AEX: LezersVraag

De focus voor de AEX lag op een daling richting 458/456. Vink! In de achterliggende dagen is op deze plek de opmerking geplaatst dat het nog maar te bezien valt of deze voormalige dijk van een weerstand nu als steunzone gaat fungeren. Deze opmerking roept wat vragen op.

Vraag: “Wat ik niet zo goed begrijp is de terughoudendheid in de opgaande beweging na de positieve beweging van de AEX.” en “waar het me wel om gaat is dat ik geen herziening heb gezien tot op heden. Mijn vraag: wat is jullie verwachting nu de 458 is doorbroken?”

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Vanochtend start de AEX weer rond 458. Met de ontwikkeling van deze week heeft de graadmeter nagenoeg de winst van vorige week vrijdag teruggegeven. De vaste lezer zal zich ongetwijfeld het niveau 458 uit de columns van vorige week herinneren. De terughoudendheid, welke door de vraagsteller terecht is opgemerkt, heeft vooralsnog dus gewerkt. De reden waarom bij koersen boven 458 niet gelijk is gerept over een na-zomerrally of over een omgekeerd hoofd-schouder patroon in de dag-grafiek ligt in het feit dat een doorbraak veelal in drie stappen gaat. U weet wel, het proces van UPG. Dat er na de U van vorige week, deze week een P zou volgen, mag dus niet geheel als een verrassing zijn gekomen. Met een beetje bravoure zou je over de daling van deze week zelfs kunnen schrijven “sa so simple”. Deze laatste opmerking is uiteraard met een knipoog geschreven.

Of sprake is van een doorbraak moet in de komende sessies blijken. Voor de optimisten onder ons moeten de kopers nu opgesteld staan tussen 458 en 456. Zoals gesteld, daar heb ik zo mijn twijfels bij. De RSI is in de kleinste grafiek weliswaar OB geweest vorige week, maar heeft deze beweging deze week niet kunnen vasthouden. Daarnaast is in de dag-grafiek überhaupt geen sprake van een OB-notering.

De gemiddelde lijnen hebben de neiging om als magneet te fungeren. Het principe van mean reversion. Nu wil het geval dat de gemiddelde lijnen in de dag-grafiek op respectievelijk 454 en 448 liggen. Dat is (beduidend) onder de voormalige weerstand. Zoals ik gisteren reeds onder mijn column opmerkte, een doorbraak van 458 is heel iets anders dan koersen boven 458. Het is nog veel te vroeg om al te roepen dat de weerstand definitief doorbroken is. Een doorbraak is een stappenproces. Voorlopig zit de koersontwikkeling nog steeds in fase P. Met alle risico’s van dien. Ik hoop dat deze opsomming enig antwoord geeft op de vragen. En zoals altijd, ook vandaag: Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

33 reacties op “AEX: LezersVraag”

 1. Hoekstra says:

  Geert-Jan, ge mag ‘ge’ toevoegen aan: “een verrassing zijn komen”.
  Ge schrijft niets over de OS-notering van gisteren. Negeert u die, omdat de onderliggende AEX-uitschieter door Draghi’s toespraak is veroorzaakt en slechts kort duurde ?

 2. Ernst says:

  Beste Geert-Jan,

  Dank voor het heldere antwoord en uitgebreide uiteenzetting!

  Wanneer de steun op 456-458 breekt, kunnen we dan uitgaan van een failure op de uitbraak uit de wedge en moeten we dan meer zuidwaards gaan denken?
  Mvrgrt,
  Ernst

 3. Roberto says:

  Goedemorgen. Nog bedankt voor de sportieve reactie gisteren heer Nikken. Had geen tijd meer om te reageren. Bijdehand reageren vind ik niet erg hoor :-). Liever dat dan al die politiek correcte statements, hebben we overdag al veel te veel last van. GRS

 4. john says:

  @Roberto,

  Ben jij daghandelaar of doe je het handelen op de AEX naast je werk?

  1. Roberto says:

   geen daghandelaar, maar lange termijn.

 5. jm says:

  ik ben niet vertrouwd met het UPG-principe. Kan iemand hierover een beetje meer info geven?

