AEX: SteunLijn

De steunlijn is doorbroken: Leve de SteunLijn. De AEX is gisteren uit het opwaartse trendkanaal in de dag-grafiek gevallen. Na een doorbraak volgt veelal een terugtest. Het klassieke spel van UPG!

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Gisteren verschoof de aandacht van deze column van de intra-daggrafiek naar de dag-grafiek. Op basis van fibo-extensie in de kleinste grafiek kon worden aangegeven dat een breuk van de steunlijn uit de dag-grafiek aanstaande was. Zo geschiedde! Onder de steunlijn mocht de blik gericht worden op 436. Op dinsdag heeft de AEX inderdaad al een groot deel van het vacuüm dat ontstaat na een breuk van een significante lijn ingevuld. Dat betekent dat rekening moet worden gehouden dat het verdere risico op korte termijn beperkt is tot aan genoemd niveau en dat een ontwikkeling terug naar de oude steunlijn een reële mogelijkheid vormt. Het stappenspel van een trendlijn welke na een doorbraak nog een keer getest wordt.

In dag-grafiek staat afgedrukt dat de oude steunlijn momenteel rond 444 noteert. Tussen de huidige slotstand en de zone van de trendlijn loopt de AEX echter al rond 441 tegen een eerste horde aan. Dit niveau is voor de vaste lezer van deze column herkenbaar daar zij gisteren berekend kon worden als het tweede extensie-niveau. Al met al luidt de verwachting dat de graadmeter na de recente klappen iets kan herstellen. Let wel, een positieve ontwikkeling van de graadmeter moet gezien worden als de klassieke reactiebeweging. Niet als het zetten van een nieuwe langere termijn bodem. Wordt vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

25 reacties op “AEX: SteunLijn”

 1. Roberto says:

  Goedemorgen. Herstellen ? Zit juist op de versnelling omlaag te wachten deze week. GRS uiteraard.

 2. Wilco says:

  Graag naar 444 vandaag en daarna wellicht verder down.

  1. Roberto says:

   Wilco. Echt in hemelsnaam waarom heb je calls ? GRS

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roberto…

  Dan zitten wij op dezelfde lijn. Ik doel slechts op het spel van UPG …Quote…:…”…Let wel, een positieve ontwikkeling van de graadmeter moet gezien worden als de klassieke reactiebeweging. Niet als het zetten van een nieuwe langere termijn bodem. Wordt vervolgd!…”…Unquote…
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   Alweer :-). Moet niet veel gekker worden. Maar ben het met U eens. Kwestie van waar de nadruk op leggen. Kon nog weleens een leuk weekje worden dit 🙂

 4. Geert-Jan Nikken says:

  De AEX 441 is in ieder geval al in de pocket….
  GRS Geert-Jan

  1. Wilco says:

   Nu de 444 nog!

 5. Rudy says:

  Goedemorgen,
  Laten we de TA eens als ‘bijzaak’ beschouwen. De fundamentals zijn economische gezien ook wisselend met nadruk op negatief. Geld wordt minder waard, en rente ontvangen wordt straks rente betalen over vermogen. Selectief aandelen kopen en op basis van o.a. een goed dividend (en op langere termijn koerswinst) zal een overweging zijn voor beleggers om de aandelenmarkt niet geheel de rug toe te draaien.

  Een bandbreedte de komende maanden / jaar tussen 400 – 500 lijkt m.i. heel goed mogelijk voor de AEX. Ik denk zelf dat je als je selectief belegd in aandelen met groeipotentie die meer kansen geeft dan enkel de AEX volgen.

 6. Nikken says:

  Waarde Rudy,
  In uw visie heeft zowel TradeIdee als de site met de drie hoofdletters gelijk. Hier wordt immers geroepen dat de langere termijn bodem nog niet is gezet…hetgeen overeenkomt met uw 400…en op de drie hoofdletters wordt al maanden gerept over 478 en zomerrally…(ook door de zomer-invalkracht)…hetgeen overeenkomt met uw 500….Waarvan Akte!
  GRS Geert-Jan

 7. Rudy says:

  Beste Geert,
  Dan zal het goed mogelijk zijn dat de index beide standen binnen een jaar gaat zien. Voor index beleggers (speculanten) een idee om bijvoorbeeld een index optie met uitoefenprijs 400,00 put optie en een 500 call optie met afloopdatum derde vrijdag in december 2016 te verkopen. Door de tijdswaarde vermindering naar december de premie in zijn geheel te ontvangen (opties worden 0,00) indien het in de lijn de verwachting ligt dat de index dit jaar tussen deze twee standen (400 – 500) blijft noteren.

