AEX: OnderSchat

De kracht van de AEX is gisteren onderschat. Niet rond 452, maar rond de oude bekende 458 heeft de graadmeter gisteren haar tijdelijke Waterloo gevonden. Ondanks de overshoot van donderdag blijft de ondertoon van de column nog eventjes negatief.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

De gemiddelde lijnen uit de dag-grafiek hebben gisteren de deze week ingezette opmars van de AEX niet weten af te remmen. Gelukkig loopt al weken een oude horizontale trendlijn mee in de dag-grafiek. Deze staat getrokken rond 458. Zie hier het nut om een oude lijn nog even in de grafiek te laten staan, ook al is deze lijn in een kortstondige periode van euforie enkele dagen doorbroken geweest. Zoals in de inleiding reeds gemeld liep de AEX stuk op de horizontale lijn. De rode pijl in het verloop van de index in de dag-grafiek is daarom iets naar boven verschoven. Niet alleen in de koersontwikkeling van de graadmeter staan trendlijnen, Ook in het verloop van de RSI staat al enkele dagen een trendlijn getekend. Na gisteren is ook een rode pijl in de grafiek van de indicator gezet. De dag-grafiek oogt dus onveranderd fragiel. Hoe zit het met de kleinste grafiek?

Gisteren zijn een aantal aanwijzingen meegegeven voor het verloop van de intra-daggrafiek. Geen enkele van de aanwijzingen is gisteren echter effectief geworden. De RSI is wel OB geworden, de diagonale steunlijn is niet in gevaar geweest en de horizontale steun rond 446 is geen enkel moment in zicht geweest. Een aanstaande eerste verzwakking mag in de kleinste grafiek dus vooralsnog slechts gezien worden als het zoeken naar een hogere bodem in de beweging sinds afgelopen vrijdag. Dat neemt niet weg dat er momenteel neerwaartse ruimte bestaat tot aan 451. Inderdaad grofweg de zone die gisteren is bestempeld als mogelijk weerstandsgebied. Indien nu blijkt dat de AEX in de komende dagen niet meer onder deze zone wil komen dan moet afscheid genomen worden van de visie 436. De komende dagen zijn dus cruciaal voor het langere termijn beeld. Wordt Vervolgd!

Vandaag verzorgt TradeIdee, samen met de DvdAB, de gongslag van de AEX.  Ik zal dus om 09.00 uur naar u allen zwaaien. Zwaait u terug?  Daarnaast verzorg ik aanstaande maandag, samen met de heren van OptieAcademy, een webinar waarin uitgebreid stilgestaan zal worden bij de verwachtingen van de AEX, AMX en de individuele namen uit deze indices. Koersdoelen, steun, weerstand, richting, optiestrategieën, het komt aanstaande maandag allemaal aan de orde. Mis dit webinar dus niet. Mocht u wensen hebben voor een specifieke naam, meld dat dan op info@tradeidee.nl. of in de chat onder deze column. Ik zal dan zorgdragen dat uw keuze in het webinar aan bod komt.

Schrijf in: AEX,AMX en individuele fondsen, Tips en Tricks!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

26 reacties op “AEX: OnderSchat”

 1. Hoekstra says:

  Geert-Jan, voor het webinar: wat kunt u zeggen over Galapagos (speculatiefonds of lucratieve belegging ?), BAM (OSKS in ontwikkeling ?) en Fugro (bodemvorming óf wachten op verdere daling) ?

 2. Hoekstra says:

  Voor iedereen die het hoogtepunt van deze dag heeft gemist:
  https://www.euronext.com/nl/category/tags/gongceremonie
  (vooral de man met de roze stropdas, links in de middelste rij, verdient uw aandacht)

 3. Roberto says:

  Zo, dik geworden zeg. GRS

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Ik beschouw het maar als een compliment dat u mij ziet als een (financieel) zwaargewicht..:-((
   GRS Geert-Jan

   http://www.telegraaf.nl/dft/stemming/damrak/26665452/__Arcadis_blinkt_uit_op_lagere_beurs__.html

   1. Roberto says:

    Nou zegt U maar gerust je. En, ja hahahaha……u interpreteert het op de juiste wijze :-). GRS Roberto

 4. taburger says:

  Beetje jammer dan je dan uiteindelijk niet terugzwaaide Geert-Jan. 😉

 5. lady Curzon says:

  stilte voor de storm ???

