Ietsje Afstand”

 1. Me says:

  Was het de data van de wekker?..:)

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Niets gemist zie ik…gewoon weer 526.75…
  GRS Geert-Jan

 3. Pieter says:

  “Kalme start Damrak wegens later verschijnen Dailydosis”
  🙂 🙂 🙂

 4. Wim Giesen says:

  Ik dacht dat uw visie was gebaseerd op technische analyse, dus begrijp ik de reden niet goed.

  mvg

 5. Jan B says:

  Ik snap het ook niet, je hebt toch ook nog de KKI ? Ha ha!

  1. Pieter says:

   ja en het verhaal is toch elke dag hetzelfde dus als hij gewoon copy paste gedaan had had niemand het gemerkt! 😉

 6. Jan B says:

  GJN noemt zelf al de zone 526.75, daaronder hebben we als steun 524 en daarna de 522. Wie naar boven wenst te kijken hebben we de zone 529-530 als zware weerstand, daarboven komen we uit op de 533 en daarna de toppen van dit jaar 537-538.
  Hoe moeilijk kan het zijn, ha ha!

  1. Fred says:

   Inderdaad Jan B, de beurs is van een treffende simpelheid. Dus is het voor iedereen weer harken geblazen 😉

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Wim,
  En hoe maak je dan een TA als je geen koersdata hebt?
  GRS Geert-Jan

 8. Steven says:

  Ik waardeer de DD van Geert-Jan Nikken zeer.
  Alleen is het op sommige dagen lastig de middag-update van GJN te vinden tussen alle bagger.
  Kan de middag-update niet een iets prominentere plaats krijgen ?

 9. Wim Giesen says:

  Ik kan me niet voorstellen dat u alleen op basis van voorbeurshandel een korte termijnvisie presenteert, en ik ga er vanuit dat uw visie is gebaseerd op de ontwikkeling van de koersen en de indicatoren is, of zijn de koersdata van gisteren weggevallen?

  mvg

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Yep. En als je geen koersdata hebt, heb je ook geen indicator, want die is een afgeleide van de koers, zoals u weet.
  GRS Geert-Jan

 11. Jan B says:

  Beste Fred,

  Het is alle dagen niet zo makkelijk maar voor vandaag lijken me de steunen en weerstanden wel duidelijk.

  1. Maurice says:

   Voor Fred is alles even gemakkelijk, simpel en duidelijk, want hij moet iedere dag een nieuwe hark kopen ! Hij kon al vroeg stoppen met werken en weet precies hoe de beurs in elkaar steekt. Hij is dus alleen bezig met harken. Ik snap alleen niet waarom hij dan de hele dag bezig is met ‘chatten’ op dit forum, want hij reageert op alles wat los en vast zit en weet precies hoe de vork in de steel zit.

   1. Fred says:

    Goed hè?! 😉

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Pieter,
  Herinnert u zich nog de grafiek die ik gistermiddag voor u heb geplaatst n.a.v. uw vraag. AEX zojuist vrij exact de diagonale steunlijn aangetikt. Heb mijn shorts dus even gehalveerd.
  GRS Geert-Jan

 13. Pieter says:

  Waarde Nikken,
  Ja die lijn loopt bij mij nog….. en ik zit nog wel short maar heb kooporder staan op fti 522. Heb nu ook nog een horizontaal lijntje op 525,75 en die twee kruisen elkaar nu dus dubbel steun. Maar heb mijn stop nu vrij scherp staan dus de wist kan mij niet meer ontgaan
  GRS Pieter

  1. Pieter says:

   stop geraakt

 14. Jan B says:

  Fred is na zijn geboorte gelijk gaan rentenieren of hij heeft een rijke vrouw getrouwd, daarom is hij ook zo n wijsneus. 🙂

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  Op verzoek van Steven staat de middag-update vanaf vandaag in de DailyDosis zelf. Dan is het makkelijker te vinden tussen jullie….hoe noemde Steven het nou….:-)
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   Nou, als Fred eens zou stoppen met z’n walgelijke geslijm richting U, geen inhoudelijk commentaar gedurende de laatste 30 posts. Dan was deze noodgreep niet nodig geweest.
   @Wietzendorf, jammer dat je je uit je longs hebt laten pesten…
   @Wilco, zeer goed gedaan en aan je visie vastgehouden

   Succes iedereen verder

   1. Fred says:

    Hé Roberto. Was het leuk op zeilkamp? Veel geleerd? Leuk dat je er weer bent overigens.

