AEX: Puzzeltje

Het trendkanaal welke als rode draad door de DD’s van vorige week liep, speelt ook vandaag nog een rol. Ditmaal echter als richtpunt voor eerste weerstand.

De neerwaartse druk op de AEX afgelopen vrijdag heeft de AEX door de onderkant van het dalende trendkanaal geduwd. De theorie stelt dat doorbroken lijnen nog even dienen te blijven staan omdat ze na een doorbraak vaak nog een keer een rol vervullen. Reden waarom de twee diagonaal dalende trendlijnen onveranderd in onderstaande grafiek staan ingetekend. Door het uitblijven van een OS notering in de RSI eind vorige week mag nu wat herstel van de index worden verwacht. De onderkant van het oorspronkelijke trendkanaal kan rond 534 echter voor wat obstructie zorgen. Dit uiteraard gebaseerd op de gedachte dat oude steun de neiging heeft om na een doorbraak als weerstand te fungeren. Maar dat is niet alles!

Wordt de daling van donderdag en vrijdag bekeken dat blijkt dat de AEX in deze sessies ruim 11 indexpunten  heeft ingeleverd (540.95 – 529,74). Wordt de eerste fibo-reactielijn, 38,2 procent, over deze beweging genomen dan verschijnt ook 534. Een tweede reden om aarzeling en twijfel rond 534 in te calculeren. In het beeld zoals zich dat laat zien in de kleinste grafiek dient een hogere opening dus ingeschaald te worden als een zoektocht naar de volgende lagere top. Schiet de AEX door 534 heen dan mag worden aangenomen dat de MA50, welke vandaag rond 535.50 start maar uiteraard een dynamisch karakter kent, als volgende weerstand gaat optreden.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek is het laagste punt van vrijdag gezet op de oude top van 3 december 2018. Deze dient vooralsnog dus als steun, alleen op basis van de gedachte dat de AEX op zoek gaat naar een lagere top, dient rekening gehouden te worden met een scenario dat deze voormalige top (later in de week)  neerwaarts doorbroken wordt. Tijdens de laatste twee sessies van vorige week is de AEX in de dag-grafiek door haar MA200 en MA20 gevallen. Zie dat de MA200, welke nu als weerstand kan worden aangemerkt, rond 535.50 noteert en daarmee dus het beeld uit de kleinste grafiek ondersteunt.

Naast de vrijdag ingetekende lijn op 530, welke inmiddels al is gehaald, staat vanaf vandaag ook een horizontale lijn getrokken op 526.50. Na gebleken weerstand in de zone 534-535.50 vormt 526.50 het volgende ijkpunt in de beweging welke op 25 februari j.l. is ingezet.

AEX-DagGrafiek

In de week-grafiek wordt het beeld langzaam maar zeker duidelijk dat de AEX het gevecht met de MA50 lijn en de ingetekende weerstand heeft verloren. De index heeft wederom haar meerdere gevonden in de oude bekende zone 541 – 544 . Al met al blijft de DD op het spoor dat de AEX zwak ligt. Het grotere beeld geeft aanleiding om rekening te houden met het opzoeken  van de MA20 uit de week-grafiek die op 515.50 noteert. Deze lijn valt momenteel vrij nauwkeurig samen met de eerste reactielijn op de gehele stijging van 2019 die de AEX heeft opgetild van 472 naar 544.

De eerste reactie-lijn ligt  op 517. Zie in deze ook Blik van de Nik Maart 2019. Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Zo luidde de insteek van de DD van vandaag. In de eerste uren is de AEX opgelopen tot aan de onderkant van het voormalige trendkanaal welke tot nu toe inderdaad als weerstand fungeert. De RSI is opgelopen tot het midden van haar bandbreedte waarmee zij de Bear Market Modus onderschrijft. Keerzijde van de medaille is echter dat de MA20 vanochtend netjes de eerste verkoopdruk heeft opgevangen. Voordat gedacht mag worden aan de vanochtend aangehaalde 526.50, welke sowieso pas later in de week wordt verwacht, dient de eerste aandacht dus uit te gaan naar de MA20 . Bij een nieuwe daling wordt verwacht dat deze vandaag opnieuw als steun kan fungeren. Op dit moment noteert zij op 532, maar let op, zij is dynamisch. Dat neemt niet weg dat de DD op het spoor blijft dat in de zone 534 tot 535.50 een lagere top gezet kan worden. De kracht van vanochtend valt dus in de categorie correctief.

 

28 reacties op “AEX: Puzzeltje”

 1. detita444 says:

  Goedemorgen G-J, bedankt voor de duidelijke update.

