AEX: Op Slot

De AEX kwam gisteren niet verder dan een inside-dag. De verwachting dat het testen van de zone 460 op dinsdag niet de springplank zou vormen voor het aanscherpen van de hoogste koersen van deze week bleek juist. Sinds afgelopen vrijdag zit het koersverloop eigenlijk op slot.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

De AEX haperde gisteren rondom de besproken 464. Dit niveau was gebaseerd op de dalende trendlijn over de meest recente toppen uit de kleinste grafiek. Zoals gisteren terecht onder de column werd opgemerkt daalt deze lijn met het verstrijken van de tijd. De continue flirt met 464 in de laatste uren van de woensdag-sessie heeft er dan ook voor gezorgd dat de dalende weerstandlijn stevig onder druk is komen te staan. Dat neemt niet weg dat de verwachting luidt dat de AEX vanochtend wat zwakker aan de sessie begint en dat dezelfde zone 464 vandaag opnieuw als eerste obstakel kan worden aangehaald. In de slotzin van gisteren viel te lezen dat indien zou blijken dat de AEX zou haperen onder of rond 464 dat dan verwacht mocht worden dat het terugtesten nog niet is afgerond en dat de index onderweg is naar 456/458. Vooralsnog wordt aan deze visie vastgehouden. Voor de volledigheid van deze column echter wel de opmerking dat boven 464 uiteraard weer snel 466 kan worden opgezocht. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

29 reacties op “AEX: Op Slot”

 1. jan says:

  De ‘cash’ AEX heeft die KT dalende toppenlijn al gehaald maar de FTI nog niet.
  Pas vandaag is die FTI toppenlijn in het 464 gebied. Dit lijkt de reden waarom de beurs gisteren nergens heen ging.

  1. jan says:

   of sommigen zullen zeggen dat we op Draghi’s speech 14.30 vandaag aan het wachten zijn

 2. Jurrian says:

  de gekozen foto boven de column is ook vandaag weer goed gelukt. Het slot op de foto ziet er degelijk uit maar…. de bevestiging van het slotplaatje links ziet er knap l*llig uit. Is dat een Omen?
  groet Jurrian

 3. Michiel says:

  Beste GJ,
  Tot voor kort luidde jullie visie dat we weer omlaag zouden gaan. Toen meldde je ook dat alleen indien de 458 overschreden zou worden dat scenario in de ijskast kon. Dat was niet jullie verwachting.
  Dat is wel gebeurt. Het gaat me er niet om dat jullie visie niet uitkwam, maar waar het me wel om gaat is dat ik geen herziening heb gezien tot op heden. Mijn vraag: wat is jullie verwachting nu de 458 is doorbroken?

 4. Dovan says:

  AEX gedraagt zich vreemd de laatste 2 weken. Eerst loopt het voorop op andere beurzen en breekt door taaie weerstand 458 en nu weer achterop.

 5. jan says:

  Volgens mij gaat er geen serieuze daling komen voordat de FTI de toppenlijn bereikt heeft. En bij de toppenlijn moet valse doorbraak komen. Dan short. Toppenlijn ligt nu ong op 464 FTI

 6. Jurrian says:

  Dat is wel even zoeken Jan, ik kan nergens een future grafiek vinden met een toppenlijn op 464. Welke gebruik jij? Zo kan ik er ff nix mee.
  groet, Jurrian

  1. jan says:

   gewoon de FTI september, topje 5 en 6 sept verbinden = toppenlijn, dalend.
   Om 0800 uur vandaag nog 464,2 en nu inmiddels onder 464 omdat ie daalt met de tijd

 7. Ernst says:

  Beste GJ,
  Allereerst dank voor het uiteenzetten van jouw visie iedere dag. Altijd weer helpzaam om de piketpaaltjes helder te hebben!
  Wat ik niet zo goed begrijp is de terughoudendheid in de opgaande beweging na de positieve beweging van de AEX::
  1) AEX uitbraak uit wig
  2) RSI uitbraak boven weerstandlijn op weekgrafiek
  3) OB van RSI op intraday grafiek
  Met recht heb je hier een goede reden voor (immers de AEX blijft ook terughoudend) maar zou je willen delen waar deze terughoudendheid vandaan komt? Immers de gegeven technische aanwijzingen lezen anders ….
  Alvast bedankt!
  Groet, Ernst

 8. han says:

  en Jan als je de top van 6 verbind naartop van 7 sept kom je nu max uit op 462,80

 9. michiel says:

  Beste GJ,

  Mijn vraag overlapt deels met de vraag van Ernst.

