AEX: KantLijn-Theorie

Ook na de sessie van dinsdag kan de DD van vandaag weer starten met de woorden: Trend is Trend. Of, om de quote van gisteren letterlijk over te nemen, nog steeds geldt dat het verhaal van de AEX het verhaal van de MA20 in de kleinste grafiek is .

Het beeld dat de AEX in de achterliggende dagen laat zien is het beeld van lange aarzeling rondom de benoemde weerstanden om deze vervolgens tegen het slaan van de slotgong te overwinnen. We zagen het bij 522, bij 524/525 en gisteren bij 530. Het aanhalen van deze niveaus is van belang omdat dezelfde niveaus, op basis van het principe weerstand wordt steun, nu als horizontale vangnetten onder de marktontwikkeling liggen. Op de respectievelijk niveaus staan dan ook horizontale lijnen getrokken in de kleinste grafiek.

Een tweede element dat kan worden aangehaald is dat de RSI gisteren duidelijk boven OB is geklommen. Hiermee is een situatie ontwikkeld waarin bij een mogelijke terugslag de gelegenheid zich voordoet om te zoeken naar nieuwe PR’s. Met een verwijzing naar de Blik van de Nik van begin deze week kan worden opgemerkt dat de volgende horizontale weerstand zich nu rond 534 bevindt.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek is na dinsdag ook sprake van een OB notering in de RSI. Gisteren kon de opmerking gemaakt worden dat de hellingshoek onder de recente ontwikkeling steil verloopt. Vandaag kan zelfs opgemerkt worden dat elementen van de kantlijn-theorie zichtbaar zijn. Boven de hiervoor aangehaalde 534 mag worden aangenomen dat de MA200 uit de dag-grafiek de ambities van de AEX tempert.

 

AEX-DagGrafiekDe aangehaalde 534 is terug te zien in de week-grafiek. Daarnaast ligt de MA50 in de weekgrafiek al op een lager niveau dan de MA200 uit de dag-grafiek. Nog steeds liggen er dus nog wel wat obstakels boven de huidige ontwikkeling. Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

129 reacties op “AEX: KantLijn-Theorie”

 1. Moneymaker says:

  Goedemorgen GJN, dank voor de analyse. Zoals je al eerder heb aangegeven zat en zit je verkeerd met je analyse dat we zouden draaien…tja dat zei zo. Ik zie dat je geen lagere niveaus benoemd enkel rept over een PR. Betekent dit voor de korte termijn dat het beeld is gekanteld naar positief of zie jij dit nog steeds als een reactieve beweging….het woord reactief vind ik wel zacht uitgedrukt het is een mega impulsbeweging!

 2. Moneymaker says:

  Is de enorme stijging vanaf december een gezonde ontwikkeling of puur het kunstmatig hoger zetten van de markt voor de eventuele afstort binnenkort….wel echt bizar deze stijging!

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,.
  goedemorgen!
  GRS Geert-Jan

  1. Moneymaker says:

   Goedemorgen GJN, ben jij nu volledig van het down scenario af want dat lees ik nergens meer 501-510/512/522 deze kunnen denk ik allemaal in de ijskast voorlopig

   1. Roelof says:

    Ook goedemorgen MM!

    Je hebt het allemaal weer goed gelezen hoor. Het gaat inderdaad nooit meer dalen.

   2. JvG says:

    MM, als jij het fatsoen niet kan opbrengen vragen zelf te beantwoorden, stel ze hier dan ook zelf niet meer. Wel zo FATSOENLIJK als men jou iets vraagt ook eens daarop te antwoorden. Anders blijf lekker (mee)lezen op allerlei forums met je alter ego “NIEK” kan die je nog even een bosje brandnetels ergens instoppen. MvG

 4. Piet Flintstone says:

  MM LEES EENS i.p.v. voortdurend domme vragen te stellen!!

 5. Gerrie says:

  Goedemorgen,

  Zo klaar als een klontje de DD. Succes.

 6. kraton says:

  Ik denk ook dat de DD analyse vrij duidelijk is.

  Het kan naar beneden of het kan omhoog afhankelijk van de bedrijfscijfers of macroeconomische events.

  Bijna elke weerstand of steun is te koppelen aan een event of publicatie uit de echte economie. Als May wordt geschoffeerd in Brussel aanstaande donderdag zakken we door enkele van de genoemde steunen. Als er goede berichten uit China komen knallen we door de 538 riching 577.

  TA weet de uitkomst van dit soort echte events niet, die ziet alleen waar en wanneer volgens de markt deze events plaatsvinden (uitgezonderd black swans zoals een plotselinge rente verandering door de chinezen) en worden “benaderd in tijd door swing 9” volgens sommige TA analisten.

  De vragen van MM zijn daarom terecht. Maar ik denk dat hij een visie moet ontwikkelen op hoe het zal gaan met Brexit en China en Shutdown etc en dat toetsen aan wat de markt daarover zegt middels de mooie analyses van de DD.

