AEX: LuchtHappen

Het gelijk dat de beweging naar 452 niets meer en niets minder was dan een correctieve beweging en niet het startpunt van een stijging naar 474 is gisteren geleverd. De AEX heeft een nieuw dieptepunt sinds eind februari bereikt. Waarvan Akte! Nu volgt het spel van de drie rode halve cirkels.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Een condor is een indrukwekkende vogel. Niet van het soort dat naast een papegaai of parkiet standaard als huisdier wordt gehouden. Met slechts een slag van de vleugel brengt een condor een stevig turbulentie teweeg. Zie hier de koerstonwikkeling van gisteren. In slechts drie handelssessies is het hele herstel van midden mei tot begin juni teniet gedaan. Het verschil van een reactie-beweging versus een actie-beweging. Of, zoals in de dikke Nikken staat opgeschreven, al het goede komt hard en snel. Wijlen Mohammed Ali gaf zijn tegenstanders gedurende een gevecht echter weleens een ronde of twee de kans om wat op adem te komen. Een vergelijking naar de ontwikkeling van de AEX lijkt op zijn plaats. Anders verwoord, na de scherpe koersduikeling in de achterliggende dagen kan de graadmeter even wat LuchtHappen.

In de intra-daggrafiek staan boven de huidige slotstand twee horizontale trendlijnen getrokken. De lijnen markeren het koersgat dat gisteren is ontstaan toen de AEX wederom op zeer zwakke toon aan de dag begon. De eerste lijn staat getrokken rond 425 en de tweede op 428. Een poging van de index om tot aan deze zone te klimmen mag vooralsnog dan ook slechts gezien worden als de gebruikelijke bounce na een stevige daling. Het gevaar zoals in de eerste columns van deze week aangegeven met  een benoemd vervolg-ijkpunten rond 406 is met een mogelijke stijging naar de zone 425-428 geenszins van de baan.

In de inleiding is de opmerking geplaatst dat vanaf nu het spel van de drie rode halve cirkels gaat spelen. De vaste lezer weet dat deze cirkels al enkele weken in het koersverloop van de dag-grafiek staan ingetekend. Een mogelijke opleving naar 425-428 mag in dit beeld dan ook gezien worden als een hertest van de horizontale lijn welke gisteren neerwaarts is doorbroken. Oude steun heeft de neiging om als nieuwe weerstand te fungeren.

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

 

2 reacties op “AEX: LuchtHappen”

 1. Kees Huizenga says:

  Met een NR in de 30 minuten..?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Beste Kees,

   Het klopt dat er rond 11.00 uur een NR in de half-uur grafiek is gevormd. Netjes tegen de eerste horizontale weerstandlijn rond 425. Zoals gezegd, zolang de AEX onder 425-428 noteert is het gevaar nog niet geweken. Deze NR onderstreept dat nog maar eens. Dank voor uw oplettend oog.

   GRS Geert-Jan

Laat een reactie achter