 16. Jan B says:

  Al die bagger zou opgeharkt moeten worden! 🙂 En aangezien Fred de meeste vrije tijd heeft…….

 17. Pieter says:

  Waarde GJ,
  wederom bedankt voor de middagupdate! Niet om te zeuren of iets dergelijks en ik weet het is maar ruis en 4 punten op een mensenleven is ook niks…. maar even om u scherp te houden op deze saaie dag..:
  Ik heb ook een oplopende steunlijn onder de rsi getrokken en de oplopende steunlijn onder de koersen gekopieerd en op de toppen van de afgelopen dagen gelegd. Dan zitten we in een trendkanaal en betekend een doorbraak van 529 nog geen instapmoment omdat de bovenkant van het kanaal tegen die tijd op 530 ligt en we dus ook weer terug kunnen naar onderkant trendkanaal.
  Gaan we toch uit dat trendkanaal dan is het koersdoel ongeveer 522 dus dat komt overeen met uw richtpunt.
  U heeft nu een driehoek getekend en de theorie stelt dat er naar verwachting een doorbraak aan de bovenzijde komt…. dus dan zou op dit moment een longpositie met een stop onder de steunlijn logischer zijn als een shortpositie. Ik weet dat uw voorkeur/visie uitgaat naar een verdere daling maar dit is tegenstrijdig met uw lijnen….
  Het zou makkelijk zijn als er op dit forum gewoon een plaatje gepost kon worden.
  GRS Pieter

  1. Hoekstra says:

   Pieter, een plaatje posten kan hier:
   zie het bericht van Roger om 8:55 op https://www.tradeidee.nl/dailydosis/aex-kwikkie/

   1. Pieter says:

    Dank voor je hulp. Ik zie inderdaad dat sommigen prachtige plaatjes tevoorschijn kunnen toveren door op een link te drukken, maar ja daar heb ik geen kaas van gegeten. Het makkelijkste zou toch zijn als je hier gewoon een bestand kan invoegen zodat het gelijk in het forum staat zodat je niet eerst op een link moet klikken waarvan je ook niet weet of dat allemaal veilig is. Voor je het weet zit je op een site waar je nieuwe harken kan bestellen oid 🙂

 18. Roberto says:

  Mensen, stop aub met het volgen van die waardeloze mickeymouse beurs, de aex. Maar stap over naar een echte beurs, de DAX Index. Mooie trendmatige bewegingen doorgaans voor beleggers met een wat langere horizon, maar ook voor een daytrader genoeg volatiliteit met mogelijkheden.

 19. Pieter says:

  @ Roberto
  bedankt voor je goedbedoelde advies. Ben met je eens dat de Dax mooie bewegingen maakt maar door de hogere volatiliteit zit je ook sneller fiks scheef. De bewegingen zijn vaak een stuk feller dan de aex en dat maakt het ook moeilijker. Bovendien ken ik geen analist die net zulke goede dagelijkse analyses maakt als onze GJ. Mocht u behoefte hebben om elke dag voorbeurs een update te geven over de dax (en dan graag met steunpunten en weerstanden en koersdoelen) dan ga ik zeker de dax meer volgen. Maar ik denk zelf dat als je het principe van laag kopen en hoog verkopen beheerst, je met de aex ook wel goed uit de voeten kan. En als je maar een Mickey mouse vermogen hebt zoals ik kun je ook beter in die index beleggen toch?
  GRS Pieter

 20. Bert says:

  Geachte Leden,
  AEX of DAX, mij lijkt de S&P500 index de beste van die twee : nl. 1) ook GJ’s DD’s + 2) de Yank
  is leidend voor Europese indexen vanaf15.30 uur.
  MVG.,
  Bert

