AEX: Opdracht

“Een kleine kanttekening bij de ontwikkeling van de RSI in de kleinste grafiek. De achterliggende toppen liggen lager.” Aldus de DD van dinsdag. Tijdens de sessie van gisteren is vooralsnog geen hogere top gevormd in het verloop van de indicator.

Twee positieve elementen in het huidige verloop van de RSI in de kleinste grafiek zijn gisteren in de DD aangehaald op basis waarvan de AEX vooralsnog het TwijfelVoordeel kreeg. Deze elementen waren een Bull Market Range en het feit dat de indicator sinds enkele dagen weer in staat bleek om tot boven OB te reiken. Tevens kreeg de RSI de opdracht mee om wederom tot boven OB te reiken om het voordeel te behouden. De ingetekende vijfde cirkel duidt het gegeven dat de indicator gisteren niet aan deze opdracht heeft voldaan. Reden om voor vandaag rekening te houden met een moeizame start van de sessie.

De RSI is echter de helft van het huidige verhaal. De andere helft wordt gevormd door de MA-lijnen. Ook na gisteren kan opgemerkt worden dat deze lijnen in lijn met elkaar staan. Oftewel MA20 boven MA50 boven MA200. Net als gisteren bij de RSI een kanttekening werd gemaakt, geldt voor vandaag een kleine kanttekening bij de MA-lijnen. Het was niet de MA20 welke dinsdag als vangnet fungeerde, maar de MA50. Zie in deze ook middag-update van gisteren.

Voor vandaag geldt daarom wederom dat pas rond deze tweede lijn enige steun hoeft te worden verwacht. Daarnaast mag worden aangenomen dat de MA20 gedurende de sessie weer verder naar MA50 kruipt. Zie opnieuw middag-update dinsdag. Het behoeft geen toelichting dat een eventuele neerwaartse kruising in de komende sessies een volgende kanttekening bij de huidige ontwikkeling van de AEX betekent.

Vooralsnog staat deze kruising er niet. Zie dat de MA50 nagenoeg rond 568.50 noteert zodat voor vandaag hetzelfde kritieke niveau aangehaald kan worden als gisteren. Oftewel: Bij koersen boven 568.50 heeft de AEX ruimte tot aan 573. Let wel, niet voor niets zijn enige kanttekening benoemd. Onder MA50 heeft de AEX ruimte tot in eerste instantie 564.50.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek is het patroon van lagere toppen in de RSI doorbroken. Daarnaast noteert de indicator duidelijk OB. De AEX zelf heeft de trendlijn over de toppen vanaf februari doorbroken. Dit zijn een aantal positieve elementen.

Een mogelijke breuk van de eerste steun in de kleinste grafiek impliceert voor de dag-grafiek in eerste instantie dus een zoektocht naar een hogere bodem. Let wel, door de recente stijging heeft de AEX wel wat neerwaartse ruimte voor deze zoektocht. Op basis van de stelling dat de grotere beweging in de kleinere grafiek start is het voor de dag-grafiek, ondanks de hiervoor aangehaalde positieve elementen, dus zaak om de blik op 568.50 te houden.

Mocht de eerste steun inderdaad breken, dan zal in de komende dagen het bepalen van de ijkpunten voor een mogelijk hogere bodem worden bepaald. Voor nu echter voordeel van twijfel voor een bescheiden vervolgstap naar 573 zolang 568.50 standhoudt.

AEX-DagGrafiek

In de weekgrafiek heeft de RSI de meest recente top, juli 2017, weten te overtreffen. De horizontale lijn in de grafiek van de indicator is daarom weggehaald. Wel staat nog steeds de  dalende toppenlijn ingetekend. Deze lijn duidt het gegeven dat de indicator nog niet OB is geworden.

Op de hiervoor aangehaalde 573 staat een horizontale lijn getrokken in het verloop van de AEX. Deze lijn is gebaseerd op de oude toppen van begin 2018 en duidt het gegeven dat rond dit niveau aarzeling en weerstand mag worden verwacht vanuit de week-grafiek. De MA50 lijn loopt al weken horizontaal en de MA20 krult licht omhoog. Dat neemt echter niet weg dat kort nog steeds onder lang noteert hetgeen een verkoopmodus impliceert.

Het valt dus nog maar te bezien op basis van gemiddelde lijnen, horizontale lijn in AEX en dalende lijn in RSI of de 573-zone zonder slag of stoot wordt overwonnen.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

44 reacties op “AEX: Opdracht”

 1. mikeonyx says:

  Dank voor de analyse

 2. Roelof says:

  Goedemorgen. Wederom dank, Geert-Jan

  Deze week mogelijk een dubbele top in de westerse indices. Een correctie van ca. 5% vanaf de top zou niet verbazen en is eigenlijk ook wel nodig.

