AEX: SterrenRegen

De AEX begint weer met optimisme aan de nieuwe handelsweek. Vraag is natuurlijk wel of dit niet gewoon de terugtest op de doorbroken diagonale trendlijn uit de dag-grafiek wordt.

Over de diagonale trendlijn in de dag-grafiek onder de koersontwikkeling van de achterliggende dagen/weken is vorige week al een paar keer de opmerking gemaakt dat deze zo’n steile hellingshoek heeft dat de vraag niet was of de lijn zou gaan breken, maar meer wanneer deze zou gaan breken. Vrijdag was het zover. In de kleinste grafiek valt te zien dat de RSI bij de daling van de AEX tot onder OS is gedoken. Met deze stap is de PR komen te vervallen. De hogere start wordt in eerste instantie dan ook bekeken vanuit het oogpunt van een terugtest.

Twee niveaus springen in beeld, te weten 532.50 en 534. Beide niveaus zijn gebaseerd op de fibo-berekening op de daling van 12 indexpunten op donderdag en vrijdag. Daarnaast kan over 534 gezegd worden dat deze eind vorige week ook al een centrale rol in zowel de DD als het daadwerkelijke koersverloop van de AEX heeft gespeeld. Tot slot kan worden opgemerkt dat de gemiddelde lijnen in de kleinste grafiek inmiddels weer negatief staan. Kort noteert onder lang. Concreet, de zone 532.50 tot 534 zal waarschijnlijk als weerstand fungeren.

AEX-IntraDagGrafiek

In de inleiding is al aangegeven dat het vraagstuk nu wordt of de hernieuwde euforie niet gewoon gezien moet worden als de gebruikelijke terugtest op de voormalige steunlijn. In de dag-grafiek staat daarom ook na vrijdag de steil oplopende trendlijn onder de stijging na de doorbraak van 501 onveranderd ingetekend.

Anders verwoord, vraagstuk is nu of de AEX niet een eerste lagere top gaat zetten in de koersontwikkeling sinds vorige week donderdagochtend.

AEX-DagGrafiek

In de week-grafiek blijkt dat de AEX vorige week is afgedraaid op haar MA50 lijn alsook op de 61.8 procent correctielijn over de daling van laatste kwartaal 2018. De week-candle die vorige week is gezet, kan omschreven worden als een shooting star. Aan het einde van een stijging vormt deze koersbar een waarschuwing voor een draai van de markt.

Aan de onderkant vormt 525 onveranderd eerste koersdoel. Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Vandaag, door een drukke agenda, iets eerder dan gebruikelijk: De Middag-Update AEX! Na een half uurtje was de zone 532.50 tot 534 vanochtend bereikt. Sindsdien hobbelt de AEX zijwaarts tussen de afgegeven grenzen. Wat opvalt is dat de AEX in gevecht is met de MA50. Daarnaast is de RSI nog niet in de buurt van OB. Met het gegeven dat de indicator vrijdag wel OS is geworden, zie ook DD van vanochtend, liggen er nu natuurlijk bouwstenen voor een NR. Daaarnaast is vanochtend een hiaat gezet welke kan gaan trekken. Al met al blijft de DD nog even vasthouden aan de gedachte dat 532.50 tot 534 weerstand vormt. Eerste ijkpunt 525.

32 reacties op “AEX: SterrenRegen”

 1. Roelof says:

  Goedemorgen. Helder verhaal, GJN.

  Ik zit op hetzelfde spoor en verwacht verder dat we uiterlijk volgende week op de daggrafiek een doorbraak gaan zien van de opgaande trendlijn vanaf de 472 bodem. Dat opent dan de weg voor een terugtest van de doorbroken weerstandslijn vanaf de 578 top. Idealiter ergens tussen 505-513.

 2. Jos says:

  Goedemorgen iedereen en GJ bedankt, als we vandaag of morgen een OB notering krijgen dan kan dit scenario wederom op de schop is mijn bescheiden mening. De MA50 is al weer doorbroken naar boven en kunnen we de afgelopen donderdag en vrijdag zien als een correctie in de uptrend……….we gaan het zien………do not fight the FED.