  Maar wat de markt zegt is ook slechts een analyse. Een trend wordt immers pas gezien wanneer het reeds een trend is. Een trend aan het begin van een trend is maar een stip.

  KRT

 7. kraton says:

  Ik heb overigens nog wel een vraag.

  Als je de steile stijging ziet en de weerstanden zo zacht als een pakje boter zijn, zijn dan ook niet de steunen zo zacht als een pakje boter? Of nog sterker gesteld is de stijging vanaf 472 eigenlijk niet 1 grote “gap”, die nog gevuld moet gaan worden terug?

  Het lijkt wel een wankele toren van babel zo.

  KRT

  1. Roland says:

   Goedemorgen allen
   Kraton dank voor uw heldere uiteenzetting.
   zou u mij kunnen uitleggen wat “benaderd in tijd door swing 9”betekend

   groet

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Kraton,
  Ikzelf zat meer te denken… aan de toren van Pisa… maar ik ga mee met uwen opmerking… over Babel.
  GRS Geert-Jan

 9. Jos says:

  Voorlopig wordt er weer hard gewerkt aan de volgende verdieping van die wankele toren van Babel of die scheve toren van Pisa 🙂
  Met dank aan de FED.

  1. Putin says:

   Ow, Jos is terug. Ben hier weer weg.

   1. Jos says:

    Wel aan je woord houden hé 🙂

 10. Hoekstra says:

  Is het niet ASML, RD of UNI, die de AEX opstuwt, dan is het wel ING

  1. Jos says:

   Dan hebben we de 50% van de AEX nu wel gehad…………zakken dan maar.

 11. kraton says:

  Roland

  Mijn uiteenzetting is “slechts” een mening die ik heb ontwikkeld door observatie. Maar ik denk dat er ook wel wetenschappelijke publicaties zijn die mijn betoog kunnen volgen.

  “benaderd in tijd door swing 9”.

  Er zijn een aantal analisten die zien dat de “swings’ in de grafieken bijzonder vaak in “stappen van 9 (9 x 15 min, 9 x 1 uur, 9 dagen etc) lijken te verlopen. 9 Stappen omhoog dan verhoogde kans op topvorming, 9 stappen naar beneden.

  Voorzover ik deze “stappen” ook zie door eigen observatie lijkt het in mijn opinie dat ook deze “swings” en “top en bodem vormingen” in relatie staan tot bepaalde macro events, maar ook winstnemingen of aankopen op bepaalde algoritmische nivo’s afhankelijk van de leidende mood in de markt en het tijdsnivo waarop mn opereert (5 min, 15 min, een dag, een maand).

  Zo zie je dat bij bepaalde analisten gestaag stap voor stap momenteel een swing 7 wordt aangekondigd. In mijn opinie niet toevallig want donderdag zit May in Brussel en zitten we niet toevallig op een 9e stap. Daarna ga je dan weer omhoog of omlaag afhankelijk van hoe de markt de uitkomst van zo’n gesprek interpreteert.

  In alle chaos van de vrije markt is dus een ritme een regelmaat en een schoonheid te ontdekken.

  Degene die deze schoonheid en dit ritme het best weet te vangen heeft mijn aandacht en waardering.

  Ik ben dus alleen maar vereerd als GJN mijn opmerkingen zou corrigeren op enige punten.

  Maar een kunstenaar zal zijn prioriteiten vaak leggen bij de kunst zelf in plaats van zijn bewonderaars.

  KRT

  1. Roland says:

   Kraton,
   Helder .
   Zo had ik 1 en ander niet bekeken mooi een opstap voor het ontdekken van harmonie in patterns.
   dank voor uitleg

   1. Phoenix says:

    Nico Bakker gebruikt de swing 9 dagelijks in zijn rubriek. De waarde ervan is dubieus. Inmiddels zitten we in de derde achtereenvolgende ´swing 9´.

 12. Putin says:

  Ja, veel streker dan verwacht met die doorbraak boven de ema-200 lijn gisteren rond die 527. De koersdoelen werkten trouwens wel perfect. Wachten op topvorming nu.

 13. kraton says:

  Pisa.

  Helder. De toren van Pisa staat er nog. En wordt zo nu en dan wat rechter gezet en gestut! De toren van Babel is verdwenen met de beschaving die deze bouwde. Ik ga mee met Pisa. En laat de comments nu weer over aan reguliere inzichtverschaffers, die sinds kort ook nog beter worden onderbouwd met geuploade grafieken.

  KRT

  1. Roland says:

   Babel toch ook mooi hoor.
   zeker in de spraakverwarringen die vaak ontstaan op chats als deze

 14. Roelof says:

  @ Kraton: naar mijn bescheiden mening gaat het er niet om WAT de uitkomst is zoiets als de door u aangehaalde Brexit of China. Het gaat er juist om DAT er een uitkomst is. Markten houden namelijk niet van onzekerheid.