  Veel succes iedereen in de huidige markt.
  PS: Wat ook loont naast de index te volgen is aandelen te volgen die in de huidige tijd groei laten of kunnen gaan laten zien. Veel aandelen in de small cap index (bijvoorbeeld een Accell / Ordina / Brunel) hebben een interessant momentum waarin groei (+ aandelenstijging) eraan zit te komen.

 8. Roberto says:

  Leuk en beleefd antwoord van GJ. Maar zomerrally, kom op. Over welk jaar hebben we het dan, waarschijnlijk 2019. Die invalkracht zit er slechts pas een jaar of 10 helemaal naast. Dus dat kunnen we al niet meer serieus nemen. Totaal niet eigenlijk. GRS

 9. Rudy says:

  Beste Roberto,
  TA is geen wetenschap en ook geen glazenbol. Het is slechts een hulpmiddel voor welk financieel instrument je dan ook volgt. Je kunt een scala aan indicatoren onder een grafiek plakken die je verder kunnen helpen, echter 100% betrouwbaar is TA nooit. Zie bijvoorbeeld de BREXIT reactie net voor en net na de uitslag. Dit kun je met TA echt niet qua het behalen van koersniveau’s nooit vooraf bepalen.

  Ik zie TA steeds meer als hulpmiddel voor een eventuele richting die op (middel) lange termijn wordt ingezet aan het financieel instrument (neerwaarts, zijwaarts, opwaarts) aangevuld met wel degelijk andere factoren die deze richting ondersteunen van het financieel instrument (aandeel, obligatie, grondstof, rente) wat je volgt.

 10. Roberto says:

  Beste Rudy. Echt volslagen onzin, maar ben dolblij dat de meerderheid er zo over denkt want die begrijpen het niet. Waarvan akte…GRS uiteraard

 11. Roberto says:

  Oh ja en respect GJ vwb de 441 !

 12. Rudy says:

  Beste Roberto,

  Laten we dit onderwerp en discussie hiermee afsluiten, gezien het feit dat ‘normaal’ discussie voeren en je van gedachte / mening mag verschillen niet door jou op dit forum gedeeld wordt.

 13. Roberto says:

  Beste Rudy. O jawel hoor. Maar zeg nou zelf, hele lappen tekst zonder dat het iets verandert. Zonde van de tijd man ! Leidt alleen maar af, is zo jammer. Maar excuus als het zo overkomt. Dat is niet de bedoeling, gun iedereen zijn werkwijze, maar ben het zelden met mensen eens op gebied van markten. Ik zal het wel verkeerd zien en daar houd ik het bij. Succes !

 14. JBN says:

  Beste Rudy, deze site gaat over TA, niet over beleggen 🙂 Het is ‘slechts’ een hulpmiddel. Case closed…….

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Aan een ieder….gelieve wel een ieders mening te respecteren…niet voor niets onderteken ik altijd met drie letter…waarvan de R uiteraard staat voor….ach u snapt….
  GRS Geert-Jan

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Taaie rakker…die 441…
  GRS Geert-Jan

  1. Wilco says:

   Geduld hebben zeker…

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Wilco,

  Ik geloof niet meer in 444. Denk dat we lager gaan: 436!
  GRS Geert-Jan

 18. Roberto says:

  423-420 aan het eind van de week zou heel mooi zijn.

 19. JBN says:

  @ Roberto: heel mooi of realistisch? Er moet dan toch eerst een trigger voor zo’n daling komen?!

  1. Roberto says:

   @JBN. Klopt en ziet er op dit moment zeker niet zo uit.

 20. Roberto says:

  Focus moet liggen op volgende NR in de 30 min. Dat betekent nog steeds koersen onder de 430 op de korte termijn

Laat een reactie achter