AEX: ImPasse

Met een knipoog naar de titel van de eerste DD van deze gebroken handelsweek kan opgemerkt worden dat gisteren de MA200 in de kleinste grafiek opnieuw van zich deed spreken. Ook voor vandaag dus eerste steun op deze lijn.

En na maandag kan weer opgemerkt worden dat het zoeken naar lagere koersen momenteel stroef verloopt. Keerzijde is uiteraard dat de afgegeven 569 netjes als obstakel fungeerde. Met het benoemen van dit niveau en de MA200 zijn ook direct de eerste handelsgrenzen voor de sessie van vandaag benoemd.

Zie dat de RSI niet OB is geworden. Let wel, de dalende trendlijn in de indicator over de toppen vanaf 17 april is verdwenen omdat deze gisteren is doorbroken. Daarnaast noteert de AEX boven de twee korte (MA20 en MA50) gemiddelde lijnen en kan uiteraard opgemerkt worden dat sinds het aantikken van ijkpunt 564.50 afgelopen vrijdag gisteren een eerst hogere bodem is gevormd. Reden om ook voor vandaag nog even vast te houden aan de gedachte dat het zoeken naar lagere koersen stroef zal verlopen. Een herhaling van de stelling dat zolang de AEX niet wegglijdt onder 564.50 de gedachte aan een mogelijkheid tot 573 door het achterhoofd speelt, is daarom op haar plaats.

Dus de optelsom van het huidige beeld luidt: Eerste steun op MA200, daaronder 564.50. Eerste weerstand 569 gebaseerd op de combinatie van de ingetekende dalende lijn sinds 18 april en de ingetekende horizontale lijn. Wat als de weerstand 569 breekt? De volgende barrière ligt dan op 571.50. Wat als 564.50 breekt? Dan gaat de aandacht uit naar de MA20 uit de dag-grafiek welke momenteel rond 563 noteert. Met het benoemen van al deze niveaus is het handelskader voor de komende sessies neergelegd.

Helaas luidt de gedachte voor vandaag weer dat de RSI niet OB noch OS raakt. Het horizontaal bewegen van de indicator duidt op een ImPasse. En daarmee dus op hoogstwaarschijnlijk opnieuw een bewegingsruimte tussen slechts 569 en MA200. Maar dat stond ook al opgemerkt in de tweede alinea.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek is het patroon van lagere toppen in de RSI doorbroken. Daarnaast noteert de indicator duidelijk OB. Dit zijn een aantal positieve elementen.  Een mogelijke verdere verzwakking in de kleinste grafiek impliceert voor de dag-grafiek in eerste instantie dus een zoektocht naar een hogere bodem. Let wel, door de recente stijging heeft de AEX wel wat neerwaartse ruimte voor deze zoektocht.

Op basis van de stelling dat de grotere beweging in de kleinere grafiek start is het voor de dag-grafiek, ondanks de hiervoor aangehaalde positieve elementen, dus zaak om de blik op 569 te houden. Met koersen onder deze zone kan de zoektocht naar een eerst volgende hogere bodem immers ingezet worden.    

AEX-DagGrafiek

In de weekgrafiek heeft de RSI de meest recente top, juli 2018, weten te overtreffen. Wel staat nog steeds de  dalende toppenlijn ingetekend. Deze lijn duidt het gegeven dat de indicator nog niet OB is geworden. Op de hiervoor aangehaalde 573 staat een horizontale lijn getrokken in het verloop van de AEX. Deze lijn is gebaseerd op de oude toppen van begin 2018 en duidt het gegeven dat rond dit niveau aarzeling en weerstand mag worden verwacht vanuit de week-grafiek. De MA50 lijn loopt al weken horizontaal en de MA20 krult licht omhoog. D

at neemt echter niet weg dat kort nog steeds onder lang noteert hetgeen een verkoopmodus impliceert. Het valt dus nog maar te bezien op basis van gemiddelde lijnen, horizontale lijn in AEX en dalende lijn in RSI of de 573-zone zonder slag of stoot wordt overwonnen.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

ImPasse! De eerste uren van vandaag sluiten vrij redelijk aan bij de gekozen titel van vandaag. Opnieuw blijkt 569 een obstakel. Opnieuw blijkt de daling stroef te verlopen. Opnieuw is de RSI niet OS noch OB. Wat opvalt is dat MA20 inmiddels weer boven MA50 noteert en dat de clustering van deze lijnen als (tussen) steun fungeert. Deze laatste constatering geeft aanleiding om in het verdere verloop van de sessie een nieuwe poging op 569 niet uit te sluiten. Voor nu blijft de gedachte echter: bandbreedte 569 en MA200.

