AEX: Stapelen

Net als afgelopen maandag start de AEX de nieuwe handelsweek met een koershiaat. Vorige week werd deze in de tweede helft van de week alsnog gesloten. Zoals bekend is het wachten op het eerste koershiaat welke niet gelijk wordt gesloten. Nieuwe week, nieuwe kans!

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

De titel van afgelopen vrijdag was een expliciete verwijzing naar het gegeven dat de AEX in de achterliggende weken is afgedaald naar een vanuit technisch oogpunt bezien belangrijke zone. Het betreft de zone 505 tot 500. Het eerste niveau is gebaseerd op de oude toppen van 2015. Het tweede niveau is het eerste fibo-correctieniveau van de laatste stijging binnen het trendkanaal uit de week-grafiek. De koersbar van afgelopen donderdag is een hammer-low candlestick. Zoals in de DailyDosis van vrijdag uiteengezet duidt dit soort Japanse patronen op veerkracht. Nu de week is afgesloten kan opgemerkt worden dat de meest recente koersbar in de week-grafiek een nagenoeg perfecte doji-formatie is. Dit patroon duidt op twijfel over de ingezette beweging. Zoals bekend was deze de laatste weken dalend. Een concrete aanwijzing dat de verkoopdruk begint op te drogen. Dat niet alleen. In de week-grafiek is ook een Positieve Reversal gevormd. Deze staat ingetekend.

Vrijdag is de visie neergelegd dat 510.50 weliswaar als obstakel zou fungeren maar zeker ook zou trekken als magneet. Inderdaad bleek de slotstand van vrijdag niet ver verwijderd van dit eerste obstakel. De vaste lezer week dat nog twee andere niveaus zijn aangehaald. Deze liggen op respectievelijk 512.50 en 513.75. Nu de eerste barrière vanochtend op opening wordt verpulverd vormen deze niveaus de eerste richtpunten. De diagonaal dalende lijn noteert momenteel rond 515,50. De zone 515/516 blijft doelzone voor de komende dagen. Wordt Vervolgd!

Vergeet vandaag niet af te stemmen op De WeekAftrap. Vanaf 12.00 uur staat de nieuwe videoblog live!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

34 reacties op “AEX: Stapelen”

 1. Fred says:

  Een goedemorgen allen.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen Fred en anderen.
  GRS Geert-Jan

 3. T says:

  GM Geert-Jan, Fred en anderen.

 4. Fred says:

  Iedereen erg geconcentreerd aan het traden zo te zien. 😉

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  De AEX is vanochtend met een koershiaat geopend welke op het moment van dit schrijven nog open staat. De verwachting luidt dat dit koersgat vandaag niet gevuld gaat worden. De consolidatie na de opening ligt grofweg rond 512.50. Het eerste ijkpunt welke in de DD-AEX is vermeld. Gegeven het feit dat de RSI al flirt met de OB-zone en dat de AEX consolideert rond 512.50 geeft aanleiding om in de tweede helft van vandaag ook rekening te houden met het afvinken van 513.75.
  GRS Geert-Jan

 6. jan says:

  Hek schilderen, tuin snoeien etc

 7. Fred says:

  Zo, al met al wordt het toch weer een guitig dagje zie.

 8. Bert says:

  Zie waar, beste Fred, nog geen hobbel 513,75

  1. Fred says:

   Die hoeven we niet persé te halen Bert zegt BV. Maar een paar fti down van 512,45 naar het dalletjevan 14.00 even tussendoor is toch ook guitig?

 9. Bert says:

  “Guitig”, wacht maar vooral op de Q2 bankencijfers ( in VS wordt ruim 8% ytd hogere omzet behaald dan verwacht + ruim 75% van de bedrijfsresultaten tonen een hogere “EPS” dan het 5-jaar gemiddelde ) + macro-data zoals de inflatoire “CPI”, diensten, op vrijdag-middag 14/7 vanaf 14.00 p.m.

  1. Fred says:

   Maar het is nog geen vrijdag Bert 😉

 10. jan says:

  61 fibo op gap close, wie weet

 11. jan says:

  dagpivot ook op gap close
  maar niks is zeker voor een trader 😉

  1. Fred says:

   Inderdaad, maar sommige dingen zijn wel waarschijnlijk als je een paar dingen in het oog houdt.

 12. jan says:

  het gaat nou eenmaal om kansen, zekerheden zijn er niet

 13. Geert-Jan Nikken says:

  Zou Jan al klaar zijn met zijn hekwerk?
  GRS Geert-Jan

  1. Fred says:

   Het is te hopen, want hier regent het al een tijdje.

  2. jan says:

   Hek staat in de garage, geen last van het weer. Thnx

   1. Fred says:

    Heb je een hek om je Seat Ibiza staan???

    1. Fred says:

     Een goedenavond maar weer allen.
     Ik hoop dat dit guitige dagje wederom een ieder datgene heeft gebracht waar hij op hoopte. Tenslotte kon men vandaag zowel long als short verdienen.

 14. J.Klopper says:

  misschien een goed idee dat wanneer mensen een positie in nemen
  ,ze aangeven op grond waarvan ze dat doen.
  Liefst met een koersdoel erbij en tevens aangeven wat ze als stop hanteren.
  Het wordt anders wel een beetje erg bla bla allemaal.
  Kunnen mensen misschien wat van elkaar leren.Beetje diepgang kan geen kwaad.

  1. Fred says:

   Mee eens Klopper, maar ik begreep dat een hoop mensen het niet prettig vinden als je je trades qua in- en uitstap vermeld. Verder heb ik vrijdag nog zo goed mogelijk vermeld waar ik naar kijk.
   Ik hoor van anderen hier max. of ze long of short zitten. Ook de bijbehorende producten niet.
   Maar ik zou zeggen geef zelf eens een voorbeeld: wat is je huidige positie? Wanneer en waarom ben je op welk punt ingestapt. Wanneer stap je uit qua stoploss en waarom. Wanneer pak je winst en waarom daar? Op welke termijn werk je meestal en wat verwacht je op die termijn?