  Graag je reactie op onze posts.

 10. Jurrian says:

  @Jan, dank voor je reactie. Die lijn over 5 en 6 september vind ik wel erg kort (twee opeenvolgende dagen) ,
  Ik kijk liever naar een iets langere periode.
  groet, Jurrian

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemiddag….AEX bijna weer 458…ik zal in mijn column van morgen ingaan op de vragen van Ernst en Michiel…een breuk van weerstand is namelijk iets geheel anders dan koersen boven 458…even een doordenkertje…:-))
  GRS Geert-Jan

 12. John says:

  Vrouwen blood, beurzen rood 😉

 13. han says:

  inmiddels 456 geweest en rsi OS.. zijn we op weg naar 452,50 en weer terug bij Af… met tussenstation 455

 14. Roberto says:

  Goedemiddag. Verwijderen jullie nou gewoon eigen postings ? GRS

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Bij het herlezen van de post….dacht ik…deze is niet heel inhoudelijk…en een beetje populair en bijdehand…ik had me even laten gaan…zoals u ziet…niets menselijk is mij vreemd… toen ik weer vanaf mijn wolkje…terug op de aarde was…toen dacht ik…ik haal hem weg…
   GRS Geert-Jan
   p.s….dat neemt natuurlijk niet weg…dat ik wel hoop…dat vandaag weer heeft aangetoond…dat je niet te snel moet roepen…”sa so simple”…de goede lezer…weet wat ik bedoel..

 15. taburger says:

  Geert-Jan, gezien het feit dat de AEX de 456-458 zone nu zelfs even gepasseerd is, wat is jouw verwachting over het verdere verloop op de korte termijn? Straks/morgen ook meteen verder dalen of … ?

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Beste TaBurger,
  Ik heb steeds geroepen dat ik zeer sterke twijfels had of de zone 458 als steun zou gaan fungeren. Ik denk dat we momenteel de eerste “speldenprikken” zien dat dit inderdaad het geval is. Ik geloof niet in fors hogere koersen of een na-zomer rally en denk dat de beurs vorige week vrijdag overshoot heeft laten zien. Mijn visie is en blijft dat ik denk dat het lager gaat in de komende weken. Ernst en Michiel hebben dus terecht opgemerkt dat mijn visie niet is gewijzigd in de achterliggende dagen met een korte uitstoot boven 458. Daarover morgen meer.
  GRS Geert-Jan

  1. taburger says:

   Dank je voor de snelle reactie en deze spreekwoordelijke ‘tipje van de sluier’ van de Dailydosis van morgen Geert-Jan.

 17. Gerben says:

  Vind het wel netjes GJ, dat je een populistische post van jezelf weghaalt. Als je gelijk krijgt heb je zoiets niet nodig. Hier ook tranen overigens, van verdriet echter.

 18. JBN says:

  De shorters worden bijna euforisch van zo’n dalinkje :), maar dit is (zo zal Bas de bullish-man aanduiden) niet meer dan een terugtest van de oorspronkelijke weerstand = steun!! Zeg nu maar (en niet morgen of volgende week a.u.b) wie er gelijk heeft.

 19. Mike says:

  mooi koop momentje hier heren gooi die shorts maar in de kast alhoewel volgende week ook de zon weer gaat schijnen…. op naar 500 +

 20. Mike says:

  test uitbraak VINK…

 21. Hoekstra says:

  Morgenochtend een wolk als plaatje ?

  1. Mike says:

   each cloud has a silver lining…

 22. Jos says:

  Ik zie dat ik een kleine snaar heb geraakt met sa so simple echter ik sluit me aan bij Michiel en Ernst gaat mij ook niet om het niet uit komen van de visie echter wel om wat u morgen gaat uitleggen, hoe nu verder als de neergelegde visie niet uitkomt.

 23. jan says:

  ok, ik zat ff fout, we konden dus wel flink dalen zonder de toppenlijn eerst te raken.

Laat een reactie achter