AEX: OpNieuw

Gisteren zat de AEX voor het grootste gedeelte van de dag vastgeplakt op 462. Dat de zone 456-458 later op de dag als magneet zou gaan fungeren bleek juist. De index fluctueert echter onveranderd binnen het opwaartse trendkanaal. Opnieuw kan de graadmeter gaan worstelen met 462.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Boven de weerstandzone 456-458 mocht rekening worden gehouden met een verdere stijging naar 462. Precies datgene is wat de AEX gisteren liet zien. In tegenstelling tot de uitgesproken verwachting wist de RSI in deze ontwikkeling opnieuw boven de OB-lijn uit te klimmen. Dit gegeven geeft aanleiding om aan te nemen dat de index vandaag opnieuw een poging doet op de zone 462. Het feit dat de terugval in de laatste uren van maandag netjes plaatsvond binnen het opwaartse trendkanaal welke in de intra-daggrafiek al enkele dagen meeloopt en het feit dat de RSI in dezelfde grafiek nog steeds netjes in de Bull Market Range-stand staat, ondersteunen deze visie. De steunlijn is inmiddels opgeklommen tot aan 459. Dat betekent een handelsruimte voor vandaag tussen 462 en 459. Benieuwd of de AEX zich net als in de achterliggende dagen netjes houdt aan de op deze plek afgegeven niveaus. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-Week

AEX-Week

41 reacties op “AEX: OpNieuw”

 1. Joshua says:

  Beste GJ wederom bedankt voor de analyse, begrijp uit je laatste zin dat je verwacht dat de AEX uitbreekt uit het trendkanaal naar beneden? Of kunnen we de duik van gisteren gaan zien als de vorming van een hogere bodem en moet er nu weer een hogere top komen, wat zijn jouw gedachten?

  1. jan says:

   Zijn gedachten heeft ie zojuist omschreven in de column.

   1. Joshua says:

    Dus die laatste zin in zijn gedachte is jou duidelijk?

   2. Geert-Jan Nikken says:

    Beste Joshua,
    U weet dat ik niet vast ben op de AEX. Ik verwacht dat we deze week nog onder 458 gaan kijken.
    GRS Geert-Jan

    1. Joshua says:

     Bedankt, duidelijk.

 2. taburger says:

  Gap van gisteren staat ook nog open.

 3. Joshua says:

  Beste GJ er moet me toch iets van het hart mbt de analyse en de theorie, verschillende keren in het verleden werd het belang van de RSI in de analyse onderstreept dmv het niet of wel OB/OS worden van deze indicator. De laatste keer dat de indicator in het OS gebied was op 13 oktober, daarna een opgaande trend (hogere toppen en hogere bodems) met een indicator die boven de 40 blijft hangen wat een ondersteuning is van de theorie die u aanhangt. Gisteren een duidelijke notering in het OB gebied dus weer een bevestiging van de trend en de theorie zou ik zeggen en nog bent u niet vast op de AEX, u begrijpt dat ik het niet meer begrijp 😉

  1. Frank says:

   De OB zegt iets over de kracht van het sentiment. Dat betekent niet dat het niet meer kan dalen. Een korte terugloop van de koers leidt dan tot een hogere bodem die het goede sentiment bevestigt. Maar is geen garantie zoals altijd op de beurs.

   1. Joshua says:

    Je hoort me toch niet zeggen dat het niet kan dalen, een beweging zoals gisteren even naar beneden past in dat beeld (hogere bodem?) echter GJ denk daar nu toch echt anders over terwijl de theorie dat op dit moment nog niet aangeeft dus ik snap zijn verhaal niet meer. Volgens hem zit de indicator nog steeds in de bull markt range dus boven de 40 en nog………………….

 4. Joshua says:

  De druk op de 462 wordt opgevoerd eenmaal krak dan is er weer ruimt tot 463.

