AEX: Hoe lang nog wachten?

Nog steeds geen actie. Op aanraden van een lezer loopt sinds gisteren een stijgend trendkanaal mee in de laagste grafiek. De AEX fluctueert nog steeds netjes binnen dit kanaal en zoekt vanochtend waarschijnlijk zelfs de bovenkant van dit kanaal op.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Komt er nou nog actie of klimt de AEX gewoon rustig terug naar 452? U weet dat de insteek van deze column inzet op de eerste variant, oftewel de huidige stijging is niets meer en niets minder dan een zoektocht naar een lagere top. Dat neemt niet weg dat de index ook vanochtend het geduld verder op de proef stelt. Zoals in de inleiding reeds beschreven stoomt de graadmeter vanochtend naar alle waarschijnlijkheid door richting de bovenkant van het gisteren geïntroduceerde trendkanaal. Dat betekent een verder herstel tot aan grofweg 440/441. De onderkant van hetzelfde kanaal start vandaag rond 431. In de grafiek van de RSI blijft de indicator moeite hebben met het duidelijk afgeven van een bevestiging. Toegegeven dat gisteren voorzichtig sprake was van een eerste flirt, maar toen de AEX in de namiddag doorstoomde naar de gisteren afgegeven 437 bleef dezelfde indicator weer achter. Dat betekent dat de ingestoken visie blijft gehandhaafd, waarbij opgemerkt dat het scenario langer duurt dan  ingeschat. Maar dat is gisteren op deze plek ook al toegegeven.

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

16 reacties op “AEX: Hoe lang nog wachten?”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  Sommige dataleveranciers hebben vanochtend wat moeite om de koersen door te geven…het zal wel liggen aan al die “gaan als een banaan”-orders…:-)).

  Goedemorgen overigens!

  GRS Geert-Jan

 2. Hoekstra says:

  Hallo Geert-Jan,
  Voor degenen, die rond verwacht neerwaarts keerpunt 423 short zijn gegaan is dit een slechte morgen met een AEX die startte op 438.
  Verwacht je, dat de AEX deze maand de 423 weer zal bereiken of is augustus waarschijnlijker ?

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Hoekstra,

  Ik weet er alles van. Zelf voel ik nu ook de pijn van hogere koersen. Maar om uw vraag te beantwoorden, ja ik denk dat de AEX deze maand onder 423 duikt.

  GRS Geert-Jan

 4. Hoekstra says:

  Bedankt (‘gedeelde smart is halve smart’)

 5. Geert-Jan Nikken says:

  En vreugde met vrienden is ook veel leuker….Waarvan Akte!
  GRS Geert-Jan

 6. Jurrian says:

  @Hoekstra u draagt toch zelf de verantwoording voor uw eigen beslissingen.
  @ G.J.Nikken, het heeft moeite gekost de rug recht te houden, de tijd zal het leren. Prettig weekend!
  Jurrian

 7. han says:

  Goedemorgen..even terug grijpend op vorige collum..
  Wederom vanmorgen Nie OB nie

 8. Roberto says:

  @han 30 min grafiek zowel gisteren als vandaag OB geweest. Je kunt het natuurlijk ook gewoon negeren en short blijven :-). Maar het lijkt mij niet helemaal objectief. GRS

 9. han says:

  Roberto,, je hebt gelijk…maar flirten met OB is voor mij niet overtuigend genoeg…

  1. Mike says:

   maar volgens mij begint het toch altijd met flirten….. daarna zie je wel hoe het zich verder ontwikkeld…

 10. Roberto says:

  Bedankt weer GJ. Nog een vraag. Je bent nogal van het Reageren niet Anticiperen. Dat heb je volgens mij in de laatste weken los gelaten, zowel in de aanloop naar Brexit als daarna. Daar kan een hele goede reden voor zijn of is dat slechts toeval ? Volgens mij zit de kracht juist in de discipline die je vroeger veel heeft gebracht. Gewoon interesse. GRS Roberto

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Roberto,

  Ik deel uw mening niet dat ik mijn discipline zou hebben losgelaten. Zoals u weet ben ik flauw op de markt. U weet dat ik al een tijdje flauw ben op de markt. Vanaf het begin heb ik geroepen dat het niet de stijging naar 474 zou zijn zoals ik rondom mij heen hoorde en las. Dat 415 destijds niet de bodem zou zijn is ook uitgesproken. Inmiddels weten we dat de bodem inderdaad wat lager ligt dan dit niveau. Nog steeds denk ik niet dat 409 de bodem is. In eerdere artikelen heb ik 406 en 388 genoemd. Het is natuurlijk niet zo dat ik pas deze week rond 423 short ben gegaan. Als ik af zou stappen van het credo: Reageren, Niet Anticiperen,…dan zou ik nu dus long gaan in anticipatie op een stijging. Omdat er nog geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat er een hogere top komt, terwijl er wel recent een lagere bodem is gezet handel ik dus juist netjes naar het credo: Niet Anticiperen.

  Kijk…op 2113 schreef hier iemand dat het nu wel heel erg dicht tegen de all time high aan stond en dat het slechts een kwestie van tijd was dat we zouden doorbreken. De index ging echter in een rechte streep naar 2000. Nu worden iedere avond netjes de slot-standen onder de column doorgegeven. Uiteraard mag dat, ik zie daar echt wel de humor van in. Maar toen ik nog op school zat en van meneer Alting rekenles kreeg, leerde hij mij dat het niveau van de huidige slotkoers nog steeds lager is dan 2113. Dus nog steeds niet break-even. Maar dat komt misschien omdat wij destijds gewoon schoolmelk kregen en geen bananen.
  (voordat nu gelijk een hele discussie losbarst….deze reactie is natuurlijk met een knipoog geschreven…dat snapt u…Waarvan Akte!)
  GRS Geert-Jan

 12. Roberto says:

  Bedankt voor uw uitvoerige reactie. Niet helemaal met u eens, maar dat geeft niet. De visie is altijd helder en duidelijk en dat is waardevol.

 13. Roberto says:

  GRS uiteraard 🙂

 14. Roberto says:

  Gebaseerd op 30 en 60 min grafiek zou ik zeggen dat 444-445 eerder op de borden komt dan 428 vanaf hier. En gewoon een observatie; IEDEREEN wil zijn shorts sluiten in de KOMENDE daling. Tja…

 15. TuTukeke says:

  de beweging van de afgelopen dagen lijkt eigenlijk als 2 druppels water op die van 20-24 juni. ook toen opende de AEX met een gap up en en ging daarna netjes in een smal trendkanaal verder omhoog (geregisseerd??), om vervolgens met een climax te eindigen met een versnelling naar de 453. op 23 juni kwam de brexit opluchting toen eigenlijk een dag te vroeg.

  in de huidige beweging wellicht vandaag/maandag nog een climax met een versnelling uit het opgaande trendkanaaltje naar de 445 om de openstaande gap te sluiten?

  in de vele jaren dat ik handel heb ik wel geleerd dat de markt altijd die weg kiest die het gros op het verkeerde been zet. nu lijken de shorters er weer uitgeschud te worden.

Laat een reactie achter