23 reacties op “AEX: ImPasse”

 1. Roelof says:

  Duidelijk verhaal, Geert-Jan. Dank.

  Niet vergeten: morgen is de AEX gesloten.

  1. Roelof says:

   En morgenavond komt ook de FED weer in de media om ons te vertellen dat ze de rente ongewijzigd laten.

   Kortom, deze dingen maken dat het vandaag hoogstwaarschijnlijk (wederom) een zijwaarts dagje wordt. Het blijft gerommel in de marge.

 2. WP says:

  GJ dank en goede morgen

 3. mikeonyx says:

  GM allen
  Dank GJ

 4. Roland says:

  plaatje 568.19
  560.1
  565
  Kies aub zijn we daar vanaf 😉

  https://invst.ly/anwjy

  1. Roland says:

   560.1 =566.1

 5. Roland says:

  Rue de la prison

  gelukkig net het kaartje verlaat de gevangenis zonder betalen verdiend zeg 😉
  liep langs de lijntjes
  https://www.youtube.com/watch?v=KHF9itPLUo4

 6. Roland says:

  De Europese aandelenmarkten begonnen dinsdag wankel na een ronde van zwakker-dan-verwachte conjunctuurdata uit China. Deze herinnerden handelaars eraan dat de wereldeconomie misschien nog niet herstellende is.

  toevallig zat ik gister bij de chinees.
  de chinese serveerster zei “wilt U Menu”
  ik :
  doe maar straks wil eerst even eten.

  groet

 7. maurice says:

  De olies knallen de pan uit; het is nu nog wachten op een mega short squeeze om deze zzzzzzz-range voorgoed te verlaten en ons naar hogere regionen te brengen.

  1. wh.giesen says:

   Hoi Maurice, wat bedoel je de Brent of aandelen, ik zie het bij beiden niet gebeuren tot nu toe.

   mvg

   1. maurice says:

    Eerst de Brent, aandelen volgen iets later.

    1. Roelof says:

     Ik zou toch beetje oppassen hier. De olie lijkt onlangs juist een top te hebben gezet. Dit zou dan de ‘bounce’ zijn vanuit de lagere bodem die onlangs is gezet.

     1. wh.giesen says:

      Ik zie ook die lagere bodem niet in de grafiek Roelof, het zijn steeds bodems omtrent 70/71 dollar, maar als dit een lagere top wordt bestaat de kans op een lagere bodem ook.

      mvg

 8. string says:

  Goede middag…
  Nu maar eens zien of 569 steun wil zijn…

  1. string says:

   Nee dus…daar vreesde ik al voor…heeft weer wat pegeltjes gekost…

 9. WP says:

  @ Roland heb eens wat gelezen. Kan het zijn dat er in juli weer een window van Puetz is? (Zonsverduistering 2/7, volle maan met halve verduistering 16 juli)

 10. string says:

  Was dus valse uitbraak…tegenstoot mogelijk extra heftig…zou het ‘n OS-notering kunnen opleveren op het 30-plaatje??…

 11. Roland says:

  de 568.19 weer tis wat 🙂
  https://invst.ly/ao027

  @WP er is 2 maal per jaar een puetz window je kan de relatie onderzoeken door naar het verleden te kijken…
  middels de Saros cycle saros 127 solar ….saros 139 lunar
  ik heb gekeken zie niks waaar crashes liggen in deze cycles …
  gewoon effe opletten daar is mijn advies..

  groet

  1. Roland says:

   568.19 kusje en wegwezen aub zeg
   https://www.youtube.com/watch?v=wtjro7_R3-4

 12. Roland says:

  herstel 1929 zit erin dus …… extra opletten

 13. Daan says:

  Short gegaan. 571, x

  mvg.

 14. maurice says:

  573, vink !

Laat een reactie achter