AEX: Stay or Go?

 

Na gisteren luidt de grote vraag: Should I Stay or Should I Go? Dit vraagstuk lijkt ook van toepassing op het verloop van de AEX. In de achterliggende twee handelsdagen is de graadmeter op slotbasis nauwelijks verschoven. Herhaalt de geschiedenis zich vandaag?

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Tot tweemaal toe wist de AEX zich gedurende de dag iets te herstellen. Tot tweemaal toe moest de opgebouwde winst tegen het naderen van de slotgong grotendeels weer ingeleverd worden. Dat de index na het aantikken van de zone 520 eerder deze week wat zou gaan rusten/herstellen was bekend. De huidige koersontwikkeling past dus in het scenario waarin uitgegaan wordt van lagere koersen in de nabije toekomst. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit echter niet vandaag gelijk op opening al gebeuren. Om in lijn te blijven met de titel van vandaag kan dus gesteld worden dat vanochtend eerder sprake is van een Stay dan van een Go.  In de kleinste grafiek staat wederom een fibo-grid ingetekend. Ditmaal is het grid getrokken over de eerste leg van de vervolgbeweging welke is gebaseerd op het grotere grid welke gisteren in de grafiek stond ingetekend. Nu de AEX gisteren tegen het slaan van de gong al is  afgedaald tot aan nagenoeg het startpunt van het grid mag aangenomen worden dat de lijnen vandaag wederom een rol zullen spelen. Concreet betekent dit dat de verwachting luidt dat opnieuw aarzeling onder of rond 526 wordt verwacht gevolgd door intredende druk richting huidige slotstand en lager. Het niveau 526 moet voor de vaste lezer overigens herkenbaar klinken omdat naar dit niveau reeds veel eerder is verwezen. Rest niets anders dan u, May maar ook zeker de AEX succes te wensen met het maken van een keuze: Stay or Go! Wordt Vervolgd!

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover, TradeIdee: De WeekAftrap. Maak alvast plek vrij in uw agenda, maandag 12 juni 12.00 uur. Tot dan!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

51 reacties op “AEX: Stay or Go?”

 1. Jan B says:

  Beste GJN,

  In uw analyse van de S&P geeft u aan dat u verwacht dat de S&P door zal stijgen tot de 2478, een stijgingspotentieel van 2 tot 2,5 %
  Met de AEX verwacht u de komende tijd nog steeds een daling tot de 513, 2 tot 2,5 % daling dus.
  Nu weet ik wel dat de AEX en de S&P niet synchroom lopen maar dat ze de komende 1 a 2 weken zover uit elkaar gaan lopen lijkt mij niet waarschijnlijk.
  Ik denk dus dat er een verwachting niet uit gaat komen waarbij ik de AEX zeker de komende week niet onder de 520 zie komen.

  1. Wilco says:

   Ben ik met je eens. Ik heb wel op 527 mijn longs net gesloten en kijk het even aan.

 2. ap says:

  Hi GJ,

  Verwacht je nog steeds een lagere AEX voor de komende tijd, nu de 526 al doorbroken is?

  1. jan says:

   je moet op de rsi letten, reageren en niet anticiperen

  2. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Ap,
   Bij mij noteert de AEX momenteel 526. Dus het antwoord op uw vraag is ja.
   GRS Geert-Jan

   1. jan says:

    Sta je zelf ook short nu GJ? Bevestiging voor short al geweest?

 3. Hubert says:

  Is driemaal scheepsrecht?

 4. Maurice says:

  Wanneer ga je nu eens zelf beleggen Jan ?

  1. jan says:

   Huh? waar maak je uit op dat ik dat niet doe? Ik stel gewoon een vraag aan GJ wat hij doet, ik probeer nog steeds iets te leren van zijn trade technieken en vooral wanneer stapt hij in (en uit) en waarom?

   1. Geert-Jan Nikken says:

    Waarde Jan,
    Als ik nou schrijf dat ik denk dat de opleving stopt rond 526, als ik expliciet antwoord geef aan Ap vanochtend. Dan snapt u toch wel dat ik short ben gegaan. Overigens nu wat minder short dan dat ik instapte toen u het had over dat er geen bevestiging was vanuit de RSI. Dat had u overigens goed gezien. Dus met dat leren zit het wel goed.
    GRS Geert-Jan

    1. jan says:

     nou die snauwende toon mag wel even wat minder hoor, zou ik het gevraagd hebben als ik het snapte? Is toch logisch dat Ap in verwarring was omdat het boven de de 526, zelfs 527,4, was? U zegt toch ook vaak de grens te respecteren en oude weerstanden worden steunen?
     Ik zal dan wel erg dom zijn maar nee, ik snap niet zomaar even dat u dan short bent gegaan, wat was de bevestiging dan, dat ie weer onder 526 kwam? Of heeft u even conveniently gewacht met het antwoord totdat ie inderdaad zakte.
     Dat de daggrafiek afketste op MA20 misschien, is dat iets?
     De info hier op deze columns is erg algemeen, borstklopperij als het kd wordt gehaald en als het de andere kant was dan ”reageren niet anticiperen, ik had de grens aangegeven daarboven het andere scenario” etc etc. In de praktijk kun je als trader niets met deze columns, laten we nou even eerlijk zijn.
     Hoe is het met het Leomont fonds? Waar kan ik de resultaten zien?