  Bedankt!

  grs

  1. Geert-Jan Nikken says:

   UPG = Uitbraak, Pullback en Go…en staat voor het principe dat na een doorbraak…zowel omhoog door weerstand…als omlaag door steun…de koers nog een keer terugkeert naar de voormalige steun/weerstand…om deze te testen…indien blijkt dat de steun/weerstand…dan gaat fungeren als weerstand/steun…dan volgt de go…en is sprake van een valide doorbraak…dus nu naar de huidige stand van zaken op de AEX…de zone 458 was lange tijd weerstand….door zijn we vorige week vrijdag doorheen geschoten…en dan volgt veelal een terugkeer naar de voormalige weerstand…zoals we deze week zien…richting 458…nu moet deze zone als steun gaan fungeren om van een valide doorbraak te kunnen spreken…en u weet hoe ik over de slagingskansen daarvan denk…
   GRS Geert-Jan

   1. taburger says:

    Goedemorgen Geert-Jan, had jij / hadden jullie niet een soort naslagwerk waarin dit soort informatie beschreven staat? De Dikke Nikken oid, of haal ik nu zaken door elkaar? Zo ja, is dit ergens verkrijgbaar?

   2. jm says:

    dat systeem ken ik wel…

    toch bedankt om ff toe te lichten!

    grs

 6. Geert-Jan Nikken says:

  De AEX neemt die 458 vandaag wel heel serieus.
  GRS Geert-Jan

  1. taburger says:

   Zo’n rust had ik nou ook weer niet verwacht voor deze morgen.

 7. wim says:

  beurzen en analisten overdrijven altijd.
  Vink.

  1. Roberto says:

   Nee, dan huis-tuin-en-keuken beleggertjes….die zijn lekker stabiel

 8. taburger says:

  RSI 30 min OS status.

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Heb het advies van Mike van gisteren opgevolgd…op 454 (eerste vinkje) deel van de shorts gesloten…laat dat zonnetje volgende week maar komen…al moet ik toegeven…dat het momenteel ook best lekker weer is…
  GRS Geert-Jan

  1. taburger says:

   Had ik net ook gedaan op 454,5. Winst is winst.

   1. taburger says:

    Gaan we nu al door richting het tweede vinkje?

 10. Roberto says:

  Weer tranen ?

  1. taburger says:

   Bij mij dan van blijdschap.

 11. Wilco says:

  O wat is beleggen toch si sa simpel he…mooi niet dus. Als het echt zo makkelijk was was iedereen allang miljonair. Dit is nu ook al meer dan een terugtest.

 12. Geert-Jan says:

  Laat ik eens gek doen…een kleine long…
  GRS Geert-Jan

 13. Jos says:

  Si sa so simple.

 14. Jurrian says:

  mijn hele tuin zit vol met vinkjes 🙂

  1. Roberto says:

   Kleine tuin zeker…

   1. taburger says:

    Rotdag gehad Roberto?

 15. Jurrian says:

  ff meegegaan met die long, leuk, maar ga er wel voor sluiting weer uit.

 16. Michael says:

  Laat ik eens gek doen…een kleine long…
  GRS Geert-Jan

  Een kleine long en zonnetje volgende week snap ik niet, dat staat toch helemaal haaks op de voorspelling van de S&P naar 2115…?

 17. mikeonyx says:

  Ach, ik doe ook eens gek. Groene broek aangetrokken en pietsje long.

  Fijn weekend allen

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Zowaar…448…vink.
  Prettig Weekend.
  GRS Geert-Jan

 19. Jbn says:

  Bescheidenheid lijkt mij op zijn plaats. Deze euforie na drie weken van stijging is zout in de wond van alle shorters die de afgelopen weken veel geld hebben verloren

 20. Wilco says:

  Bescheidenheid van alle roeptoeters die zeker na de zwaar overdreven stijging van vorige week vrijdag wel even riepen dat we naar 500+ zouden gaan en dat het toch zo simpel is lijkt me ook op zijn plaats want de uitbraak van vorige week vrijdag die eigenlijk nergens op gebaseerd was is teruggedraaid en daarmee is het een valse uitbraak geworden waarop meestal een beweging in tegengestelde richting gaat komen.

  1. taburger says:

   Als het zuidwaarts door gaat zetten weer complimenten aan Geert-Jan, hij bleef/blijft namelijk trouw aan zijn visie terwijl de meesten al met potlood een vinkje bij de 475 hadden gezet.

   1. Wilco says:

    Helemaal mee eens.

Laat een reactie achter