AEX: OnRustig

Na lang aarzelen rond 522 heeft de AEX deze hobbel gisteren overwonnen. De correctieve lijnen in zowel dag- als weekgrafiek, welke het koersverloop sinds mei van dit jaar gevangen hebben gehouden, beginnen te kraken.  Staat de index op het punt om de langere termijn beweging weer op te pakken?

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Opnieuw euforie bij de start van de AEX. Opnieuw een koershiaat dus. Met de beweging van gisteren is de NR in de dag-grafiek teniet gedaan. De PR in de week-grafiek daarentegen krijgt met de recente ontwikkeling meer vorm. Vanochtend klimt de graadmeter door naar het derde, en daarmee laatste, reactie-niveau op de verzwakking van mei tot begin juli. De reactiestreep ligt net iets boven 526.00. Een niveau dat naar alle waarschijnlijkheid al snel in het scherm verschijnt. In de dag-grafiek staat al lange tijd een horizontale lijn ingetekend rond 529.50. Weet de AEX af te rekenen met de zone  526 dan ontstaat ruimte tot aan het gebied net onder 530. Vooralsnog echter eerste maar eens kijken rond 526. Aan de onderkant mag aangenomen worden dat de zone 522, gebaseerd op het lange treuzelen van gisteren, nu als eerste steunpunt fungeert. De AEX is verder doorgeschoten dan gedacht. Zoals bekend was de verwachting dat de AEX zou haperen en draaien rond 522. De weekgrafiek geeft echter aanleiding om toch nog rekening te houden met het zetten van een eerste hogere bodem. Dit scenario is dan ook nog niet verlaten. En het was nog lang onrustig op het forum. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

97 reacties op “AEX: OnRustig”

 1. Fred says:

  Een goedemorgen allen.

 2. DD.Loran.DD says:

  Goedemorgen allen,
  Met vandaag om 13.45u het ECB rentebesluit en om 14.30u the Draghi one man show.
  Riemen vast. Leuker kunnen ze het niet maken, gekker kan altijd.

 3. Roberto says:

  Enige relativering tav mijn opmerking gisteren aan Uw adres heer Nikken. Waardeer het juist wel dat U zich stellig uitspreekt, in dit geval 513,75 naar 505-500. Uiteindelijk zit niemand te wachten op de politieke TA van een aantal andere zelfbenoemde TA’ers. Echter, bij twijfel zou het verstandig zijn om dit ook met ons te delen. Daarmee bedoel ik, iedereen zag toch aankomen wat gisteren in de middag aanstaande was. Althans, van iemand van Uw kaliber mag dat wél verwacht worden. Daarnaast als het goed is, geef ik iemand de credits (Wietzendorf), maar als het k.. is meld ik het ook. Dat is zonder aanzien des persoons, dat moet U echt van mij aannemen. Uiteindelijk zit niemand hier te wachten op middelmaat als ‘een goedemorgen allen’. Succes en wellicht tot over 2 weken…..

  1. Fred says:

   Goedemorgen Roberto. Nog niet op weg naar het zeilkamp?

  2. Fred says:

   Beste Roberto, uiteraard zit niemand hier te wachten op een goedemorgen. Echter sommige mensen zijn nu eenmaal opgevoed met bepaalde normen en waarden, waar het elkaar begroeten een deel van uit maakt.
   Waar we uiteraard veel meer reikhalzend naar uitkijken is het moment dat u weer terug keert van het zeilkamp en met een frisse blik ons verrast op uw vlijmscherpe analyses.

 4. plop says:

  als we vandaag lager sluiten dan gisteren dan staat er een NR in de daggrafiek

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roberto,
  Dank voor uw bericht. Mocht ik aanstoot hebben genomen aan uw opmerking, dan had ik wel gereageerd. Dat weet u. Dus relativering is geenszins nodig.
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   Hahahahaha……

 6. Roberto says:

  Overigens, een slotkoers daggrafiek liet gisteren een mooie pull-back zien naar de voormalige dalende weerstandslijn. In dit kort stijgend trendje wordt al weer een nieuwe top gemaakt. Daarom denk ik dat de correctie/consolidatie voorbij is en de koersen op weg zijn naar 550 en hoger….

