AEX: RijsteBrij

Vandaag staan de (internationale) markten in het teken van een tsunami aan (bedrijf)cijfers. Ook op ons eigen Damrak is veel te beleven op het gebied van het openen van en inzicht verschaffen in de boeken. De rubriek Voor de Cijfers draait momenteel dan ook overuren op TradeIdee. Doe je voordeel zou ik zeggen.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

De handelssessie van woensdag kan het best omschreven worden als de sessie waarin de AEX het gevecht is aangegaan met de gisteren aangebrachte lijn op 526.75. Een oude bekende voor de vaste lezers van de DailyDosis. In de ochtend wist de graadmeter de barrière te nemen om deze gedurende de rest van de dag een aantal keer te testen. Ditmaal als steun. (zie in deze ook de middag-update van woensdag) Vandaag kan deze lijn dus worden aangemerkt als eerste steunpunt. De zone rond 526.75 krijgt extra belang als de gemiddelde lijn in het verhaal wordt betrokken. Deze start vanochtend grofweg rond het niveau van de horizontale lijn en heeft gisteren tot tweemaal toe laten zien dat zij in staat is om verkoopdruk te absorberen. De enige die niet wil volgen in het beeld is de RSI. Op het uitblijven van deze ondersteuning is gisteren de verwachting uitgesproken dat de zone net onder 530 nog een stap te ver is. Nu de AEX door 526.75 is gebroken heeft zij uiteraard een horde weten te nemen maar het verloop van de indicator is vanochtend allesbepalend of de AEX vandaag wel in staat is om door te stoten naar dit gebied.

Aan de onderkant is natuurlijk de hierboven besproken zone rond 526.75 van cruciaal belang. Koersen onder dit niveau, helemaal in combinatie met een indicator welke mogelijk niet tot OB heeft kunnen reiken, verzwakken het plaatje omdat koersen onder dit niveau een breuk van de gemiddelde lijn, de horizontale lijn en de diagonale lijn onder de stijging vanaf het laagste punt van afgelopen maandag zou impliceren.

Met het noemen van de nummers op 526.75 en de zone net onder 530 lijken de eerste grenzen voor vanochtend gezet en bepaald. Succes en tot de middag-update!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

69 reacties op “AEX: RijsteBrij”

 1. Fred says:

  Een goedemorgen allen.

 2. Pieter says:

  Een hele goedemorgen! Zoals gisteravond geschreven verwachtte ik een mooie opening. Om 8.00 ingestapt op 522,75 en de winst vast even veiliggesteld op 524.45 in de verwachting dat het nog even terugzakt onder aanvoering van de dax die er niet zo lekker bij ligt.
  GRS Pieter

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde.
  Nogmaals…dit is de meest succesvolle blog van het internet…we hadden er al een aantal die alleen maar winst maken…en nu is er eentje die zelfs de absolute bodem en top pakt…en dat allemaal even tussen de bloemenhandel door…ik kan niet anders zeggen dan…respect…ik neem mijn petje diep af…en maak een buiging…
  GRS Geert-Jan

  1. Fred says:

   Ja, ja Geert-Jan, je hebt het ze goed geleerd. 😉

 4. Pieter says:

  hahaha heb ik ook eens een leuke…

 5. Pieter says:

  enne sorry maar als je voor 8uur een bestens koop order inlegt dan kan ik het ook niet helpen dat hij zo opent…..
  Maar als Nikken voor je buigt dan is mijn dag weer helemaal goed!
  GRS Pieter

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Daar is ie alwaar…526.75…:-))
  GRS Geert-Jan

  1. Fred says:

   Ja, dat wordt weer Harken vandaag 😉

 7. Pieter says:

  en hij doet weer wat hij moet doen!
  GRS Pieter

 8. Pieter says:

  Zie ik daar nou een OB in de rsi?

 9. Geert-Jan Nikken says:

  En daar is 530…nog geen half uurtje bezig en beide niveaus alweer gezien.
  GRS Geert-Jan

  1. Hoekstra says:

   Geert-Jan, zo ziet u maar weer, dat uw column leidend is voor de beurs.
   🙂

   1. Fred says:

    Waarvan akte!