 5. Gerrie says:

  Ben inderdaad benieuwd naar de verklaring van GJN inzake de discrepantieverwachting AEX-S&P.

 6. ap says:

  Complimenten GJ!

  Ben benieuwd waar we einde dag staan…

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan,
  Direct toen Ap de vraag stelde heb ik antwoord gegeven. Dus uw opmerking over convenient laat ik maar bij u liggen. Ik snap echt niet waar ik die overmatige aandacht van u voor wat ik doe en welke stap ik zet aan heb verdiend. Maar ik voel me meer dan gevleid. Dank. Ik wens iedereen alvast een fijn weekend.
  GRS Geert-Jan

 8. Gerben says:

  Jan, iets minder agressief graag. Ik zou op zich ook graag een uitleg willen voor die tegengestelde koersdoelen voor de AEX en SP. Wat dat betreft beslist ook voor mij uitleg hoe ik moet reageren in plaats van anticiperen. Hoewel daar wat logica in zit, pas als een koers draait meespringen, niet er tegenin handelen op een willekeurige plek omdat het goed voelt. Dat het niet perfect zal gaan hoeft geen kwestie te zijn.

  1. jan says:

   Gerben, ik probeer door te vragen maar ik krijg geen antwoord op details, die alles uitmaken.
   Probeer maar eens te traden op de inhoud van deze columns. Heel eerlijk en wees zeer kritisch, je komt er niet uit namelijk.
   We hebben vaker lage short kd’s gehad hier die nog steeds niet geraakt zijn, ”omdat je niet moet anticiperen”.
   Er wordt een algemeen sausje geserveerd en als je geen winst maakt, ga je denken dat je het zelf niet goed toepaste. En dat mag, het is zijn column, we betalen er niet voor. Maar het zou GJN sieren eens wat eerlijker te zijn en ja ik zeg het nog een keer: concreter.

   En nu mag iedereen me een eikel vinden, of je begint te snappen wat ik bedoel, ik probeer te waarschuwen, vooral diegene die tamelijk blindelings op de adviezen afgaan.

   GJN: u gaf GEEN antwoord op mijn vraag of U zelf daadwerkelijk short stond, alleen dat u lagere koersen verwachtte.

 9. Mike says:

  Catfight? Die tegengestelde doelen gaan alleen lukken als de euro mijlenver omhoog schiet richting 1,15, dat verwacht ik zelf niet.

 10. cocobrown says:

  Wat een moeizame discussies hier zeg. Het blijft lastig dat communiceren dat blijkt wel. Kritiek is goed maar het schriftelijk uitdrukken hiervan zonder “tone of voice” en gezichtsexpressies blijft lastig. De columns hier op de site kennen nu eenmaal een bepaalde stijl en als je goed leest wordt je er -zoals opgemerkt- zeker wel wijzer van, Echte concrete adviezen staan er nauwelijks in, wat begrijpelijk is, want er zijn ook vele soorten beleggers die ieder met hun specifieke achtergrond/wens de columns lezen. Een daytrader opereert al heel anders dan een “week”handelaar of een belegger.
  Persoonlijk stel ik de columns op prijs en probeer er mijn persoonlijke analyse voor mijn eigen specifieke beleggingsgedrag mee te ondersteunen. Daarom simpelweg dank voor de columns en eveneens alvast een prettig weekend voor GJN.

 11. Loran says:

  Beste Geert-Jan,
  Een rode draad van alle vragen van forumleden was deze week in feite de daadwerkelijke invulling van ‘Reageren, niet anticiperen’. Kennelijk is daar behoefte aan, niet in de laatste plaats omdat het antwoord niet zo zwart-wit is en vandaar ook de interesse in wat jij als TA specialist doet, op welke momenten en waarom. Helaas wordt er op die vragen soms bekritiserend gereageerd vanuit het forum, terwijl op dat moment slechts het willen leren de achterliggende reden is. Volgens mij niks meer en niks minder.
  Hoe dan ook: een fijn weekend alvast!
  Mvg.