 21. Jurrian says:

  Fred is een slimme jongen, hij heeft hier ook verteld hoe hij het doet. Was het niet futures? Vlug er in vlug er uit. Klik maar eens op de daggrafiek van de FTI Aug. Binnenharken noemt hij dat. Stoplossje er onder. Natuurlijk gaat het ook wel eens scheef. So what.
  Vroeger 08/09, toen ik nog jong was deed ik dat met het schrijven van calls op de index. Veel geld mee verdiend.
  Ik beveel dus aan Fred (en de andere snelle jongens) niet af te zeiken, maar goed op te letten.
  Om GJ maar niet te vergeten, hij meldt af en toe zijn trades (10.50 vandaag) en hij geeft elke dag voor nop zijn analyse. Dus volgens mij niet zeuren maar goed opletten en je eigen zaak doen.

  1. Fred says:

   Dank je Jurrian. Ik heb geprobeerd wat inzicht te geven in mijn handel in het verleden en daarbij ook mijn in- en uitstap vermeld plus het waarom. Ook heb ik hier nog een profijtelijk systeem gemeld van fti’s in combinatie met geschreven (dag)opties.
   Aangezien het niet erg gewaardeerd werd en blijkbaar sommigen ergerde, ben ik er maar mee gestopt..

 22. Geert-Jan Nikken says:

  De diagonaal stijgende lijn in de kleinste grafiek doet vooralsnog netjes zijn werk. Ik dacht…kom…ik meld een keer wat positiefs. Ik schijn voor sommigen nogal te flauw te zijn. En wat ziet mijn oog…inderdaad nog steeds 526.75…dus ik zeg…inderdaad we dalen niet…want die koers heb ik al een week lang gezien….hahaha
  GRS Geert-Jan

  1. Bert says:

   Beste Geert-Jan?
   Nou voor mij bent u niet “te flauw”. Integendeel, zie onze “binnenskamers” discussie over
   de 2429 hiaat op de S&P500.
   Overigens…u blijft nog steeds staan op dàt standpunt: “uitendelijk / eventueel” vullen ?
   MVG.,
   Bert

   1. Geert-Jan Nikken says:

    Waarde Bert,
    Ja….want de S&P500 is al drie dagen niet van zijn plek gekomen…en ik verwacht dat dat vandaag ook niet gaat gebeuren.
    GRS Geert-Jan

    1. Bert says:

     Waarde Geert-Jan,
     Om ook een bekende slogan te gebruiken : ‘Dat zullen we nog wel eens zien.’ 🙂 van..F..
     anticiperend..vrijdag USA-Jobs ?
     MVG.,
     Bert

 23. Bert says:

  Beste Jurian,
  Volgens Fred èn zijn broer GJ luidt : “all in the family”..een beruchte VS-TV-serie in de jaren 1970 waar ene “Archie Bunker” zijn eigen schoonzoon “Mike” constant aan het afzeiken was.
  Helaas bestaat deze serie niet meer dus “zeik mij maar af” want ik ben niet zo’n “snelle
  (beurs)jongen” op mijn seniore leeftijd.
  MVG.,
  Bert

 24. Jurrian says:

  Hi Bert, volgens mij doen de ouwetjes het nog goed. Als ik jou zo dagelijks lees. Gisteravond nog mooie tip “hiaat 529 gevuld” dus ik schat je mening hoog in. Archie Bunker zit in mijn geheugen gegrift. Enne qua leeftijd versla ik je nog! Lang geleden heb jij je leeftijd een keer gemeld. Vandaar.

 25. Bert says:

  Beste Jurian,
  Dat vind ik nou tof : “old soldiers never die”…but “you ( 80 + ?) and I (78 ) don’t fade away”
  MVG.,
  Bert

  1. Jurrian says:

   die 8 vooraan dat klopt wel

 26. T says:

  T heeft maar weer een paar C/P geschreven..mag van mij even blijven dobberen.