 10. Jos says:

  Fred zit short, en ging daar eens goed mee harken… het draait fors de andere kant uit, maar dikke harkwinst heeft hij hoogstwaarschijnlijk evenzeer gemaakt…

  Sommigen zien iets meer, en kunnen alleen maar winst maken hè

  1. Fred says:

   Beste Jos, knap dat jij precies weet wanneer ik long of short zit en al een tijdje op verzoek niets meer meld. 😉

 11. J.Klopper says:

  Goedemorgen.
  Omgekeerde shs weer.
  Neklijn op 526.75 kop op 519.3 en een paar schoudertjes op 524.50

  koersdoel 534

 12. J.Klopper says:

  zou tevens een pullback zijn naar de doorbroken steunlijn door de bodems van afgelopen november,december,15 juni en door de top op 20 juni.

 13. J.Klopper says:

  dubbele top rond 530 ook niet uitgesloten trouwens.

 14. J.Klopper says:

  Indicatoren staan ten slotte aan de hoge kant,bovendien wordt je ook niet echt vrolijk vd DAX en de Euro 600 grafiek.

 15. Maurice says:

  De 530 uitnemen is ook niet uitgesloten J. Klopper ! Kijk naar de S & P, die is leidend.

  1. J.Klopper says:

   toch ook al een dag of wat een smalle range van een punt of 15 ofwel iets meer dan een half procent.

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  In verband met andere verplichtingen vanmiddag vandaag iets eerder dan gebruikelijk de update. Binnen het eerste half uurtje was het spel al gespeeld. De AEX heeft netjes beide niveaus aangetikt waarvan gesteld werd dat deze de grenzen van de bewegingsruimte zouden bepalen. De zone 530 is eerder bestempeld als van beton en doet vanochtend deze naam vooralsnog eer aan. Dat neemt niet weg dat de RSI OB is geworden en de rust na het eerste halfuur omschreven kan worden al de vorming van een vlag-formatie. Zodra 530 breekt mag dan ook rekening worden gehouden met niveaus rond 533 op basis van dit patroon. De gemiddelde lijn is inmiddels opgelopen tot aan 528. Dat betekent dus heel concreet dat zolang deze lijn niet neerwaarts is doorbroken de strijd met 530 zone is volle gang is.
  GRS Geert-Jan

 17. Roger says:

  Doet ie het of doet ie het niet?
  https://pbs.twimg.com/media/DFu1xXPXoAAJGyo.jpg

  1. J.Klopper says:

   welke gemiddelden gebruiken ze?

 18. Jan B says:

  Beste Fred,

  Ik meen me te herinneren dat je visie een dag of tien geleden, toen de AEX rond de 510 stond, neerwaarts was. Die visie heb je maandag nog weer herhaald vandaar dat sommige mensen denken dat je short bent gegaan.

  1. Fred says:

   Ach natuurlijk Jan B. Men denkt waarschijnlijk dat ik anticipeer i.p.v. reageer.

 19. T says:

  lastig..rsi volgt index niet op moment.

 20. Maurice says:

  Fred, zit je al op de camping, want de rally gaat nu pas goed beginnen ?

  1. Fred says:

   Beste Maurice, in de maanden juli en augustus ga ik nooit op vakantie. Alleen maar drukte overal en veel jengelende kinderen. 😉

 21. Jos says:

  Inderdaad Jan B, Fred heeft de afgelopen weken meerdere keren zijn shortvisie herhaald, maar zelf weet hij dat blijkbaar niet meer… Top, geen probleem, geen jaloezie of nijd… maar elke keer zwaar binnenharken, terwijl het zelfs niet overeenkomt met de visie (die je dan plots niet meer hebt) is vreemd?!? Zelfs al pak je tegendraads een kleine long op, dan verlies je nog op je grote short… of neen Fred niet natuurlijk…