 3. Putin says:

  Een terugtest naar die 510-500 uiteindelijk wel, maar onduidelijk langs welke weg.
  De verrassing ligt niet in een daling want dat is de concensus. Daarom mi een verdere stijging. Lijkt een klassieke set-up te worden met een nieuwe top en een lagere rsi top in de daggrafiek. Ook is inmiddels de ema-200 op 527 door deze daling teruggetest, dat kan de hogere bodem al zijn. Als laatste, de money flow maakt dus al nieuwe toppen. Dat is zeer sterk en bevestigt de goede ondertoon. Dat signaleert ook dat dit geen bear markt meer is. Beleggers moeten deze draai mentaal nog maken, nou dan weet je de uitkomst wel. Kijken of de koers boven de 538 kan komen en dan gaat het mi héél hard.

 4. Roelof says:

  Zou natuurlijk ook kunnen, Putin. In principe kan alles. Maar één van de redenen dat ik er nog niet van overtuigd ben dat dit geen bearmarkt meer zou zijn, is dat de m.i. belangrijkste beurs van Europa, de DAX, wel in een duidelijke bearmarkt zit.

 5. Putin says:

  De AEX volgt de US en niet de DAX want dan hadden we nipt boven de 500 gestaan. De DAX is idd zeer zwak, maar dat is misschien ook niet zo vreemd na 9 jaar de aex te hebben geoutperformd.
  Overigens vind ik de DAX lange termijn ook nog steeds een uptrend, maar goed.
  Zit hem natuurlijk allemaal in de samenstelling van de indices en onzekerheid US/China. Dat heeft een grotere invloed oip de DAX, dat weten we allemaal.
  Maar ook DAX daggrafiek lijkt een hogere bodem boven de MA-50 te maken met een mogelijke omgekeerde shs, bevestiging boven 11.360. Just my 2 cents.

 6. Roelof says:

  Ja, natuurlijk volgen wij meer de VS. Maar hadden we die 1:1 gevolgd dan hadden wij nu ver boven 700 gestaan. Eigenlijk zit de AEX al sinds haar all time high van 5 september 2000 (op 703) in een grote bearmarkt.

 7. Jan says:

  ik weet niet of jullie dat wel eens hebben maar ben even wat minder fanatiek met de beurs, even wat minder zin in. Beetje uitgekeken. Komt wel weer terug.

  Geen 10 a 15 trades per dag maar 1, 2 of 3 misschien.
  Dus 1 a 2 tf’s hoger met m’n systeem, weinig achter het scherm en we zien wel hoe lang de deals worden, SL erop en wat totaal andere projecten aan pakken. En misschien blijf ik het wel zo doen voorlopig.
  Succes iedereen!!

 8. Jan says:

  ik denk pivot wel te halen vandaag, iets langere termijn richting 510

 9. Henk says:

  Goedemorgen,
  Kijk met trendlijnen is het altijd lastig hoe deze te plaatsen. Zoals GJ ze nu in de dagchart zet heb je een doorbroken opwaartse trendlijn. Maar trek je de lijn vanaf het begin van de beweging(Zoals Roelof ook benoemd) dan is die dat niet. Dus Beste GJ waarom kies jij nu voor de korte variant?

  GRS,

  Henk

 10. Turbotrader says:

  Goedemorgen,

  Volgens mijn grafiek is het oplopend trendkanaal in daggrafiek nog intact , heel belangrijk is nu dat er geen OB-noteringen gezet worden voor een (tijdelijke)top , voor de rest zowat dezelfde visie .

  Groeten,

  Steven

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Henk,
  Die lijn is niet ineens vandaag verschenen….die lijn staat al dagen in mijn grafiek…voor mij is deze lijn op dit moment nu even belangrijk…als inderdaad dit slechts een P is in UPG…dan komt daarna de focus op de volgende lijn….het spel speelt nu rondom deze lijn…dus vandaag dat ik nu focus op deze lijn…die andere lijn kunnen we dan altijd in een latere fase nog intekenen.
  GRS Geert-Jan

 12. Roelof says:

  De AEX valt weer mooi terug naar de MA20 die nu op 529,80 ligt. So far, so good.

  1. Jos says:

   Als die maar geen steun gaat worden…………………..het lijkt er op dat de eerste lagere top is gezet met een nie OB nie wat goed past in het scenario.

