AEX: Lastig

In de kleinste grafiek van de AEX strijden twee strategieën momenteel om voorrang. Het lastige is dat de ene strategie omhoog duidt, terwijl de andere strategie juist richting lagere koersen wijst. De DD neemt beide strategieën even door.

De afsluitende conclusie uit de DD van dinsdag luidde: “Het draaipunt voor het projectie-scenario ligt dus rond 545.75.” Een blik op de slotstand van gisteren leert dat de AEX boven dit draaipunt is gesloten. In dezelfde DD viel te lezen dat het doorbreken van aangehaald niveau, welke is gebaseerd op de derde en dus laatste reactielijn van de voorafgaande daling, aanleiding zou geven voor een volledig herstel. Oftewel: 551. Zie hier strategie 1. Het feit dat de AEX in onderstaande grafiek boven alle drie haar MA-lijnen noteert kan uiteraard ook als positief worden gezien en als zodanig als een steuntje in de rug voor hogere koersen.

Op deze plek wordt de ontwikkeling van de AEX altijd in samenhang bekeken met de stappen van de RSI.  In de DD van dinsdag is daarom de opmerking gemaakt dat deze indicator bij de koersontwikkeling van maandag tot onder OS was gedoken. In de middag-update van gisteren is gewezen op de mogelijkheid van een NR. Deze set-up staat ingetekend in onderstaande grafiek en kent een ijkpunt op 538.00. Zie ook chat van dinsdag. Zie hier strategie 2. De vraag is dus welke strategie de AEX gaat volgen.

Daar de DD altijd op het spoor zit van trend is trend volgt zij vandaag de verdere ontwikkeling van de AEX binnen de twee ingetekende oplopende diagonale lijnen. Dit betekent dat voor de AEX pas weer een beeld van verzwakking ontstaat onder de trendlijn getrokken onder de bodems van maandag en dinsdag. Deze lijn start vandaag rond 543.00, maar loopt gedurende de sessie naar hogere niveaus. Een lagere opening mag in eerste instantie dus slechts gezien worden als een logische vervolgstap binnen dit kanaal.

In de daggrafiek is de sessie van dinsdag ook van belang. Zoals bekend speelt in de daggrafiek al enkele dagen het spel van het bouwen aan de contouren van een omgekeerd Hoofd Schouder patroon. Gisteren is de MA20 lijn in deze grafiek onder druk komen te staan.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 28 augustus 2019 30 MinutenGrafiek

Zoals aangegeven staat de MA20 lijn na gisteren onder druk in onderstaande grafiek. De RSI is echter nog niet boven haar weerstandlijn uitgeklommen en noteert nog steeds duidelijk in een Bear Market Range. Dat neemt niet weg dat de contouren van het koerspatroon langzaam maar zeker verdere vorm begint te krijgen.

Let op, zelfs een stap terug tot aan 538.00 of 534.50 tot 533.00 doet niets af aan de mogelijkheid van het vormen van dit patroon.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 28 augustus 2019 DagGrafiek

In de weekgrafiek staan twee trendlijnen getrokken. De combinatie van de oplopende lijn over de recente toppen en de horizontale lijn op 534.50. De combinatie van deze lijnen vormt een koerspatroon. Let wel, een koerspatroon is pas actief indien de triggerlijn wordt doorbroken. In dit geval 534.50.

Daar het patroon zich heeft gevormd in de weekgrafiek is een weekslot van belang om te kunnen bepalen of het patroon actief is geworden. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 28 augustus 2019 WeekGrafiek

88 reacties op “AEX: Lastig”

 1. ADutchTourist says:

  Geachte heer Nikken, beste Geert-Jan,

  Bedankt voor uw weergave, het gene wat u verwoord dat gevoel is bij mij eveneens aanwezig. Er zijn geen signalen die aangeven welke kant we nu daadwerkelijk opgaan. Hopelijk veranderd dit in de loop van de dag. Ik wil u ook nog meegeven dat u analyse puur gebaseerd is op de feiten die uit uw analyse vandaan komt en dat u het niet laat beïnvloeden door de gebeurtenissen in de wereld.
  Mijn complimenten.