  1. Roberto says:

   Vanaf de weerstand 528 zou het mij ook totaal niet verbazen dat de koersen een poging gaan wagen om de gap van gisteren proberen te sluiten, 520,44-518,56. Niet dat dit gaat lukken, maar toch….

  2. ole says:

   Goede morgen,

   Zover is het nog niet. Een paar procent stuiteren maakt de daling nog niet ongedaan.
   De RSI in de week grafiek geeft de trend aan.

   Die 550 komt in beeld als er een her-test van de bodemlijn is uitgevoerd en deze niet wordt doorbroken naar de onderzijde.

   GR

   1. Roberto says:

    Moet bekennen Ole dat je gezien de theorie wel degelijk een punt hebt……

    1. Roberto says:

     Wat ik gisteren aangaf, 332,50-333 is het ultieme kantelpunt voor mij. Daarboven kan het hard gaan. Tot die tijd dien je idd met alles rekening te houden.

 7. Dries Roelvink says:

  RSI dag reageert op slotstanden… Dries denkt dat dat belangrijk wordt vandaag… Zo niet, ga ik ”blind” voor de 580 van Roberto lol…

 8. Jan B says:

  Het verbaast mij dat het nog geen guitige goede morgen is.

  1. Fred says:

   Goedemorgen Jan B, wanneer ga jij op vakantie b.t.w.?

 9. Jan B says:

  Je kijkt er al naar uit?!

 10. Maurice says:

  Wanneer gaat Fred eindelijk op vakantie ? Moeten we wel iedere dag zijn goede morgen en het was weer een guitig dagje missen, Pfffff. Fred als je niks te melden hebt, doe het dan ook niet !

  1. Fred says:

   Waarde Maurice, prettig ook weer eens een bijdrage van uw hand te mogen lezen.
   Verder verkeer ik in de gelukkige omstandigheden dat ik reeds vroeg mijn parttime werkzame leven kon beeïndigen, anders gezegd, ik ben doorlopend op vakantie.
   Het probleem beste Maurice is dat ik weken geleden probeerde wel zinnige dingen te melden, iets wat niet door iedereen hier geapprecieerd werd.
   Nu ik hier iets post zonder iets te melden te hebben, gelijk uzelf, stoort u dat blijkbaar en dien ik mij daar van onthouden.
   Ik vermoed dat het dan een erg stil forum gaat worden hier, aangezien met een enkele uitzondering daargelaten, slechts Geert-Jan hier iets te melden heeft. Iets wat zelfs hem bij tijd en wijle op een stevige kritiek komt te staan. Waarvan akte.

 11. Wietzendorf says:

  Die 528,x klopt niet Roberto.
  Dit had max 527 moeten zijn.
  Heb winst genomen.
  Mvg.

  1. Roberto says:

   Ok, dat winstnemen snap ik wel. Maar wat is er mis met de 528,x ?

 12. Jos says:

  Is mischien we een zeer terecht punt: Fred daagt iedereen uit iets zinnigs te zeggen, met driedubbel onderbouwde onderbouwing… maar bij hemzelf hoeft dat blijkbaar niet. Fred geeft als goeroe gewoon wat commentaar aan anderen…

  Groetjes, vanuit mijn vakantie ?

  1. Fred says:

   Ik meen me te herinneren zelf wel eens de nodige onderbouwing te hebben gegeven.
   Prettige vakantie Jos.

 13. wietzendorf says:

  Idd. 11 punten in ruim een dag.
  Ga dat maar even koesteren.
  528,x is oude top.
  Diverse tijdsframes nu sterk o.b.
  528,54-517,33 = 11,21*1,618= 535.
  kom dan niet uit met de 532,5-533.

  Ook de 519 -506 = 13*1,618 maakt 527
  528,54 is te ver doorgeschoten
  Kan me vergissen natuurlijk.
  vind het wel even best.

  mvg.

  1. Roberto says:

   Ok, dank voor de uitleg. Wellicht het verstandigste nu op de korte termijn, winstnemen voor wie long zat/zit en de weerstand maar even respecteren. Afwachten wat de volgende reactie gaat worden….

