AEX: HerKenBaar Slot

Over de slotstand van gisteren kunnen we kort zijn. Het getal 515 staat immers al twee weken centraal in deze column. Afgelopen dinsdag lukte het de AEX net niet om 511 aan te tikken. Vandaag onderneemt zij een nieuwe poging. Dat brengt deze column weer bij de theorie van de koersgaten.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

In de achterliggende dagen/weken is op deze plek meerdere malen verwezen naar de theorie van de koersgaten. Deze theorie stelt dat gaps de neiging hebben om gesloten te worden. Maar dat is niet alles wat over koersgaten verteld kan worden. Zoals met de rode cirkel in de kleinste grafiek aangegeven, staat het koersgat van gisteren nog open. Nu luidt de verwachting dat de AEX zich vandaag wederom met enthousiasme op het neergelegde scenario van de Rode Lijn stort. Een nieuw koersgat wordt daarmee een reëel scenario. Interessant is het vraagstuk of de index vandaag opnieuw niet in staat is om dit nieuwe gat op te vullen. Indien zij dat niet doet is in de kleinste grafiek een koerspatroon ontstaan welke de neergelegde visie ondersteunt. Dat weten we uiteraard pas na het slaan van de slotgong vandaag. Eerste punt van focus voor nu is of de RSI opnieuw onder de OS-lijn duikelt. In het herstel van gisteren is zij namelijk, conform verwachting, niet in de buurt geweest van de OB-lijn.

Vandaag gaat de aandacht ook uit naar de ontwikkeling in de dag-grafiek. De eerste gemiddelde lijn en de steunlijn van het trendkanaal in deze grafiek, welke momenteel nagenoeg samen vallen, komen vandaag naar alle waarschijnlijkheid onder zware druk te staan. Uit de eerder column van deze week komt de volgende zinsnede: Breekt deze eerste steunpilaar dan kan de AEX snel wegglijden naar 506/505. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

26 reacties op “AEX: HerKenBaar Slot”

 1. Yathzee says:

  Meteen 511 onder vuur.. de eerste klap is een daalder 🙂

 2. Hoekstra says:

  Het ene gat is met het andere gevuld, maar de RSI is nog niet OB.
  Geert-Jan, tot hoever verwacht u gatopvulling ?

 3. JanB says:

  Gatopvulling….. dat is het woord van de laatste weken! 🙂

  1. Geert-Jan Nikken says:

   We doen op deze plek graag een bijdrage aan de Nederlandse Taal…..haha…zo heb ik in de loop der jaren ook het woord….terugtest..geintroduceerd…een woord dat waarachtig inmiddels al is overgenomen door meerdere columnisten/analisten…
   GRS Geert-Jan

   1. JanB says:

    Proficiat GJN, maar het woordje “gatopvulling” zag ik toch het eerste staan in het stukje van Hoekstra.

    1. Geert-Jan Nikken says:

     Waarde JanB
     Ach…soms moet je wat jatten…haha…
     GRS Geert-Jan

     1. JanB says:

      Ha ha… sneaky Geert-Jan! 🙂

 4. Yathzee says:

  Net als de vorige keer flinke aarzeling boven de OS-grens…

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Hoekstra,
  Het eerste fibo-correctieniveau ligt op 513,35 de volgende op 514,15….vergeet daarbij echter niet…dat het laagste punt van vanochtend…exact op het derde correctieniveau van de voorafgaande stijging is gezet…daarom lag het eerste ijkpunt ook op 511…
  GRS Geert-Jan

  1. Hoekstra says:

   Dank Geert-Jan, maar u mag er 100 bij optellen (en daarna dit bericht verwijderen)

