AEX: RustDag

Tot nu toe is het de week van de herkenbare niveaus. Gisteren is de AEX netjes opgelopen tot aan 526, nadat zij maandag rondhing op 522. Vraag is of vandaag niet een rustdag wordt in afwachting van het besluit nabeurs en de cijferreeks van morgen.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Op basis van de hogere bodem van maandag mocht gisteren wat stijging worden verwacht. Het scenario behelsde het opveren naar 526. De vaste lezer zal ongetwijfeld bekend zijn met de horizontale lijn welke na gisteren weer staat getrokken in de kleinste grafiek. Het optimisme ging niet gepaard met een nieuwe ondersteuning vanuit de indicator. Ook voor vandaag kan de ingetekende lijn daarom aangemerkt worden als eerste obstakel en lijkt het opnieuw aantikken van 529.50 niet aan de orde. Zoals in de inleiding reeds aangegeven moet voor vandaag naar alle waarschijnlijkheid rekening worden gehouden met een scenario van een rustdag. Aan de onderkant kan namelijk 522 aangewezen worden als eerste steunpunt. Dat impliceert een relatief kleine handelsruimte voor de middelste sessie van de week. Het terugzakken naar 522 zou overigens betekenen dat de winst voor de week op nul staat. Daarom maar weer de afsluitende woorden van maandag en dinsdag:  het gevecht met de dalende lijnen vanaf mei in de dag- en weekgrafiek is in volle gang maar is zeker nog niet gewonnen door de stieren. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

68 reacties op “AEX: RustDag”

 1. Fred says:

  Een goedemorgen allen.

 2. jan says:

  Mogguh, SP500 klaar voor de reis naar het zuiden

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Een goedemorgen.
  GRS Geert-Jan

 4. plop says:

  staat een NR in de daggrafiek

 5. Fred says:

  Zo, weer een leuk beginnetje direct na opening.

 6. Pieter says:

  Goedemorgen, de ma20 geeft mooi steun! Benieuwd of nu ook nog een hoger topje in de rsi komt.
  GRS Pieter

 7. Wilco says:

  Ik snap echt niet waarom velen zo negatief zijn…

  1. JvG says:

   Van op tijd winstnemen is nog niemand armer geworden, maar je winst zien verdampen omdat je blijft geloven in steeds meer wel. We staan wederom pas op de 526.5 de top van gisteren er is nog ruimte naar max. 529/530 maar omdat VS gisteren hele dag geparkeerd stond tegen oude highs aan kan het ook heel snel weer draaien. Dan zie je ook mogelijk weer snel de onderkant van het stijgend kanaal in beeld komen. Dus geniet ervan zolang het duurt en tel je zegeningen.

   1. Wilco says:

    We kunnen nog veel hoger dan 529 gaan de komende tijd hoor een trend is een trend. Maar de winst pakken en doorrollen is altijd mooi.

   2. Maurice says:

    Prima plan !
    Ik heb 3/4 longs gesloten.

   3. Pieter says:

    In die val van hebzucht ben ik helaas vaak genoeg getrapt. Gewoon tevreden zijn met je winst en vooral geen orders aanpassen in de hoop nog meer te krijgen. En met een goede stop onder je positie is je winst in ieder geval op een bepaald punt gegarandeerd en is er niks aan de hand als de markt plotseling draait.
    GRS Pieter

 8. Maurice says:

  Gewoon je eigen ding doen Wilco !

  1. Wilco says:

   Precies Maurice!

 9. Senaa says:

  Beste Maurice,
  Idd “je eigen ding”..in mijn geval blijf ik op het handelsprincipe staan in een uptrend beurs:
  ‘buy-the-dip’ en/of ‘sell-the-rally’. Zie dat GJ een rustdag heeft ingelast, dus “maf ik weer
  verder”….
  MVG.,

  1. Wilco says:

   Helemaal mee eens Bert.