 27. Pieter says:

  zojuist ingestapt met fti op 523,15. Stop net onder opgaande steunlijn…. op naar bovenkant trendkanaal
  GRS Pieter

 28. Fred says:

  Beste Bert, zit je nog in de euro/$?

 29. Bert says:

  Beste Fred,
  Niet meer. Had gisterenmiddag – na Apple cijfers – een pre-sell-order ingeblikt op 1,1860 die
  vanochtend ‘executeerde’. Blijf nu aan de zijlijn “rustig zitten” tot vrijdag VS-jobs.
  Bovendien post GJ stelt nu 2/8 14.46 EUR/USD DD – dat deze forex niet boven de OB lijn
  is gekomen. Voor mij dubbele bevestiging huidige non-positie.
  Echter het is “bagger” met die “Damrakkertjes”. ook gisterenmiddag ingestapt op 528,65
  voor een spikje 531bij2/8 opening, edoch maar “aanmodderen” met die positie.
  MVG.,
  Bert

 30. Fred says:

  Zo, dat was weer een guitige beweging, waarmee zowel op ons ondergewaardeerde aex-je als de index voor de grote jongens genaamd dax, leuk te verdienen viel.

 31. Geert-Jan Nikken says:

  De diagonale steunlijn begint nu toch langzaam krak te zeggen.Dit is het verder onder druk zetten waarnaar in de middag-update is verwezen.
  GRS Geert-Jan

  1. Fred says:

   Waarvan akte.

 32. Pieter says:

  tsss hoor die Nikken eens lachen 😉

 33. Bert says:

  Nou ik bepaald niet en onguitig…als dat “020- kreng” ook nog 522 zakt, neem ik dan maar een groot verlies…ik wist het stond die maar op de 010- Coolsingel…..

  1. Fred says:

   Beste Bert, neem mij niet kwalijk, maar ik vind het best lekker gaan.

   1. Bert says:

    Beste Fred,
    Short zeker…

    1. Fred says:

     Goed geraden Bert.

 34. Jurrian says:

  @ Bert helft verlies nemen misschien??

  1. Bert says:

   Beste Jurrian,
   Kijk op slot AEX want dan “bodemt” meestal ook de S&P. Is de AEX om 22.00 uur niet boven
   526,75 dan neem ik dat verlies. Of komen er donderdag AEX-zwaargewichten-bedrijfscijfers
   uit ??

   1. Jurrian says:

    AMG, Fugro en dienstensectorcijfers, dat is het zo’n beetje

    1. Bert says:

     Ok, thks. beste Jurrian, géén zwaargewichten dan weet ik wat mij te doen staat..

     1. Jurrian says:

      maar 524 is het dan nu ook wel zo’n beetje lijkt mij, morgen es ff zien…beetje omhoog??

 35. Geert-Jan Nikken says:

  Jan B riep het al om 09.43 uur….524…kind kan de was doen..
  GRS Geert-Jan

  1. Fred says:

   Ja, de beurs is inderdaad heel simpel zoals hij al zei. Hij heeft vast heel veel itm calls geschreven vanochtend.

 36. Bert says:

  Ja, ‘k weet het : “het is altijd simpel als je gelijk hebt gehad”.

  1. Fred says:

   Beste Bert, ik vind het niet simpel, maar Jan B maakte me er op attent.

   1. Bert says:

    Beste Fred,
    Idd. zo simpel..bij een “milestone” zoals nu de DOW op 22.000, altijd een terugval..

 37. Fred says:

  Trouwens ook mijn dank aan Roberto, die mij op de dax attent maakte. Zo’n short fdax er bij schiet ook lekker op.

 38. Jan B says:

  Helaas niet Fred, het waren om half tien out off de money calls. 🙂

  En de beurs is zeker niet altijd simpel, alleen vandaag leken mij de weerstanden en steunen wel vast te staan.
  De woorden “de beurs is van een treffende simpelheid” is voor jouw rekening, zie je post van 9.56

  1. Fred says:

   Jammer Jan B, een paar handjes i.t.m. of a.t.m. calls waren je gegund vanmorgen.