 12. Maurice says:

  Hey Jan,
  Ga lekker zelf beleggen en zoek een andere site als je de uitleg en commentaar van GJ je niet aan staan.
  Ik lees iedere dag met veel plezier de uitleg van GJ en neem dan mijn EIGEN beslissing welke koers ik vaar. Ik ben het ook niet altijd eens met GJ, maar dat hoeft ook niet. Ik maak dankbaar gebruik van zijn gratis advies en doe dan mijn eigen ding. Moet je ook eens proberen !

  1. jan says:

   Nou Maurice, ik snap wat je bedoelt. Dat je met veel plezier leest, is jouw goed recht. Goed idee dat je je eigen ding doet. Doe ik ook. Maar ik probeer even kritisch te zijn, dat mag toch? Ik mis namelijk essentiele onderdelen. Succes!

 13. Jan B says:

  Volgens mij heeft Jan gewoon interesse in de manier van werken van GJN, daar is niets mis mee. Dat GJN niet het achterste van zijn tong laat zien is ook begrijpelijk, dat mag hij lekker zelf weten.
  Wel ben ik erg benieuwd naar zijn verklaring inzake de discrepantie verwachting van de AEX- S&P.

 14. Jan B says:

  Hallo Jan,

  De resultaten van het Leomontfonds waren tot voor kort op het internet te lezen maar sinds kort reageert de site niet meer, ik weet niet waarom.

  1. jan says:

   het financieel rapport vorig jaar staat er wel op.

 15. Gerben says:

  @jan, 9 juni 2017 at 10:44:

  Waarvan akte. 🙂

 16. Jan B says:

  Oke, bij mij lukt het niet.
  Hebben ze nog winst gemaakt vorig jaar, ik weet alleen dat de eerste helft van 2017 ook een negatief rendement had.

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  Ditmaal iets eerder dan gebruikelijk de middag-update. Dit omdat de website vanmiddag wordt omgezet en een nieuw jasje krijgt en uiteraard omdat de AEX momenteel 526 noteert (=dit laatste is een grapje dus niet gelijk happen beste). De AEX is vanochtend hoger uit de startblokken gesprongen en (met een kleine kortstondige uitschieter daargelaten) tot stilstand gebracht in de zone 526. Dat de RSI deze beweging niet ondersteunde is inmiddels besproken en dat de AEX daarom daarna met intredende druk werd geconfronteerd is ook besproken. Inmiddels is de AEX weer terug op 526 en wederom blijft de RSI achter. Dit betekent dat rekening moet worden gehouden dat de graadmeter wederom binnen de huidige stand en grofweg een indexpunt haar Waterloo gaat vinden. Keerzijde is dat de zone 523 zich langzaam maar zeker steeds meer aandient als steunpilaar en vangnet. Handelsbreedte dus 526/527 en 523. Visie voor wat langer blijft dat we uiteindelijk door 523 zullen zakken.
  GRS Geert-Jan

 18. arjan says:

  Mooie front-end GJ! Ziet er goed uit!

 19. Bert says:

  Waarde Forum Leden,
  Alhoewel ik pas kort op deze side aktief en GJ ook als zodanig digitaal heb leren waarderen, geldt voor mij dat zijn adviezen TA onderbouwd zijn. Een ieder kan dan zijn eigen verantwoorde trades conclusies trekken èn GJ niets verwijten indien door FA en/of geopolitieke invloeden wereldwijde indexen zich anders dan TA geanticipeerd manifesteren.
  Bovendien mag ik als zijn F-kameraad ook nog toevoegen een 010-credo : “niet lullen maar poetsen” !
  MVG.,
  Bert

 20. Roberto says:

  Zit te wachten op doorbraak boven 530 en dan rondt de markt een fraaie wimpel af met als boodschap: voortzetting van de stijgende trend naar nieuwe hogere toppen.
  En al eerder opgemerkt. Elke dag TA in een omgeving met lage volatiliteit, echt volstrekt zinloos. Accepteer de ruis mensen en probeer niet op elke beweging te schieten. Straks ook hier de zoveelste misser in een rij met koersdoel 512. Oh nee, alleen reageren…
  Beleggers die vaak wel op alles schieten hebben doorgaans géén plan en/of hebben een positie die vaak te groot is in relatie tot hun portefeuille. Laat dit allemaal rustig op u inwerken want ben er van overtuigt dat uw resultaten namelijk ook beter zullen worden en hoop dat iedereen hier profijt van heeft.

 21. jan says:

  nou laat die klap naar de 5i3 maar komen

 22. Roberto says:

  En overigens onderkant trendkanaal vanuit bodem november is afgelopen dagen getest. Maakt de kans op nieuwe stijging groter. Hee, de bovenkant van dit kanaal ligt net boven de 550, bekend getal 🙂

 23. Bert says:

  zal de S&P500 die klap moeten geven ….zal niet gebeuren denk ik nu Trump’s (rusische/klimaat) turmoil
  onder in de politieke la dreigt te komen.