 10. Bert says:

  Sorry, ogen nog niet goed open…”senaa” moet zijn Bert

 11. Pieter says:

  Waarde GJ,
  Was uw order gister nog uitgevoerd? M.a.w. zit u inmiddels ook echt short? Zit zelf weer neutraal want verwachtte eigenlijk niet zoveel vandaag maar ben toch verrast dat de stijging vandaag al doorzet. Alleen de RSI wil nog steeds niet OB worden dus ben bang dat er vandaag niet veel meer in het vat zit.
  GRS Pieter

  1. Jos says:

   Ik vermoed dat zijn trailing order toch moet afgegaan zijn, niet Geert-Jan?

   We zijn gisteren toch boven de 526 geweest en nadien er toch 1,5 punt onder gezakt…

  2. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Pieter,
   Die is inderdaad gisteren gegaan.Zit alweer neutraal. Zit nu te kijken onder 526.25.
   GRS Geert-Jan

 12. Maurice says:

  Longs gesloten en nu een paar shorts in porto.

 13. DD.Loran.DD says:

  Beste Bert,
  Dat jouw gebruikersnaam bij jouw eerste bericht anders was, had je dat zelf aangepast of was het vanzelf veranderd?
  Ik vraag het omdat ik sinds enige tijd zelf inlogproblemen heb, waar Geert-Jan overigens van af weet en volgens mij de bouwer van deze site heeft ingeschakeld. Geen idee of dat iets gaat verbeteren, maar ik vroeg mij wel af of ik de enige was met dit probleem.
  Mvg, Loran

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  De AEX neemt geen rustdag. Inmiddels is de lijn op 526.75 overstegen en heeft de graadmeter al laten zien dat zij nu als eerste steunpunt fungeert. Dat neemt niet weg dat de lijn naar alle waarschijnlijkheid nog wel een paar keer getest kan gaan worden. Deze verwachting is gebaseerd op het gegeven dat de RSI nog niet heeft kunnen volgen. Twijfels of we vandaag al weer 529.75 kunnen gaan zien blijven staan. Dat neemt niet weg dat met het overstijgen van de horizontale lijn de mogelijkheid wel is toegenomen. Zakt de AEX terug onder 526 dan zal het naar alle waarschijnlijkheid snel verder neerwaarts gaan.
  GRS Geert-Jan

  1. spike says:

   Tnks kort en bondig=klare taal

 15. paul says:

  inderdaad stijgt gewoon resoluut erg rustig door; arme beren.

 16. Pieter says:

  Waarde GJ,
  Dank voor uw door mij als zeer waardevol beschouwde middag update. Maar ik ben toch wel weer verbaasd over de ‘negatieve blik van Nik’. Zakken onder 526 is toch in principe nog een zoektocht naar een hogere bodem dan de vorige op 524,65? Het proces van hogere bodems en hogere toppen is nog intact.
  Oke ik ben wel met u eens dat de rsi nog niet OB is geworden maar ja de vorige keer dat de rsi OB was stond de aex ook hoger. Dus is dit toch nog geen goede reden om al short te gaan. U leert ons altijd dat je moet reageren en niet anticiperen maar hoe ik mijn computer ook draai en kantel…… ik kan echt niet begrijpen waarom er steeds short gegaan moet worden.
  Sorry dat ik er weer over begin maar ik wil graag van u leren en ik besef dat ik meer verstand heb van bloemen en planten dan van TA maar ik hoop toch dat dat moment ooit komt dat het andersom is 🙂
  GRS Pieter

 17. Geert-Jan Nikken says:

  En ja hoor…daar is ie alweer….526.75…
  GRS Geert-Jan

 18. Maurice says:

  Ik ben weer gedraaid naar long.