 5. longbear says:

  ik ben een beer ,maar vind het er angstwekkend sterk bijliggen

  1. Joshua says:

   Waarom een beer je moet gewoon traden wat je ziet en dat is nu een opgaande trend totdat het tegendeel bewezen wordt, niet anticiperen maar……

 6. Henk says:

  Beste Joshua, is het misschien een idee dat je een eigen site begint. Je hoeft echt niet al je gedachtes met ons te delen. GRS Henk

 7. longbear says:

  reageren

 8. Joshua says:

  De 462 staat weer op kraken en ik denk dat we er ook weer doorheen gaan.

  1. JBN says:

   @ Joshua. Volgens mij schrijf je meer (uit onzekerheid) dan je denkt……..
   Ik ga in elk geval niet alles in dit blog zetten wat ik denk, maar dat terzijde.

   1. Joshua says:

    Tja, als jij de vinkjes die ik afgelopen week heb gezet onzekerheid noemt dan is dat prima, wat me wel opvalt is dat heel weinig mensen hier op dit forum een tegen geluid laten horen of uberhaupt een visie laten horen de volgers noem ik ze, denken niet voor hunzelf maar zijn wel teleurgesteld als GJ het niet bij het recht eind heeft (maar jij zei dat het naar 437 zou gaan). En het klopt ik schrijf op wat ik denk soms heb ik gelijk en soms niet, echter er kan zo wel een discussie ontstaan die iets toevoegt aan de visie van GJ. Ik nodig dus ook iedereen uit om zijn visie of gedachten hier te posten dit is alleen maar een verrijking van dit forum.

 9. kees bostelaar says:

  Iedere dag lees ik deze column woord voor woord evenals de opmerkingen, daarbij verbaas ik me als het op de beurs anders gaat. Vind het lef , zoals vandaag een marge van 3 punten, toch een lagere bodem of Pieterburen? Iedere dag zie ik er naar uit , de humor de plaatjes / foto’s en korte (p)krachtige titels bondige omschrijving en grafieken. Thanks

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Dank.
   GRS Geert-Jan

 10. Joshua says:

  Ze gaan het opnieuw proberen……………

 11. Rutger says:

  Het gaat altijd over de beurs als je wat schrijft Joshua, waar dit forum voor bedoeld is. Ik vind het wat ongepast dat je persoonlijke aanvallen krijg te verwerken voor het delen van je visie, alsof de mensen die hier hun afkeur over uitspreken van mening zijn dat jij dit recht niet hebt, of dat je het recht niet hebt een vraag te stellen. Storend natuurlijk dat als je zwaar short zit iemand zo brutaal is om te melden dat de bulls het plafond omhoog dreigen te drukken.

  1. JBN says:

   @ Rutger Jouw suggestie is gelukkig helemaal niet aan de hand. Maar het lijkt meer een kleuterklasje te worden, waarin je elke ademhaling moet delen met een ander en maar steeds dezelfde vraag stelt: hoever gaan we nog naar beneden? Hoever gaan we nog naar boven? Volgens mij heeft GJ een en andermaal laten weten dat een trend volgen iets anders is als het voortdurend op punten inschatten waar de (dag)top of de bodem ligt. Dat is wat mij bezig hield bij het schrijven van mijn reactie. Niet meer en niet minder.

   1. Joshua says:

    Volgens mij heeft GJ gezegd dat hij de richting veel belangrijker vindt dan het aangeven wanneer een bepaald koersdoel wordt bereikt. De richting is al een tijdje duidelijk dus is de vraag gerechtvaardigd waarom GJ niet vast is op de AEX niet meer en niet minder 😉

  2. Joshua says:

   Het blijft natuurlijk altijd vervelend als je een positie ingenomen long/short en de AEX wandelt de andere kant uit maar ik vind het alleen maar interessant waarom iemand anders denkt en waarom, ook nu vandaag zijn de bulls en bears een flink robbertje aan het vechten zie nog geen aanleiding om short te gaan maar dit kan zo maar veranderen. Vandaag voelt iets als met een dobber……

 12. Hoekstra says:

  Tot dit bericht zijn er vandaag 10 berichten door Joshua geplaatst en welgeteld 8 door alle andere Nikken-volgers…
  Ondertussen zit de AEX al een halve beursdag gevangen in een bandbreedte van slechts 1,40 punten.