  2. Fred says:

   Beste Wietzendorf, allereerst dank voor uw inhoudelijke reactie.
   Gisteren zijn we precies geëindigd tegen de toppenlijn vanaf 9 mei j.l.
   Vandaag met een gap een vrijstaande dagcandle er boven.
   Ervaring uit het verleden brengt mij er toe te zeggen dat er een reeële kans aanwezig is dat het gap van vandaag op korte termijn gesloten wordt. Dit zou dan tevens inhouden dat we weer terug zijn op de toppenlijn. Dalen we nog iets verder dan de onderkant van het gap dan was het een valse uitbraak, iets wat vaak resulteert in een tegengestelde (in dit geval dalende) beweging.
   Ik herken dan ook veel overeenkomst in uw mening en de mijne voor de komende dagen.

 14. wietzendorf says:

  Als het te snel de goede kant uitgaat neem ik altijd winst.

 15. wietzendorf says:

  We gaan het zien Fred.
  Kijk het allemaal rustig aan.
  Een vrij ervaren trader heeft ooit eens gezegd , koester je winst.
  Ga ik nu ook doen.

  1. Fred says:

   Waarschijnlijk zei die zelfde ervaren trader ook: geen positie is ook een positie, je hoeft niet altijd meteen weer in de markt te zitten 😉

 16. wietzendorf says:

  Ik heb een daytrader gekend die maakte 1 trade per dag.
  Hij vertelde dat hij na die ene trade vaak nog andere mogelijkheden zag.
  Ik vroeg , waarom pak je die dan niet ?
  Hij zei, zo wapen ik me tegen mijn eigen egoïsme.
  Was ook wel een prof , he.

  ga weer verder, fijne dag iedereen.

 17. jan says:

  Zo lekkere stemming hier, ga ik niet aan meedoen. Druk met handelen. Swingshorts onder water, op de 1 of 2 minuut korte deals die nog steeds goed gaan.
  528 was bovenkant rode candle 20 juni, daar hebben we even passagiers opgehaald die de trein naar het zuiden hebben gemist!

  1. Jos says:

   Is allemaal maar teasen Jan… voor mij toch

   We zien mekaar hier allemaal heel graag, waarom kom je hier anders elke dag terug, zelfs als je op vakantie bent, of tussen 2 vakanties in?!? ?

   1. jan says:

    ben je nu niet in de war met Roberto?

    1. Jos says:

     Neen, Jan… ik bedoelde niet jou of Roberto specifiek… iedereen is hier nu toch met vakantie of terug of bijna weg

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  De AEX heeft vanochtend weinig (lees geen) moeite gehad met de zone 526. Een nieuw koersgat is gezet. De bovenkant van het hiaat staat rond 526.50. Zakt de AEX onder deze eerste steunpilaar dan volgt naar alle waarschijnlijkheid ook snel 524.50, zijnde de onderkant van de gap. Met koersen boven 526.50 kan de AEX zich nog een keer uitstrekken. In de DD van vanochtend is al gewezen op het gegeven dat uit de dag-grafiek blijkt dat 529.50 pas weerstand vormt. Gebaseerd op de slotopmerking van vanochtend als ook het verloop van de RSI lijkt het eerste scenario, dus dat de zone 526.50 uiteindelijk onder druk komt, het meest aannemelijke. Edoch, u weet:Reageren! Vooralsnog fungeert de bovenkant gap namelijk netjes als steun.
  GRS Geert-Jan

 19. Jos says:

  Klopt Fred, nog altijd de mogelijkheid van een valse uitbraak… maar wat met Draghi zodadelijk, kijk je daar niet naar?

  1. Jos says:

   Dan stel je een inhoudelijke vraag, dan antwoord Fred niet…
   Gaat het over vakanties of andere discussies, dan zit hij er onmiddellijk bovenop…

   1. Fred says:

    Beste Jos, stel er dan is een.

  2. Fred says:

   Eigenlijk niet nee.

 20. Bert says:

  Beste Fred,
  ‘k toch wèl. Denk dat de toon is gezet..”obliagaties opkoop programma zet zich voort,
  tot wellicht langer dan dec.2017″.
  Reagerend hierop: long EUR/USD uitgestapt; meer long posities AEX + S&P500 ingestapt.

