AEX: Een Likje Verf

Maandag steun. Dinsdag weerstand. Woensdag steun. Vandaag dan maar weer weerstand? Zoals bekend zijn aan het begin van deze week de huidige handelsgrenzen voor de AEX bepaald. Tot nu toe stuitert de graadmeter inderdaad vrij nauwkeurig tussen de piketpaaltjes op en neer.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Met een likje verf ziet alles er weer als nieuw uit! Dat de zone 502-501 gisteren steviger onder druk zou komen te liggen was bekend. Het laagste punt van de AEX op woensdag is in deze van een oogstrelende schoonheid waarop zelfs de mensen uit Catalonië jaloers zijn. Verschijnt vandaag ook aan het Damrak de 6 op de borden? Zoals bekend is de huidige weerstand van de graadmeter gezet op 505-506. In het rijtje van steun, weerstand, steun van deze week mag vandaag de blik weer op het weerstandsgebied gezet worden. Gisteren is de steunzone immers weliswaar wat verder doorgebogen maar nog niet doorbroken. En opnieuw gaf de RSI al vroeg in de sessie het signaal. Voor vandaag wordt eenzelfde signaal verwacht, alleen dan omgekeerd. Anders verwoord, de RSI zal naar alle waarschijnlijkheid niet boven de OB-lijn stijgen. Dit betekent dat ook na gisteren onveranderd kan worden opgemerkt dat de huidige handelszone voor de graadmeter gezet kan worden tussen 502-501 steun en 505-506 weerstand. Onder de eerste steun volgt hoogstwaarschijnlijk 496. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

38 reacties op “AEX: Een Likje Verf”

 1. Yathzee says:

  Bedankt weer GJ! De lak doet het smeervloertje idd goed 🙂
  Vandaag ECB.. potentie om vloer of plafond te slopen

 2. Yathzee says:

  Doet ie t of doet ie t niet..

 3. Peter says:

  Dan kunnen we nu weer naar beneden. Of is de RSI nu inmiddels wel boven OB ?

  1. T says:

   ik zie nog geen OB op de 30 min

 4. AllenGreenspan says:

  Beste GJ,
  In het verleden schreef u altijd dat in een stijgende markt de focus op weerstand moet liggen en niet op steun. En toch lees ik in uw colums de laatste maand (ondanks dat u rekening houdt met 2 kanten) voornamelijk een focus op de steun.

  Ben benieuwd waarom. Uiteraard zijn al mijn trades mijn verantwoordelijkheid, maar ik heb u hoog zitten en het handeld fijner als uw visie overeenkomt met de mijne 🙂

  Mvg Marco

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Marco,
  In een stijgende beweging is de focus op steun, weerstanden zijn er om doorbroken te worden.
  In een dalende beweging is de focus op weerstanden, steunen zijn er om doorbroken te worden.
  Zo luiden de respectievelijke stellingen uit “de Dikke Nikken”. Als ik uw vraag lees dan geloof ik dat u stelt dat ik in lijn met deze stellingen schrijf. Hopende dat u nu een fijn gevoel heeft…:-))…
  Immer GRS Geert-Jan

 6. Jan B says:

  Het geeft mij altijd een goed gevoel als mijn visie verschilt met die van GJN en dat achteraf mijn visie de juiste is geweest! ( gebeurt niet altijd hoor 🙂

  Marco, waarom heb jij GJN zo hoog zitten? Toch niet alleen omdat hij elke dag een stukje schrijft met zijn visie?

  1. Jurrian says:

   Een van de aardigste dingen van GJ is dat hij de website niet sluit voor mensen die af en toe slecht geslapen hebben, of zo maar een beetje narrig zijn. .

   1. Peter says:

    🙂 !!

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  Gisteren kreeg ik het verzoek om in de middag een update van de intra-daggrafiek te plaatsen. Die staat er.
  GRS Geert-Jan

 8. JanB says:

  Ik heb overigens prima geslapen maar ben wel van mening dat kritiekloos achter iemand aanlopen het rendement niet ten goede komt. Zelf blijven nadenken en je eigen beslissingen nemen, zo hoort het, als het dan fout gaat kun je ook alleen maar jezelf de schuld geven.

  1. Jurrian says:

   Ik lees mij wezenloos de hele dag. pro en contra, wit en zwart, alles. En nog gaat het af en toe fout. Maar de mensen die mij hun mening geven aan het oor trekken gaat mij te ver. Zonder hun visie kan ik mij niet oriënteren.

 9. jan says:

  eerst nog even hoger dan de top van vorige week

  1. JvG says:

   Daar heb je wel wat extra hulp van “Big Brother” bij nodig en wat extra kopers buiten de AKZO aandelen mogelijk zelfs een hogere olieprijs of een meewerkend RDS, mogelijk ook een kok genaamd “Mario” dus diverse extra ingrediënten in/voor de soep “HOGER” die je nu mist.
   Kijken waar we de dag uit gaan straks zelfs met heel veel fantasie in AKZO is 505/506 nog een brug te ver voor nu.

   1. Yathzee says:

    Volgens mij is geen van de dingen die je noemt onmogelijk.. olie lijkt iig steun te hebben gevonden.. en Mario gaat zo babbelen.. Kan natuurlijk even goed richting smeervloer uitpakken.. Gelukkig staat die nu wel goed in de coating!

