AEX: OntSpannen

Vorige week maandag noteerde de AEX 466. Gisteren sierde 442 het scherm. Het spel van actie en reactie leert dat na zo’n beweging veelal een tegenzet volgt. Ditmaal is dat niet anders. De AEX kan vandaag even wat ontspannen.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Een scenario van een fors lagere opening om van daaruit gedurende de dag wat te herstellen mag zeker niet worden uitgesloten. Aldus de slotconclusie uit de eerste column van deze week. Het neergelegde scenario en het daadwerkelijke koersverloop van maandag ontlopen elkaar niet zoveel. Vanochtend kan de AEX verder herstellen. Over de recente beweging, welke in de inleiding van vandaag reeds is aangehaald, is een fibo-grid getrokken. De niveaus uit dit grid vormen veelal hulplijnen voor het bepalen tot hoe ver een reactie-beweging kan reiken. De eerste lijn staat getrokken rond 452. Daarboven volgen eventueel respectievelijk 454 en 457. De focus voor vandaag ligt vooralsnog slechts op het eerste niveau, de zone 452.

De verwachting luidt ook dat de RSI in de reactie-beweging niet tot boven de OB lijn kruipt. De herstelbeweging kan in de komende dagen dan de opmaat vormen voor het berekenen van lagere ijkpunten. De vaste lezer weet dat gisteren reeds verwezen is naar 436 en 425. Toen viel echter ook de opmerking dat de index niet in een rechte streep naar deze niveaus zou afdalen. De column en verwachte beweging van vandaag sluiten dus netjes aan op het uitgestippelde route-plan. Wordt Vervolgd!

Nog even het volgende. Nu de markten weer volop in beweging zijn verzorgt TradeIdee woensdag 14 september voor u het webinar: BeursTafel. Vier beleggingsexperts, te weten Martine Hafkamp, Cees Smit, Alexander Sassen van Elsloo en Geert-Jan Nikken, gaan met elkaar in discussie over de vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2016. Wordt het nog wat met beleggen dit jaar of kunt u beter uw handelsscherm sluiten om pas in 2017 weer terug te keren? Waar liggen de kansen, wat zijn de thema’s voor de komende maanden, en vooral, waar liggen de bedreigingen. Laat u bijpraten of stel zelf uw vragen tijdens het webinar aan de expert van uw keuze. Als u nu al een vraag heeft dan kunt u deze sturen naar info@tradeidee.nl. Vermeld wel de naam van de expert voor wie uw vraag bedoeld is.

Schrijf in: TradeIdee: BeursTafel!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

16 reacties op “AEX: OntSpannen”

 1. Hoekstra says:

  Geert-Jan, hoe heeft u berekend, dat 425 en 436 de volgende relevante ijkpunten zijn ?

 2. Geert-Jan Nikken says:

  De niveaus zijn niet bepaald aan de hand van een berekening, maar gebaseerd op respectievelijk de gemiddelde lijn en de steunlijn uit de dag-grafiek en week-grafiek.
  GRS Geert-Jan

 3. Geert-Jan says:

  En wederom het spel rondom 446
  GRS Geert-Jan

 4. Pieter says:

  Beste GJ,
  toch wel een duidelijk teken van zwakte dat de index niet in staat is om zelfs de eerste lijn te halen (452) en bovendien staat er toch een mooie NR in de grafiek. Het lijkt een kortstondige opleving of zie jij positieve aanknopingspunten?
  GRS Pieter

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Pieter,
  Dezelfde opmerking als om 10,56 uur….nog steeds het spel van 446.
  GRS Geert-Jan

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Het begint eindelijk te kraken…dat zet de weg weer open voor 442…
  GRS Geert-Jan

 7. Pieter says:

  Beste GJ,
  Dat klopt maar na 10.56 uur is er toch wel wat gebeurd. Het feit dat we vanaf die 446 maar amper omhoog gegaan zijn en als je een lijntje trekt onder het koersverloop van gister en die 446 van vanmorgen dan zou je misschien kunnen stellen dat die 446 nu niet meer zo spannend zal worden. Vandaar mijn vraag. Maar we geven hem dan maar even het voordeel van de twijfel en zitten weer rustig op onze handen.
  GRS Pieter

 8. jan says:

  de focus lag toch op 452 vandaag?

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Mijn ondertoon is ook negatief hoor. Ik denk dat we de laagste koers voor de week gisteren nog niet hebben gezien.
  GRS Geert-Jan

 10. jan says:

  en gisteren was de focus SP500 op 2115, mogelijk 2092….

 11. jan says:

  zo zijn er, net als overal, goede en minder goede ‘voorspellingen’….
  Beter KT trendvolgend systeempje. Succes!

 12. Pieter says:

  Jan, er is toch niks mooier in een dalende trend dan dat het herstel niet eens de richtpunten haalt? Dat geeft toch wel te denken en geeft de huidige zwakte wel aardig weer. Dus nee ik zou voorlopig nog maar even long Nikken blijven hoor 🙂
  GRS Pieter

  1. jan says:

   Beste Pieter, ik heb deze site heel hoog staan maar ik volg nooit andermans advies.

 13. jodi says:

  Het zou een key isand reversal kunnen worden.

 14. jodi says:

  island

 15. Geert-Jan says:

  En daar was 442…shorts gedekt…morgen zien we wel verder…nu gewoon lekker in het zonnetje…denkend aan de titel van vandaag…
  GRS Geert-jan

Geef een antwoord