  Met vriendelijk groet,
  Arend

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Arend,
  Dank.
  GRS Geert-Jan

 3. roger.deron says:

  De contouren van een omgekeerd Hoofd Schouder patroon -> ik denk het niet – alles zit te dicht in mekaar verpakt.
  In mijn Renko grafiek zijn er duidelijke contouren aanwezig van een stijgende wig – plaats deze later – geen tijd nu.
  De kans op een daling is hier normaal het grootst.

 4. roger.deron says:

  De grafiek

 5. wh.giesen says:

  Ik zie op de daggrafiek ook een omgekeerde shs ontstaan indien de 11850 zone opwaarts doorbroken wordt ontstaat er een koersdoel van 12430 omtrent. Op de 30 min grafiek echter ook een NR met als koersdoel 12540.

  mvg

  1. wh.giesen says:

   Dit is uiteraard de Dax.

   mvg

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roger,
  Volgens mij zeggen we allebei hetzelfde…u ziet een wig…ik een kanaal…u zegt…we gaan lager…ik zeg…quote..”dit betekent dat voor de AEX pas weer een beeld van verzwakking ontstaat onder de trendlijn getrokken onder de bodems van maandag en dinsdag”..de enige discrepantie tussen onze visies is dus dat u een aanstaande neerwaartse breuk ziet…en ik stel dat ik nog even wacht tot die breuk er ook daadwerkelijk staat…
  GRS Geert-Jan

  p.s….ik heb overigens nimmer gezegd dat er contouren van een omgekeerde H&S staan in de 30 minuten…..ik heb het vanaf maandag al over de mogelijkheid van contouren in de daggrafiek…

  1. roger.deron says:

   OK, bedankt voor uw reactie

 7. snorlax says:

  goedemorgen,

  misschien ook even naar euro – bund kijken, parabolisch op de week , mogelijkheid tot dubbele top op de dag. Rsi blijft achter op de dag….Ff in de gaten houden, kan niet blijven duren.

  groet

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Lagere opening vooralsnog…inderdaad slechts…een logische stap binnen het trendkanaal…welke overigens ook netjes is opgevangen door MA20…nu even opletten…of er ook een hogere top volgt binnen kanaal…
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Waarde Geert-Jan, de beurs begint u als een Trump II te beschouwen.
   Evenals gisteren, een post van u en meteen een heftige reactie op de beurzen! 😉

 9. wh.giesen says:

  Fred na zo`n bericht kun je dan ook gerust long instappen, dat is gisteren ook gebleken.

  mvg

  1. string says:

   Goede morgen…
   Dus misschien toch beter op de lijntjes en de metertjes letten…en al dat getweet en getwitter…héél erg op de achtergrond ergens horen en vooral filteren…
   Denk dat dat ook de manier is…zoals Arend die in de eerste post vanochtend aangaf…en die ik al de jaren die ik doende ben promoot…

   1. Roelof says:

    Precies. De mensen die altijd maar met die tweets/nieuwsberichten bezig zijn begrijpen niet helemaal hoe een beurs werkt. Ze zien het grotere geheel niet. Hadden ze dat wel gezien dan snappen ze dat het voor het grotere geheel gewoonweg niet uitmaakt wat er vandaag of morgen getweet wordt.

 10. Floridaantje says:

  Beste Fred, Goedemorgen,
  U bedoelt de AEX-beurs toch. NYSE wordt al grotendeels beïnvloed door de gebeurtenissen
  van “ons-tweetende-Donaldske”, die absoluut géén enkele conculega duldt. 🙂
  MVG.,
  Bert

 11. Floridaantje says:

  Over Trump II gesproken…UK-Boris Johnson wil de Parlement’s zittingen opschorten tot 15/10
  zodat er geen alg.verkiezingen komen èn daardoor niet tegen een ‘no-deal-Brexit’ kan worden
  gestemd.
  MVG.,
  Bert

  1. Roelof says:

   Dat is reeds bekend Bert en is al heel snel door de beurs beoordeeld als niet ter zake doende.