  Ter onderbouwing het volgende: U weet waarschijnlijk nog wat er zou gebeuren als Engeland in juni 2016 voor een Brexit zou stemmen? De beurzen zouden daar flink op dalen volgens de media. Maar wat gebeurde er ……..precies het tegenovergestelde!!
  En weet u nog dat Trump later dat jaar, in november 2016, werd gekozen tot president? Ook daarop zouden alle beurzen flink dalen. Ik hoef u niet te vertellen wat er na 6 november op de beurzen gebeurde he?

 15. kraton says:

  Roelof

  U heeft helemaal gelijk. Naar mijn mening klopt uw verhaal afhankelijk van het timeframe dat men aanhangt.
  Gechargeerd. De verkiezing en bedrijfsbelastingbeleid van Trump kan op een maandframe leiden tot sterke stijging, op een jaar frame kunnen er zelfs mensen zijn die betogen dat door het beleid van Trump we over een 2 tal jaren wellicht tot aex 700 kunnen stijgen.

  Wellicht dat er Chinezen zijn die op een 10 jaar frame kijken en dan een Dow en AEX van 10 punten zien door ditzelfde beleid.

  Hetzelfde geldt voor de Brexit met een snelle stijging en over 20 jaar een FTSE van 5 punten, Of niet!

  Ik onderschrijf dus uw “dat”, maar verduidelijk mijn “wat”!

  KRT

  1. Roelof says:

   Prima, Kraton. Dank voor uw antwoord. Zelf denk ik trouwens dat er op de Amerikaanse beurzen vanaf november 2016 ook een flinke stijging was ingezet indien Hillary Clinton tot president was gekozen. Maar dat terzijde.

 16. Hoekstra says:

  Het kostte 31 beursdagen om van 12/11 534,21 naar 27/12 472,19 te zakken en vervolgens 28 beursdagen om te stijgen naar 533,96 vandaag.

  1. Roelof says:

   Hey mooie symmetrie! Dat komt mooi overeen met wat ik gisterenochtend opmerkte over een top rond 8 februari +/- 1 dag.

 17. kraton says:

  Roelof/Clinton

  Oh ja. Diverse redenen daarvoor!!
  Het was Bill die alle belangrijke restrictieve wetgeving voor de banken had verwijderd en wetgeving liet passeren waardoor onnatuurlijk veel geld in de huizenmarkt moest worden geinvesteerd!!!!!!!

  Ik zie dat gisteren Floriaantje “hard’ werd aangepakt terwijl hij eenzelfde soort visie op de markt heeft en daarom regelmatig cijfers deelt.

  Goed dat mensen hun ergernis daarover durven uitdrukken, maar nog beter als Floriaantje op bescheiden wijze zijn visie blijft delen mijns inziens!

  KRT

 18. string says:

  Goede morgen…
  Liever blijf ik bij de toren van Babel…dat is toch duidelijk meer historie…
  Maar zou wel graag willen weten tot hoever die reikte uiteindelijk…want intraday ’n nieuw topje lijkt weer aanstaande…
  Er wordt wel gesteld dat ongeveer eenderde van de toren is blijven staan na bijbels windgeweld…
  Liever zie ik na topvorming de koers tweederde terugzakken…in het geval van Pisa blijft de zaak hoe dan ook overeind…

 19. Roelof says:

  Hierbij een daggrafiek. Er doemt een mogelijk zware weerstand op tussen 534-539. Kijk ook eens hoe mooi de 10 daags EMA (roze lijn) al een tijdje als steun fungeert.

  Dat 10-daags EMA ligt nu op ca. 522. De actuele koers van de AEX is 534. Een verschil van twaalf punten dus, wat gemiddeld gezien een vrij groot gat is. De komende tijd gaan ze weer bij elkaar komen. Ik vermoed door een daling van de AEX.

  1. Jos says:

   Roelof ik zie dat je een lijn trekt van de top van mei, en de andere topjes pak je niet mee. Creatief met lijn of heb je er een duidelijke reden voor?

   1. Roelof says:

    Jan, die trendlijn was er één die ik ooit in de grafiek had staan. Die heb ik gewoon doorgetrokken. Wat mij betreft is de lijn valide en mogelijk van belang gezien de drie eerdere raakpunten. Daarbij ligt hij natuurlijk ook erg mooi in de veronderstelde betonnen weerstandszone 534-539!

    1. Jos says:

     Ok bedankt maar je mag ook Jos zeggen hoor 🙂

 20. roger.deron says:

  AEX Daggrafiek

  1. Roelof says:

   Ja, eens met je Roger.

   En naast de MACD is op de dag de RSI natuurlijk uit de bear market range geschoten. De OB notering zou er wel eens op kunnen wijzen dat we na een fibonacci retracement van 38.2% of 50% andermaal een stijging gaan zien richting maart.

 21. wh.giesen says:

  Waarde heer Nikken, nu de RSI op dagbasis OB is geworden moeten we de zoektocht naar een eventuele NR dus staken neem ik aan en ons richten op het feit dat de markt anders heeft beschikt?

  mvg

 22. Jan says:

  Mogguh
  ik kan me wel vinden in de eerste 2 posts vandaag van MM (bij hoge uitzondering).

