AEX: Missie Volbracht

Afgelopen maandag is de toon van deze column gedraaid. Nadat vorige week vrijdag de langere gemiddelde lijn was gehaald, lag de focus voor deze week op een swing richting de kortere gemiddelde lijnen uit de dag-grafiek. De AEX is aanbeland bij de zone van deze lijnen.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Is het al tijd om de toon van deze column opnieuw te draaien? Na de zwakte van vorige week lag de focus op een herstel. De vaste lezer weet dat gemiddelde lijnen de neiging hebben om als magneet te fungeren. Ook deze week bleek dit het geval. Na gisteren is een tweede pijl in de dag-grafiek ingetekend. Deze pijl is gebaseerd op de kortere gemiddelde lijnen. Zoals valt af te lezen uit de grafiek fluctueren de lijnen momenteel rond 450 tot 451. Daarnaast is in de achterliggende dagen al gewezen op het koersgat rond 452. De optelsom van deze gegevens geeft aanleiding om aan te nemen dat het opwaarts momentum voor de AEX aan het opdrogen is. De verwachting luidt dat de graadmeter niet op korte termijn opwaarts door de gemiddelde lijnen breekt. De positieve ondertoon van maandag wordt dus teruggedraaid. Net als vorige week kan de langere termijn gemiddelde lijn als magneet werken. Deze lijn noteert momenteel 436.

In de intra-daggrafiek staat een opwaarts trendkanaal ingetekend. De AEX start vanochtend hoger binnen dit kanaal. Een eerste aanwijzing dat het neergelegde scenario van komende zwakte gestalte krijgt, wordt gegeven door het uitblijven van een nieuw OB-notering. Het behoeft geen toelichting dat de verwachting luidt dat de RSI vandaag niet in staat is om tot boven deze signaal-lijn te klimmen. Een tweede aanwijzing volgt indien blijkt dat de index gedurende de dag onder de diagonaal oplopende steunlijn van het kanaal duikt.

De eerste weerstandszone is reeds benoemd. De eerste tussen-steun wordt gevormd door 446. Een volgende aanwijzing dat het ingestoken scenario juist is, volgt indien de AEX tot onder dit stierenbolwerk zakt. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

 

24 reacties op “AEX: Missie Volbracht”

 1. john says:

  @ Geert Jan,

  Denk jij dat er een dubbele top gezet is op 450,15 gisteren en de high van 13-9?

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde John, dat is onmogelijk. Een dubbele top staat aan het einde van een opwaartse beweging. Voorafgaand aan 13 september was vanaf 5 september echter sprake van een daling. Daarnaast is een dubbele top pas een dubbele top als de neklijn is doorbroken. Daarvan is geen sprake. Los van het feit dat ik het dus geen dubbele top vind.
  GRS Geert-Jan

 3. lady Curzon says:

  helemaal mee eens, zoals gisteren al heb weergegeven, goedkoop short kopen…….

 4. john says:

  Gap gesloten, nu dalen? Tot nu toe nog niet. Terug denken aan de titel van de column van gisteren.

 5. Cashier says:

  Beste Geert-Jan

  Onderschrijf je visie. Zoals vaak had je het weer bij het rechte eind.

  Vraag is of en wanneer de visie niet meer opgaat. Is dit als we de 452 weer opwaarts doorbreken of moeten we daarvoor hogere niveaus gaan bereiken (weerstand 464/5 afgerond) ?

  GRS
  Cashier

 6. Markus says:

  mocht de aex boven de 452 sluiten, is dan het bearishe scenario dan niet van tafel? Bovendien, de koers acteert nu boven alle voortschrijdende gemiddelden

 7. john says:

  De hogere koers in de grafiek wordt niet ondersteund door hogere koersen in de RSI. Er is geen OB in de 30 minuten grafiek. Geduld en wachten op de daling toch Geert Jan?

  1. taburger says:

   Nu wel OB John.

 8. lady Curzon says:

  is onderweg,lijkt mij na aangetikt te hebben op 452,2 en Dax 10575…….. van mij mag naar beneden, heb beide shorts binnen. We zullen zien.