 39. Geert-Jan Nikken says:

  En ik maar denken dat die index aan het zakken is omdat iedereen (en dat zijn er hier nogal een paar) zijn longs AEX heeft verkocht om over te stappen naar de DAX…hahaha
  GRS Geert-Jan

 40. Bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  Zo’n post duidt een beetje op “hoongelach”….’mag’ alléén bij F vwb ” die stille boeren aan de
  overkant”…:)
  MVG.,
  Bert

  1. Fred says:

   Beste Bert, ik wens u nog een prettige duik in de warme golfstroom. Voor mij is het langzamerhand tijd om mij aan het aperitief te gaan wijden. 🙂

 41. Maurice says:

  Het verlies valt reuze mee Bert en Dowie is al weer groen !

  1. Bert says:

   Hallo Maurice,
   Dank voor uw “medeleven”; dat is het nadeel beurs vooraf positie in te nemen met ook nog
   een 6 uur tijdsverschil…maar ik klaag absoluut niet vanuit dit “aards paradijs”.
   M’n betrouwbare S&P “partner” ‘boost’ die “Damrakkertje” wel

 42. Bert says:

  Beste Fred,
  Idd. ligt er kalm bij…geldt niet voor mijn AEX positie..maar nu ingestapt S&P om AEX
  te pushen naar
  Santé 🙂
  A ce soir?

  1. Fred says:

   Peut-être plus tard ce soir.

  2. Fred says:

   Hey Bert, het avondmaal is genuttigd.

 43. Bert says:

  Bonsoir Ami,
  Ben nog steeds bezig tgen de AEX te “blazen” richting 526.++ nadat ik rond 17.30 uw tijd
  ben igestapt op 2469 S&P500; de yank staat nu 2475.
  Als om 22.00 uur de AEX rond 526 sta, houd ik mijn op 528,65 gisterenmiddag ingestapte
  grote CFD-positie. “Ben goe bezig” ????

  1. Fred says:

   Hoi Bert, of je nu goed bezig bent is niet aan mij om te beoordelen. BV verwacht tussen nu en eind volgende week een flinke daling, maar ja wie is BV tenslotte?
   BV baseert dat o.a. op de daggrafieken en nog wat andere dingen.

 44. Fred says:

  En uiteraard is het ook afhankelijk op welk timeframe je handelt. Ik zelf hou rekening met de iets langere termijn, maar handel op de korte termijn uiteraard ook om met een aantal fti’s en fdax wat mee te pakken. Begin sept. ga ik me hoofdzakelijk op de iets langere termijn richten. De vakanties met drukte en blettende kinderen zijn dan over en dan ga ik zelf weer wat reizen, o.a. met de oldtimers.

  1. Bert says:

   Ben ook van plan te reizen met m’n Azur vanaf dit weekend.. route66 met afsluitend US Open
   tennis in NYC om dan vanaf labor day 4 sept. op korte termijn/intraday beurs aktief te
   worden zeker met de FED en ECB in die maand.

   1. Fred says:

    Een wijs besluit Bert.

 45. Bert says:

  Hallo Fred,
  Na slot “schuurt” de AEX langs 526; wacht tot vrijdag jobs rapport; zal dan ook uw BV
  gebruiken …alhoewel ik mij afvraag waarop u die significante daling baseert als de AEX
  maar steeds boven de beruchte 522 blijft sluiten en de S&P GJ’s hiaat op 2429 nog steeds
  niet vult. Is dat géénAEX-bodemvorming ?
  In ieder geval dat is “zorgen voor later” ; ga nu m’n supper nuttigen op Ocean Drive /
  Miami South Beach.
  Talk to you later.

  1. Fred says:

   Hoi Bert, dat is even te veel om hier zo uit te leggen. De getallen die jij noemt zijn inderdaad juist voor de korte termijn. Maar als je de langere termijn grafieken bekijkt dan broeit er iets.
   Have a nice meal en ik spreek je morgen wel weer.

Laat een reactie achter