 13. Jan says:

  Jan
  11 februari 2019 om 10:48
  ik denk pivot wel te halen vandaag, iets langere termijn richting 510

  PIVOT zga als gehaald, bijna 3 puntjes binnen aex, dax 40 puntjes

  1. Roland says:

   mooi maar wat was/is dan de pivot ?

 14. string says:

  AEX/CFD 5′ grafiek…
  Heb ‘n pijl gegooid welke aan topje 532.37 blijft hangen…zolang dit topje niet wordt uitgenomen…wijst de pijl naar 529.07…

 15. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  E/D valt onder de 1,1290. What’s next [ bron CS-broker ]:
  “Trend remains more bearish below the trend line (makes sense)
  The EURUSD retested a topside trend line in the Asian session and held. Good news for the sellers. Stay below the trend line, keeps the trend down in place (makes sense). That trend line comes in at 1.1319 currently (and moving lower). We trade at 1.1308.
  On the downside, the 1.1305 was a swing low from Jan 24. The low today reached 1.1296 today so far. The low price from the same Jan 24 comes in at 1.12885. Move below those levels will look toward 1.12663 and 1.1268. Those were swing lows from November and December 2018 (see daily chart below)”.
  MVG.,
  Bert

 16. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Grafiek vergeten.
  Voila.
  MVG.,
  Bert

 17. Jan says:

  Beste Roland
  ja rijkelijk laat maar pivots zijn 530 en 10956
  op basis 24 uurs cfd
  maar…..je hebt toch zelf wel pivots of je kunt die toch berekenen of selecteren?

  Pivots….altijd makkelijk! 😉

  1. Roland says:

   doe niks met pivots jan.
   ik doe dc code .

   1. Jan says:

    maar je vraagt ernaar?
    Heb ik voor niks zitten typen dan

    1. Roland says:

     nee hoor ik wilde vergelijken daarom vroeg ik erna .\
     gaan meer wegen naar Rome Jan.

     1. Jan says:

      pivot is ook geen feitelijk onderdeel van mn systeem maar wel handig om ze te hebben staan

      succes

 18. bvk67 says:

  Goedemiddag,
  Steun ES 2706.75
  Short kun je eronder of rond 2720
  Long kun je zolang boven 2706.75
  Grs, Bart

 19. floriaantje says:

  Beste Bart, Goedemiddag,
  Als de S&P500 zone 2720 – 2724 blijvend wordt behouden bij slot(s), m.i. komen we
  dan weer terug – met deze handelsweek: vrijdag dreigend ‘shutdown’, macro-data en
  VS-China handelsperikelen – in de 200 MA zone 2730-2740.
  MVG.,
  Bert

 20. bvk67 says:

  Hallo beste Bert,
  Verwacht een lagere SP de komende dagen ivm stijgende $VIX vandaag, en de dure dollar.
  Grs, Bart

 21. floriaantje says:

  Beste Bart,
  ‘Here you go”:
  bron CS Broker / traders talk:
  ‘Recent changes in sentiment warn that the current US 500 price trend may soon reverse lower
  despite the fact traders remain net-short.’
  MVG.,
  Bert

 22. bvk67 says:

  ES zou naar 2713 moeten. Zo niet, dan zeer zwak.
  Grs, Bart

 23. floriaantje says:

  Beste Bart,
  ES nu in impasse…”busy week[ zie m’n post om 16.43 ] to come”…
  Zijlijn ook een positie…
  MVG.,
  Bert

 24. string says:

  Het eerste stukje ging vandaag voortvarend…daarna werd het nogal nerveus…

  Mooie avond…

 25. maurice says:

  Beste Bert,
  Ik wacht ook rustig met u af, tot de beurs weer richting gaat kiezen.
  mvg
  Maurice

  PS Wat een heerlijke rust hier op het forum !

 26. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Ook de S&P blijft rustig…Had m’n 2685 positie van vrijdag al bij opening vandaag op 2715
  ingeklaard en de zijlijn creëerde ook geen goeie nieuwe instap. Dus sluit de commerce.
  Prettige avond verder.
  MVG.,
  Bert

Laat een reactie achter