  1. Fred says:

   Beste Bert, had je iets anders van Draghi verwacht dan? 😉

  2. Fred says:

   Euro/$ gaat weer hard omhoog…

 21. Jos says:

  Waarom zijn mijn reacties blijkbaar “in afwachting van moderatie”, en die van anderen (zo lijkt het toch) blijkbaar niet???

  1. Gökhan Erem says:

   Geen idee eigenlijk maar het lijkt opgelost na een paar kliks aan de “achterkant”.

 22. Bert says:

  Eigenlijk wel, beste Fred, zolang je uit zijn meestal vage zelfs “subdued” uitspraken kan
  destilleren, had ik – net zoals bij de FED , een aankondiging van de aanvang van de monetaire afbouw verwacht.

  1. Roberto says:

   Wacht maar tot de geruchten in de markten komen dat Weidmann het stokje over gaat nemen van Draghi

   1. Fred says:

    Wat verwacht je dat er dan gebeurd Roberto?

 23. Fred says:

  Nu gaan we over 5 min. nog even op en neer bewegen tijdens de toespraak (goed voor de scalpers) en dan kunnen we weer richting gaan kiezen n.m.m.

 24. Bert says:

  Overname stokje Draghi speelt in 31 oktober 2019 ! Zal net zoals Yellen zijn mandaat
  uitzitten. Oktober 2019 is voor mij een “véél te lang anticiperen” om een deugdelijke
  positie in te nemen.

  1. Fred says:

   Daar ben ik het helemaal mee eens. Zouden we dan eindelijk iemand krijgen die niet van GS afkomstig is….? Maar ja in ruim 2 jaar kan veel gebeuren. Misschien is de EU dan al uit elkaar gevallen 😉

 25. Bert says:

  Duo Merkel & Macron houden dat tegen. ECB president…discrete Belg, wil altijd toch traditioneel
  “de begroting in evenwicht” houden..

  1. Fred says:

   Die tijd is voorbij van die discrete Belg met zijn begroting in evenwicht. Ik denk eerder aan een Duitser.

 26. Bert says:

  “Tijd voorbij” . Lees regelmatig in De Standaard dat het “kernkabinet” weer bij elkaar zit
  om de begroting in evenwicht politiek te krijgen.
  Denk eerder aan een Brit tegen die tijd als een “geven en nemen” Brexit deal

  1. Fred says:

   Een Brit kan dan niet meer in het bestuur van de ECB.

  2. Fred says:

   Die kan niet meer in de ECB dan.

 27. Bert says:

  Beste Fred,
  Amai, dit was niet serieus bedoeld !
  Nog een postie in EUR/USD ?; ben te vroeg uitgestapt op, zie ik nu

  1. Fred says:

   Nee, ik zit daar even niet in helaas Bert.

 28. Fred says:

  Ik ben benieuwd of we het gapje in de aex nog gaan sluiten.

 29. Dries Roelvink says:

  RSI reageert op slotstanden, nogmaals… Tis wel weer genoeg voor Dries vandaag… <500 blijft valide…

 30. Bert says:

  Beste Fred,
  Was dat gapje rond 525,80 ?

  1. Fred says:

   526.70 – 524.40 zo ongeveer.

 31. Fred says:

  Als we het gap helemaal sluiten dan ontstaat er wel een mooie topcandle n.m.m.

 32. Bert says:

  Klopt Fred. Als slot AEX boven 526,50 staat, is de hele hiaat gevuld.

  1. J.Klopper says:

   nee die gap is pas gevuld als de hoogste koers van gisteren aangetikt wordt, daar heeft de slotkoers van vandaag niets mee te maken.

 33. Bert says:

  Dus, beste Fred, geen volledig sluiten gap…blijft open voor komende handelsdagen ?
  Wel hiaat vulling..dàn topcandle van 528,50 deze morgen ?
  Bedankt voor antwoord !

  1. Fred says:

   Beste Bert er staat nog maar 0.3 pnt open, dat is vrijwel te verwaarlozen.