   1. string says:

    Ik weet dat niet eens en wil het ook niet weten…slechts focus op lijntje en metertjes ofwel TA…

    1. ed says:

     duim omhoog

 12. ADutchTourist says:

  Sentiment wordt steeds vaker gebruikt bij het ontwerpen van algoritmes voor grote fondsen. Het is tegenwoordig vrij normaal dat er naast technische en fundamentele analyses ook koppelingen naar nieuws archieven en twitter archieven worden gelegd.

  1. Roelof says:

   Ongetwijfeld. En dan nog maakt het niet uit want je komt uiteindelijk toch op de mens uit.

 13. string says:

  Denk dat het omhoog moet kunnen…derhalve zojuist ingestapt op DAX/CFD om 12:22 uur…
  Omdat de start van de mogelijk opgaande beweging nog zeer pril is…stond m’n stoploss bij start zeer dichtbij…en inmiddels op break-even…
  Maar ‘ns zien wat er van komt…zonder tweets…twitters…Bloomberg…Reuters…enz…

  Overigens houd ik wel bij wat er in de wereld gebeurt…echter alleen om 20:00 uur op tv en middels één regionaal dagblad (niks E-krant…openslaan aan de praat/leestafel)…maar ik doe er v.w.b. mijn pogingen om wat geld te maken…totaal niets mee…

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Aex beetje moeite om richting te kiezen vandaag… Lastig…
  GRS Geert-Jan

  1. wh.giesen says:

   Er wordt gewacht op een tweet denk ik, het posten van u brengt de koers wel weer iets omlaag, maar het houdt niet over inderdaad.

   mvg

 15. string says:

  In de 5′-grafiek drie Hammers op rij DAX/CFD…waarvan de middelste ‘n Doji met lange ondershadow…maar deze Hammers niet bevestigd…
  U zult begrijpen…inmiddels eruit getikt…maar zonder schade en mogelijk weer wat geleerd…

 16. string says:

  Wordt op 30′-plaatje overigens wel door ‘n horizontale op 11615 opgevangen…nog wel…

 17. Floridaantje says:

  Beste Ahrend, [ adutchtourist]
  Uw post om 11.55 vormt een behoorlijke discrepantie met die van u om 09.29, m.i.
  MVG.,
  Bert

  1. ADutchTourist says:

   Beste Bert,
   Ten eerste heb ik niet gezegd dat ik gebruik maak van nieuws tijdens het handelen. Ten tweede wil ik alleen maar aangeven dat door mijn beroep ik vaak in aanraking kom met de ontwikkeling van software en algoritmes die verweven worden met sentiment uit het nieuws of van sociale media. De interpretatie van dit soort berichten wordt niet door mensenogen bekeken maar door een 1 en een 0 te vergelijken. Daarom maken algoritmes ook fouten die vaak particuliere beleggers duur komen te staan of juiste profijt levert. Ik zeg wel dat het een onderdeel is wat je buiten het beslissingsproces moet houden. Maar omdat de grotere jongens hun voordeel ermee doen is het langzaam standaard geworden in de Quanthandel.

   Met vriendelijk groet,
   Arend

   1. ed says:

    helemaal mee eens,

   2. Floridaantje says:

    Beste Ahrend,
    Dank voor uw bericht waarin u mij verkeerd citeert. Immers ik stel dat geo-feiten wel degelijk invloed
    hebben op elke vorm van een beursanalyse. Echter ga dit Forum niet gebruiken voor een analoge
    discussie.
    Op basis van ruim 35 jaar ervaring op de S&P500, zijn mijn intraday beurshandelingen c.q.”boeren-
    verstand” bepaald door voornoemde gebeurtenissen waardoor ik te rade ga bij o.a.TA-analyses
    door Art Cashin & GJ om te kunnen reageren op steunen c.q. weerstanden om mij dàn in de gelegenheid
    te stellen ‘buy-the-dips’ te handelen. Ach, u begrijpt dat deze historie voor mij in de meeste gevallen
    buitengewoon guitig is uitgekomen.
    MVG.,
    Bert

    1. ADutchTourist says:

     Beste Bert,
     Er gaat niets boven het boerenverstand of het onderbuikgevoel. Dat weegt nog zwaarder dan welk advies dan ook. Uw kennis van 35 jaar zal u zeker in het verleden en in de toekomst helpen om een grote glimlach op uw gezicht te toveren. Ik gun iedereen die hier deelneemt aan dit forum dezelfde wijsheid en inzicht die u inmiddels heeft vergaart. Wellicht dat wij eenzelfde glimlach mogen ontvangen als u.