  1. Fred says:

   Beste Jos, begin je nu ook al te gokken op mijn trades? 😉

 22. Siep says:

  Wat een trieste bedoening wanneer de “heren” beleggers elkaar constant neersabelen op deze site. Ik begrijp dat het inmiddels een competitie is geworden wie de beste belegger is die iedere trade afsluit met enorme winsten. De meesten (inclusief GJN) hebben verkeerde beslissingen genomen en zitten nu in hun zwembroek in de bus naar Finland, maar vergissingen zijn menselijk. Wellicht dat u commentaar kunt geven op de markt zoals J. Klopper en de plaatjes van Roger en het verschil kunt verklaren tussen DAX -0.5% CAC 0.0% en AEX + 0,5%. vr. groet

 23. T says:

  T is short gegaan obv ND.

 24. JvG says:

  Dat was 2 keer koppie stoten aan de 530 hoop dat alle long spelers de winsten veilig gesteld hebben. Nu wordt het tijd dat we de DAX achterna gaan en door de 528.5 gaan zakken en daarna langzaam met de VS rood gaan kleuren op de AEX denk aan een slotstand rond de 525/526. Maar ook daar aangekomen maakt iedereen winst zo werkt dat toch op een forum ((-: alleen ik schijn het maar niet onder de knie te krijgen en maak helaas wel verlies. Ik zeg het wordt langzaam tijd om van kleur te veranderen. Mvg

  1. Pieter says:

   Beste JvG,
   ik zou daar toch een kleine kanttekening bij willen maken. Een goede trader moet ook snel kunnen draaien en moet niet te lang vasthouden aan een mening als die niet uitkomt. Dus als u nu op basis van nd short gaat en bij 526 roept ik heb winst dan is dat fantastisch. Maar dat wil niet zeggen dat diegene vanmorgen aan de stijging ook niet verdiend kan hebben toch? De meeste daytraders verliezen geld en haken uiteindelijk af, dat geld ook voor dit forum. De beste blijven over en dat zijn toch degenen die consequent winst maken. En tja daar moet je wel flexibel voor zijn. Dus ik vind de argwaan t.o.v. de winsten van iedereen hier niet helemaal terecht.
   Ik moet zelf eerlijk bekennen dat ik vaak de boot inga maar het gaat steeds beter en de laatste weken gaat echt buitengewoon. Maar ja normaal werk ik 60 uur in de week en nu heb ik vakantie en dus overdag ook tijd voor de beurs, mijn grootste hobby/passie
   GRS Pieter

 25. Pieter says:

  Ik vind de ontwikkelingen in de Dax toch niet echt een fijne ondersteuning van het koersverloop van de AEX. Ik zit momenteel zonder positie en kijk het voorlopig even rustig aan. Ben bang dat we voor 15.30 uur nog niet verder omhoog zullen gaan. Maar short gaan in deze markt is helemaal levensgevaarlijk.

  1. T says:

   ik zie de index nog niet hoger gaan dan 530/531..eerst even terug..en obv ND ben ik short gegaan..deze gaan er straks wel weer uit.

   1. Pieter says:

    mag ik zo vrij zijn om te vragen wat het koersdoel van deze short is en waar de stop dan ligt? Ik vind het risico van een short in deze huidige beweging te groot dus ben benieuwd hoe het moneymanagement van een ander dan is. Want dat is mijn grootste struikelblok elke keer, waar leg je een stop en hoe groot is je risico.
    GRS Pieter

    1. T says:

     ik werk niet met stops…heb nu vakantie dus kan het hele dag volgen. maar met 1 punt ben ik tevreden(niet echt een antw waar je op hoopte denk ik) op 529 ga ik er weer uit.

     1. Pieter says:

      Dank voor je reactie. Ik hoop voor je dat hij het haalt. Zit zelf met een schuin oog naar de Dax te kijken. Hij zakt wel maar de rsi wil niet OS raken. Sterker nog hij ligt al de hele dag vrij stil rond de 35. Zodra er opeens een omkeer komt straks en hij stijgt boven de 12250/260 dan zou het wel een hard kunnen gaan en dit kan de AEX dan een zet omhoog geven naar de 533 van GJ. Daarom zie ik de nd in de rsi van de AEX op dit moment nog niet als signaal voor een short.
      GRS Pieter

     2. T says:

      @Pieter, ben er uit, mooi geweest voor vandaag.