 19. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Pieter,
  Dank voor uw bericht. Laat ons beginnen met de stelling dat u uiteraard niets hoeft. U hoeft van mij niet short. U hoeft van mij niet long. Sterker, u hoeft van mij niet eens te beleggen. Zo…dan is dat maar uit de lucht. Kijk, de updates zijn om aan te geven wat ik denk dat er in de komende uren gaat gebeuren. Sommigen raken op deze plek al heel erg opgewonden van een beweging van 1 indexpunt. Leest u zelf de opmerkingen over arme beren maar terug. Ik geef dan gewoon een beetje tegengas. En het zal u niet ontgaan zijn dat de AEX sinds het verschijnen van de update de richting heeft ingeslagen zoals mocht worden verwacht op basis van de RSI. Laat ons eerlijk zijn. De AEX staat minder dan een procent t.o.v. de slotstand van vorige week vrijdag. Je kan veel zeggen over Roberto, maar op een punt geef ik hem groot gelijk…laat je niet te veel afleiding door ruis. Ik ken van niemand hier het risicoprofiel, het vermogen, het geduld, het ongeduld etc. Het enige dat ik van u weet is dat u Pieter heet. En u zit in de plantenbusiness. Kijk een beweging van 528.50 naar 524.65 waarnaar u verwijst is voor sommigen al het walhalla op aarde. De ander zet vanavond zijn scherm eens aan…ziet dat de AEX een puntje van zijn plek is gekomen op slotbasis en denkt…had die Nikken toch weer goed gezien met zijn rustdag…(dat laatste hoop ik uiteraard…maar dat had u begrepen…:-))….en zoals altijd…het was nog lang onrustig op het forum…hahahaha
  GRS Geert-Jan

  1. jan says:

   Je haalt een belangrijk punt aan. Iedereen heeft andere emoties, verschillende werkkapitalen, verschillende timeframes enz enz.

 20. jan says:

  Ondertussen zit de SP500 weer aan de crystal meth. En dat is ongezond spul

 21. wietzendorf says:

  stilte voor de storm.

 22. Pieter says:

  Waarde GJ,
  Dank voor uw reactie. Ik begrijp ook wel dat een beweging van 4 punten mierenneuken is maar ja uw manier van werken met elke dag een column en ook nog een middagupdate houden wel in dat je ook bezig bent met kleine bewegingen die in de huidige markt met de lage volatiliteit niet anders is. En als je kijkt dat je vanaf maart in een bandbreedte zit van dik 20 punten dan is 4 punten toch niet echt ruis te noemen. De rsi reageert ook op deze kleine beweging dus ook op die 4 punten. Volgens mij stapt u toch ook regelmatig in voor bewegingen van maar enkele punten dus die zijn dan blijkbaar toch de moeite waard. En u heeft een punt, voor mij is de beurs maar bijzaak op dit moment maar dat wil niet zeggen dat ik niks meer kan leren en op dat gebied heb ik u erg hoog staan, vandaar mijn vragen.
  En niet om het een of ander maar die gemiddelde lijn en de opgaande lijn onder de bodems van het ‘ruis gebied’ hebben de koers net toch mooi weer een zetje omhoog gegeven! Want dat is toch mooi aan uw vak, dat je een lijn trekt en hij werkt ook nog! (voorlopig)
  Ik lees hier regelmatig van mensen die graag inhoudelijke bijdragen hebben dus ik dacht ik zal eens opschrijven waarom ik (helaas) uw visie op dit moment niet deel. U moet tenslotte ook scherp blijven hé!
  GRS Pieter

 23. wietzendorf says:

  zelfs Fred is rustig. : – )

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Fred komt straks echt nog wel een keer langs…om ons goedenavond te wensen…daar heb ik vol vertrouwen in…hahaha…
   GRS Geert-Jan

   1. Fred says:

    Goedemiddag Geert-Jan. 😉

  2. Fred says:

   Ik ben van nature een rustig iemand 😉

 24. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Pieter,
  Mijn oude baas zei altijd…niets maakt de mens zo integer als de wetenschap dat hij gecontroleerd wordt…dus in dat licht bezien…waardeer ik uw kritische noot…dat is ook de reden dat ik u netjes van een reactie heb voorzien..en wat betreft uw opmerking over de gemiddelde lijn…nu ziet u waarom ik in de middag-update verwees naar 526…dat zou immers een breuk van de lijn impliceren…
  GRS Geert-Jan