 34. Roberto says:

  Wel set-up voor mogelijke Island reversal. Morgen maar eens kijken….

 35. Fred says:

  Toch nog een guitig dagje zo al met al. 😉

  1. Jos says:

   Fred, kun je dat een beetje onderbouwen?? 🙂

   1. Maurice says:

    Voor Fred is iedere dag een guitig dagje, maar Joost mag weten waarom.

    1. Wim Giesen says:

     Als Fred het maar weet.

     mvg

    2. Fred says:

     Sorry Maurice dat ik Jos zijn vraag beantwoordde terwijl ik uiteraard niets te melden heb.
     Overigens ben ik uitermate benieuwd wanneer jij iets m.b.t. de beurs te melden hebt ;-).

   2. Fred says:

    Ja hoor Jos dat kan.
    De dag begon met een flinke gap op de aex en de bulls konden tot zo half 3 flink verdienen. Daarna het bekende op en neer tijdens de toespraak van Draghi, prima voor de daghandelaren en scalpers.
    Dan gaat uiteraard het gap trekken en wordt dat vrijwel gesloten. S&P en Euro/$ geven het direct bij opening WS al aan.
    Prima voor een leuke shortrit.
    Echter degenen die de aex door de weerstanden hebben gestuwd willen niet onder de steun (oude weerstand op 525.80) sluiten omdat ze daar al te veel in geïnvesteerd hebben en het morgen expiratie is, dus wordt daar hard aan gewerkt tegen sluiting.
    Edoch de dagcandle in de aex heeft de vorm van een topcandle, die morgen evt bevestigd zou moeten worden. Guitig toch?

 36. Jan B says:

  Tsjonge, jonge, dat is ouwe koeien uit de sloot halen!
  Je moet dat voor 9 uur s morgens melden, goeroe Fred!

  1. Fred says:

   Hé Jan B, jij ook weer hier.
   Weet je wat het probleem is? Dat als er jonge koeien de sloot in gaan, het niet gewaardeerd wordt als ik mijn in- of uitstap meld, evt. met redenen omkleed. Dus doe ik dat dan maar niet meer. Nu beantwoord ik een vraag van Jos. ook alweer niet goed.
   Maar beste Jan B, geen probleem hoor. Misschien een goed idee als jij nu eens meldt wat er ons morgen op de aex te wachten staat?

  2. Fred says:

   Beste Jan B, nu er toch bent.
   Waarschijnlijk hebt u mijn postings van 10.51, 13.46, 14.41, 14.59 en 17.03 gemist door bezig heden elders. Maar goed ik meende voor de goede verstaander iets “inhoudelijks” te posten. 😉

 37. Maurice says:

  We gaan morgen expireren tussen 527-529, om 16.00u ga ik full short om naar Geert Jans 505- 500 te gaan begin juli.

  1. Fred says:

   Dat is tenminste een inhoudelijke post m.b.t. de beurs. Heb je naast wat Geert-Jan verwacht ook nog een eigen mening m.b.t. de beurs Maurice?

 38. Bert says:

  Beste Fred,
  ‘k heb helemaal géén probleem met jouw mèt redenen onderbouwd in-en uitstappen van
  posities. Integendeel : 1) ik leer daardoor TA inzichten + 2) uw posten zijn ook voor mij amusant om te lezen vooral als ze niet alleen TA meningen verkondigen maar ook
  geopolitieke standpunten.
  Keep up this Spirit !
  Anticipeer overigens dat AEX topvorming schetst en daardoor bij expiratie terugtest rond
  523,50..

  1. Fred says:

   Thx Bert, maar het wordt niet bepaald geapprecieerd hier. Ik denk dat dat ook de reden is dat we Jan hier helaas nog maar weinig zien.
   Overigens denk ik dat wij de 523.50 pas na expiratie zien. Behalve als de MM-ers het niet langer vol kunnen houden om de zaak hoog te houden, dan doen zij meestal het omgekeerde en laten de index in 1x vallen.

 39. Fred says:

  Jullie zullen dit ook wel geen inhoudelijke posting vinden, maar weten jullie wanneer het volle maan is en wat de invloed daarvan is op mensen en beurs?

