AEX hervat Uptrend
Het Europese volk is er uit! Het is toch beter met Griekenland erbij. De politici zijn er ook uit! Het gaat toch lukken met de cijfertjes. De markten waren er al uit, het zou wel loslopen. De AEX is er ook uit, de correctie is beëindigd en nieuwe records lonken. En snel ook.
Het tempo heeft er aardig in gezeten en in de afgelopen anderhalve week. Niets dan plusdagen en behoorlijke plussen ook nog. Het was bodem zien en klaar als je de headlines niet gevolgd zou hebben. Zeg nou zelf, het was best vermakelijk en spannend maar achteraf gezien stelde het niet veel voor. We staan alweer hoger dan voor de vrijdag dat Tsipras de onderhandelingstafel verliet en hel en verdoemenis had kunnen uitbarsten. Niets dan dat want de markt is veerkrachtiger gebleken dan velen dachten. Het ligt in de verwachting dat het verraste deel van de markt het nog geparkeerde geld naar de markten zal versjouwen. De uptrend regeert weer nu de correctie is beëindigd.
Het verhaal van de afgelopen weken was uiteraard wel belangrijk maar niet zo belangrijk dat het de verhoudingen binnen de bull markt die al jaren aanhoudt heeft kunnen verstoren. Sterker, het heeft een gezonde correctie ingehouden na de luchtbel die in januari ontstond op grond van euforie voor de Europese QE variant. Hieronder volgt een gedetailleerde analyse van de AEX uit onze dagelijkse “DailyDosis” publicatie
De grafiek toont allereerst de steunlijn onder het koersverloop sinds het laatste kwartaal 2011. Deze stijgende lijn geeft de richting van de markt aan. Van deze lijn is een parallel lijn bepaald en gelegd over de toppen van de trend. Deze parallelle weerstandlijn heeft vorige week een belangrijke rol gespeeld. In de koerseuforie van begin dit jaar wist de graadmeter namelijk door de weerstandlijn te breken. Zoals bij vele processen geldt ook voor financiële markten dat zij een neiging hebben om terug te keren naar het gemiddelde. Anders verwoord, op een extreme actie volgt veelal een reactie. Precies dit proces heeft sinds midden april plaatsgevonden. Het spel van actie-reactie. In het grotere tijdsbeeld mag de koersontwikkeling van de achterliggende weken omschreven worden als een reactieve en dus correctieve beweging en dus een zoektocht naar een hogere bodem. De actie zit hem in de richting van de trend en die is dus hervat en opwaarts gericht.
De weerstandlijn heeft zich na de doorbraak begin 2015, in de afgelopen weken netjes getransformeerd in een steunlijn en heeft de draai- en keerpunten gebaseerd op fibo technieken verwerkt. De dual gemiddelde indicator heeft al die tijd netjes in koopmodus gestaan, groen boven rood zoals het al jaren gaat. Het feit dat de AEX in slechts twee weken het terrein terugwint dat zij in de voorafgaande vijf weken heeft verloren zegt iets over het onderliggende momentum. Wordt de analyse verplaatst naar de RSI dan kan worden gesteld dat deze leidende indicator al sinds het midden van 2012 netjes in een Bull Market Range fluctueert. De recente correctie in de index heeft dit proces geen enkel moment in gevaar gebracht. Hoe nu verder?
Opwaarts dus want, de deze weekgrafiek geeft twee aanwijzingen voor het bepalen van een volgend ijkpunt, te weten de fibo-extensie en de Positieve Reversal in de RSI. De twee extensie-richtpunten die wij hanteren zijn 61,8% en 100% van de oorspronkelijke beweging. De berekening van de respectievelijke extensie-punten komt uit op 543 (=61,8%) en 598 ( =100%). Wordt de berekening van de Positieve Reversal uitgevoerd dan verschijnt een ijkpunt op 558.
Nu kan ik nog een heel verhaal houden over waarom en welke factoren een rol zouden kunnen spelen, echter dit zegt de analyse ons. De wereld gaat dus gewoon door met waar we al mee bezig waren. Structurele verbetering met af en toe een oponthoud dat nieuwe kansen biedt. Ook voor de Grieken. Die markt zal binnenkort ook weer open gaan, net als de Griekse banken op maandag.
Ook gepubliceerd op Dft.nl