 10. Yathzee says:

  Wie rent er hier kritiekloos achterna? Je kunt elke dag een column lezen, de richting klopt niet altijd, maar de piketpaaltjes zijn zeker een sterk punt. Daarnaast zijn de schrijver (GJ en backup Gokhan) niet te beroerd te reageren op vragen en opmerkingen en geeft GJ soms zelfs een kijkje in het eigen handelsgedrag.. het ultieme “met de billen bloot” Top toch!

 11. Jan B says:

  Handelaren die een kijkje geven in hun eigen handelsgedrag komt vaker voor, zie de modelportefeuille op IEX en in de stukjes van LYNX worden niet alleen tips gegeven maar aan en verkoop orders zwart op wit getoond, ook als ze zwaar verlies hebben opgeleverd.
  Wat was eigenlijk ook alweer de laatste transactie van GJN?

 12. Jan B says:

  De handelaar van LYNX die de transacties toond heet Roy van Santen.

 13. Yathzee says:

  Ja en?

  1. Jan B says:

   Gewoon, voor de duidelijkheid.

 14. AllenGreenspan says:

  Beste GJ,

  Dank voor uw snelle reactie!
  Ik had beter eerst op zoek moeten gaan naar de stelling zoals u deze destijds verwoord heeft in de ‘Dikke Nikken’ 🙂 Want ik ben niet erg duidelijk geweest geloof ik.
  Wat ik probeerde te zeggen was dat ik merk dat u de laatste maand nogal ‘de focus’ heeft gehad op lagere koersdoelen. Daarmee bedoel ik dus dat in deze stijgende markt de steun wellicht doorbroken zou kunnen worden, en dat ‘de focus’ niet zozeer op de weerstand lag (opdat deze doorbroken zou worden).

  Begrijp me verder absoluut niet verkeerd hoor. Persoonlijk vind ik u een zeer goede analyst en daarnaast een prettig persoon (ik heb ooit, jaren geleden, het genoegen gehad om u een keer op een seminar in A’dam te mogen ontmoeten 😉 ).

  @Jan
  Het geeft mij natuurlijk ook een goed gevoel als ik een winstgevende trade maak waarmee ik contrair aan dhr. Nikken zat :), maar bedoelde alleen te zeggen dat ik het het een fijn gevoel vind als zijn visie overeenkomt met de mijne 😉
  Ik maak mn eigen analyses en handel daar ook op. Soms kijk ik mee wat GJ vindt, niet meer en niet minder. En toevallig was het geval dat GJ de laatste maand naar mijn gevoel ‘de andere kant’ op dacht.
  Ik dacht vanmorgen even die vraag te stellen, maar had me duidelijk beter eerst even kunnen inlezen op die stelling voordat ik mijn vraag hier neerzette.

  Suc6 aan allen!

  Grt Marco

 15. Jan B says:

  Dan zijn we het helemaal eens Marco, jij ook succes!

 16. AllenGreenspan says:

  🙂

  Mooi, fijne dag verder!

 17. Peter says:

  Fijn. Dan kunnen we weer over tot de “orde van de dag” : 506 wordt uitgenomen zo lijkt het . . . ( 506.25 nu)

 18. T says:

  ik zie een hoger koers dan vanmorgen met een RSI die tikkie lager is..hoe noemt men dat weer?? NEG divergentie toch??

  1. Peter says:

   Ja, inderdaad. Dat kan echter lang aanhouden en de koersen nog een stuk opdrijven. 506.65 nu.

   1. Yathzee says:

    Oeps kijk nog eens..

    1. T says:

     nu wel ja

 19. Geert-Jan Nikken says:

  Bovenkant Broadening Formatie in zicht.
  GRS Geert-Jan

  1. taburger says:

   En dat betekent….?

   1. Geert-Jan Nikken says:

    Dat ik mijn longs hier verkoop en bijna weer short ga.
    GRS Geert-Jan

    1. taburger says:

     Kijk, dat begrijp ik Geert-Jan. 😉

   2. Yathzee says:

    Ik hoor het plafonnetje kraken met een OB-notering als gevolg..

    1. Kees says:

     DAX en CAC40 doen daar niet aan mee. Waarschuwing?

     1. Yathzee says:

      I have a dream.. een groen rondje op de weekly..

 20. Fred says:

  Laten we niet vergeten dat door de idiote biedingen van 2 US bedrijven (biedingen i.v.m. nieuwe belastingmaatregelen in de US) Unilever en Akzo samen hebben gezorgd voor een stijging van zo’n resp. 11.5 en 3 aex pnt. M.a.w. zonder die biedingen stonden we waarschijnlijk al rond de 492.5.

  1. Yathzee says:

   Ach zo is het altijd wat. Hadden we de VS gevolgd van ATH naar ATH.. waar hadden we dan wel niet gestaan.

 21. Bert says:

  Beste Yathzee,
  All-time-high is weer in “aantocht” wanneer morgenmiddag vanaf 14.30 uw tijd
  de “Trumpty-america great again-Dumpty’ jobs rapport verschijnt.
  Maar -boe- dat is toch weer anticiperen of wordt ‘t dan toch gelijk aan reageren ?
  MVG.,
  Bert

Laat een reactie achter