 40. Maurice says:

  sorry, begin augustus

  1. Fred says:

   Geen probleem, dat was duidelijk.

 41. Jan B says:

  Beste Fred,

  Volgens mij hebt u om 10.51 gemeld dat het waarschijnlijk was dat de openstaande gap gesloten zou worden, overigens precies hetzelfde wat GJN verkondigde.
  Dat vind ik nu guitig, ha ha!

  1. Fred says:

   Blij u een plezier te kunnen doen. Misschien kunt u nu wat ander vocht dan azijn afscheiden uit uw orgaan. 😉

  2. Fred says:

   Beste Jan B, overigens is u misschien ontgaan dat Geert-Jan die mogelijkheid pas in zijn middag update van 12.19 noemde zonder specifiek naar het gap te verwijzen, waarvan akte. 😉

 42. Bert says:

  Beste Fred,
  Voor u opgezocht in Nederland : Volle maan : 7 augustus 2017 20:12:47 + volle maan :
  6 september 2017 09:04:55.
  Invloed op beurs: artikel Corné van Zeijl / IEX : 23 juli 2010 :
  “Geen toeval
  De betreffende analisten hebben het uitgezocht sinds 1928. Als u gewoon in de S&P 500-index had belegd, had u 5,2% per jaar verdiend, 1000 Britse pond (het waren Engelse onderzoekers) was een kleine 64.000 pond waard geworden.
  Maar als u met nieuwe maan kocht en met volle maan weer verkocht had u 9,3% per jaar verdiend. Dan was uw 1000 pond ruim 1,5 miljoen pond waard geworden. Mmmm, dat is wel erg veel en erg lang om op toeval te kunnen berusten.
  Het zal misschien toeval zijn, maar voortaan toch maar eens in mijn agenda kijken wanneer het nieuwe maan is. Schrijver Eden Phillpotts zei het al: “het universum is vol magische dingen die geduldig wachten tot ons verstand wat groter is”.

  N.B. : O.J. Simpson : na 9 jaar weer vrij man !

  1. Fred says:

   Ach Bert, het punt is dat de mens te weinig weet. Om u wat aan het nadenken te zetten: waarom worden er bij volle maan veel meer baby’s geboren? Waarom is er door de aantrekkingskracht van de maan op water springtij bij volle maan? Uit hoeveel % water bestaat een mens? Hier laat ik het maar even bij. 😉

 43. Bert says:

  Herinner mij dat mensen voor meer dan 70% uit water bestaan en dat onze Belg : Frank
  Deboosere ooit heeft gezegd dat invloed van volle maan bakerpraatjes zijn en omdat ze bij heldere hemel opvallend zichtbaar zijn en werkt daardoor vooronderstellingen sneller in de hand.
  Echter volle maan heeft wel invloed op open zeeën, waar we getijden waarnemen die we
  met de gravitatietheorie van Newton perfect kunnen voorspellen. In een (bijna gesloten)
  zee, bvb. de Middellandse Zee, zijn die getijden al bijna helemaal afwezig. In een menselijk lichaam spelen getijden helemaal geen rol…dus géén extra baby’s.

  1. Fred says:

   Toch wel Bert, kijk de cijfers er maar eens op na qua geboorten.

 44. Jan B says:

  Sommige mensen bestaan uit water en een klein beetje azijn, en uit lange tenen, 🙂

  1. Fred says:

   Beste Jan B, ik schat je hoger in dan dit simplistische antwoord. 🙂

   1. Fred says:

    Maar nu even to the point, wat is jouw voorspelling voor morgen?

 45. Bert says:

  Beste Jan B,
  Lange tenen bij 020-ers ?…in ieder geval niet bij die 010-ers..:)
  Overigens mijn moeder zaliger zei altijd over azijn : ” het wondermiddel in huis”..,,
  maar ze was een fervente lezeres van Libelle ( bestaat dat nog in NL ? )

 46. Bert says:

  Slot S&P500 2473, AEX rond 526.
  Good night and talk to you tomorrow

  1. Fred says:

   Prettige dag nog verder Bert, CY.

 47. Jan B says:

  Beste Bert,

  De Libelle bestaat nog steeds, 🙂

Laat een reactie achter