AEX: Na Reactie volgt Actie

Gisteren wist de AEX een bescheiden winst te boeken. Vandaag start de AEX wederom op positieve toon. Na de eerdere klappen een normale reactie. Of de langere termijn bodem al is gezet valt sterk te betwijfelen. Na reactie volgt immers vaak weer gewoon actie.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

In de laagste grafiek staat onveranderd het fibo-grid ingetekend. Zoals valt te zien worstelde de AEX gisteren met een van de lijnen uit dit grid. In de column van dinsdag werd echter specifiek de derde lijn aangehaald en werd de verwachting uitgesproken dat het verwachte herstel waarschijnlijk rond 423 zou vastlopen. Vandaag kan de index deze zone gaan opzoeken. Gegeven het feit dat onveranderd het fibo-grid kan worden aangehaald duidt erop dat de huidige stijging vooralsnog slechts bestempeld mag worden als een correctie op de daling. Niet zozeer al de start van een nieuwe langere termijn opwaartse trendmatige beweging. De verwachting luidt dan ook dat de RSI vandaag niet in staat zal zijn om duidelijk boven de OB-lijn uit te komen. Indien dit inderdaad niet gebeurt dan is dat een belangrijk puzzelstukje binnen de huidige analyse van de markt. Zoals gisteren beschreven was het uitblijven van een OS-notering afgelopen maandag juist aanleiding om in te zetten op herstel. Het uitblijven van een OB-notering vandaag vormt op haar beurt dan een aanwijzing om in te zetten op een nieuwe actie-beweging.

Vanavond is het TradeIdee-Webinar: De BeursTafel. De specialisten van TradeIdee schuiven aan om terug te blikken op het tweede kwartaal en kijken vooral vooruit naar het derde kwartaal. Uiteraard speelt de Brexit een centrale rol in de verschillende discussie-ronden. Martine Hafkamp (Fintessa), Cees Smit (For Tomorrow), Alexander Sassen van Elsloo (Sassen Research) en Geert-Jan Nikken (LeoMont) gaan met elkaar in discussie. Een webinar met verbaal vuurwerk! Schrijf in: De BeursTafel!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

26 reacties op “AEX: Na Reactie volgt Actie”

 1. michiel says:

  Beste Geert Jan,
  Je schrijft “De verwachting luidt dan ook dat de RSI vandaag niet in staat zal zijn om duidelijk boven de OB-lijn uit te komen. Indien dit inderdaad niet gebeurt dan is dat een belangrijk puzzelstukje binnen de huidige analyse van de markt.” Ik denk dat je hiervoor de intraday grafiek gebruikt? Welke tijdeenheid gebruik je hierbij (minuten, uren of ?) (en daarnaast een RSI 14 zie ik)

  gr, Michiel

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Michiel,

  Inderdaad betreft het de intra-daggrafiek….om de dag- en of week grafiek vandaag boven de OB-lijn te krijgen moeten we immers openen op 750…:-))….de intra-daggrafiek is ingesteld op 30-minuten…

  GRS Geert-Jan

 3. michiel says:

  Beste Geert Jan,

  Dank je wel! Nu kan ik jullie grafiek ook zelf gebruiken. Ik zie dat de indicator de laatste tijd dienst heeft bewezen. Maar bv op 3 juni om 1630 toen hadden we een OS in de RSI, wat dus zou suggereren dat er een verdere daling aankwam. . Die kwam in dat geval niet (het tegendeel: een stijging van 8 punten volgde). Ik snap dat geen enkele methode feilloos werkt, maar hoe bepaal je nu of je een OS ziet als reden om uit te gaan van verdere daling en wanneer concludeer je dat de indicator “fout zat”? (m.a.w. wat zijn de stelregels)

  (PS: ander voorbeeld: dip op 24-6 (9.30: de enorme openingsgap).

  Gr Michiel

 4. ap says:

  Hi Geert-Jan

  Nu we even toch boven de 423 staan, verwacht je misschien nog een aanval op de 426/428?