  Aan de ene kant mis ik een link naar die reactieve stijging en de lagere koersdoelen in de DD column. Maar ik snap ook dat GJN zich aanpast aan de situatie.
  @GJN een vraag over de RSI; de RSI is de rode draad in jouw analyses. Zijn er ook situaties waarbij jouw RSI wetmatigheden niet uitkomen? Bijv OB dus kunnen we PR verwachten? Komt het ook voor bij OB dat er gewoon geen PR komt, als het maar sterk genoeg door daalt?

 23. Jan says:

  Volgens mij worden langere termijn beurskoersen vooral bepaald door macro economische en bedrijfscijfermatige zaken met een hele grote saus van wereldwijde money flows, manipulatie door de players en sentiment bepaald.
  En bij bewegingen worden er dan achteraf allerlei nieuwsfeitjes en events aan gekoppeld.

  Voorbeeld wat ik altijd gebruik is Fukushima, aanvankelijk daling op dat nieuws. Toen de toestand daar op het ergst was, knalde de beurs juist keihard omhoog.

 24. Jan says:

  Vooralsnog heeft Putin gelijk (gisteren de top)

  1. Roelof says:

   Kijk nog eens goed naar de grafiek, Jan. De top van vandaag (534) is toch echt hoger dan die van gisteren (532).

 25. Jan says:

  AEX draai bij 61 fibo, MA200 mogelijk.
  Maar in het verleden wel eens gezien dat de stijging nog verder door ging naar 78+ fibo maar wel een lagere top dus, daarna een mega-crash

 26. Jan says:

  AEX week MA50 en AEX dag MA200 ongeveer op tzelfde niveau, 538 zone

 27. Jan says:

  Roelof, ik kijk naar 24 uurs dax wat dat betreft, dus sorry voor onduidelijkheid

  1. Roelof says:

   Haha, geen probleem Jan. Naar mijn weten heeft Putin het hier nooit over de DAX.

 28. kraton says:

  Jan/Fukushima. Hangt er ook een beetje vanaf of je het over (samenstelling) indexen hebt of over individuele “uranium aandelen” of “olie” die in het geval van Fukushima tegenovergesteld reageren. Zo zijn er mensen die anticipeerden op “(muur)bouwers” toen Trump werd gekozen. Maar in de cement gebeurde ook niets op langere termijn.

  Interessante vragen in je 11:52!

  Ben ook wel een beetje geinteresseerd in GJN’s zelfanalyse als dat mogelijk is op zijn tijdframe. Wat betreft analisten/navigators maakt het mij niet zo uit of ze tijdens het navigeren hun sterrenstelsel “Grote Beer” of “Mixecoatl (slang) noemen, zolang de individuele sterren maar duidelijk benoemd worden en waarom welke keuzes worden gemaakt.

  Als je echt gelooft dat “history repeats” kan je ook kijken naar vorig jaar januari, maar de kaarten zijn altijd anders geschud.
  Wie heeft er nu ook 5 dagen nieuwjaarsfeest, tjonge dat kan toch ook in 1 dag met heel veel vuurwerk!

  KRT

 29. Roelof says:

  De ING beleggers hebben er zin in vandaag. Gezien de kracht van de stijging gaat het wellicht weer terug naar 11,50/11.60 (= 200 daags).

  1. Jos says:

   Roelof kijk even naar je vorige plaatje met vraag.

   1. Roelof says:

    OK. Ik ga kijken en daar antwoord geven.

 30. Jos says:

  De 5″ grafiek negatieve divergentie……………………of heeft dat zijn waarde inmiddels verloren?

  1. Jan says:

   Jos jij hebt toch maandenlange swingtrade posities, wat maak je je druk om de 5 minuut neg div??????

   1. Jos says:

    Wie zegt dat ik mijn druk maak Jan………was meer voor jou bedoelt als korte trend surfer !
    Maar om even terug te komen op de 5″ ………….afgelopen tijd was dat toch wel de ideale instap moment als de RSI OS was.

    1. Jan says:

     Jos je neemt toch de moeite om er weer iets onzinnigs (met aan het eind een vraagteken) over te typen. Snap ik niet voor lange termijn trader.

     En bespaar me jouw hulp aub, niet nodig.

     1. Jos says:

      Jan wat ben je toch vijandig de laatste tijd……………..is toch nergens voor nodig of komt het dat de hit-ratio de laatste tijd wat aan het zakken is 94,9 %…………………is toch ook niet verkeerd mag je best wel trots op zijn.

 31. Roland says:

  In alle chaos van de vrije markt is dus een ritme een regelmaat en een schoonheid te ontdekken.
  Degene die deze schoonheid en dit ritme het best weet te vangen heeft mijn aandacht en waardering.
  volgens mij is dat het beste weer te geven in Geometry.

  groet

 32. Jan says:

  @Kraton. Klopt ik heb het over indexen.

