AEX: RekenSommetje

Het bovenste piketpaaltje stond gisteren geslagen op 448. Een blik op de slotstand leert dat de AEX inderdaad onder dit niveau is gesloten. Neemt niet weg dat zij gedurende de dag wel met iets hogere niveaus flirtte en dat zij dat vanochtend naar alle waarschijnlijkheid weer gaat doen.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Donderdag liep de AEX op een iets hoger niveau tegen weerstand aan dan was ingeschat. Het niveau waarop de index buiten adem kwam is vanuit technisch oogpunt echter interessant te noemen. In de kleinste grafiek staat een fibo-grid ingetekend. De ingetekende pijl duidt de situatie dat het draaipunt gisteren gezet is op het derde herstelniveau van de voorafgaande daling 453 tot 444. De ingetekende cirkel duidt de situatie dat het oplopen van de koers niet ondersteund werd door de RSI. De AEX kan vanochtend wederom wat steviger uit de startblokken komen, maar de verwachting luidt opnieuw dat de indicator deze ochtendeuforie niet zal ondersteunen. Anders verwoord, de verwachting luidt dat de index wederom rondom 450 een halt wordt toegeroepen. Hapert de graadmeter inderdaad opnieuw in dezelfde zone dan kan worden gerekend.

Fibo-grids lenen zich voor de bepaling van draai- en keerpunten, maar ook de berekening van extensiepunten. Twee extensiepunten worden veel gebruikt, te weten 61,8 procent en 100 procent. De eerste extensie duidt uiteraard op een hertest van het vorige dieptepunt rond 444. De volledige extensie komt echter uit rond 440. En die uitkomst brengt het verhaal weer terug naar de column van afgelopen maandag.

Voor de volledigheid van deze column moet echter wel worden opgemerkt dat bij het uitnemen van 450 het slechts een kwestie van tijd lijkt voordat de AEX weer 452 noteert. Waarvan Akte!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

4 reacties op “AEX: RekenSommetje”

 1. Juliette says:

  Beste Geert,
  Je kunt misschien beter van de AEX dailycolum een week versie maken. Dat geeft minder ruis en betere signalen. De markt wordt sinds enkele jaren door algoritmes bepaald. Het blijkt dat TA op jouw wijze hierdoor m.i. niet meer voldoende is om de korte termijn goed te analyseren gezien het feit dat ook jij bij je bepalingen van het koersverloop steeds meer slagen om de arm houdt.

  Vriendelijke groet,
  Juliette

 2. burger says:

  Beste Geert, inmiddels is de 452 inderdaad aangetikt, zoals je al opperde in de laatste zin. Maar wilde je daarmee aangeven dat het beschreven scenario dan op losse schroeven komt te staan of denk je dat de AEX daarmee weer slechts op een hoger niveau tegen weerstand is aangelopen en laat dat het beschreven scenario wel degelijk in tact?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Beste Burger,

   Het scenario dat ik voor ogen heb is de mogelijkheid van een hoofd schouder formatie in de AEX. Sinds enkele dagen staat daarom in de dag-grafiek de derde rode cirkel ingetekend. Met het aantikken van het niveau 452 is deze mogelijkheid zeker nog aanwezig. Sterker, zolang de index niet door 457 loopt geldt het scenario nog, waarbij wel expliciet opgemerkt dat hoe hoger de index klimt richting 457, hoe minder mooi het patroon wordt. Dus concreet, ja ik laat het scenario zeker nog intact.

   Ik ben het dan ook niet geheel eens met de opmerking van Juliette.

   GRS Geert-Jan

 3. Roberto says:

  Hahaha. Juliette wat een onzin en slaap rustig verder

Laat een reactie achter