 5. Geert-Jan says:

  De markt heeft het antwoord op uw vraag inmiddels gegeven
  GRS Geert-jan

 6. michiel says:

  Maar is er nu al reden om positiever te worden?

 7. roelof says:

  Kunt u mij vertellen of de RSI bij u ook boven de OB-lijn is gekomen?

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Michiel,

  Zover ben ik nog niet. De RSI is nog niet OB en u weet dat dat voor mij een belangrijke indicator is. Neemt niet weg dat met het huidige beeld zelfs 432 tot de mogelijkheden behoort al is dat op dit moment niet mijn meest waarschijnlijke scenario.
  GRS Geert-Jan

 9. ap says:

  428 bereikt inderdaad…hoe nu verder..?

 10. David says:

  RSI nie OB nie… DAX zelfde verhaal…
  Ik denk dat het weer tijd is voor wat actie in de tent…

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Beste David,

  Dat is er eentje uit de oude doos….en tevens een mooie titel voor morgen…:-))

  GRS Geert-Jan

 12. han says:

  Volgens mijn potlood kun je ook een mooi opgaand kanaaltje trekken in de intra day grafiek.
  onderste lijntje onder bodem van 24/6 en schuin omhoog.. bovenste lijntje over top rsi en schuin omhoog over topje van vandaag.
  Misschien kan Geert jan dit bevestigen… vroeger hadden we wat meer kontakt op beurskings Geert jan.

 13. David says:

  Heb de hele “Dikke Nikken” op een tegeltje laten drukken en deze hangt in mijn toilet…;)
  Europa volgt de sp futs toch niet echt mee omhoog. De Europese beren worden nog even gehinderd door de Chicago Bulls! Nog even…denk ik…

 14. han says:

  David,,
  Dikke Nikken altijd welkome aanvulling geweest.
  En de Bulls drukken niet echt meer..wordt tijd voor een lekker zalmpje voor de beer

 15. David says:

  De beren hebben inmiddels voldoende zalm genuttigd…nog even uitbuiken…en dan de energie ombuigen in>Actie!

 16. ap says:

  432 komt dichterbij…

 17. JBN says:

  Collega Heijink van ING loopt alweer rond te bazuinen dat we naar 458 kunnen, nu we 426 opnieuw gepasseerd zijn 🙂

 18. Mike says:

  jullie zij hier toch te negatief ben ik bang….

 19. Mike says:

  Jullie zijn hier toch te negatief ben ik bang ,vindt het niet erg hoor zolang er mensen in een daling geloven is er stijgingspotentieel……

 20. Roberto says:

  @JBN. Die neem je toch niet serieus ? Technische analyse onwaardig. Lopen behoorlijk wat van dergelijke prutsers rond.

 21. JBN says:

  @Roberto. Iedere keer als de AEX door weerstanden snijdt als een warm mes door de boter wordt Bassie toch echt weer lyrisch. En waarom is hij minder serieus te nemen dan een andere willekeurige technisch analist??!! Voor alle duidelijkheid, ik heb geen voorkeur. Dan heeft de één en dan de ander weer gelijk.

 22. Geert-Jan Nikken says:

  Vergeten jullie niet straks om 19.30 uur klaar te zitten voor het webinar…:-)

  GRS Geert-Jan

 23. Mike says:

  ik volg al een aantal jaren verschillende technische analisten en inderdaad niemand heeft de heilige graal…
  en ook mister streling voor het oog zit er zo af en toe wel eens naast…

 24. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Mike,
  Absoluut…Waarvan Akte!
  GRS Geert-Jan

 25. Ap says:

  Nabeurs voorbij 432…

 26. Roberto says:

  @JBN en @Mike. Gaat mij niet eens zo zeer om het structureel gelijk hebben oid, maar de hele benadering van het toepassen van TA en het marchanderen. Het is om te janken bij die Heijink en zo kan ik er nog een paar opnoemen.

Geef een antwoord