 9. Frank says:

  Heb nog geen negatieve reversals oid gezien die erop duiden dat we moeten dalen….Gap is gesloten hetgeen duidt op enthousiasme. Staan nog wel 2 opwaartse gaps open.
  Daarnaast weet je wat er gebeurt na zo’n (non)event als gisteren, maar goed dat heeft dan niets met TA te maken 😛
  Succes weer iedereen!
  Groet, Frank

 10. Jos says:

  Lijkt alles weg te krijgen van een mogelijke uitbraak omhoog dus hoop dat de “shorts” hier strakke stoploss eronder hebben staan. DAX en AEX maken serieus werk van de stijging en een mogelijke uitbraak. Kijken waar deze nieuwe beweging eindigt ?

 11. Tom Schrauwen says:

  Aan iedereen die wil beleggen: Denk op 2 manieren.
  Volg uiteraard technische analyse.
  Volg ook het marksentiment onder de beleggers.
  Gisteren verkocht ik mijn long op 448 na dit gekocht te hebben op 438,4.
  Oorspronkelijk had ik een koersdoel van 466 in gedachten maar om winst veilig te stellen verkocht ik (uiteraard neem ik door mijn emotie soms te snel beslissingen).
  Technisch gezien was er een aanzienlijke mogelijkheid om short te gaan op 452, toch heb ik dit zeker niet gedaan.
  Waarom? Iedereen verwacht Short! En als iedereen short zou gaan kost dit de banken die de producten uitgeven veel geld. Zolang er meer dan 50% van de investeerders short gaan zullen de Algo’s de beurs laten stijgen.
  Ik onderneem voorlopig niets, maar denk hier aan alvorens iets te beslissen.
  Succes.

 12. Geert-Jan Nikken says:

  De AEX is opgelopen tot aan de bovenkant van het trendkanaal uit de intra-daggrafiek. Eerste shorts opgenomen.
  GRS Geert-Jan

 13. jm says:

  volgens mij op weg naar zone 465 om vanaf dan terug te dalen.

  grs

 14. Markus says:

  ik zie op de uurgrafiek een omgekeerd Kop en Schouderpatroon met een doorbroken neklijn. Koersdoel volgens dit patroon zou dan 458 zijn, klopt dit?

 15. lady Curzon says:

  2e shorts bij 10630 en 454 indien haalbaar

 16. Roberto says:

  Op weg naar een oude bekende, 458. Kijken of het daar wel wil toppen. Kan de rechterschouder worden van een toppatroon.

  1. Jos says:

   De vraag is of het daar bij blijft AEX 456/458 of dat er meer opwaartse ruimte is we gewoon deze week doorstijgen naar AEX 466 en wie weet nog wel veel verder.

   1. Roberto says:

    Als je wat verder afstand neemt zitten we gewoon in een consolidatie waarbij rond 458 de nodige weerstand opduikt. Deze zal naar mijn idee niet gelijk doorbroken worden. Tijd geleden heb ik al gewezen op het ontwikkelen van een ending diagonal triangle in de weekgrafiek. Dat kan nog steeds. Dan zou de markt nog 1x stijgen voor 470-475 in het maken van een top voordat de top er staat en een grote correctie gaat beginnen. De markt is een meester om iedereen op het verkeerde been te zetten, ook GJ :-). GRS

 17. Hoekstra says:

  Geert-Jan, de 450-451 gemiddelde lijnen zijn ruimschoots doorbroken.
  Wat is nu uw bijgestelde visie ?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Dat we onderweg zijn naar de oude bekende 458…zoals Roberto reeds terecht opmerkte.
   GRS Geert-Jan

 18. jodi says:

  Staat er nu geen island reversal.

  1. taburger says:

   Ik zie in elk geval wel een omgekeerde skihelling die vooralsnog geen einde kent. 😉

 19. wietzendorf says:

  Ik ben bij de oude bekende 456,x short gegaan.
  mvg.
  sl 460.

Laat een reactie achter