  1. Joshua says:

   11 berichten nu en wat wil je eigenlijk zeggen dat iedereen zijn mond moeten houden omdat de AEX slechts 1,4 punt beweegt?

 13. lady Curzon says:

  Zoals er nu uitziet kunnen we wat herstellen richting 462/62,4, voor Dax 10810/25. Daarna toch weer richting het zuiden. Heb nog even geduld……………

  1. Jos says:

   VS bepaald onze richting en vooral Q3 cijfers Apple ze staan daar met alle 3 de beurzen op scherp dus valt het maar dit tegen kan het snel zuidwaarts keren. Logisch wordt dit ook in EU gevoeld en uiteraard gevolgd. Dus kwakkelen tot het slot en cijfers 18.00 uur lokaal en meer zuidwaartse kans als noordwaarts in mijn ogen. Ben zeker geen Bear maar de afgelopen stijging was te kunstmatig en door niets gedragen. Weerstanden zijn zwaar en zie AEX 457.5 eerder komen als AEX 466. Morgen weten we wie deze mini battle gewonnen heeft de Bulls of toch de Bears.

  2. Peter says:

   Het lijkt er op dat we dat zelfs niet gaan halen en dat het bij 461.3 al over en uit was. Nu weer naar die 460.8 en vermoedelijk nu wel er doorheen.

 14. lady Curzon says:

  had wat hoger verwacht dan 461,30, liefst 462+, dan kan ik shorts bijkopen idem Dax 10810+, en toevoegen met die van gisteren. Misschien komt het nog, anders is zo ook goed indien we nu naar het zuiden gaan.

 15. Joshua says:

  Het oplopende steun lijntje komt in zicht……………..

  1. Jos says:

   Krak en de bodem zakt straks onder alle beurzen uit. (Oh jee wat zeg ik nu dat is Wishfull Thinking) Maar gaat het ook gebeuren dat weten we binnekort pas zeker. Voorlopig gaan de stieren er weer vandoor en komen de beren uit hun hol gekropen.

   1. Joshua says:

    Jos voorlopig zijn de stieren aan zet de beren hebben de laatste weken nog niks laten zien een paar plaag stootjes die vorige week heel snel werden gepareerd. Morgen weer hoger denk ik en wat we nu zien de laatste twee dagen is een correctie in tijd. Vergeet niet de winter komt eraan……….;-)

 16. yamins says:

  Quote; `Mochten we dit jaar nog een keer boven altijd leuk om te zien…dat Mike er is op plus-dagen…vorige week zouden we al door de 458 knallen volgens hem..net als de week ervoor, daarvoor en ook daarvoor etc…(zonder ook maar een post waarin enige onderbouwing door hem wordt gtegeven)…het is nog niet gelukt…en let op mijn woorden….want ik ga nu een profetische uitspraak plaatsen….458 klimmen…desnoods pas over acht weken…dan gaat hij roepen….”ik heb het geroepen”….ach…een blind eekhoorntje…vindt ook wel eens een nootje…`
  Geldt dit ook voor de 437? Wordt daar ook een nootje gevonden?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Yamins,
   Ik zou in deze willen opmerken…in dat geval is sprake van…de Noot der Noten…de KoningsNoot als het ware….Waarvan Akte!
   GRS Geert-Jan

 17. jm says:

  oplopende steunlijn bereikt, terug naar omhoog of verder naar beneden?

  1. Joshua says:

   Bij mij is hij gebroken, echter we zitten nu op steun RSI 40 bull range dus we moeten nog even wachten voordat we weer allemaal gaan juichen 😉

 18. Joshua says:

  The big Apple gaat ons vast richting geven na de bel. Tot morgen.

 19. taburger says:

  Gap nu dus gesloten, shorts verkocht. Fijne avond allemaal.

 20. Frank says:

  Netjes de gap gesloten, maar wel bevestiging van de inverted hammer in de dag.

  http://invst.ly/2lmzv

  1. taburger says:

   Mooi, duidelijke indicatie lijkt me.

Laat een reactie achter