 25. Pieter says:

  En dat wordt ook zeer gewaardeerd waarvan akte! Beste baas was dat…. die van mij kwam helaas niet verder dan na 9 maanden zonder enige vorm van begeleiding zeggen dat mijn contract niet verlengd werd……. heb er nog steeds zo’n spijt van dat ik daar op dat moment niet meer op aangedrongen heb en dat ik toen nog 0,0 van technische analyse wist…..
  GRS Pieter

 26. Bert says:

  Nou zo’n “controlerende” integriteit is niet van enig wantrouwen gespeend. Ben blij dat ik
  altijd een ZZP-er ben geweest.
  Intussen staat de leidende S&P500 weer op ATH hoogte. Ja, beste Geert Jan, ik heb uw
  les geleerd; zal nooit meer het woord “weerstand” gebruiken in een TA-uncharted-territory.

 27. Bert says:

  Geachte Leden,
  Vraagje, is de AEX op dit moment niet “rustig” een bodem aan het vormen op 526,50 ?
  THKS.,

  1. Maurice says:

   Beste Bert,
   Ik ben het volledig met u eens, maar ‘meester GJ’ is dat waarschijnlijk niet met ons eens.
   mvg
   Maurice

 28. Jurrian says:

  @Wilco, in mijn achterhoofd zweeft nog dat je ziek was, hoe gaat het nu? Jurrian.
  (excuses als ik het verkeerd onthouden heb….)

  1. Wilco says:

   Hoi Jurrian ik ben net thuis van een etentje en moet nu weer tennissen maar zag je berichtje net staan. Wat goed dat je dat nog weet! Ik heb in maart mijn 12e en laatste chemokuur gehad en begin mei bleek uit de scans dat de tumoren weg waren gelukkig. Nu ben ik weer veel aan het werk en eind augustus is mijn eerste controle afspraak. Ik moet zeggen dat zoiets je wel verandert hoor.

 29. Bert says:

  Beste Maurice,
  GJ heeft mij beloofd – zie zijn post in de DD S&P500 -als “F-kameraad” niet “aan te vallen”.
  Kan dan ook niet andersom: “belofte maakt schuld”.
  Bovendien ben ik een volkomen leek op TA-gebied, daarom stel ik die vraag aan anderen
  “goeroes” op dit Forum indien ze niet op deze ingelaste rustdag verder dommelen tot
  aan het (mischien) “non-event-FED” na AEX slot.

  1. Maurice says:

   Dat maakt ons dan beide een leek op TA gebied, want daar snap ik nog steeds de ballen van, na bijna 15 jaar !

 30. Bert says:

  Great, BRO !

 31. Jan B says:

  De algemene indruk die ik heb van de DD is dat er vaak naar beneden gekeken wordt, terwijl de AEX allang weer in een stijgende trend zit, was het niet vorige week maandag dat de 513 en 505 als koersdoelen bestempeld werden?

 32. Bert says:

  Beste Jan B.,
  526,50 – laat ik het dan zo formuleren – : ‘bodempje’ aan het vormen ? AEX staat nu op 527,62.
  Of wachten jullie op morgen ? , komen er dan veel belangrijke bedrjfscijfers uit ?

 33. jan de vries says:

  rente=non event reactie = a big event.. morgen 536

 34. DD.Loran.DD says:

  Beste Bert,
  Ik had je om 11.11u een vraag gesteld (toen sliep je waarschijnlijk weer), ben even benieuwd of je daar iets over kan zeggen.
  Mvg,Loran

 35. Bert says:

  Beste Loran,
  Hallo, alles oké ?
  Neen géén inlogproblemen maar ik zag – door mijn eigen “schuld” – dat ik in de eerste kolom hieronder het woord Senaa had ingetipt ipv mijn naam toen ik gisterenavond berichtte over
  de stemming in de Senaat op Capitol Hill vwb de heropening debat “Heathcare”.
  Stap nu weer in de AEX, staat op 528; 526.50 “bodem” gevormd, dunkt mij.
  MVG.,
  Bert

  1. DD.Loran.DD says:

   Beste Bert,
   Dank voor jouw reactie, gelukkig blijven jou dan inlogproblemen bespaard.
   Hier verder alles goed, aan de vooravond van onze vakantie dus ik vermoed dat ik dan niet op het forum terug te vinden ben. Voor jou natuurlijk iedere dag vakantie aldaar! 😉
   Mvg,
   Loran

 36. Jan B says:

  Hallo Bert,

  Morgen komen Arcelor Mittal en RDS met cijfers, als die een beetje positief uitvallen staan we zo boven de 530!