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  De ochtendsessie speelt zich vooralsnog weer vrij scherp af rond de fibo-niveaus. Allereerst is het laagste punt op grofweg 511 vrij exact gezet op het derde, dus laatste, correctieniveau van de voorafgaande stijging van 27 maart tot begin april. Daarom werd het eerste ijkpunt eerder deze week ook gezet op 511. Vanochtend is inderdaad een (groot) koersgat ontstaan welke de AEX momenteel aan het opvullen is. Of dit helemaal gaat lukken is de vraag. Zie in deze ook de opmerkingen hierover in de column van vanochtend. Ik heb ook een fibo-grid over de verzwakking vanaf gisteren tot hedenochtend aangebracht. De AEX rekent op dit moment af met het eerste herstelniveau en lijkt dus onderweg naar het tweede herstelniveau. Zoals afgedrukt ligt deze rond 514.15. In de klap vanochtend is de RSI niet OS geraakt, hetgeen een duidelijke indicatie was dat het koersgat (deels) zou worden opgevuld. De verwachting luidt dat de laagste koers voor deze week nog niet gezet is.
  GRS Geert-Jan

 7. Ap says:

  Daling weer netjes weggewerkt…knap

 8. Geert-Jan Nikken says:

  En daar is ie weer…515…
  GRS Geert-Jan

 9. Hoekstra says:

  Ook dit gat is gevuld, maar de Fibo-niveaus boden weinig weerstand.

 10. Hoekstra says:

  Om 12:05: “De verwachting luidt dat de laagste koers voor deze week nog niet gezet is.”
  Geert-Jan, waarom verwacht u tóch morgen een AEX onder 510,86 te zien ?
  Gezien RSI niet OB, koersgat van 4(!) punten gedicht, stijgende trend in daggrafiek en weekgrafiek lijkt het erop, dat de AEX nog steeds liever omhoog dan omlaag wil.

 11. Yathzee says:

  Kraken we de gemiddelde lijn op de 30′ dan staan we zo weer op 517.. voorlopig nog eronder

 12. JanB says:

  Het lijkt een beetje op vorige week toen GJN dalende koersen verwachte en verschillende van zijn lezers hogere koersen op basis van de T.A.
  Wie krijgt er deze week gelijk?
  Ik denk zelf dat de daling van vanmorgen nog een schrik effect was vanwege de notulen van de FED en de koersreactie van DJ en de S&P. Het lijkt erop dat men de schrik alweer te boven is!

 13. Kees says:

  Dax nog in dalende trend, dreigt een NR neer te zetten.
  (@Hoekstra, bedoel je nou echt (twee keer) “OB” of “OS”?)

  1. Hoekstra says:

   Kees, excuus voor de dubbele tikfout.
   Ik dacht ‘OS’ maar tikte onbedoeld ‘OB’…

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Het hapert weer in de zone 515/516….daarnaast hangt de S&P500 rond de zone 2360…je zou bijna denken…ik pak de gesloten short van vanochtend weer terug op..
  GRS Geert-Jan

 15. J.Klopper says:

  had je dat nog niet gedaan dan?Omdat je verwachtte dat we nog onder het low van vanmorgen te gaan,deze week?

  1. mike says:

   ik wel in ieder geval

 16. JanB says:

  Scherp gezien J. Klopper!

 17. Bert says:

  Reageer liever morgenmiddag-avond op rapport banengroei èn uitkomst van Trump
  -Xi besprekingen dan TA-anticipaties.
  MVG.,
  Bert

 18. Geert-Jan says:

  Waarde Klopper en Jan,
  Uw logica ontgaat mij geheel. Ja het klopt dat ik denk dat we lager gaan. Ja het klopt dat ik short ben gegaan op het moment dat ik het schreef om 16.52 uur. Als ik eerder op de.dag schrijf dat ik denk dat we lager gaan deze week, betekent toch niet dat je dan ook gelijk moet geven. Ik denk ook dat we dit jaar nog hoger gaan en toch zit ik nu short.
  GRS Geert-jan

 19. JanB says:

  Beste GJN,

  Uit je reactie van 12.05 maakte ik op dat je dacht dat de AEX niet hoger zou komen dan 514.15, het tweede herstelniveau.
  Het leek mij toen logisch om te denken dat je vanaf dat moment weer short was gegaan, logisch toch??

Laat een reactie achter