 15. Bert says:

  Nu, beste Fred, mijn posities c.q.aanpak kent u wel intussen. In ieder geval op dit moment – als u het interesseert – :S&P500 long ingestapt op 2422 afgelopen vrijdag voor ritje 2433; AEX heb nog van vrijdag 3 weken geleden een long positie op 527; intussen diverse vorige week op 509 weer ingestapt
  voor ritje 513,75; EUR/USD één positie ingestapt vorige week op 1.1402 voor ritje 1,15..
  Zoals u ziet allemaal in- c.q. uitstappunten nav de diagonale lijnen /steun-en weerstanden van onze
  010 & 020 Goeroes. Inderdaad zou u zeggen : à là Ray Kroc ( McDonald’s) (K)eep- (I)t..(Simple)..and..
  (S)tupid !

  1. Fred says:

   Beste Bert, dank voor uw reactie. Ja ik begrijp hoe u handelt.
   Ik denk dat het probleem, zoals aangekaart door J.Klopper, schuilt in het feit dat men handelt n.a.v. wat goeroes zeggen.
   Dat men de mening van goeroes leest, c.q. vergelijkt, prima. Als men echter alleen daar naar handelt, dan heeft het geen zin dat men hier met redenen omkleed anderen vraagt hun in- en uitstappunten te plaatsen, zoals onze geachte Klopper vraagt.

 16. Maurice says:

  Beste Bert,

  Ik stap samen met u morgen uit op 513,75 met een deel van mijn longs, maar ik laat ook een deel staan voor een verder ritje naar boven.

  mvg
  Maurice

  1. Fred says:

   Beste Maurice, kunt u ons ook deelgenoot maken vn uw beweegredenen daarvoor?

 17. Jan says:

  Waarde Bert, wat gebeurt er als uw aandelen, waarvan de helft met geleend geld is gekocht, ineens hard dalen, bijv een black swan event?
  Er is namelijk een recotd aantal aandelen uitstaande die met geleend geld is gekocht. Op zo’n moment is de uitgang te klein. Bovendien is de uitstaande margin verplichting ook gigantisch. Bent u niet bang dat u achterblijft met meer schuld dan aandelen bezit (voor dat deel van uw assets dan). Charles schwab heeft het allemaal wel leuk uitgelegd maar die houding kennen we nog van 2007/2008.
  Ben erg benieuwd naar uw reactie. Mocht u van mening zijn dat het mij niet aangaat, dan begrijp ik dat ook.

 18. Jan says:

  Recotd = record
  Het valt soms niet mee met dikke vingers op een smartphone

 19. Jan says:

  Verder ga ik hier zeker geen posities onderbouwen, ik denk niet dat GJN daar op zit te wachten. Bovendien ben ik nogal flexibel, ik werk met een plan maar zodra ik zie dat mijn plan slechts ten dele gaat uitkomen (bijv een zware reversal die eerder optreedt dan verwacht), dan neem ik maatregelen en dan moet ik dat ook weer posten en zo blijf ik aan de gang. Bovendien heb ik al eens iets in die strekking gepost en de reaktie was dermate dat ik nou niet bepaald gemotiveerd ben om hier mee door te gsan. Ik beperk me dus tot het opvolgen van de adviezen van GJN (en van die twitteraar, waar ik inmiddels een abo heb lopen) en zal slechts iets posten als het mij uitkomt.
  Prettige avond allen!

  1. Fred says:

   Beste Jan, oei dat komt wel wat hard over. Maar als ik er over nadenk dan heb je eigenlijk wel gelijk. Ik heb inderdaad ook al gemerkt dat het weinig zin heeft hier iets uit te leggen (een enkeling niet te na gesproken).
   De adviezen van GJN neem ik uiteraard ook graag ter harte. Maar dat steeds vragen om in- en uitstap met onderbouwing van velen, zonder daar zelf iets over te melden vind ik ook niet zo chique.
   Overigens, wat kost zo’n abo bij die, ik meen tenminste dat hij zo heet, Geldpakhuis?

   1. Jan says:

    Dat moet je hem echt ff zelf vragen, hij loopt er niet graag te koop mee.

 20. Jan says:

  Ps ik ben wel blij voor Jos, dat ie nog long zit, heeft zo lang op winst moeten wachten! Top gedaan Jos!

 21. Bert says:

  Beste Jan,
  Idd “shit happens” maar ik bouw -vooral in uptrend scenario- het geleende deel behoorlijk snel af zodat niet alleen eventuele margin calls m’n handel “opblaast” maar ook bij een ‘computerized sell-off ‘ zoals
  ’87 black monday, er toch nog genoed liquiditeit is.Overigens bestaat m’n aandelen portfolio uit die
  solide maarschappijen zoals Home Deot, Caterpillar waaruit decennia lang incl.dividenden degelijke rendementen zijn behaald. Bepaald géén ‘pennystocks” Maar ik weet drommels goed: “behaalde resultaten geven geen garantie op toekomstige”. Vandaag heb ik bij slot de leengrens onder de 15%
  gebracht omdat de S&P500 niet sloot boven 2433.
  In ieder geval; beste Jan, bedankt voor “uw zorgen” en leuke vraag !
  Welterusten aan u allen.
  Er wachten weer prachtige golven bij 28°C, voelt aan door de vocht in de 40°C.
  MVG.,
  Bert

  1. Fred says:

   Beste Bert, geniet van je duik in de warme golfstroom.

Laat een reactie achter