     Met vriendelijke groet,
     Arend

     1. Floridaantje says:

      Voila, beste Ahrend, 🙂
      MVG.,
      Bert

 18. ADutchTourist says:

  Ik maak gebruik van suply lines en demand lines. Daarmee lukt het om de richting te bepalen waar de volgende 30 minuten naar toe zullen gaan. In het geval van de laatste 30 minuten is dat in dalende trend omdat de koers door de demand line is gezakt. Als het goed is dan zal rond 543.6 een rebound plaatsvinden waardoor de koers weer omhoog kan gaan.

  1. Allset says:

   waarom dan niet 30 min geleden gemeld we zijn door de demand line en we gaan nu naar 543.6

   affijn u snapt

   1. ADutchTourist says:

    Ik zal de volgende keer mijn reactie sneller plaatsen.

    1. Allset says:

     Dank..

     vind het zeer interessant..
     zou u de belangrijkste supply en demand lines van de dag ook kunnen noemen
     zodat ik en waarschijnlijk ook andere iets meer zicht krijgen

     dank

     1. ADutchTourist says:

      Mijn supply line ligt vandaag op 546.6 en mijn demand line ligt vandaag op 541.7. En het ziet er naar naar uit dat we morgen ook nog tussen deze twee lijnen blijven zitten maar ze komen wel steeds dichter tot elkaar. Morgen wordt het 545.8 om 543.1. Ze komen steeds dichter bij elkaar.

 19. Gerrie says:

  Op de steunlijn 30 min kanaaltje aangeland. Making or braking dus.

  1. detita444 says:

   Thx, zie het.

 20. Allset says:

  Gerrie naar mijn mening
  mob is 544.4

  nu weer billen en borsten
  groet

  1. Floridaantje says:

   Tiens, toch bezig met de beurs….blijkbaar wordt u niet afgeleid, Allset, op het “b&b” uitzicht op
   strandslag#9
   MVG., 🙂
   Bert

 21. Gerrie says:

  Correct meneer BB

 22. Floridaantje says:

  “Opmerkelijk”…AEX 544.5 evenaart S&P 2855, een tussensteun op weg naar NR koersdoel
  2812, dat ongeveer AEX 538 zou kunnen zijn conform m’n “boerenverstand”.
  MVG.,
  Bert

 23. Geert-Jan Nikken says:

  Nog steeds vrij netjes de lijn onder de bodems van maandag en dinsdag.
  GRS Geert-Jan

  1. string says:

   En dan nu even terug met de Baron 1898…naar ‘n mooie RSI-bodem ruim boven OS-signaallijn in DAX/CFD 5′-grafiek…waarmee dan voor dit timeframe de bodemperikelen beëindigd kunnen worden…op de klassieke van oudsher gebruikelijke wijze…
   De RSI met OS…PD…TB (trendlijnbreuk)…kan dit mogelijk wel toelaten…
   Vervolgens graag ontdekken dat het voorbereidende werk van de 5′-grafiek…overgenomen wordt door het 30’-frame…

 24. Allset says:

  Bert het is allemaal onderzoek 😉

  1. ed says:

   grappig die gulden snede

   1. Roelof says:

    komt echt overal in terug zo blijkt maar weer 😂

  2. string says:

   Edoch deze Gulden Snede is maakbaar…kwestie van buiging en positioneren…
   Laat onverlet dat daar wel ‘n excellent lichaam voor benodigd is…