 26. Bert says:

  Idd., de leidende Yank zal uw ageren – ipv anticiperen – ondersteunen.

  1. Maurice says:

   Goede middag Bert,

   Tot nu toe zitten we goed met onze longs, ook al was de meester het gisteren niet met ons eens !
   Staat uw prachtige Azur niet op een of andere site, want als auto gek ben ik wel zeer benieuwd naar deze prachtige Bentley van u ?
   mvg
   Maurice

   1. Jos says:

    Beste Maurice, dat maakt niet uit wat de meesters en profs hier gisteren vertelden toch… vandaag zijn ze allen long gegaan op het juiste moment, en hebben ze weer serieus geharkt vandaag… moest het straks zakken dan zitten ze short, maar moest het verder stijgen, dan zitten ze long… ik behoor tot de sukkelaars die niet altijd prijs hebben, en die dat ook kunnen vertellen…

 27. Bert says:

  Ook goeiemiddag Maurice,
  M’n model :www.youtube.com/watch?v=-C-CIvu8OOc..:)
  Idd. ook m’n longs op UER/USD, nu AEX, s’effens S&P.
  MVG.,
  Bert

  1. Maurice says:

   Wat een prachtige auto Bert in een mooie kleurstelling ! Ik ben al aan het sparen….

 28. Bert says:

  Beste Maurice,
  Weet niet hoe oud je bent maar ik heb die slee gespaard ruim 16 jaren lang vanaf m’n
  50-ste door stug te “zitten” op m’n (dividend) aandelen portfolio met o.a. Home Depot,
  Caterpillar.

 29. Jos says:

  Beste Maurice, dat maakt niet uit wat de meesters en profs hier gisteren vertelden toch… vandaag zijn ze allen long gegaan op het juiste moment, en hebben ze weer serieus geharkt vandaag… moest het straks zakken dan zitten ze short, maar moest het verder stijgen, dan zitten ze long… ik behoor tot de sukkelaars die niet altijd prijs hebben, en die dat ook kunnen vertellen…

  1. Maurice says:

   Beste Jos,

   Ik geloof ook niet iedereen, ik doe mijn eigen ding, en ja, heb ook verlies dagen !

 30. Wilco says:

  beste Jurrian, heb je mijn reactie op je vraag van gisteren nog gezien?

  1. Jurrian says:

   nee Wilco, ik zal even terugkijken.

   1. Jurrian says:

    Hoi Wilco, nu gelezen. Kan niet beter, gefeliciteerd! bye Jurrian

    1. Wilco says:

     Dank je Jurrian ik ben elke dag blij nu het achter de rug is want het was een hel 12 chemokuren plus allerlei complicaties. Ik geloof niet dat ik er nog een keer voor zou kiezen mocht de kanker weer terugkeren…

     1. Jurrian says:

      zeg nooit nooit, maar ja dat hangt ook wel van je leeftijd af. Zo oud als ik ben dan wil je dat zeker niet meer, maar ja..
      Dit is in ieder geval achter de rug. Een prestatie!

 31. Wilco says:

  Ik ben net thuis uit mijn werk en heb mijn longs die ik maandag op 522 heb ingenomen 9zoals vermeld) net verkocht op 530 met een hele mooie winst. Dit zijn makkelijke dagen voor mij. Nu een kleine positie ingenomen voor 533/534…

  1. Pieter says:

   Beste Wilco,
   gefeliciteerd met je mooie winst! Top gedaan en het is je gegund want volgens mij heb jij ook best een mindere periode achter de rug! Je zegt dat je je positie gesloten hebt op 530 en gelijk weer ingestapt voor 533/534. Maar waarom heb je je positie net dan gesloten op 530? Bij mij pakken dat soort acties altijd verkeerd uit en kun je beter eerst weer op een mooi en beter instapmoment wachten. Maar misschien zie ik het verkeerd.
   GRS Pieter

   1. Wilco says:

    Dank je Pieter het klopt ik heb ook minedere tijden gehad hoor! Ik heb de winst even gepakt en een plukje van de winst ingezet voor een nieuwe long. De oude longs liepen morgen al af en het ging inmiddels om best veel geld vandaar dat ik de boel even verkocht maar omdat ik positief blijf heb ik een kleine nieuwe long genomen snap je?

