AEX: Mind de Gap (deel 2)

De AEX maakt deze ochtend een sterke comeback. Op opening springt de graadmeter over het eerste koersgat heen welke vorige week gedefinieerd is tussen 425 tot 428. In de recente scherpe daling zijn echter meerdere koersgaten gevormd. Ook tussen 432 tot 435 ligt nog terrein open.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

De opening van vandaag zet een streep door de rekening. De verwachting luidde dat de AEX moeite zou hebben met de zone 425 tot 428 en dat, zolang de graadmeter onder dit obstakel zou noteren, de blik op lagere koersen gericht mocht blijven. Deze visie moet worden bijgesteld. In de intra-daggrafiek staat een tweede koersgat ingetekend. De grenzen van deze gap zijn reeds in de inleiding benoemd. De verwachting luidt dat de graadmeter vanochtend het gevecht met deze zone aangaat. Of de index in staat is om makkelijk door deze zone heen te snijden valt te bezien. Deze visie is mede gebaseerd op het gegeven dat in de aangehaalde nieuwe zone ook het 50-procent correctieniveau van de voorafgaande daling ligt.

Keerzijde van de medaille is nu echter wel dat de zone welke vorige week centraal stond na de verwachte sterke opening aangehaald kan worden als eerste steunpilaar. Dit impliceert een eerste vangnet tussen 428 tot 425. Een zin uit de analyse van afgelopen vrijdag was echter wel correct: De AEX kijkt deze dagen niet op een indexpuntje meer of minder. Wordt vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

11 reacties op “AEX: Mind de Gap (deel 2)”

 1. Rudy Magendans says:

  Beste Geert,

  Kun je nu zeggen dat de 414-415 zone de lange termijn bodem heeft gegeven?

  Groet,
  Rudy

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen Rudy,

  Deze stijging komt natuurlijk als een verrassing voor mij. Toch ben ik nog niet zover dat ik kan zeggen dat de langere termijn bodem is gezet. Een scenario waarin de rest van de week toch weer wat druk op de koersen ontstaat lijkt mij meer aannemelijk. Sterker, het zou mij ook niet verbazen als we vandaag alweer een stukje van de ochtendwinst gaan teruggeven. Ik denk dus dat de zone rond 415 nog wel een keer voorbij komt in de komende twee weken.
  GRS Geert-Jan

 3. Johan says:

  Hou je nog rekening met de Brexit factor? In hoeverre denk je dat de 23e invloed heeft?

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Johan,

  Dat wat u vanochtend ziet is al de Brexit. Ik denk dus dat er een grote invloed is.

  GRS Geert-Jan

 5. Mike says:

  ik zie een island reversal en een bear trap gaan met die banaan op naar 500 +

 6. ap says:

  Hi Geert-Jan, welke niveau(s) mogen nu als weerstand worden gezien voor de komende dagen, AEX heeft er wel zin in zo te zien..

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Ap,

  Met de hoogste koers van vandaag heeft de AEX vrij nauwkeurig het derde, en dus laatste, reactieniveau van de voorafgaande daling 452 tot 415 aangetikt. Stijgen we echter nog wat door, dan ligt rond 443 de volgende weerstand. Ik denk overigens niet dat de langere termijn bodem al is gezet. Anders verwoord, in de komende dagen denk ik dat we minimaal weer terugzakken naar 415.

  GRS Geert-Jan

 8. taburger says:

  Hoi Geert-Jan,
  In de komende dagen MINIMAAL naar de 415? Kan je deze inschatting toelichten?
  Is dit wellicht gebaseerd op dezelfde theorie als waarop je onlangs de juiste voorspelling van de daling richting de 415 hebt gemaakt?

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Hoi Taburger,

  Het koersdoel voor de AEX ligt nog steeds op 406. Natuurlijk was het scenario beter en mooier geweest als de index niet boven 425 tot 428 was uitgekomen, maar ik zie deze stijging toch nog als een reactie op de stijging en niet zozeer als het startpunt van een nieuwe stijgende langere trend. Zie ook de tweet welke ik zojuist heb uitgestuurd met daarin de grafiek van de AEX intra-dag en de weerstanden.
  GRS Geert-Jan

 10. taburger says:

  Ik heb de grafiek gezien Geert-Jan. Hopelijk krijg je (weer) gelijk, in het kader van ‘What goes up, …

 11. ap says:

  Maar wat als er geen Brexit komt, dan staan we vrijdag waarschijnlijk 5% hoger…

Laat een reactie achter