  Ook een voorbeeld. De SP500 is onvoorstelbaar gestegen na de bodem 2009. Die crisis is bijna niet meer terug te zien in de grafiek.
  En ineens begon het te dalen. Dan komt men met allerlei verklaringen en velen zijn boos op Trump.
  Dat is allemaal onzin wat mij betreft. Het is technisch gewoon tijd voor een correctie. De players hebben de boel zitten rekken en de institutionals hebben hen centjes teruggetrokken. En dan gaat de boel gewoon draaien waarna er een kudde volgt dus wat versnelling. Vergeet niet dat de players (Oa GS, JPMorgan en nog veel meer) miljarden per jaar uit de markt trekken met hun trades.

  History repeats? Nou soms wel soms niet. Ik weet wel dat zodra je een wetmatigheid duidelijk begint te zien, waar dan ook, op welk tf dan ook, het juist anders geworden is en die wetmatigheid niet meer op gaat.

  1. Roland says:

   “history repeats” ook te vangen in geometry
   naar mijn mening

 33. Geert-Jan Nikken says:

  Ivm uitlopen meeting… ben ik niet in staat middag update te publiceren… excuses..
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Prima toch. Je hebt immers alles al gezegd in de Ochtend Update. Ik quote daaruit de volgende zin: “Boven de hiervoor aangehaalde 534 mag worden aangenomen dat de MA200 uit de dag-grafiek de ambities van de AEX tempert”.

  2. Phoenix says:

   Maakt niet uit GJ, the only way is up.

 34. jbu1963 says:

  547 is de target voor expiratie februari.

  1. Roland says:

   dank, heeft u nog enige onderbouwing hoe u tot die conclusie bent gekomen?

   1. v.binsbergen says:

    Zal wel het KD van omgekeerde S-H-S patroon zijn

 35. floriaantje says:

  Goedemiddag U Allen,

  Objectieve doorgave van trader / analist info + grafiek :

  [ citaat ]

  “No doubt about it. For 2019 so far, it absolutely sucks to be bearish,” he adds.
  Since we’re talking charts, last word goes to Naeem Aslam, chief market analyst at ThinkMarkets U.K., who may have some good news for those cowering bears. His own chart shows below-average volumes for one widely held S&P 500 ETF (SPY) :
  “The S&P 500 is up 9.21% year-to-date, the NASDAQ index is up 11.51% year to date and the Dow Jones is up 8.93% YTD. There are some genuine concerns that the markets are moving higher without any strong volume behind them and a trend like this doesn’t end well,” said Aslam.

  [ einde citaat ]

  DISCLAIMER :
  Ondergetekende kan niet worden aangesproken in welke juridische invalshoek c.q. causaal verband
  dan ook inzake neutrale weergave van VS-beurs mogelijke invloedrijke ‘floor’ c.q. macro-data- informatie.

  MVG.,
  Bert

 36. ed says:

  heb voor de grap even de projectie berekend op het kop en schouder patroon 472-511, dan komen we uit op 550.

 37. ed says:

  de hellings hoek van de strijging wordt veel een klif en dat is hard vallen als je over de rand kiepert. Maar ja wanneer is dat moment? ik weet het niet… tot die tijd is short een vies woord. Laat het dan maar gebeuren, dan kunnen we er goed op reageren ipv op anticeperen . als swing traders had ik dit ook niet verwacht. ik ben er op 522 uit gegaan. mis nu 13 punten, maar liever missen dan verliezen

  1. Roland says:

   hoe kijk je naar een hellingshoek ?

   1. ed says:

    daar heb ik een metertje voor

 38. string says:

  Ja…US 500 staat al ’n paar dagen tegen SMA 200 te schuren…evenals US Tech 100…maar WallStreet is al 5 handelsdagen erboven gesloten…
  Waar gaat de wal…de tanker keren…?

 39. ed says:

  netjes op het lijntje

 40. Jos says:

  Nu wederom de shorts erin, succes allemaal. No guts no glory……

  1. detita444 says:

   Dank je Jos voor je 10e interessante en onderbouwde visie vandaag.

   1. Jos says:

    Daar is ie weer……………….je bent zo voorspelbaar fredje. Ik heb vandaag nog even gezocht met jou bijdrage mbt TA…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………lang gezocht maar kon niks vinden.

 41. ed says:

  dapper jos,

  ik durf dat niet. zie geen enkele trigger voor short

  1. detita444 says:

   Net zo dapper als MM ongeveer. 😉

   1. Jos says:

    Daar is ie weer……………….je bent zo voorspelbaar fredje.

 42. Roelof says:

  @ Jos: Nu we nog steeds hogere toppen en bodems zien, lijkt het me niet verstandig om short AEX te gaan.

  1. Jos says:

   Weet ik Roelof maar aan alles komt een keer een eind…………ook deze blow-off. Ben liever te vroeg dan te laat 🙂

 43. Roland says:

  liedje derin die meneer Kraton is een inspyiatie heel de dag aan de geometirsche hellingshoek gewerkt
  https://www.youtube.com/watch?v=yzLT6_TQmq8

  1. Roland says:

   inspiratie dus

 44. roger.deron says:

  AEX daggr

  1. Jos says:

   Roger, tuurlijk is die raket niet vol te houden vandaar de shorts erin. De raket raakt uit of brandstof.