 2. Jos says:

  Goedemorgen allen en GJ bedankt voor de analyse. GJ een vraag………..komt er nu een Blik van Nik op de S&P deze maand of bent u daar mee gestopt?

  Gapje sluiten deze morgen denk ik.

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jos,
  Zeer zeker komt er een Blik op S&P. Deze verschijnt woensdag.
  GRS Geert-Jan

  1. Jos says:

   Ok bedankt.

 4. Jos says:

  Een terugtest uit het TA handboekje van de gebroken steunlijn.

 5. paul says:

  de rebound lijkt toch wat flets en bleek. Je hebt erg veel geschetst over de bovenzijde maar vrij weinig over de onderzijde. ‘t is net alsof de markt ineens opvalt dat er wel erg veel slechts nieuws is. Wat gaat de eerstvolgende (wel) OS ons brengen?

  1. Roelof says:

   Het is toch vrij duidelijk, Paul? Nu we de afgelopen week een bevestiging hebben gekregen van de weekly bearish engulfing die de week dáárvoor is gezet, gaat deze markt in eerste instantie naar 526-528. Daaronder gaat de 38.2% fiboretracement op 517 trekken.

   1. Jos says:

    Of de markt naar de 526-528 gaat is natuurlijk afhankelijk van de grote jongens hé.

    1. Roelof says:

     Die hebben mij vanochtend verzekerd dat ze de zone 536-538 nu echt niet meer laten gaan! 🙂

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Paul,
  Is de vraag aan mij gericht?…zo ja…dan snap ik de vraag niet zo goed…ik dacht dat ik ook de eerste potentie aan de onderzijde heb benoemd…zowel in Blik vorige week…als in de DD van vandaag…maar misschien heb ik uwen vraag niet goed begrepen of is de vraag niet voor mij…
  GRS Geert-Jan

 7. roger.deron says:

  Een blik voor JOS

  1. Jos says:

   Cheers 🙂

 8. Jos says:

  GJ bedankt voor de middag update, denk echter wel dat de 526 er eerder staat dan u verwacht maar dat is een detail. Mijn insteek is dat de MA50 hellingshoek significant naar beneden is gedraaid……..we gaan het zien.

 9. Geert-Jan Nikken says:

  En daar is de MA20 uit de middag-update weer. Eens even kijken of ze nu wel wil breken of dat zij wederom netjes als steun dient…zoals uitgesproken in de middag-update.
  GRS Geert-Jan

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jos,
  U weet…als de grote jongens het willen…dan kan het snel gaan…iemand vandaag nog even met de jongens gebeld?
  GRS Geert-Jan

  1. Jos says:

   Ja Roelof vanochtend geloof ik maar die kon alleen bevestigen wat we al wisten ze laten de 536-538 nooit gaan.
   De grote jongens hebben afgesproken dat de 534 weerstand wordt, al drie keer het koppie gestoten.

 11. floriaantje says:

  Opvallend al die zekerheden waar dit “Damrakkertje” heen gaat deze komende dagen vooral
  in de “make or break Brexit” episode.
  MVG.,
  Bert

 12. floriaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Uw post om 13.25. ….heb geen telefoontje ontvangen van iemand 🙂
  MVG.,
  Bert

 13. Geert-Jan Nikken says:

  MA20 op 532 netjes haar werk gedaan…nu even opletten rond 535.50.
  GRS Geert-Jan

 14. Henk Heus says:

  GJ, hoor jij, al dan niet indirect, ook niet bij die “grote jongens” dan?

 15. floriaantje says:

  Ter Info,
  Federal Reserve Chairman Jerome Powell turned into a cheerleader for the economy in an interview with “60 Minutes” on Sunday.
  “We’ve seen a bit of slowing, but still to heathy levels, in the U.S. economy this year,” Powell told the CBS News program. “I would say there’s no reason why this economy cannot continue to expand,” he added.
  [ bron : WSJ ]
  MVG.,
  Bert

  1. Jos says:

   Slaap zacht Powell waakt over U………………….

 16. string says:

  Die grote jongens durven vandaag niet…

 17. floriaantje says:

  Amai, beste Jos, wat een geruststelling….”goed voorbeeld” : S & P 500 nu : 2775,
  “doet goed volgen” : AEX….
  “Had de grote NYSE jongens gebeld”…. 🙂
  MVG.,
  Bert

 18. string says:

  Grote jongen Powell…heeft ook slechts ‘n mening…en die heb ik ook…

 19. floriaantje says:

  Beste String,
  U gaat u zelf toch niet vergelijken met…ach, u snapt wat ik bedoel….
  MVG.,
  Bert

  1. string says:

   and why not???…

 20. miked says:

  slot 535 en nog wat make or break we’ll see tomorrow

Laat een reactie achter