  1. Roberto says:

   Lijkt me up, die storm.

   1. Roberto says:

    Zolang 452 houdt kijk ik naar 465. Vanaf dat niveau misschien een wat grotere terugslag voor een hogere bodem. Hele stijgingsproces ziet er naar mijn idee nog niet uit als afgerond.

 6. wietzendorf says:

  Hallo Geert-Jan,

  Even een vraag :

  De body van de candle van gisteren reikte tot 455,37 , het hammer-gedeelte tot 457,88.
  Werk jij met kd-berekeningen met de waarde inclusief het hammer-gedeelte ?

  Leuk dat beursbezoek trouwens,

  mvg.

 7. wietzendorf says:

  @Roberto , er staat in de dag-grafiek m.i. een bearish harami.
  ( Die overigens nog wel bevestigd moet worden )

  mvg.

  1. Roberto says:

   Inside day voor zover mijn kennis reikt. Onduidelijk is of dit al het einde van de opgaande beweging is. Maar zou kunnen met 458 als weerstand, dat klopt. Gezien de kracht gisteren in intra-day grafieken beschouw ik zwakte vooralsnog als een koop moment.

   1. JBN says:

    Hé Roberto, wat zie ik nou toch?! Bullish geworden? We zouden toch naar een AEX met een 3…. gaan en dan bedoel ik niet 463!!?? Hoe standvastig zijn de beren hier nu? Gaan we nou toch allemaal gewoon mee met de kopers c.q. luchtfietsers?

    1. Roberto says:

     @JBN. Nee, zeker niet ! Zie mijn post gisteren vwb de ending diagonal triangle. Alleen op de kt wat omhoog. Maar idd gewoon een AEX met een 3.. ervoor eind van dit jaar of begin volgend jaar. Ik blijf wel bij mijn visie JBN…..GRS

 8. wietzendorf says:

  idd inside day , bij s&p gap gesloten.
  verwacht nu tikkie .
  kt down , mt up.

 9. lady Curzon says:

  352/Dax 10550 haalbaar, dan weer naar het noorden verwacht ik, tenzij Brent onder 46,92 duikt. Nu 47,78

  1. Jos says:

   Dat is wel heel erg hopen op een wonder als je short zit.

 10. wietzendorf says:

  er staat een shs in een wat ruwe vorm 466 – 437,x , kd zou 410 worden.
  Ik denk niet dat gaat gebeuren, wel dat de beurs dat gaat suggereren, iets lager dan 452 dus : – )

  prettig weekend iedereen.

 11. lady Curzon says:

  koersdoel alleen geldig voor vandaag , maandag weer wat anders

  1. Jos says:

   Dat snap ik als je 352 voorspelt dat is wel heel erg SHORT bijna als in de film.

 12. lady Curzon says:

  mogelijk vanaf de low van vandaag, uitgaande van 352,20/52 en Dax 10550 naar 10640, toch 90 ptn in de knip en 4ptn voor aex.

  1. Jos says:

   Je blijft maar hopen op een wonder maar 352 is in mijn ogen echt een brug te ver.

   1. JBN says:

    Zou anonymus wellicht 452 bedoelen??:)

    1. Jos says:

     Dat denk ik wel of door wishfull thinking typt ze automatisch waar ze op hoopt. Bedoel vergissen kan is heel menselijk maar dat in 3 verschillende berichten doen. )-: En dan denk ik, help haar even door kleine hint te geven maar ze blijft erin volharden.

 13. jodi says:

  Hoop doet leven maar zullen je grote verliezen geven. Toch leuk een island reversal.

 14. jodi says:

  zullen is zal

Laat een reactie achter