   1. roger.deron says:

    Ben ook short gegaan – reeds wat vroeger – nu bijgekocht

    1. Jos says:

     Toppie………altijd goed.

   2. string says:

    Denk dat het nog ruim vroeg is Jos…straks je shorts zonder brandstof…
    Zie het voorbeeld van Jan gisteren…stapte omstreeks 17:00 uur in…omdat hij de start niet wilde missen…
    Heel lang geleden deed ik dat ook…lang geleden al niet meer…met schade en schande…je weet wel…maar toch te boven gekomen…

    1. Jos says:

     String als het nog een stukkie omhoog gaat dan shorts verzwaren, ik denk echt dat we aan tijdelijk topje zitten………538 stoploss

     1. string says:

      Dus gerede kans dat je brandstof opgestookt is bij 538…en dan…???…
      Opnieuw erin…omdat je er zeker van bent of…voorlopig toch maar niet meer…omdat de psyche gaat tegenwerken…

 45. Karel.Backs says:

  Fred gaat nu nog niet short natuurlijk. Zijn perfecte instap blijkt pas achteraf.

  1. Jos says:

   Fred gaat nooit short of long maar wel altijd guitige ritjes die Fred………………………..op zijn fietsje denk ik dan 🙂

   1. Karel.Backs says:

    Inderdaad altijd winnaar achteraf, cynisch doen over anderen, maar zelf zijn nek nooit durven uitsteken.

    Wat een lafaard zeg.

    1. Jos says:

     Karel ik had het niet beter kunnen verwoorden.

   2. detita444 says:

    Waarde Jos, uw niveau wordt me te laag om nog verder te reageren.
    GS, Fred

  2. detita444 says:

   Waarde Karel (of moet ik zeggen MM dan wel Jos?),

   Grappig hoe u opdaagt vanuit het niets en…… ach u begrijpt.

 46. ed says:

  @ string,

  heb ook mijn leergeld betaald door te denken dat de index gaat stijgen of zakken. vaak enorm scheef gezeten

  1. Roelof says:

   Ja, iedereen die hier aan mee doet maakt dat mee. Zelfs de allergrootste traders. Het hoort gewoon bij de leercurve.

 47. kraton says:

  Dank u wel Roland.
  We hebben er met zn allen een leuke dag van gemaakt………..alleen de markt wilde ons spelletje niet meespelen………..

  “Feel the pain, feel the joy (morgen?)”

  KRT

  1. Roland says:

   ok

 48. string says:

  @ Jos…16:28…
  Inmiddels de schot-positie uitgebreid dus…je lijkt snoepjes wel…of toch maar niet…
  Heb zeker niet de bedoeling om ’n knuppel in deze haantjes-arena te gooien…doe er tenslotte zelf aan mee maar…
  Wat mij zeer verwonderde was gisteren die instap van Jan omstreeks 17:00…die instap past compleet niet bij zijn hit-ratio…
  Waarmee ik niet zeg.dat ik die ratio niet geloof…het kan tenslotte ’n inmiddels onderkend foutje zijn…maar die kan hij niet veel maken…als hij die rating overeind wil houden…dan moet er toch wat omzichtiger met kansen omgesprongen worden…

  1. Jos says:

   String inmiddels verzwaard…….537 het wordt spannend. Maar toch denk ik dat het de laatste stuiptrekkingen zijn van deze blow-off top zijn.

 49. floriaantje says:

  Ondanks het realistische huidige beursverloop toch maar blijven anticiperen op :

  https://www.youtube.com/watch?v=BPbR3uovtf8

  DISCLAIMER :
  Ondergetekende kan niet worden aangesproken vanuit welke publicitaire invalshoek c.q. in elk causaal verband
  dan ook inzake neutrale weergave van VS-beurs mogelijke invloedrijke ‘floor’ c.q. macro-data c.q. elke vorm
  van onderhavige informatie.

  MVG.,
  Bert

 50. wh.giesen says:

  String, ik zie momenteel dat eigenlijk alleen de aeniks stijgt, maar op de SP doet de RSI in de 30 niet echt meer mee en ook hier ligt een zware weerstand dus net als in een bullmarkt kopen op steun moet het nu zijn verkopen op weerstand toch?

  mvg

 51. Phoenix says:

  Haha, mooie disclaimer beste Bert.

  Overigens verwachtte ik de top en de daaropvolgende daling ook al langer, maar dat is voor mij geen reden om nu short te gaan. Daar wil ik eerst bevestiging van hebben, en misschien nog wel meer dan anders. Ik zie nu simpelweg geen shortsignaal, dan wil ik eerst een flinke rode candle zien en een RSI die dan echt naar het zuiden gaat draaien.