 24. Jan B says:

  Die Amerikanen gaan gewoon nieuwe records vestigen en dan zal de AEX moeten gaan zakken?????

 25. Bert says:

  Beste Jan B.,
  Idd “don’t bet on that one”
  🙂

 26. karien says:

  ooit gaat de aex naar 513. het is niet moeilijk om een TA te schrijven. merk dat Tradeidee er vaak naast zit met de vooruitzichten. ik volg ze niet meer op. maar ooit 513 klopt natuurlijk wel…

 27. Bert says:

  Overigens zijn die meeste Amerikanen hier overtuigd van Trump’s uitgekookte ‘smart games of hide and
  seek’ om zijn “America ( zaken-imperium-deals) first” te doen gelden binnen de machtigste wereldjob met politieke afdekking van zijn eveneens machtige Republikeinse vrienden.
  Wat verkiezingen …’who the fxxx cares’

 28. Bert says:

  Beste Karien,
  Niet moeilijk TA ? Lijkt mij wel, zeker en vast; volg het nu een aantal jaren en het blijkt nogal vaak dat FA en/of geopolitieke indexschommelingen hun steun en weerstand vinden op GJ’s diagonale lijnen met
  RSI invloedrijke ondersteuning.
  MVG.,
  Bert

 29. Jan B says:

  Hallo Bert,

  Heb je al een positie genomen in de AEX of wacht je het nog even af?

 30. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  Dank weer voor alle bijdragen, opmerkingen, lof-uitingen en kritiek deze week. Prettig weekend en tot maandag.
  GRS Geert-Jan

 31. Bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  U hetzelfde.
  MVG.,
  Bert – F- Kameraad

 32. Bert says:

  Hoi Jan B.,
  Net ingestapt. Lijkt mij gezien het 6 uur tijdsverschil bij slot AEX in te stappen om ‘overnight’ te gaan.
  Dan bij de opening van de S&P + GJ’s middag update, de AEX positie te – met een duur woord – evalueren om eventueel te sluiten bij slot S&P500 om 16.00 uur ET.
  Het is maar een bepaalde aanpak voor de rest van dit jaar en dan ‘ror’ opmaken.
  Lijkt jou dat ook wat ? , beste Jan B
  MVG.,
  Bert

 33. Jan B says:

  Het klinkt als een doordachte aanpak, het is lastig voor jou om in Amerika de AEX te volgen vanwege het tijdsverschil.
  Ben wel benieuwd of je short of long bent gegaan, volgens de inzichten van GJN schat ik dat je short bent gegaan. :_)

 34. Bert says:

  Nou nee, want S&P is stijgende boven 2427 en een eerder GJ’s update gaf aan dat 527 weerstand is
  met ‘uptick’ richting 529/530. Je weet, beste Jan B, de S&P500 blijft dè index leider.

 35. Jan B says:

  Zo zie je maar weer, we lezen hetzelfde en halen er verschillende conclusies uit.
  Ik lees uit zijn updates dat 526-527 het hoogst haalbare vandaag is omdat de rsi achter blijft en voor vanmiddag een daling verwachte. Dat is dus niet uitgekomen en ik ben erg benieuwd hoe hij er maandag overdenkt.

 36. Bert says:

  Idd
  Prettig Weekend
  🙂

 37. Jan B says:

  Jij ook Bert!

 38. mike says:

  Der DOW Jones Kassa Index besitzt oberhalb der 20400er Marke Aufwärtspotenzial bis zu dem 21308,00er Ziel +xxx ebnen. Oberhalb der 20400,00er Marke besitzt der Index die Chance diesen Plan weiter zu verfolgen. Erst darunter wird eine Fortsetzung der Korrektur auf 20298,00 Punkte wahrscheinlicher. Ein kleiner sekundärer Vorbote könnte die 20600er Marke sein.

  Andre Tiedje op 7 april,vandaag hoog 21305 kijk daar kan je wat mee….

 39. Bert says:

  Mike, “Trumpy Dumpy” opnieuw…Comey… S&P drop méér dan 1% met hoge volume en weer onder 2427

 40. Loran says:

  Maar de S&P op dit moment ‘slechts’ 0,35% in de min. De Nasdaq krijgt echte klappen. Ben benieuwd hoe de laatste 20 minuten gaan verlopen, wegzakken of oppompen.

 41. Loran says:

  Uiteindelijk de S&P een kleine min, de DJ 0,3% in het groen. Niks te zien mensen, allemaal doorlopen!
  En een fijn weekend natuurlijk. 😉

Laat een reactie achter