AEX: Schone Zaak

Zoals verwacht trad de RSI gisteren buiten haar lijnen. Het verhaal van het geduld en de schone zaak. Wederom een ode aan de titel welke aan de column van gisteren werd meegegeven. De AEX kan zich nu op lagere niveaus richten.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Heeft de RSI richting gekozen? Het antwoord op deze vraag luidt positief. De rode cirkel in het koersverloop van de indicator accentueert dat zij niet alleen onder de ingetekende trendlijn is gedaald maar dat zij tevens tot onder de OS-lijn is gezakt. In het koersverloop van de AEX zijn twee rode halve cirkels aangebracht. Deze symboliseren het gegeven dat de index in de achterliggende dagen tot tweemaal toe is afgedraaid op de zone AEX 456. Tussen deze twee aanvallen door is zij afgedaald tot aan AEX 450. Een delta van 6 indexpunten. Gisteren is de graadmeter tot onder de reactie-bodem gezakt. Dat niet alleen. In het tweede gedeelte van de sessie bleek ook dat dezelfde AEX 450 nu als obstakel is gaan fungeren. Voor vandaag kan dit niveau opnieuw worden meegegeven als eerste barrière. Op basis van de projectieformule kan aan de hand van de brekende delta en de eerste horde een volgend ijkpunt rond AEX 444 worden berekend. Een herkenbaar niveau voor de vaste lezer van deze column. Wordt vervolgd.

In de achterliggende dagen heb ik veel vragen gekregen over mijn eerdere uitspraken dat de langere termijn bodem voor de AEX nog niet is gezet en over de reële mogelijkheid dat de AEX nog dit jaar met een 3 start.  Deze lezers verwijs ik alvast naar de rubriek “de Blik van de Nik” waarin de maandvisie voor de graadmeter wordt gepubliceerd. Zoals bekend verschijnt deze column op de eerste handelsdag van de nieuwe maand.

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

12 reacties op “AEX: Schone Zaak”

 1. John says:

  Duidelijke analyse GJN. Wat is een goed stop loss niveau voor shorts? Bij 453 of bij 456?

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde John, dat hangt geheel van uw risicoprofiel en tijdshorizon af.
  GRS Geert-Jan

 3. Roberto says:

  paginaatje 58 in de 30 min.
  Volgens mij gaan aandelenmarkten in augustus volledig in elkaar klappen. De volgende ta Clown op iex verwacht een zomerrally. GRS

 4. John says:

  Tot nu toe daalt het nog niet maar stijgt het alleen maar Roberto

  1. Roberto says:

   Hi John, ben je daytrader ? Dan heb je gelijk :-). De p.58 vertelt heel iets anders. Maar goed markten zijn aan het toppen. Het is wachten op bevestiging dat de daling echt vorm gaat krijgen. Kwestie van tijd. GRS

 5. John says:

  Ik vraag me alleen af wie er zoveel financiele waarden koopt. Blijkbaar heeft men veel vertrouwen in de Deutsche en Italiaanse banken en stresstest.

  1. Roberto says:

   short covering en hoop. Heb je die grafieken weleens bekeken ? Dan weet je dat de volgende ramp uit die hoek gaat komen. Maar de onwetenden als Heijink en Tostrams zijn super bullish. Yeah, right.

 6. John says:

  Wat is P58 dan?

  1. Roberto says:

   Aan de hand van de vrije vertaling uit de Dikke Nikken: De rsi beweegt disproportioneel tov de koers

 7. John says:

  Volgens mij volgt de RSI juist wel de koers toch?

  1. Roberto says:

   Klopt. Maar rsi stijgt harder dan de koers na onder de 30 te zijn geweest. Dat is een gevaarlijke set-up voor lagere koersen.

 8. David says:

  voor mijn begrip, als iets OverSOLD is in een UPTREND, dan KOOP je je toch helemaal SUF?

Laat een reactie achter