  Dat Senaa….. is dat een stille uiting van een droom om senator te worden??? 🙂

 37. Bert says:

  Beste Jan B.,
  Na de vlammende à-partij-politieke (!)speech van John McCain gisterenavond in mijn “Amerikaanse Dream” ja…:) , maar ben niet verkiesbaar door m’n ‘greencard’.

  1. Fred says:

   Beste Bert, wees blij dat je niet in de politiek kan. Is erger dan maffia 😉

 38. Bert says:

  Beste Fred,
  In mijn grijs universitiare Erasmus / R’dam verleden ben ik nog medewerker geweest van kamerlid c.q. ex-minister, nu senator Klaas de Vries. Heb toen het Binnenhof leren kennen
  als het tegenovergestelde van “maffia”;

  1. Fred says:

   Het Binnenhof is niet Washington 😉

 39. Bert says:

  Indeed, beste Fred, gelukkig maar…
  Ondanks de druilige regen met meer dan 90% vochtigheidsgraad daar boven op, duik ik nu het ‘zilte nat’ in om op 14.00 uur “fris” het FED-non-event” mee te maken.
  🙂

 40. Maurice says:

  Beste Bert,

  Veel plezier met plonsen. Ik heb uw Fort Lauderdale Beach Place webcam aan staan, https://www.sunny.org/webcam/. Wellicht kunt u even naar ons allemaal zwaaien !?
  gr
  Maurice

  1. Fred says:

   Zie je hem Maurice? Hij loopt nu naar de zee in die rode zwembroek en is nog een 10 meter er vandaan.

 41. Maurice says:

  Nee, ik zie alleen een mevrouw die steeds op haar gele handdoek rond dartelt.

  1. Fred says:

   Nee, dat is zijn maitresse, daar moet je niet op letten. 😉

 42. Bert says:

  Beste Fred & Maurice,
  Stel zeer op prijs dat u mij “hacked” …:) richting de oceaan. Maar deze web staat ong.
  1 km vanaf mijn appartement in de SRC. Too bad, boys !
  Overigens Fred heb ik géén maitresse maar een vriendin ook op seniore leeftijd.
  Intussen FED anticipeert op balans-monetaire-afbouw vanaf sept. en rate-hike zal
  vooraf worden aangekondigd

 43. Fred says:

  Euro weer hard op weg naar de 1.20…..

 44. Bert says:

  Beste Fred,
  Stap zelf weer in boven de top van gisteren : 1,1714 omdat Gokhan dit stelde op z’n post
  26 juli 2017 om 11:39 :
  ” OB/OS is een RSI verhaal. We hanteren hier de 14 bars RSI. De formule is grofweg, het + bars gedeeld door – bars. Dat geeft een richtpunt dat het kader schetst. De meest recent waarde afgezet tegen deze waarde enveloppe geeft aan of we “nu”hoog of laag staan. Relatief aan de gemeten periode wel te verstaan. Dat is de R van de indicator). Wanneer we de komende uren in de envelop fantaseren, dan zijn de maxima en minima niet anders dan we nu in aanloop naar vanavond kennen. Dus koersen boven 1,1714 geven een OB en onder 1,1610 neigen naar een OS.

 45. Maurice says:

  Sjips, we zuipen af, grrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  1. Pieter says:

   Of een mooie instapkans morgen bij opening…. want dit is natuurlijk niet echt spannend deze daling van nog geen anderhalve punt.

 46. Bert says:

  AEX zuipt een dipje ?….de Yank zal hem wel weer op het “droge” brengen 🙂

Laat een reactie achter