 52. string says:

  Kijk nu naar de kleine grafieken…30′ en lager…ben ervan overtuigd dat het laatste topje…nog niet gezien is…
  Ik kijk dan naar RSI…MACD en gemiddelde lijnen…alles staat nog in de aanvalshouding…hoe lang nog weet ik ook niet…maar dat zie ik wel gebeuren en dan…REAGEREN…

 53. floriaantje says:

  Beste Phoenix,
  U bent een beurs-reagerend wijs mens, m.i.. S&P500 zit in de 20MA bear-market-
  [G-J’s “reaktieve” ] – range : 2730 – 2740. Derhalve een zijlijn positie is m.i. Realistisch
  mede in het kader van “trend is your friend”.
  MVG.,
  Bert

 54. Piet Flintstone says:

  Hé Josje, heb je een vriendje meegebracht of een tweede account geopend? Stoer zeg; let vooral op jouw eigen bijdragen en reageer niet zo op anderen, ook al mag je hem in het geheel niet!

  1. Jos says:

   Hé Piet gisteren weer je mond vol over respect bla bla bla……..kijk naar je zelf fred.

 55. floriaantje says:

  Geacchte,
  Correctie op m’n post 17.15 ; “20 MA” moet zijn 200 MA.
  NB.: Disclaimer :
  1) is niet van toepassing op de eerste zin van de post om 17.15 aangezien dit
  een weergave is van een mening van ondergetekende;
  2) Inzake de 2e zin is de Disclaimer een ‘conditio sine qua non’.
  MVG.,
  Bert

  1. Roland says:

   als je hier plaatst val je al onder de disclaimer van deze site nmm

 56. floriaantje says:

  Beste Roland,
  Met referte naar uw post om 17.32 mij niet bekend en zal zeker elke vorm van een rechtskracht
  ontberen wat ik hier / USA gewend ben.
  MVG.,
  Bert

 57. Roland says:

  Geen zienswijze

  Alle meningen, verklaringen of voorstellingen van zaken die op deze website worden gegeven zijn niet noodzakelijkerwijs de zienswijze van TradeIdee. U verklaart door deze Algemene Voorwaarden te accepteren dat u;

  Voldoende kennis heeft van Beleggen, Technische en/of Fundamentele Analyse, Aandelen, Obligaties, Futures, Opties, Turbo’s en andere mogelijke derivatenconstructies waarmee koersrisico gelopen kan worden, en;
  Volledig de verantwoordelijkheid neemt voor uw beleggingsbeslissingen, en;
  Op geen enkel moment en op geen enkele wijze een schrijver op TradeIdee, TradeIdee BV, een uitgever van beleggingsinstrumenten, verantwoordelijk zult houden voor de uitkomsten van uw beleggingsbeslissingen.

 58. Karel.Backs says:

  @Phoenix om 17u08:

  Op 14, op 22 en op 28 januari voldeed de aex aan deze condities. Maar ik begrijp dat je toen toch niet short bent gegaan? Wat hield je toen dan tegen Phoenix?

 59. floriaantje says:

  Beste Roland,
  Waarvan akte .
  MVG.,
  Bert

 60. paul says:

  uiteraard never. Maar k moet wel zeggen dat GJN in december significant “beter in de wedstrijd zat”. ik heb gister al z’n koersdoelen down nog s de revue laten passeren. Zoals de befaamde 488, de 500/503 de 506 toen de 516 geloof ik vrijwel zeker de 522 en daarna weet ik t niet meer. Krijg inmiddels een Bas H 2015 gevoel; Oh wat ging t dalen maar in 3 mnd stonden we van 415 op 515. Nee ik verwijt niemand iets en nee, dit is niet normaal en nee, dit blijft niet eeuwig. Echter: Vola veel en veel te laag voor crashes nu.. nee meneer Floriaantje ik spreek geen Frans en menne kat evenmin. Fijn dat u niet elk bericht meer kopieert uit DJ newswires ofzo en nog fijner dat u er geen Franse slag overheen legt.

  1. Roland says:

   vanavond
   soixante neuf

   1. string says:

    als je mag…

 61. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  E/D in een “short” range naar 1,13++. Heb m’n SL gezet op 1,1400.
  Zijn er nog ijkpunten op uw diagrammen om op geattendeerd te worden (?)
  THKS.,
  MVG.,
  Bert

 62. floriaantje says:

  Geachte heer Paul,
  Voor de laatste keer, ik kopieer NIET newswires. Ik gaf en zal – op velerlei verzoek van andere
  Forumleden – doorgeven ‘traders talk’ als bron die hun trades – dat is mijn expertises vergaard
  sedert de 80-er jaren [ zie m’n post 5/2 om 21.48 ] – grotendeels baseren op VS-macro c.q.
  (geo)politieke data. Zo’n doorgave is derhalve objectief en valt vervolgens onder diverse reeds
  gepubliceerde disclaimers.
  Voor de laaste keer -op uw verzoek – in de franse taal : ” soit, je m’en fou après moi des mouches ”
  “Vertaald”‘ naar ‘Trade Idee taalgebruik’ : waarvan akte….wordt vervolgd.
  MVG.,
  Bert

 63. string says:

  Ga eens opletten op de bewegingen van de RSI 30’…

  Staat nu voor de tweede keer kort na elkaar OB…ND is veelal het daaruit voortvloeiende…
  Omdat vele posities long nu gesloten gaan worden…daalt de koers en de RSI…de te vroege beertjes zien dit…stappen en masse short in…en koers gaat nog harder dalen…
  Als het sluiten van de longposities voltooid is stokt het dalen van de koers…komt het moment dat de koers toch weer gaat oplopen en meestal gaat dit hard…omdat de vroege beertjes zich bedenken of eruit gekieperd worden…
  Waarschijnlijk gaat de RSI in deze actie oplopen tot onder de 70% signaallijn…laat MACD ’n negatieve kruising zien…en staat de koers weer kort onder de eerdere top…dus op het niveau waarop de te vroege beertjes in beginsel instapten…
  Als je op dit moment instapt lijkt het me zinvoller en is de kans op succes veel meer aanwezig…en de kans dat de beweging toch nog omhoog voortzet veel geringer…

  1. detita444 says:

   Zinnig stukje String, thx.

 64. string says:

  Aanvulling…
  Waarom op de 30’…omdat de nog kleinere grafieken leuk en zinvol zijn voor de studie…maar geven voor veilige handel te veel onbruikbare signalen…

 65. Vrijbuiter says:

  Even en paar dagen forum bijgelezen. Speculatie over de “top” …
  Mijn handelssysteem op dagfgrafiek geeft op slot het eerste signaal van 2019 aan: long draait naar short.
  Veel indicatoren hangen hoog in de boom; de composite index (Brown) is nog niet gedraaid naar short, daarom …
  Long AEX gesloten; mogelijk 1 of 2 dagen consolidatie en vinger aan de pols voor de short.

 66. Phoenix says:

  17.41 Beste Karel,
  Op mijn daggrafiek zijn dat miezerige candles, niet significant. Daarbij is voor mij de combi van de RSI met de 9MA van die RSI belangrijk. Wil ik echt vol short gaan, dan moet de eerste de tweede neerwaarts crossen op de daggrafiek. Dat is voor mij een signaal dat we langer short zouden kunnen gaan (garantie tot de voordeur). In een oppompfase zoals nu wacht ik misschien zelfs wel een extra dagcandle af.

 67. bruun says:

  Goedenavond beste Bert,

  Ik lees uw bericht net. Ik verwacht steun op ca. 1.1350.
  De H4 is OS onder 1.1369 de RSI 25 welke ik als max hanteer voor de H4 zit dan op 1.1344.
  Er zullen dus weer een paar groende H4 candles tussen door moeten voordat we dieper kunnen gaan.
  Maar dat zou eventueel vannacht kunnen. Het beste scenario is dat we RSI 30 als weerstand houden.

  Gr.
  Bruun

 68. maurice says:

  Goede middag beste Bert,
  Tis weer ouderwets gezellig hier op het forum sinds gisteren, haha !
  Mijn shorts zijn inmiddels uitgestopt en ik blijf even aan de zijlijn, tot er wat meer signalen komen waar het heen gaat.
  mvg
  Maurice

 69. floriaantje says:

  Beste Jurrian,
  Dank voor dit Maggiulli’s epistel. Het is de huidige krasse Art Cashin die in het begin van de jaren ’80
  mij bij Thomson McKinnon Sec. Inc. wees op deze ‘bdp’ positioneringen in een beursfase van up-trends.
  Tevens stelde hij dat de timing van de positionering van de dips het beste via TA kon wordenbenaderd.
  Bovendien heeft mij aangeraden ook “sell the rumour” in ogenschouw te nemen ondanks de nog niet
  bereikte TA-ijkpunt in zo’n fase.
  Sedertdien heb ik m’n large caps portfolio – inclusief stock dividends – opgebouwd om van daaruit via
  die hefboom bdp positioneringen middels intraday futures te bestendigen. Niet helemaal bijgehouden
  maar de ratio blijkt sedert enige decennia een 7 op 10 guitige uitklaring daarvan. In de zin van “you can’t
  win them all”, ben ik daarmee uitermate content zeker gezien de intussen ‘year-to-date’ cumulatief
  rendement van de onderliggende mega NYSE stocks.
  MVG.,
  Bert

 70. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Hartelijk dank voor uw reaktie. Zal de 1,1350 c.q. 1,1344 instellen.
  De rest van de week weinig E/D invloedrijke VS-macro-data. Morgen spreekt
  wel FED’s Powell, zal dezelfde “geduldige” rate-hike toon zijn zoals vorige week
  wo. alsmede geldt dat vermoedelijk voor nr. 2. FED’s Bullard vrijdag.
  Prettige avond en tot binnenkort.
  MVG.,
  Bert

 71. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Inderdaad…Zit zelf ook aan de S&P zijlijn nu zij – immers de “moeder der beurzen” – in de cruciale
  2730-2740 zone is beland. We zullenzij welke kant….waarbij m.i. de 61.8 % retracement op
  2716 nu die deugdelijke steun dient te vormen.
  MVG.,
  Bert

Geef een reactie