 25. Floridaantje says:

  Okay, beste Allset, neem de ‘overnight’ vlucht om u bij te staan in zo’n onderzoek 🙂
  MVG.,
  Bert

 26. Floridaantje says:

  [traders talk]
  “Interrelation between inverted (geo)yields versus equities is fading”
  MVG.,
  Bert

 27. Geert-Jan Nikken says:

  Wie geeft even het laatste zetje…voor een breuk?…dan kunnen we eindelijk naar 538.00…
  GRS Geert-Jan

 28. Floridaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  S&P500 “natuurlijk” waar nu een “choppy gevecht” is rond 2855.
  Nog een “lange weg” te gaan naar 2812 = 538 AEX (?)
  MVG.,
  Bert

 29. detita444 says:

  Een koppig steuntje voorwaar.

 30. string says:

  Kon het niet laten…afgrond en mooie bloemetjes..ben weer ingestapt op 15:39/11586.50…met korte stoploss welke inmiddels alweer op break-even staat…
  Ach het zijn mooie vingeroefeningen die geen geld kunnen kosten…maar wel lucratief kunnen ontwikkelen…
  Daarbij komt aan het eind van zo’n dag…voel ik me zo nuttig…

 31. Floridaantje says:

  Ter info,
  Er zijn nog maar 3 NYSE tradingsdagen om de ‘gebruikelijke’ augustus ‘bodem’ te zetten.
  Immers komend ‘Labor Day-long-weekend’ is deze beurs op maandag dicht en begint september,
  de maand voor ‘VS-China-trade-troubles’ en ‘FED-rate-cut’.
  MVG.,
  Bert

 32. string says:

  Maar weet nu dus nog steeds niet of 30′-grafiek…bereid is tot medewerking…of de overnemingsbereidheid al groot genoeg is…

 33. string says:

  Ach nu het toch zo is…zolang de candles groen kleuren…blijf ik maar zitten…
  Maakt ook niet zoveel uit…op welk Timeframe…

  1. string says:

   Listig moment op30′-plaatje DAX/CFD…zal wel even terug willen…mogelijk meer dan even…hier doemen drie negatief gepositioneerde SMA’s op vlak bij elkander…
   Ben zoals eerder gezegd uitgestapt…rode candle 5′-grafiek…

 34. wh.giesen says:

  MM heeft shorts uitgebreid op 541 en zo bezien is dat de perfecte contraindicator, eerst maar eens afwachten tot hij zich meldt dat ie verlies genomen heeft en gedraaid is naar long.

  mvg

 35. Floridaantje says:

  Ter Info,
  “Trump 2” is “geboren”…BoJo…Koningin keurt opschorting Parlement tot 14/10 goed.
  UK…democratie, grondwet,…. (?)
  MVG.,
  Bert

  1. string says:

   vind BoJo wel ne goeie…

  2. detita444 says:

   Ach, ongeveer net zo democratisch als de EU. En als hij dat niet doet krijg je weer een jaar uitstel en een hoop gezever.

 36. Floridaantje says:

  Inderdaad, beste Fred, is 2855 S&P500 een “koppig – soort ‘little-johnny-concrete’ – steun”
  met 2870 als huidige stand. Was weer een guitig ‘btd’-tje van 20 pips.
  MVG.,
  Bert

 37. Geert-Jan Nikken says:

  Met nog een uurtje cash-handel op de klok…kan gesteld worden…niet echt gedaald…niet echt gestegen…”Lastig”….wel leuke bewegingen gedurende de dag…ik groet u…tot morgen…dan gaat het feest weer verder…
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Een prettige avond nog. Voetbal?