  1. sandortrader says:

   Kan ik me volledig bij aansluiten. 544 asl correctiedoel zou mijn goedkeuring kunnen wegdragen (of de beurs zich daar iets van aantrekt) 😉

 3. Roland says:

  Mogge

  GJN dank voor het verwijderen van “het zuur “

 4. sandortrader says:

  Eens @Roland. Die obsessie van MM met Jos vind ik verontrustend en hoogst storend. Laat iedere handelaar zijn eigen plan trekken.

 5. Roland says:

  is het ook.
  Kijk als je winst hebt prima maar volgens mij vier je dat dan .
  Zieke geesten niet die denken dan schijnbaar ik ga het die andere effe inwrijven
  das toch raar !
  maar goed dat tie een gestelijke disorder heeft das nagenoeg nu wel bekend…
  dat die terror al 1 jaar duurt is een schande
  @Wampie voor pasen good call Skatje

  groet

  1. Roland says:

   There she stood in the doorway;
   I heard the mission bell
   And I was thinking to myself
   ‘This could be heaven or this could be Hell’
   https://www.youtube.com/watch?v=S9MeTn1i72g

   WP heaven 😉

   1. string says:

    Relax said the nightman
    We are programmed for receive
    You can checkout any time you like
    But you can never leave

  2. WP says:

   Dank je Roland blijft interessant die oplopende driehoek
   https://www.tradingview.com/x/s6AUhXlo/
   doettiehetofdoettiehetniet?

 6. Roelof says:

  Door de lage volatiliteit is zo’n MM daadwerkelijk gaan denken dat hij er verstand van heeft 😂

 7. detita444 says:

  Goedemorgen allen.
  Is het veilig? Is MM definitief verwijderd?

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen,
  Ieder zijn zegje weer gedaan..nu weer naar de AEX…MA50 inmiddels onder druk…ook de RSI horizontale lijn staat onder spanning…564.50 kan gaan trekken.
  GRS Geert-Jan

 9. Moneymaker says:

  Tja hier wordt gewoon gecensureerd! Op het moment je kritisch bent worden van een aantal mensen hier de mond gesnoerd. Afgelopen maand zijn er al verschillende personen op non actief gezet, eerlijk gezegd wel erg hoor als je als criticus geen ruimte krijgt. 552-555 tweede week mei!

 10. Roland says:

  lol idd GJN

  de vork deed wat moest
  gap is geslagen stijd met ML
  568.19 zeer belangrijk
  https://invst.ly/am3kp

 11. Roland says:

  GJN gaarne verwijdering posts MM draagt niets bij geeft ruzie .

  dank

 12. Roland says:

  affijn de 568.19
  nu off s6 vandaag

 13. Roelof says:

  Haha, MM heeft vorige week een officiële waarschuwing gehad van Gökhan. Die heeft hij zoals vanouds gewoon volledig genegeerd en ik dacht vanmorgen heel even…………

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,
  Ik zal nogmaals de moeite nemen. Want ik wil niet dat door uw onterechte opmerkingen bij anderen een verkeerd beeld ontstaat over dit forum.. Er is geen sprake van censuur. En al helemaal geen sprake van het snoeren van kritische geluiden. Het is wel zo dat ik uwen posts waarin u alleen anderen aanvalt heb verwijderd. Ik heb u meerdere keren netjes, beleefd, fatsoenlijk gevraagd dit niet te doen. Maar er is met u niet te praten. Dus daar stop ik mee.
  GRS Geert-Jan.

  quote…afgelopen maanden zijn hier al een aantal personen op non-actief gezet..unquote.

  Ik neem aan dat u deze stelling met feiten kan onderbouwen, want ik kan namelijk wel met feiten onderbouwen dat wat u hier stelt complete onzin is en feitelijk niet juist.

  1. Roelof says:

   Ja MM, ze laten zelfs staan dat jij hun (Geert-Jan en Gökhan) gisteravond onder de DD van de S&P “bizar slechte analisten” noemde.

 15. detita444 says:

  Probeer dat maar eens bij Kie. 😉

  1. Moneymaker says:

   Klopt, jullie hebben gelijk was even de emotie excuses 🙂 kan gebeuren. Wel opmerkelijk dat de dax toch weer hoger gaat had ik echt niet verwacht heb stoploss op 12320 staan

 16. Roelof says:

  Nog steeds geen duidelijke verkoopsignalen vanuit de grafiek. Nergens niet. Hier short gaan is dus anticiperen op iets wat er nog niet is en ook niet per sé hoeft te komen.

  Niet dat ik het hier verwacht, maar er kan natuurlijk altijd een blow off komen. Dat zou op zich wel jammer zijn. Een mooie uptrend met ups en downs richting de zomermaanden zou mijn voorkeur hebben.