    1. Pieter says:

     oh ja jij doet veel in opties dan snap ik het! Ik kan daar echt niks mee, ik doe alleen in fti vandaar even de verwarring over het gelijk opnieuw instappen. Veel succes!
     GRS Pieter

 32. Wilco says:

  Laten we de komende tijd maar rustig doorstijgen naar 550-560.

 33. Arjan says:

  Laat ik dan maar degene zijn die eerlijk is: ik zit met mijn zwembroek op de Noordpool. Mijn vingers zijn zo bevroren dat ik de muisknop niet kan indrukken dus ik wacht rustig af tot ik ontdooid ben. Gelukkig heb ik tijd tot de Noorderzon weer opkomt en maak ik me vooralsnog niet druk…

 34. Pieter says:

  @T winst=winst en die heb je toch mooi binnen. Morgen weer nieuwe kansen!
  GRS Pieter

 35. Jan B says:

  Beste Siep,

  Het is een bedenkelijke zaak als mensen roepen van dat de beurs gaat zakken, short,short short… maar er zelf blijkbaar geen positie in durven nemen.

  1. T says:

   op moment kan je beter korte ritjes maken ipv dagen te wachten..en als ik zo naar de idex kijk tov rsi..dan kan het niet anders dat eerst een kleine dip komt..als is het maar van een paar punten.

 36. Bert says:

  Beste Wilco,
  Zie nu uw post om 16.25. Mijn intussen overleden echtgenote heeft tig-keren zo’n chemokuur
  ivm een kwaadaardig hersentumor moeten doorstaan + drie operaties. Helaas na een jaar
  is ze toch overleden. De machtelossheid voor een nabestaande is ook een hel.
  Véél sterkte u toegewenst !
  MVG.,
  Bert

  1. Wilco says:

   Beste Bert wat triest om te horen en wat een hel moet het ook voor u geweest zijn. De afgelopen periode heeft me wel veranderd en het blijft spannend steeds met de controles. Bedankt voor uw sterkte wens!

 37. Bert says:

  Het enige wat ik uit ervaring met u deel toen mijn hondszieke vrouw nog iets besefte,
  tracht zoveel mogelijk te genieten van de eenvoudige dingen – zoals o.a de zee en zon –
  te genieten.

 38. Bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  U had gelijk tav de opvulling hiaat 2461 S&P500; dat geef ik ruitelijk toe in deze AEX column
  aangezien u geen S&P500DD verstrekt had.
  “Elk nadeel heeft zijn voordeel” zei ene Johan C, daarom ben ik ook weer ‘buy- the-dip’ ingestapt
  Ageer nu dat de tweede koers-hiaat op 2429 niet zal opdoemen…:)
  MVG.,
  Bert

 39. Jurrian says:

  Tja Bert, dat is de grote vraag. Is dit een oprisping of het begin van een draai. Ik kan een A-viertje pro en contra volschrijven. In de daggrafiek bij de NAS en de S&P is het maar een rimpeltje.

 40. Bert says:

  Tja, beste Jurrian, zijn voornamelijk tech stocks die zwaar vertegenwoordigd zijn in S&P + Nasdaq, terwijl de Dow nu weer in de plus staat. Vermoed dan ook dat morgen deze
  leidende index uw “rimpletje” glad strijkt; hoeft u ook géén A-4-tje vol te schrijven. Doet
  onze GJ goeroe wel 🙂

Laat een reactie achter