   1. Geert-Jan Nikken says:

    Waarde Fred,
    De echt Groten…spelen pas morgenavond… 🙂
    GRS Geert-Jan

    1. Bernard says:

     Vroeg gestopt vandaag om op tijd in de Arena te zitten? En morgenavond van uit de luie stoel thuis de echt groten te bekijken? 😂

 38. Floridaantje says:

  [traders talk]
  “Key setting August index point is macro data :
  FRIDAY, AUG. 30
  estimate previous
  8:30 am Core inflation July 0.2% 0.2%
  9:45 am Chicago PMI Aug. — 44.4
  10:00 am Consumer sentiment index Aug. 92.3 92.1

  MVG.,
  Bert

 39. Floridaantje says:

  Typisch een Rotterdammer GJ…..zulke stoevers…… als het over F. gaat 🙂
  MVG.,
  Bert

 40. Floridaantje says:

  Ter Info,
  De eminente Art Cashin stelt dat als de S&P500 de range 2822-2832 houdt deze maand,
  de markt op zichzelf – dwz zonder bekende tweets- een “gezonde” ‘rebound’ tot eind dit jaar
  ontwikkelt. Echter voor de maand september is het besluit van de ECB, die eerder vergadert,
  fundamenteel voor FED’s reaktie.vwb ‘rate-cut’.
  MVG.,
  Bert

 41. ADutchTourist says:

  Als morgen de cash-handel boven 545.8 opent dan hebben we een supply line breakout en dan kunnen we richting de 557,3.

  1. string says:

   Dank voor je info…

   1. string says:

    Ehhhh ja…had ook nog ‘n pijl gegooid maar deze niet gemeld omdat Snoepjes op het forum rondwaarde… en u weet hoe hij hierover denkt…
    Nou…die pijl kan de waarde 555 bereiken…en da’s ‘n koersdoel vanuit ‘n patroon en hoeft dus geen einddoel te zijn…

  2. detita444 says:

   Thx, we gaan het zien.

  3. ed says:

   die 557 heb ik ook staan , alleen vind ik een uitbraak boven de 548 valide.

 42. detita444 says:

  Vroeger, toen het nog over bedrijven ging, was een dagje zoals vandaag een volatiel dagje geweest.
  Nu is een dagje zonder tweet, een dagje geen beurs.

  1. Floridaantje says:

   Versta, beste Fred, dat u “ons Donaldske” nu mist maar dat komt omdat er een “klone” van
   hem is geboren…de niet-tweetende-BoJo-UK. Over “conculega’s” gesproken….:)
   MVG.,
   Bert

   1. detita444 says:

    Ja, ongelofelijk dat die man nog niet tweet. Dat moet den Donald hem toch hebben ingefluisterd?! Maar ja, het is natuurlijk een conservatief. 😉

    1. Floridaantje says:

     Inderdaad, beste Fred, ” stiff-all-the-way”. Lees nu dat sommige MP’s zoals labor man Corbuyn
     naar de Majesteit gaan om….”tea served”…(?) of zegt ze “isn’t my cup of tea”…?
     Wordt een prachtige soap….smullen dus /°
     MVG.,
     Bert

 43. string says:

  Die Grote F. speelt op zondag ook weer…en daarna staat Willem II wederom ‘n volle week nummer I op de ranglijst…

 44. Bart says:

  Goedemiddag,
  Voor de Nasdaq traders : long naar 7902. (cashmarkt)
  Groet, Bart

 45. Floridaantje says:

  Thks, Bart
  Voor de S&P traders: long vanaf 2855 naar 2888 – 2904 weerstand zone, waar de NR
  is opgeheven (?)
  MVG.,
  Bert

 46. ed says:

  volgens de statistiek klopte het weer precies, vanaf 5 uur was het in een kwartiertje
  weer geregeld.

 47. Floridaantje says:

  S&P nadert weerstand zone: 2888-2904.
  Stelde al…NYSE markt, US-consumenten-economie gedreven, is in principe okay of geen interne
  ‘recessie’ angst. Alléén maar bij sommige andere landen/beurzen, zoals Q3-DAX, doemt die “spook”
  MVG.,
  Bert

 48. Floridaantje says:

  Tot slot, ‘ons zelf overschattende DT-ske’ :
  “Trump says he could do a deal with China quickly and would be a hero for doing so”
  Smakelijk eten en prettige avond verder.
  MVG., 🙂
  Bert

 49. string says:

  Mooie avond…

  1. detita444 says:

   Truste.

Laat een reactie achter