  1. ed says:

   ik zie geen enkel short signaal , ik gebruik 1 h chart als kleinste grafiek tot 564 is er niets aan de hand en blijft de trend up. ik zie eerder 572 op de borden, omdat 567 goede steun bood. .

 17. Gökhan Erem says:

  over blow offs gesproken, SAP en Randstad helpen aardig.

 18. Gerrie says:

  Ik heb in de afgelopen tijd geleerd hier selectief te lezen, omdat de verdraagzaamheid en tolerantie van GJN t.o.v. MM toch ongelimiteerd lijkt te zijn.

 19. Roelof says:

  Ja Gökhan, en ASML heeft ook nog een afspraak met 189. Wolters Kluwer blijft maar nieuwe toppen zetten. Verder worden fondsen als Heineken en Unilever op elk dipje opgekocht. Kortom, het lijkt allemaal nog vrij bullish. Daarom is een blow off niet uit te sluiten.

  1. Gökhan Erem says:

   Aan de andere kant ik vergeet bijna in deze zonnige stemming te noemen, de tegenhangers van “de stijgkracht”. Akzo, Ahold niet best. Akzo kan nog meer af en ik denk toch anders over Heineken momenteel. Riskant gevalletje als het niet snel keihard door stijgt. (Zie Akzo en Heineken voor de cijfers van 23 /4)

   1. Roelof says:

    Ja, ik heb je ‘voor de cijfers’-analyses gelezen. Wat je over Heineken schreef is natuurlijk ook van toepassing op meerdere fondsen/indices. Teveel vooruitgelopen wat dus een correctie waarschijnlijk maakt. Maar het is natuurlijk wel wachten op signalen vanuit de grafiek. En zolang die niet komen……….zijn er “gewoon nog” verdere stijgingskansen

 20. Roland says:

  570.70 is gap closed
  hebben tot nu toe 570.36
  het belang van 568.19 heeft zich bewezen onder op rondom en springplank om gap te sluiten
  GJN
  Op basis van de stelling dat de grotere beweging in de kleinere grafiek start is het voor de dag-grafiek, ondanks de hiervoor aangehaalde positieve elementen, dus zaak om de blik op 568.50 te houden.

  Het valt dus nog maar te bezien op basis van gemiddelde lijnen, horizontale lijn in AEX en dalende lijn in RSI of de 573-zone zonder slag of stoot wordt overwonnen.

  affijn vinkjs rondom

 21. Roland says:

  568.19
  soms en dat is niet altijd is zo een lijn pulse en repulse
  zaak is ze te herkennen.. en te vinden …en dan ben je de sultan of swing @ WP
  vroeggaaah heet te dat magneetlijn maar goed toen heette zijwaarts ook zijwaarts 😉

  kieken wat nu !
  wel lagere toppen
  hier hangen wacht op usa
  con calma
  dus
  https://www.youtube.com/watch?v=DiItGE3eAyQ

  1. Roland says:

   magneetlijn of COG center of gravity
   sorry Stockman 🙂

 22. floriaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  Solide NYSE-beursrally (?)…traders talk :
  “This is an age-old Wall Street complaint: stock traders do not view a new high as really valid unless there is some serious action — some serious volume, some serious volatility, some kind of, well, serious hoopla.
  And that is what is missing from the rally.”
  MVG.,
  Bert

  1. maurice says:

   Amai, amai beste Bert,
   Fijn weer eens van u te horen ! Inderdaad, long is hier het advies.
   Ik wens u nog een fijne plons.
   mvg
   Maurice

   1. Roelof says:

    Misschien wat beter lezen, Maurice? Er mist wat in deze rally naar een nieuw ATH.

    1. maurice says:

     Ik ben het daar ook niet mee eens ! Ik zeg long…

     1. Roelof says:

      Haha, prima!

 23. detita444 says:

  Een goedemiddag beste Bert. No hoopla you think?

 24. peks says:

  aex blijft wat achter op de dax , morgen verder omhoog?

 25. floriaantje says:

  Goedemiddag beste Fred,
  Ca va (?).
  “No hoopla for the 020-guys, I think but the 212-ones thàt’s different the way this NYSE-
  cookie crumbles since Christmas Eve 2018” 🙂
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Oui, ca va bien. 😉

 26. string says:

  Heb in 30’AEX/CFD ‘n koersdoel staan van 563…zowel als resultaat vanuit ‘n geworpen pijl…maar tevens als resultaat van ‘n aan onderzijde uitgebroken dalende rechthoekige driehoek…de P van UPG lijkt te zijn voltooid…
  Morgen maar ‘ns zien…wat er van uitkomt…of uitgekomen is…

  Mooie avond…

 27. maurice says:

  Morgen gaan we weer lekker door met stijgen.
  Fijne avond iedereen !

Laat een reactie achter